Je manuscript is klaar en je wilt je boek graag gaan uitgeven. Het liefst via een uitgeverij, want dat is de traditionele manier. Toch? Na lang wachten, teleurstellende antwoorden en veel rondleuren met je manuscript, vind je ineens een aantal uitgevers die jouw boek wél willen uitgeven. Goed bericht, zou je zeggen.

Image
Uitgeverij of afzetterij?

De eerste kennismaking met de uitgeverij verloopt prima, maar naarmate de gesprekken vorderen, ontstaan er steeds meer twijfels over de uitgever die jouw boek wil uitgeven. Hij vraagt een investering vooraf en doet eigenlijk nauwelijks iets aan promotie. Waar is de meerwaarde van een uitgeverij gebleven?

Dit soort bedrijven noemen zichzelf uitgevers, maar zijn het in werkelijkheid niet. In Amerika hebben ze zelfs een term voor dit soort uitgevers bedacht: ‘vanity’ uitgevers of ‘vanity press’.

In dit artikel zullen we uitleggen hoe de markt werkt en waar je op moet letten om te voorkomen dat je bij zulke ‘vanity’ uitgeverijen terechtkomt. Voor je het weet, zit je vast aan een contract waar je niet meer onderuit komt. Met alle gevolgen van dien.

Volgens de cijfers van de Rabobank zijn er bijna 2.000 boekenuitgevers actief in Nederland.

 

Image
Cirkeldiagram uitgeverijen
Cirkeldiagram uitgeverijen

 

Veel van die uitgevers zijn helemaal geen echte uitgevers, maar hebben zich wel geregistreerd als uitgever. Uitgever is geen beschermde titel; er zijn geen diploma’s voor nodig en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) is al voldoende.

Helaas horen we veel verhalen van klanten over dit soort uitgevers. Hiermee overdrijf ik niet: we hebben écht dagelijks klanten aan de lijn die ook contact hebben met zulke partijen.

Sommigen van deze klanten hebben zelf al het idee dat het niet klopt, anderen zijn de opties om zelf een boek uit te geven nog verder aan het onderzoeken. Zij vertellen ons dat ze in principe al een uitgeverij hebben gevonden. Ik vraag dan altijd door naar wie die uitgeverij dan is en wat de voorwaarden zijn.

Ik ben telkens weer verbaasd over de voorwaarden die gesteld worden door zulke uitgevers.

 

Wat behoort een goede uitgever nu precies te doen?

Hier zijn veel invullingen aan te geven, maar een goede uitgeverij neemt al het werk, alle risico’s en alle marketing op zich. Een auteur schrijft het boek en de uitgeverij doet de rest.
 

  • Een uitgeverij laat het boek redigeren.
  • Een uitgeverij investeert in de opmaak van het binnenwerk en het omslag.
  • Een uitgeverij maakt een marketingplan en voert dit ook uit.
  • Een uitgeverij investeert in de oplage.

 

Image
Een goede uitgeverij is niet bang om te investeren in jouw boek

 

Omdat de uitgever een groot risico loopt, is het ook niet vreemd dat een goede uitgever eisen stelt aan de manuscripten die hij binnenkrijgt. De auteur loopt immers geen financieel risico en de uitgever wel.

De auteur heeft natuurlijk wel tijd in zijn of haar boek gestoken, dat moet ook niet vergeten worden. Voor velen is tijd echter van ondergeschikt belang, omdat het plezier in schrijven vooropstaat. Dat is dus niet per se verloren tijd.

Daarnaast moet de investering door de uitgever minimaal worden terugverdiend. Het is dan ook logisch dat de auteur maar een lage royaltyvergoeding ontvangt. Meestal ligt dit voor onbekende auteurs tussen de 5 en 10%.

 

Image
verdeling_opbrengst_kosten_uitgever_boekhandel
Verdeling opbrengst uitgeverij en auteur bij verkoop boek
Druk- en distributiekosten afhankelijk van uitvoering boek. De boekhandelskorting is gebaseerd op het (algemene) A-boek met 42% korting.

 

Hoe herken je een slechte uitgeverij?

Nu het duidelijk is waarom een goede uitgeverij heel selectief is en waarom een uitgeverij haar investering moet kunnen terugverdienen, kunnen we gaan kijken naar de slechte uitgevers. Want hoe herken je zo’n uitgeverij nu precies en hoe voorkom je dat je vast komt te zitten aan een jarenlang contract waar je niet onderuit kunt?

 

Image
Hoe herken je een slechte uitgeverij?

 

Er zijn drie belangrijke punten om op te letten, die we hier uitvoerig zullen behandelen.

#1 Een goede uitgeverij accepteert niet snel jouw manuscript, hoe goed dit ook is
Met de bovenstaande punten is het al vrij duidelijk waarom een goede uitgeverij veel manuscripten afwijst. Daarom moet je des te waakzamer zijn als een uitgeverij je vrij snel accepteert en veel kansen ziet in jouw manuscript.

Dit klinkt natuurlijk verleidelijk en je moet ook zeker in gesprek gaan met zo’n uitgeverij, maar pas wel goed op.

Zodra je kreten op een website van een uitgeverij leest als ‘Wij accepteren bijna alle manuscripten!’, moet je goed op je hoede zijn.

#2 De investering in het uitgeven van een boek via een slechte uitgeverij
Dit is een duidelijke, maar toch begrijpen velen het niet goed. Zij denken namelijk een goede deal in handen te hebben, maar niets is minder waar. Dit werkt als volgt.

 

Image
Een goede uitgeverij investeert in jouw boek

 

Stel: het boek is een paperback in A5-formaat van 200 pagina’s in zwart-wit. De verkoopprijs is €17,95. De slechte uitgever gaat dit in een oplage laten drukken van – laten we zeggen – 600 stuks.

De slechte uitgever wil het boek uitgeven, maar eist wel dat je zelf bijvoorbeeld 200 boeken inkoopt. De uitgever zegt dan zoiets als: “Laten we elkaar tegemoetkomen, maar jij neemt zelf de eerste 200 boeken af.” Je mag (lees: moet) deze boeken dan afnemen tegen een prijs van €10,- exclusief btw per stuk. Dat is in totaal een investering van €2.000,-, wat neerkomt op een prijs van €2.120,- inclusief btw.

Als je dit boek zelf zou laten drukken in een oplage van 600 stuks, betaal je hiervoor gemiddeld zo’n €2.000,-. Ja, je leest het goed. Je betaalt dus voor de complete voorraad door 200 boeken af te nemen.

Deze zogenaamde uitgever loopt dus tot nu toe geen enkel risico.

Wat er vaak ook nog bij gezegd wordt, is dat je geen royalties krijgt uitbetaald over de eerstvolgende 200 boeken die worden verkocht via de boekhandel. De uitgeverij houdt dus de volledige winst die overblijft voor zichzelf.

Daarna blijven er nog 200 boeken over waarover je wel royalties ontvangt. Dit ligt in Nederland voor de nog onbekende auteur op zo’n 5 tot 10%. Dat is dus een bedrag tussen de €0,85 en €1,70 per boek.

Dat is niet zo veel en daarom is de enige financiële winnaar de uitgeverij – en dat terwijl deze niet of nauwelijks risico loopt.

Tot zover even de financiële kant. Als je dit hebt gelezen, zou je nog kunnen denken: het geld interesseert mij niet zo. Ik wil gewoon gelezen worden en als een uitgeverij daar mij bij kan helpen, vind ik het goed om zo te beginnen.

Helaas werkt het in de praktijk anders. Je moet namelijk zelf nog de marketing van het boek verzorgen.

#3 De marketing voor het uitgeven van een boek zelf verzorgen
Veel van deze slechte uitgevers zullen alle marketingactiviteiten aan de auteur overlaten. Dit gebeurt nu zelfs ook al bij de uitgevers die wel een goede naam hebben.

 

Image
Een slechte uitgeverij laat de marketing van je boek aan jou over

 

Ik bezoek zo af en toe een netwerkborrel voor uitgevers en probeer dan altijd zoveel mogelijk informatie te ontfutselen aan de bekendere uitgevers. Ik vind het niet netjes om hier namen te noemen, maar geloof mij: er zitten uitgevers tussen die wij allemaal kennen.

Ik nam bijvoorbeeld deel aan een rondetafelgesprek op zo’n netwerkborrel waar we diverse onderwerpen aan het bespreken waren. Ik noemde toen het punt promotie voor de boeken en auteurs.

Eén van de grote, bekende uitgevers die aan tafel zaten zei toen met een lacherige stem: “Dat doen we niet, dat laat je de auteur toch zelf doen!” De andere tafelgenoten stemden daar lacherig mee in.

De eerste keer dat ik dit hoorde, viel ik bijna van mijn stoel. Ik heb mijn klanten immers altijd verteld dat de grote, bekende uitgevers op dit punt wel altijd goed werk afleveren. Ik heb het daarna op andere netwerkborrels ook gevraagd en iedere keer kreeg ik hetzelfde antwoord.

Alleen voor BN’ers, mensen met een groot netwerk en (semi-)bekende namen wordt alles uit de kast getrokken.

Ik heb laatst ook gesproken met een auteur die veel ervaring heeft met bestaande uitgevers. Zij had al meerdere boeken uitgegeven en daarmee is ze ongeveer tien jaar geleden begonnen.

De eerste keer dat ze een boek had uitgegeven via een bekende uitgever, werd ze nog goed geholpen. Ze namen nog de tijd voor haar en alles werd besproken.

Naarmate de tijd verstreek en ze meerdere boeken had geschreven en uitgegeven, merkte ze op dat er steeds minder aandacht aan haar werd besteed. Bij boek acht is ze gestopt bij die uitgever, want op dat moment moest ze echt alles zelf doen.

Ze was er klaar mee en is het toen helemaal zelf gaan uitgeven.

 

Waar moet je op letten als je met een uitgever in gesprek gaat?

Nu weer even terug naar de slechte uitgevers en naar wat zij niet aan promotie doen. Er is een aantal punten waarop je moet letten als je met een uitgeverij praat.

Een uitgeverij probeert natuurlijk zoveel mogelijk argumenten op tafel te leggen waaruit blijkt dat zij zich inzet voor jouw boek. Je zou denken dat een uitgeverij zich voor 200% inzet, omdat zij normaal gesproken iedere keer dat er een boek wordt verkocht aan jou verdient. Toch laten slechte uitgevers zoveel mogelijk werk aan de auteur over.

De argumenten die zij gebruiken om aan te geven dat zij wel aan promotie doen, zal ik hieronder toelichten.

1. De uitgever zorgt ervoor dat het boek via de boekhandel te koop is
Dit is natuurlijk een inkoppertje. Dit aanbod klinkt heel verleidelijk, want voor de meeste auteurs is de boekenbranche complex. Zij weten niet hoe een boek beschikbaar wordt voor de boekhandel. Dit is echter heel eenvoudig te regelen.

 

Image
Een goede uitgeverij zorgt ervoor dat je boek in de boekhandel terechtkomt

 

Als het boek bij het CB is aangemeld, is het te koop via de boekhandel. Wij melden dagelijks boeken bij het CB aan voor onze klanten. Het boek komt dan sowieso te koop te staan bij online boekhandels als Bol.com, Bruna.nl en Managementboek.nl. Die hebben immers onbeperkte schapruimte.

Het boek is ook te koop bij de fysieke boekhandel. Dat wil zeggen dat de boekhandel in zijn kassasysteem, dat gekoppeld is met het CB, kan opzoeken of het leverbaar is en het voor een klant kan bestellen als ernaar gevraagd wordt. Binnen een aantal dagen heeft hij of zij het dan in huis.

Het boek aanmelden bij het CB betekent niet dat iedere fysieke boekhandel een stapeltje boeken in de schappen gaat neerleggen. Het betekent ook niet dat de boekhandel een melding krijgt van het CB met de mededeling dat er een nieuw boek op de markt is gekomen.

Er komen iedere dag tientallen en soms wel honderd nieuwe boeken op de markt. Als boekhandels overal een melding van krijgen, worden ze gek. Een boek aanmelden bij het CB betekent dus alleen dat het beschikbaar is. Er is nog geen euro aan reclame gespendeerd om dit mogelijk te maken.

Dit wil overigens niet zeggen dat dit niet loont. Het is in de meeste situaties wel heel slim om een boek bij het CB aan te melden.

Meer informatie hierover vind je op de volgende pagina: boek uitgeven via de boekhandel.

2. De uitgever zegt dat hij een aanbiedingsbrochure maakt voor de boekhandel met jouw boek
Dat is een goed idee. Het werkt alleen niet goed bij de brochures van deze slechte uitgevers. Zij stoppen vaak te veel boeken in deze brochures, waardoor er weinig aandacht voor jouw boek is en dit dus weinig resultaat oplevert.

Je kunt zelf ook een brochure naar de boekhandel sturen. Dit is niet moeilijk; het kost alleen wat geld.

Een boekhandel krijgt veel brochures toegestuurd. Het is dus belangrijk om op te vallen. Dat doe je niet met een standaardflyer waar alleen de flaptekst, prijs en cover van je boek in staan. Laat juist duidelijk zien wat je aan marketing voor het boek gaat doen, zodat de boekhandel daar vertrouwen in krijgt.

Ook de timing van je mailing kan belangrijk zijn, iets waar je zelf uitstekend rekening mee kunt houden. Het proces bestaat uit twee delen: het opmaken van de folder en het versturen ervan naar de boekhandels.

Wij hebben een lijst met alle adressen van boekhandels en kunnen een folder dus heel gericht afleveren. Inclusief het opmaken, het drukken en het verspreiden is dit al mogelijk vanaf €650,-.

Wat ook een goede mogelijkheid is, is het versturen van een digitale mailing. Ook hier geldt weer dat je een duidelijke boodschap overbrengt naar de boekhandel. Meld dus niet alleen maar dat het boek er is en voor welke prijs het te koop is, maar laat de boekhandel echt zien waarom jouw boek kans van slagen heeft.

3. Je moet zelf e-mailadressen aanleveren die de uitgever gebruikt om te spammen
Dit is ook een punt waarvan wij niet goed begrijpen wat de meerwaarde hiervan is. De uitgever vraagt jou om zoveel mogelijk e-mailadressen te verzamelen van familieleden, vrienden, collega’s en alle overige partijen waarvan jij denkt dat die geïnteresseerd zijn.

Jij levert al die e-mailadressen aan en de uitgever gaat die dan een e-mail toesturen met een verkooppraatje om het boek aan te schaffen. Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat je dit eenvoudig zelf kunt doen.

Wij kunnen je hiervoor een template aanleveren waarmee de juiste boodschap duidelijk naar voren kan worden gebracht.

4. De uitgeverij verstuurt een persbericht
Het maken en versturen van een persbericht is een goede optie om (bijna kosteloos) ‘free publicity’ te krijgen.

Een persbericht schrijven is niet moeilijk, maar er moet wel aan een aantal regels worden voldaan om de kans van slagen te vergroten. Dit zijn redelijk eenvoudige regels die overal op internet te vinden zijn.

Een persbericht kun je zelf schrijven, maar je kunt het ook laten schrijven. De kosten hiervoor variëren, maar liggen ongeveer tussen de €200,- en €600,-. Degene die het persbericht schrijft, weet vaak ook hoe je dit het best kunt verspreiden.

Doorgaans geldt dat hoe meer dit kost, hoe gerichter het persbericht geschreven zal worden voor de kanalen waar het naar wordt verstuurd.

Je kunt het persbericht ook zelf verspreiden. Breng hiervoor de kanalen in kaart die relevant zijn voor jouw doelgroep. Als je die eenmaal hebt opgeslagen, kun je het persbericht per kanaal klaarmaken voor verzending.

 

Image
Een goede uitgeverij schrijft een gericht persbericht

 

Hoe meer het persbericht is gericht op het kanaal waar je het naar verstuurt, hoe groter de kans is dat het ook echt geplaatst zal worden. Probeer je dus zoveel mogelijk op de juiste kanalen en de juiste contactpersonen van die kanalen te richten.

Een persbericht kun je daarnaast altijd op speciale websites voor persberichten plaatsen. Veel journalisten en mediakanalen scannen deze berichten om te kijken of er iets interessants tussen zit. De kop van een persbericht en de inleiding ervan zijn daarom heel belangrijk!

Soms wordt een persbericht goed overgenomen, maar soms ook niet. Ook al is het goed geschreven, het moet wel op het juiste moment verspreid worden. Als er die dag toevallig veel andere, belangrijkere berichten in het nieuws komen, is er minder ruimte voor jouw persbericht.

Het versturen van een persbericht is dus eenvoudig zelf te doen. Het kost niet veel en is soms zelfs gratis. Een slechte uitgeverij biedt hier dus geen meerwaarde.

 

Conclusie

Ik weet dat het soms heerlijk kan zijn om een uitgeverij te spreken die jouw boek wil uitgeven. Uitgevers weten dit altijd goed te verwoorden, omdat ze hun verkooppraatje al jaren houden en hebben kunnen verfijnen.

Als je zo’n uitgever tegenkomt, is het raadzaam om gewoon in gesprek te gaan, maar wel met de kennis die je in dit artikel hebt opgedaan. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Vraag dus goed naar de voorwaarden: wat doet de uitgever allemaal aan promotie? Teken niets voordat alles helemaal goed voelt.

Ben je zelf als eens zo’n slechte uitgeverij tegengekomen? Deel je ervaringen hieronder. Ook als je vragen hebt helpen wij je graag verder dus schroom niet om die hieronder te stellen.

Succes!


Leestip: Wil je een boek uitgeven? Lees dan meer over de kosten voor het drukken van een boek en de kosten voor het uitgeven van een boek, of maak zelf een proefberekening.

Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Comments

Marina

Ik weet niet meer welke uitgever het was, die zat in ieder geval wel in Oostenrijk. Ja en voldoet aan alle bovengenoemde feiten.
Alles zelf doen, gelijk zeggen dat ze boek ilde uitbrengen en het resultaat was bedroevend, ik heb er wel van geleerd

Joyce Stienstra

Goed artikel! Daarom vind ik boeken uitgeven bij jullie ook zo prettig. Goede service, lage tot geen kosten maar wel een leuke verdienste.

Mogelijken om boeken van privé, openbaar of breed uit te geven. Van alle mogelijkheden maak ik gebruik.

Peter Schoenmaker

Voordat ik met Pumbo in zee ging (nooit spijt van gehad) werd ik gebeld door uitgever A. die een column van me gelezen had en vroeg of we een boek zouden uitgeven. Nadat ik het manuscript had geschreven ging het naar een 'redacteur', die na 2 weken liet weten dat het een bestseller zou worden en dat hij maar een paar correcties had gevonden. Toen belde de uitgever met een zielig verhaal over problemen in de boekhandel. Daarna kwam de aap uit de mouw die Yordy hier boven omschrijft. In mijn geval 1000 boeken drukken en ik moest er zelf 250 kopen 'om het risico te delen'. Die 250 ex moesten bovendien van te voren betaald worden. Toevallig kwam ik toen met Pumbo in contact en ben ik zelf gaan uitgeven.

Peter Schoenmaker

Ik was nog niet klaar. Via Pumbo stuurde ik mijn manuscript eerst naar een door hun aangeraden redactrice. Die liet me eerst het hele boek opnieuw schrijven en ging toen pas corrigeren. Ik denk dat ze er een paar duizend fouten uit heeft gehaald. Een malafide uitgever gaat er dus niet alleen met je geld vandoor, maar behoedt je ook niet voor een slecht boek dat je naam te grabbel gooit. Inmiddels heeft Pumbo 2 Nederlandse en een Engels boek voor me verzorgd.

Kris Meyer

Inderdaad, dit verhaal klopt als een bus, en ook PUMBO reken ik hierbij!
De drukkosten die ze (PUMBO) aanrekenen liggen veel hoger dan een echte uitgever of drukker zal aanrekenen (en dat voor drukwerk en afwerking die minder goed is).
PUMBO werft eveneens veel would-be auteurs aan, en opereert enkel als geldmachine, niet als waardige uitgever.
Het artikel hierboven is dan een vorm van misleiding van jewelste.
De stroper die zich als boswachter verkleed op haasjes te vangen.
Schande!

Jaap Van Den Dool

Op alle terreinen zijn er helaas onbetrouwbare lieden die je proberen te strikken voor hun zgn. louche praktijken.
Mijn ervaring met PUMBO is uitermate goed geweest.

Quian

Een heel goed artikel. Wellicht denken sommigen dat het uit puur eigenbelang geschreven is, maar ik herken er veel van in mijn ongeveer 30-jarige ervaring met een paar - in mijn geval zeker respectabele - uitgevers. Als aanvulling wil ik nog stellen dat in die tijd ongeveer hetzelfde is gebeurd als bij de postbode. Oorspronkelijk had ik te maken met echte uitgevers die alle steun gaven zoals in het artikel genoemd. Tegenwoordig zijn het meer 'klantmanagers' die allerlei eisen aan je stellen die niets te maken hebben met het pure vrije schrijverschap, maar alles met het zoveel mogelijk gebruik maken van (goedkope) arbeidskrachten. Dus net zoiets als bij de 'zelfstandige' postbezorgers van tegenwoordig.
Wat dat betreft lijken Yordy en zijn collega's heel veel op die ouderwetse uitgevers. Ze bieden alle hulp aan - vaak kosteloos - en ze laten je in je waarde. Ik heb geen spijt van mijn overstap naar het 'zelfstandig uitgeverschap'.
En dat helemaal los van de financiēle kant, want mijn royaltyvergoeding is altijd wel degelijk goed geweest.

Cornelis Wesseling

Hallo Yordi,
Interessant artikel! Ik ben al enige tijd van plan om een gedeelte van mijn website over Griekse wijnen (in de Engelse taal) te publiceren als e-book en gedrukte versie. Nou hoor ik van verschillende kanten dat ik een script moet aanleveren in Word, terwijl ik alles in Pages (Ios) heb staan. Gezien het feit dat ik veel grafisch materiaal gebruik (foto's, logo's en pictogrammen,) is omzetten naar Word een complexe zaak. Kun je me adviseren hoe hiermee om te gaan?

Irma Ruha

Beste Jordy,

Bedankt voor jouw eerlijke en goede weergave van hoe het toegaat in uitgevers-land.
Ook ik ben zo'n beginnend auteur die zich behoorlijk genomen voelt na in zee te zijn gegaan met een uitgever zoals boven
omschreven. Snelle acceptatie van mijn manuscript (met enorme complimenten over stijl, inhoud e.d.), lijst van e-mailadressen vragen, promotie zelf laten doen, handelsmarge zo klein maken dat geen een boekhandel je boek wil hebben. Een complete flop dus. Zeer teleurgesteld en ook BOOS. Je bent in feite een leek en ik zit nu twee jaar aan een wardeloos contract vast. Wetende dat ik echte kwaliteit lever... Ik schroom niet om de naam te noemen: BOEKSCOUT. Leek professioneel en een leuke opstap, maar het resultaat is waardeloos.
Vraagje. Weet u een echt GOEDE uitgever voor iemand zoals ik, die zowel goede fantasie schrijft als psychodrama/thriller?
Ik ben me namelijk alvast aan het orienteren voor als ik weer een boek af heb.
Bij voorbaat vriendelijk dank,
Irma Ruha.

Peter Van Wermeskerken

Reuze bedankt voor dit heldere verhaal Yordi! Mijn probleem. Ik ben bezig een serie kinderboekjes te schrijven. Dat is leuk. Voor mij zelf vooral! Deel 1 is verschenen bij zo'n "slechte" uitgever, die niets aan marketing doet en waar je zelf een x-aantal moet aanschaffen tegen een afschuwelijk hoge prijs. Er staan nog 6 deeltjes op stapel. Daarover is met die uitgever gelukkig niets afgesproken, maar kan ik ermee naar een ander (Pumbo?) en wat dan met dat deel 1? Over deel 1 heb ik veel lovende woorden gehoord.

Ronald

Goedemiddag, Hallo Yordy,

Wij krijgen bijna dagelijks e-mails en telefoontjes van auteurs die in zee zijn gegaan met een onbetrouwbare uitgever. Om jou hiervoor te behoeden en om je te leren waar je op moet letten als je met een uitgever in gesprek gaat, hebben we een uitgebreid artikel over dit onderwerp geschreven.

_______________________________________________________________________

Mijn eerste bundel is uitgeven door een uitgever, met de naam Freemusketiers.

Kortom, er werden honderden exemplaren achter mijn rug om verkocht.

Deze die nadien in o.a. in België en Amerika verkocht werden.

Mijn auteurscontract deze heb ik verbroken, dus mijn bundel deze is niet meer te koop. Kortom er wordt daar fraude gepleegd, deze over velen ruggen van de

gedupeerde schrijvers / auteurs.

Althans dit wat ze mij nadien lieten weten, maar neen dit uiteraard met een korreltje

zand.

Zal morgen even kijken op die link Yordy, en ik stuur regelmatig jullie naam door

aan mensen deze die nog twijfelen betreft een uitgever te nemen of in eigen beheer.

Hypla

Als het mag, heb ik hier nog een aanvulling op...
Op mijn zoektocht, ca. 4 jaar geleden, om iets met mijn eerste boek te kunnen gaan doen, heb ik ook een rondgang langs "uitgeverijen" en bedrijven als Pumbo gedaan. Hierbij ben ik bij de "uitgeverijen" ook een aantal keer gestuit op een soort vage omschrijving die er uiteindelijk op neerkwam dat je afstand doet van de rechten op je personages. Dus niet van je verhaal, maar wie er in voorkomen, zodat, mocht het heel erg succesvol worden...
Geen roem/gage/salaris zou me dát ooit waard zijn...
Dank jullie wel, Pumbo, voor dit artikel..!

Stef Smulders

Goed artikel! Ik heb mijn eerste boek ook zelf gepubliceerd en het doet niet onder voor een 'professioneel' uitgegeven boek. Je hebt alles zelf in de hand en kunt er dus ook voor zorgen dat het boek de kwaliteit krijgt die het volgens jouw moet hebben. Bij een 'echte' uitgever moet je maar afwachten wat er van terechtkomt en als ik sommige resultaten zie ...
Het grootste problemen dat ik ondervind, is de publiciteit. Je boek fysiek in de boekhandel krijgen, dat is een fata morgana. Gevestigde uitgevers lukt dat veel gemakkelijker. Er is nu eenmaal grote schroom, om niet te zeggen vooroordeel, in de boekenwereld ten aanzien van self-publishers, ook bij webshops. Daar loop ik steeds tegenaan.

Yordy (Pumbo)

Jammer dat je eerste ervaring met een uitgever niet goed is verlopen, maar goed dat je ervan hebt geleerd. Op naar de volgende met de kennis die je nu hebt opgedaan!

Yordy (Pumbo)

Bedankt voor de complimenten Joyce!

Yordy (Pumbo)

Bedankt voor je reactie, Peter! Ik hoop dat andere lezers het in hun voordeel zullen gebruiken.

Eric Brandts

Ook altijd gezeik gehad met " uitgevers". Zelf doen met goede hulp. Lees ' Blei gesund' van Heere Heerema maar eens.
Pumbo wordt zelfs in m'n nieuwe boek " DEPRODUKTIE" vernoemd. Ten faveure.

Yordy (Pumbo)

Goed om te horen, Jaap. Bedankt!

Yordy (Pumbo)

Hoi Kris! Jammer dat je niet tevreden bent over de diensten die wij aanbieden. Ik denk oprecht dat je dit verkeerd ziet. Wij zijn sowieso geen uitgever. Ik hoop echt dat wij dat overal duidelijk laten zien. Wij helpen auteurs die hun boek in eigen beheer uitgeven.

Je bent bij ons vrij in je keuze voor alle diensten die wij aanbieden. Sommige klanten nemen alle diensten bij ons af en sommige klanten maar één of enkele. Bij ons gelukkig geen contracten of andere vage constructies. Wij willen iedereen zo goed mogelijk van informatie voorzien en ik kan gelukkig zeggen dat wij als bedrijf oprechte intenties hebben om onze klanten te helpen. We vinden het juist superleuk! Als je wilt, kunnen we even bellen zodat we er rustig over kunnen praten.

Yordy (Pumbo)

Leuk om te lezen dat je onze diensten ook op die manier ervaart. Bedankt!

Yordy (Pumbo)

Wij kunnen je zeker weten adviseren. Het gaat te ver om alles in deze reactie uit te leggen. Ik neem maandag even contact met je op.

Yordy (Pumbo)

Vervelend om te horen dat het zo gelopen is. Ik hoop dat je snel een goede uitgeverij tegenkomt. Ik ken zelf geen goede uitgeverij voor je boek.

Yordy (Pumbo)

Meestal kun je wel in gesprek gaan met de uitgever en vragen of je de rechten terug kunt krijgen. Neem anders maandag even contact met ons op, dan kunnen we het bespreken.

Ruerd Heeg

Yordi, supergoed artikel met de nodige "geheimen" uit de uitgeverswereld. Ik heb het gelezen en ben nu blij dat ik mijn boeken ("Aandelen selecteren als waardebelegger", "Beleggen in bull- en bearmarkten") zelf heb uitgegeven. Alleen zorgen dat je boek via de boekhandel te bestellen is is inderdaad geen dienst waar je een professionele uitgever voor nodig hebt.

Wat aardig werkt is lezingen geven. Emails sturen aan boekhandels, journalisten e.d. werkte niet. Je verkoopt er wel boeken mee maar niet veel en het kost veel tijd. Een folder maken en die rondsturen werkte ook niet goed. Een uitgever kan dat in principe beter dan een auteur maar als die dat niet doet dan heb je daar dus niets aan. Ronduit slecht is het als je ook nog eens zelf de emailadressen aan moet leveren.

Van mijn eerste boek heb ik veel gratis exemplaren rondgestuurd. Dat heeft volgens mij niet goed gewerkt. Op straat boeken proberen te verkopen werkte ook niet. Niet dat je geen boeken verkoopt maar het kost gewoon teveel tijd.

Voor mij is bloggen de beste manier om mijn boeken te promoten. Dat was volgens mij ook een tip van jullie. Dit soort promotie kun je alleen zelf doen. Ik doe dat voornamelijk op seekingalpha.com. Dat levert bovendien op zichzelf geld op in plaats dat het geld kost, zoals advertenties op Google. Bij elk SeekingAlpha artikel staat een link, en die link werkt goed. Door werk aan deze site is de link een tijdje weggeweest en toen zag ik inderdaad dat de boekenverkoop minder was.

Als je zelf je boek promoot is het belangrijk dat je je er in verdiept hoe je dat het beste doet. Bij voorkeur door daar zelf een aantal boeken over te lezen. Idealiter is het effect van je promotie meetbaar, zoals dat voor mij bij het bloggen was.

Yordy (Pumbo)

Deze had ik nog niet eerder gehoord. Boeken verkopen achter de rug van de auteur om. Goed dat u het contract heeft verbroken. Als wij u nog ergens mee kunnen helpen, hoor ik het graag!

Yordy (Pumbo)

Graag gedaan, Hypla!

Yordy (Pumbo)

Hoi Stef! We zien gelukkig steeds meer dat self-publishers meer respect krijgen. De kwaliteit wordt ook steeds beter, dus langzamerhand komen we er wel!

Ctm.Barend

Na het lezen van alle reactie ben ik echt geschrokken. Ik heb een jaar geleden ook een gedichten bundel laten uitgeven. Toen ik het 1e exemplaar kreeg schrok ik me wild. Een willekeur van plaatsing. De tekeningen die er bij hoorden, stonden niet bij het gedicht. Je bent 2 jaar verbonden. Ik heb geen enkele moeite gedaan om het te verkopen. Het was een aanfluiting. Ik bestelde er 5 en er was niets veranderd. Als ik er iemand een cadeau geef, exuseer ik mij. Op mijn website www.mozaiek-art.com mag ik mijn gedichten 2 jaar niet plaatsen.
Groetend Ctm Barend Franzani.

Henk P. Post

Bedoel je met Oostenrijkse uitgeverij soms: novum Publishing gmbh te Neckenmarkt te Oostenrijk?
Eerst , en daar heb ik een contract mee afgesloten in 2013, heette de uitgeverij United pc met een kantoor in Nederland: Singel 540 te Amsterdam. Dat ging kennelijk over naar Oostenrijk want daar had ik in de loop der tijd mee te maken.
met dezelfde contactpersoon als in Amsterdam. In mijn contract met hen stat onder artikel 17 dat het contract duurt tot 3 jaar na publicatie van het werk en kan het contract , van beide zijden, met en termijn van 30 dagen, per einde van de maand worden ontbonden. Dat is nu aan de orde. Ik heb nog niets vernomen en let op: VAN BEIDE ZIJDEN !!!!
Een uitgeverij met heel veel koude drukte is mijn ervaring.
In november 2015 stuurde ze mij een nieuw contract en werd de maximum contract duur 5 jaar pocket en pro 10 jaar.
Dit contract heb ik afgewezen en dat ook naar ze gemaild. Te duur en zinloos in mijn geval om af te sluiten.! Ik moest namelijk,: houd je vast, in het opgenomen contract aankruisen welke publicatiekosten is verkoos: (voor een succesvolle boekpublicatie) tw: euro 2417,60 minimaal.
Van ze lang zal ze leven niet ook al mailde ze mij terug: daar krijg je dan ook wat voor!
Bewaar je wel alles als je met derden in zee gaat?

Henk

Yordy (Pumbo)

Hoi Ruerd! Bedankt voor je reactie! Voor non-fictieboeken is bloggen inderdaad heel interessant. Voor jouw boeken is een mailinglijst opbouwen ook echt superwaardevol. Binnenkort zal ik een uitgebreid artikel over het opbouwen van een mailinglijst op onze website plaatsen.

Yordy (Pumbo)

Bedankt Eric! Leuk om te horen en bedankt voor de leestip!

Yordy (Pumbo)

Vervelend dat je vastzit aan een contract. Probeer in gesprek te gaan met deze uitgever en hem uit te leggen dat het zo geen zin heeft. Soms verbreken ze het contract wel. Succes!

Prof. Dr. Gideon Benavraham

Beste jordi, dank voor je artikel. Ik heb inderdaad slechte ervaringen. Een wetenschappelijke uitgave die in een nietszeggend tijdschrift voor jongeren werd aanbevolen!!!
Ik ben blij dat ik mijn dissertatie bij jullie heb laten maken. Met veel geduld en toewijding is het lastige project met veel Hebreeuwse woorden nu klaar. Ook toen er storing optrad waren accuraat. Hartelijk dank en ik beveel jullie aan waar ik kan.

Yordy (Pumbo)

Bedankt Gideon!

Ronald

Hallo Yordy Spoor, zoals ik al eerder aan jou schreef per mail ook ik heb een nare ervaring opgelopen / gedaan bij een uitgever genaamd Fm in afkorting. Heb even wat reacties gelezen op deze website, en weet dat ik niet de enige gedupeerde ben in zo'n dergelijke prince duren. Uitgevers deze zijn inderdaad erg beleeft en behulpzaam in het begin, met als gevolg veel narigheid betreft de stiekeme verkoop in hun eigen belang. Niet dat ik aan mijn eerste beschreven bundel wilde verdienen, maar op deze schrikbarende manier er later achter komen dit geeft een bittere nasmaak. Wist in die tijd dat er honderden gedupeerde bestonden, maar dan nog op zo'n moment sta je er alleen voor. Ze presteren het al op zo'n dergelijke manier al tientallen jaren. En weten dar de schrijver / auteur aan het korstte eind trekt en er geen advocatenwerk van gaat maken. Niet alleen vanuit het financiële plaatje gezien, maar ook vanuit veel irritaties / negatieve energie deze die ten kosten gaat aan de schrijver in kwestie. Bij deze tot zover mijn dank aan jou Yordy en jouw personeel, met de rede dat ik verder nooit iets van narigheid hebt beleefd qua mijn 2e exemplaar ( gedichtenbundel. Ben altijd correct te woord gestaan in duidelijke en in eerlijke overleg.....Groetjes Syl

Tom

Deze reactie ruikt naar zwartmakerij van een uitgevende partij :) Fijn dat het raakt!

PUMBO zegt niet dat ze een uitgever zijn en ze beloven ook niets. Er is geen enkele vorm van misleiding. PUMBO drukt en kan veel andere zaken regelen en adviseren, zoals barcode, ontwerp, aansluiting op het CB, etc. Zelf heb ik ook via PUMBO uitgegeven en wist altijd exact waaraan ik toe was. Ik raad iedereen aan zelf een boek uit te geven in plaats van via een uitgever. Zoals ook in dit artikel te lezen is is de meerwaarde van een uitgever tegenwoordig nihil, tenzij je bekend bent. Waarom dan niet zelf aan de gang en alles onder controle houden? De tijden zijn veranderd en een papa die alles voor je doet, inclusief marketing, is verleden tijd.

Petra

hoe denk je er nu over, ik wil ook zelf gaan uitgeven namelijk, Petra

Yordy (Pumbo)

Jeetje, Ronald/Syl. Je bent nu de tweede die aangeeft dat er 'stiekeme verkoop' plaatsvindt. Dat gaat echt te ver. Als je dit kunt bewijzen, weet ik zeker dat je onder een contract uit kunt.

Louise Wijsman

Goed artikel. Met stomme verbazing gelezen. Dat je zo bedrogen uit kunt komen! Ikzelf ben bij het uitgeven van mijn boekjes, waaronder een gedichtenbundel met foto's, er altijd van uitgegaan dat ik dit in eigen beheer wilde doen. Maar ik was superverrast door de hulp en kwaliteit die ik bij Pumbo aantrof. Dit was boven verwachting. Een professioneel grafisch ontwerper uit mijn vriendenkring zegt ook dat de kwaliteit van de tot stand gekomen gedichtenbundel met foto's bijzonder goed is. Ik prijs Pumbo aan bij al mijn vrienden en stuur ook de link naar dit artikel over uitgevers door naar degenen die nog steeds 'echt' willen uitgeven.

S, Schouten

Hier heb ik ook ervaring mee. Mijn boek is gedrukt alsof het op de typemachine getypt is, En totaal geen reclame, Maar ik hoefde niet te investeren.

Anoniem

Ik heb jullie artikel over sommige onbetrouwbare uitgevers goed doorgenomen en kan hun werkwijze bevestigen.
Een aantal jaren geleden kreeg ik een goed contact met een uitgever waarvan ik zijn naam hier niet zal noemen omdat ik dan juridische stappen kan verwachten.

Ik heb de uitgeverij nog een keer opgezocht en het zag er allemaal zeer luxe uit. Alleen de ontvangst was vreemd.
Hij liet me in zijn directiekamer langdurig alleen zitten en ik werd daar wat later ondervraagd door een extreem opgemaakte Russische dame. Er werd mij een zeer slordig contract toegezonden en door zijn vader, vlak bij mij in de buurt, werden mij allerlei fantastische verhalen verteld. Hij deed het vuile werk.

Ik zou goed begeleid worden. Ik moest wel de eerste 300 boeken voor eigen rekening afnemen. (Zouden later in de grote hoop toch wel weer verkocht worden)

Ik werd zelfs nog een keer uitgenodigd voor een receptie in een zeer luxe restaurant ergens in het Gooi, waar ik toch de indruk kreeg dat daar meer gekulden zaten. Ik zag bij een paar genodigde vrouwen heel ontevreden reacties, wat me toen al wel meer ongerust maakte, maar toch niet wantrouwig genoeg. Ik kon niet geloven dat zulke goed uitziende mensen in feite gewone oplichters waren.

Later bleek dat er geen enkele begeleiding was en van de publicatie in zijn luxe catalogus was niets te zien. Zelfs in de boekomslag zat een grove fout.

De 300 boeken voor mijn rekening werden wat later, zonder enige aankondiging, bij mijn buurman gedumpt met de mededeling van de chauffeur dat hij ze anders weer mee moest nemen en dat de transportkosten dan dubbel zouden zijn. Ik bleek in handen gevallen te zijn van een ordinaire oplichter, die veel geld in zijn zak stak, er niets voor deed en er later inderdaad wat lacherig over praatte.

Ik was voor hem een gewone stommerik die er met open ogen ingetrapt was.

Yordy (Pumbo)

Wij verbazen ons ook heel vaak. Leuk om te horen dat je zo positief bent!

Yordy (Pumbo)

Hoi Anoniem, ik heb exact ditzelfde verhaal al twee keer eerder van een klant gehoord. Dit is volgens mij de standaard werkwijze bij die uitgever.

Marianne Luinstra

Ik heb zelf ervaring met het uitgeven van boeken bij BS, en het bevalt me prima.
de 40 adressen die ik zelf moet aanleveren op de promotielijst vind ik helemaal geen punt,
die had ik anders toch zelf wel aangeschreven. ik vind het concept printing on demand heel
handig het belast ook de natuur niet. dat ik zelf reclame moet maken, zou ik niet anders willen.
het is mijn boek en ik kan zelf bepalen hoe mijn promotie vormgegeven wordt.
het is prima om het artikel van jullie te lezen, maar ook een beetje een promotiestunt voor Pumbo.

Yordy (Pumbo)

Hoi Marianne, bedankt voor je reactie. BS heeft inderdaad ook een afdeling voor het zelf uitgeven van boeken. Het artikel gaat over bedrijven die zichzelf uitgever noemen. Je zit dus nu niet bij een uitgeverij, maar je bent zelf de uitgever. Goed om te horen dat dat je bevalt!

Insteek van het artikel is onze klanten informeren over slechte uitgevers met slechte voorwaarden. Het is niet bedoeld als promotiestunt, al begrijp ik wel dat je dat misschien denkt. Wat we in dit artikel vertellen, is in veel gevallen helaas de waarheid.

Ina Custers

Het nadeel van uitgeven via een uitgeverij is eveneens dat je vanaf dat moment je copyrights deelt met de uitgever. Dat betekent dat je je eigen materiaal niet meer zomaar kunt hergebruiken. En by the way, 8 tot 10 % voor de auteur is écht slecht betaald voor die hoeveelheid werk. Ik geef nu gewoon zelf mijn boeken uit.

Yordy (Pumbo)

Hoi Ina, de copyrights heb ik inderdaad niet benoemd in het artikel. Bedankt voor de toevoeging!

Peter Schoenmaker

Wat een onzin Kris. Niet alleen rekent Pumbo redelijke prijzen en is (als je maar goed materiaal aanlevert) de kwaliteit prima, maar ze regelen ook alles voor je, zoals Centraal Boekhuis, afrekenen en BTW afdracht. Ik begrijp niet waar je dit op baseert

Marianne Lassche

Ik heb mijn manuscript in geleverd bij boekscout. had ik dit nu beter niet kunnen doen? vanmiddag krijg ik een telefonische gesprek van een medewerkster van dit uitgeverij alvast bedankt.

Carmijn Zur Kleinsmiede

Een kleine nuancering op het cirkeldiagram van de verdeling van de opbrengsten is denk ik wel op zijn plaats. De auteur krijgt 10% van de winkelprijs. Dit betekent niet dat de uitgever daarvan de andere 90% krijgt, aangezien de korting voor de tussenhandel eraf gaat. De verdeling van de winkelprijs is dus bij benadering: 10% auteur - 40% omzet boekhandel - 50% omzet (geen winst) uitgever.

Hans Peitsman

Mijn ervaring met Boekscout. Na verloop van tijd stuurde ik mijn manuscript wat ik toen had, 32 A4tjes, op aan Boekscout om dit te laten beoordelen. Ik kreeg een uitnodiging en we zaten daar met meerdere "auteurs". Van een ieder lazen ze de beoordeling voor en gaven ze aan dat ze het graag wilde uitgeven omdat ieder verhaal het verdient om uitgegeven te worden. Wat betreft mijn eigen manuscript. Ik vond het te mager, zaten nog geen echte hoofdstukken in vond het zelf nog niet boek waardig. Waardoor ik op het moment dat ik hem verzond aan Boekscout al begon met aanpassen. De beoordeling van mijn ingezonden stuk was er goed. Eerlijk is Eerlijk de dame die mijn manuscript gescand had of gelezen had gaf precies die beoordeling aan mijn script hoe ik mijn verhaal heb willen overbrengen en zij wilde deze ook graag uitgeven. Het contract werd gelijk al door hun ondertekend meegegeven. Het bovenstaande wat beschreven staat was ook bij hun. Emailadressen aanleveren, eerste 40 boeken zelf verkopen aan je naaste omgeving, 10% royalties, pas na 1 jaar uitgekeerd, hun maximale investering 800 euro en alle promotie en marketing moest ik zelf doen. Maar ik was toch wel tevreden over de beoordeling en dit gaf mij wel een boost om door te schrijven vooral vanwege het feit dat het opgepikt was hoe ik het heb willen vertellen. Thuis las ik het contract nog eens door. 1. Het was een take it or leave it contract, 2. de uitgeefrechten waren voor hun en zou wereldwijd strekken.., 3. Daarnaast zelfs eventuele filmrechten daar wilde zij in meedelen. Om daar nu juridisch over in te gaan of ik daar aan vast zou zitten of niet kan ik nu zeggen maar het eruit krijgen kon niet....Eind van verhaal, ik heb vriendelijk bedankt. Mijn manuscript van 32 A4tjes, heb ik uiteindelijk afgeschreven en opgevuld naar 148 A4 en ipv ca 30.000 woorden 83.000 woorden met 17 hoofdstukken. Welke ik nu wel graag uitgegeven zou willen zien. Hoe en wanneer...dat is de uitdaging.

Jo

Ik wil het gratis e-boek downloaden maar ik ontvang geen bevestigingslink.

Manuela

Ik heb zelf een driedelige serie uitgegeven, bij een uitgever. Ik ben momenteel door een writersblock al twee jaar bezig om mijn eerste boek te herschrijven, omdat deze ongelooflijk amateuristisch is en vol met spelfouten staat. Ik zou het graag uiteindelijk zelf willen uitgeven online, bij bol.com bijvoorbeeld, wanneer mijn eerste boek weer af is. Is het mogelijk om mijn 3 boeken daar op te zeggen en dan uiteindelijk zelf te uploaden en uit te geven (zonder dat de naam van de uitgever er dus opstaat) ??
Ik zit daar al een hele tijd over na te denken, maar ik weet niet of dat mag/kan
Aan de tijdsduur van het contract zou het niet moeten liggen; elk boek had een contract van 3 jaar en het laatste boek is in 2013 uitgegeven.
Groetjes,
Manuela

Wm Ouwerkerk

auteursrecht en exploitatierecht wordt vaak door elkaar gehaald

Yordy (Pumbo)

Het is volgens mij wel slim om gewoon in gesprek te gaan. Je kunt er alleen maar van leren en kritische vragen stellen. Kijk alleen goed uit voordat je iets tekent en teken alleen als je je er helemaal prettig bij voelt.

Yordy (Pumbo)

Hoi Carmijn, we hebben het nagekeken en de diagram klopt inderdaad niet. We hebben hem nu aangepast. Bedankt voor je opmerking!

Yordy (Pumbo)

Hoi Hans, bedankt voor het delen van je verhaal! Als je het boek zelf wilt uitgeven, weet ik zeker dat wij je daarbij kunnen helpen. Ik neem morgen even (vrijblijvend) contact met je op.

Yordy (Pumbo)

Hoi Jo, ik zie dat de bevestigingslink wel is verstuurd. Heb je al in je spam-map gekeken? Ik neem morgen even contact met je op.

Jouke

Dank je voor de waardevolle info.

Wijnand Van De Meeberg

Beste Yordy Spoor,

Ik weet niet wat jij doet voor je auteurs, maar het beeld dat je in heel veel woorden schetst is een beeld dat eigenlijk moet worden aangevuld met de namen van de bedrijven die dit soort woekerpraktijken toepassen.
Ik werk zelf al ruim 10 jaar als uitgever van boeken waarbij de promotie ook door de auteurs zelf moet worden gedaan. Promotie is kostbaar en dat weet iedereen. Bovendien zijn de boeken die worden aangeboden vaak van een soort die niet direct een groot publiek zullen aanspreken, anders was de grote uitgever er wel ingestapt. Het heeft geen zin om mensen blij te maken met een dooie mus. Bij mij betalen de auteurs ook voor hun boek, de eerste 25 zijn ze verplicht af te nemen tegen de kostprijs en dat is bij mij geen hoofdprijs! Meer dan 1.000 boeken zijn via mij geproduceerd en ruim 275 staan te koop via BOL en alle winkeliers in Nederland en België. De auteurs krijgen 10-20% van de verkoop en dat heeft intussen geleid tot een schouwburg vol tevreden klanten, met welke ik zeer regelmatig contact heb en die ook nog eens hun volgende, en volgende, en volgende boek bij mij hebben laten uitgeven.
Dus eindconclusie: Niet alle uitgevers zijn slecht en op geld uit...

Ton Zevenhoven

Dus... Blijf nuchter en laat je niet verblinden door je droom.

Ton Zevenhoven

Ook mijn ervaring is, dat je veel zelf kunt doen. Vaak zijn er veel goedkopere oplossingen dan via 'een uitgever'. Onderschat niet de waarde van redactie, maar pas ook daarmee op met wie je in zee gaat. Ik heb goede ervaringen met Maria Genova, schrijfster van bestsellers. Soms wil zij beginnende auteurs helpen voor een vriendenprijsje. Ga gewoon eens wat googlen en vergelijken en word lid van één of meer schrijversgroepjes op bijvoorbeeld Facebook. Laat je ook niet gek maken over allerhande verschillende adviezen, hoe goed ook bedoeld maar beslis zelf en blijf vooral nuchter.

Mijn eerste roman 'Het veen' werd uitgegeven door Freemusketeers in 2013, zonder redactie. Vijftig exemplaren verkocht en net zoveel weggegeven. Er zaten toch wel wat spel- en taalfouten in helaas. Ik hoorde dit van lezers na uitgave en dan moet je voor de verbeteringen gaan betalen. Dat kan aardig oplopen omdat je per 10 verbeteringen zo'n slordig 60 euro inclusief btw betaalt. Ik heb de 10 ergste eruit laten halen.

Mijn tweede roman 'Het huis met de veranda' heb ik uitgegeven via Mijnbestseller.nl. Waarom niet bij Pumbo? Omdat ik na verschillende uitgeefplatforms vergeleken te hebben het beste bij Mijnbestseller uitkwam betreft verkoopprijs en wat ik er zelf aan overhoud. (Sorry Yordy) Ze rekenen geen € 19,95 voor Centraal Boekhuis, wel éénmalig € 12,50 voor een ISBN. Wel heb ik dit keer wat aan redactie laten doen en is de kwaliteit beter dan mijn eerste boek.

Van mijn tweede boek heb ik ook twee exemplaren naar NBD Biblion gestuurd. Een paar dagen geleden kwam er een inkooporder, 74 boeken voor Nederlandse bibliotheken! Ik raad het dus ook iedereen aan om je boek op te sturen naar hen. Dromen over succes mag, kijkuit dat je je niet gek laat maken door lieden die alleen maar in je geld geïnteresseerd zijn.

Groeten, Ton Zevenhoven

Bart Fm Droog

Mijn complimenten voor je artikel, Yordi. Heel goed dat je beginnende auteurs wijst op de gevaren van 'vanity press'-uitgeverijen.

Wat ik er aan zou willen toevoegen is dit: sommige van deze uitgeverijen ronselen beginnende auteurs door het uitschrijven van poëzie - of prozawedstrijden. Wie inzendt 'wint' vrijwel automatisch (i.e. in de vorm van opname van het ingezonden werk in een bloemnlezing), maar verplicht zich dan wel een groot aantal van die bloemlezingen in te kopen. En vaak volgt daarna een 'aanbieding' voor de uitgave van een soloboek, dat geheel en al door de auteur gefinancierd 'mag' worden.

In Nederland opereerde/opereert uitgeverij De Vleermuis uit Roermond jarenlang op die wijze. Maar het verdienmodel van die uitgeverij valt in het niet bij de praktijken van een bende Amerikaanse oplichters, die in het begin van deze eeuw jaarlijks miljoenen verdiende door wereldwijde poëziewedstrijden uit te schrijven.
Zie: http://nederlandsepoezie.eu/?p=111 en http://nederlandsepoezie.eu/?p=1881

Een totaal andere handelswijze had uitgeverij De Contrabas. De uitgever wist nietsvermoedende dichters zand in de ogen te strooien met contracten en fraaie beloften, die naderhand gebakken lucht bleken. Eind 2014 is dit fonds - zonder dat de betrokken auteurs er iets van wisten - overgenomen door uitgeverij Liverse uit Dordrecht. Zover ik weet zijn sedertdien noit royalty's uitbetaald. Meer info: zie http://nederlandsepoezie.eu/?p=2052 ; http://meandermagazine.net/wp/2015/01/zodat-mensen-zelf-hun-conclusies-… en http://www.bartfmdroog.com/cb/index.html

Yordy (Pumbo)

Beste Wijnand, bedankt voor je reactie. Wij vinden het niet netjes om de namen van de slechte uitgevers te noemen, want dan krijg je een welles-nietesspelletje. Met de kennis uit dit artikel kunnen auteurs zelf een goede beslissing nemen.

Wij zeggen in dit artikel nergens dat alle uitgevers slecht zijn. Ik hoop echt dat dat wel duidelijk naar voren komt.

Als ik het zo lees, doen wij hetzelfde voor auteurs, met het verschil dat wij ons geen uitgever noemen. Ik denk ook niet dat jij een uitgever bent, maar een dienstverlener in het uitgeefvak.

Yordy (Pumbo)

Hoi Bart, bedankt voor je verhaal! Zo te lezen heb je helaas al vaker met dit soort partijen te maken gehad.

Bart Fm Droog

Sinds 2001 word ik af en toe om raad gevraagd door mensen die ten prooi zijn gevallen aan genoemd soort bedrijven. Een paar keer heb ik de oplichterijpraktijken uitvoerig onderzocht en erover gepubliceerd. Eigenlijk komt het steeds weer op hetzelfde neer.

Rode lijn is: ze maken - net als alle andere oplichters - genadeloos misbruik van menselijke zwakheden (bij auteurs: ijdelheid en publiceerdrang). Tot de algegele zwakheden behoort ook het niet durven erkennen dat je opgelicht bent. Gedupeerden schamen zich om ervoor uit te komen, met als gevolg dat de oplichters ongestoord door blijven gaan.

De enige manier om dat tegen te gaan is er steeds weer opnieuw over te berichten.

Anoniem

Aspect zeker! Herkenbaar verhaal helaas!

Ton Van Der Heijden

In 2006 werd mij door een gevestigde uitgever gevraagd het reisboek (Dominicusreeks) Israël te schrijven. Een bespreking volgde en we kwamen overeen met contract dat ik dat zou doen. Ik ben veel in Israël geweest en beschikte over een grote collectie foto’s. Toch ging ik speciaal voor dat doel naar Israël om “bewust” voor het project nieuwe foto’s te maken. In het gesprek werd afgesproken, dat het boek religieus/politiek neutraal zou zijn. Het manuscript werd aangeleverd en de flyers voor de boekhandel waren gedrukt. Er kwam plots een merkwaardig verzoek van de uitgever, ik moest het manuscript aanvullen met een stukje over de Palestijnen en dat Israël het toerisme nodig had om de bezette gebieden te financieren. Als voorbeeld werd het regiem in Birma genoemd. Ik weigerde.
Vlak voordat het boek naar de persen zou gaan kreeg ik een bijna verpletterende mededeling, dat ze een “plagiaat” in mijn manuscript hadden aangetroffen en of ik maar even elke punt en komma wilde verantwoorden c.q. toelichten. Geloof me, alle informatie waar nodig was afgedekt met (schriftelijke) toestemming van de bronnen tot aan het ministerie van toerisme in Israël toe.
Felle gesprekken waren het gevolg, en de uitgever trok de stekker er uit. Ik mocht met het materiaal doen wat ik wilde. Nog geen twee maanden (2007) later lag het boek in de boekhandel geschreven door twee andere auteurs.

Uit een vorm van wraak heb ik daarna het boek Israël 1948-2008 via een POD laten verzorgen. En een paar jaar later Handboek en reisgids Israël. Beide boeken haalden de krant en zelfs een interview voor radio Gelderland. Mijn argwaan tegen deze POD ontstond doordat het weinig response opleverde. Ik totaal geen idee had of de boeken die als verkocht werden vermelde de enige waren. Mijn boek Goden van Mesopotamië besloot ik bij PUMBO onder te brengen. Daar ontdekte ik, dat ik bij POD financieel aardig bij de neus was genomen. Daar moest je o.a. honderden euro’s betalen om aangemeld te worden bij CB, Bol.com en het verkrijgen van een ISBN nr.
De keuze voor PUMBO was een gouden greep en op mijn laatste boek Israël, geschiedenis van een vakantieland, heb ik ze bijna verplicht hun logo op de rug van het boek te plaatsten.
PUMBO dank voor het eindeloze geduld, adviezen en hulp.

Yordy (Pumbo)

Hoi Ton, bedankt voor het delen van je verhaal. Ik wist niet dat het op die manier was verlopen. Bedankt voor de complimenten!

Annemarie Hering

Nadat mijn manuscript ‘Sla met suiker’ in 2014 drie keer was afgekeurd door de bekendste uitgeverijen, ondanks lovende reacties van mijn omgeving, zocht ik een bekwaam coach en vond die in de persoon van Lex Jansen. Hij heeft me een half jaar intensief begeleid en verzekerde me na de laatste ontmoeting, dat het nu een kwalitatief goed manuscript was, waard om uitgegeven te worden.
Ik heb vrijwel alle uitgeverijen vanaf oktober 2015 benaderd met mijn manuscript plus een powerpointpresentatie en een aanbevelingsbrief van Lex Jansen.
Mijn ervaringen? De honden lusten er geen brood van!
Alle uitgeverijen die vallen onder de Singel Uitgeverijen zijn mijn manuscript kwijt geraakt, dat ik per mail had verstuurd. (Daar kwam ik pas na 3 maanden achter). En dat zijn er vijf: Querido, Uitgeverij Q, Nijgh en Van Ditmar, Athenaeum, Polak & Van Gennip en de Arbeiderspers.
De Bezige Bij aan wie ik het per post toestuurde, raakte het manuscript ook kwijt, terwijl ik wel een bevestigingsmail had gekregen dat het aangekomen was. Toch kreeg ik na 3 maanden bericht dat het afgewezen was??? Later werd me weer verteld dat ze het toch kwijt waren geraakt.
Dan waren er uitgeverijen die me meldden dat ik een manuscriptbeoordelingsbureau in moest schakelen. Blijkbaar hadden ze de aanbevelingsbrief niet gelezen waarin stond dat ik begeleid was door Lex Jansen, ex-directeur van de Arbeiderspers.
Van veel uitgeverijen had ik na 6 maanden nog geen reactie gehad. Als ik mailde met de vraag: “Hoe staat het er voor” was het antwoord telkens: “We zijn er nog niet aan toegekomen”. Van Meulenhoff bijvoorbeeld heb ik tot op heden (na bijna 10 maanden) ook nog steeds geen reactie gehad. Via facebook heb ik de directeuren persoonlijk benaderd waarvan mijn manuscript opeens verdwenen was of waarvan ik nooit iets heb gehoord.
Niemand heeft gereageerd. En dat zijn Robbert Ammerlaan, Elik Lettinga, Mai Spijkers, Paulien Loerts en Henk Pröpper. Er waren ook uitgevers die zeer enthousiast reageerden, maar dan moest ik wel zelf eerst 2 duizend euro investeren (Paris Books, Godijn Publishing, Aspekt, Narratio, JouwBoek, Gopher. Novum Publishing, vroeg zelfs ruim 3 duizend euro).
Er waren uitgeverijen die de telefoon nooit aannamen en nooit reageerden op mijn mails.
En ineens had ik contact met Liesbeth Heenk, uitgever van Amsterdam Publishers. Zij geloofde in mij, had mijn manuscript in twee dagen gelezen en had ongevraagd wat correcties aangebracht. Zij zei: “Dit is goed. Ik word je uitgever”.
Singel Uitgeverijen hadden mij al eerder Brave New Books aangeraden aan als het niet lukte bij de genoemde vijf uitgeverijen, maar Liesbeth zei direct: “Annemarie, persoonlijk zou ik nooit met Brave New Books in zee gaan. Dat zal Singel hebben aanbevolen. Mijn slechtste ervaring ooit; het werkt niet - geen service - en je houdt er vrijwel niets aan over.”
En ik kon het niet nalaten om alle uitgevers die mij afgewezen hadden, een mail te sturen met de aankondiging van mijn uitgever dat mijn boek gepubliceerd zou worden.

Wat schreven de meeste mij terug?

“U kunt uw manuscript insturen ter beoordeling. De wachttijd bedraagt ongeveer 3 maanden”.

Voor mij het ultieme bewijs dat mails van onbekende schrijvers niet of helemaal niet gelezen worden.

Mijn boek ligt inmiddels in de boekhandels.
Met dank ook aan drukker Pumbo, die mij altijd met raad en daad bijstaat.

Annemarie Hering

www.annemariehering.nl

Saskia Boree

Alle punten klinken ook voornamelijk als Printing-On-Demand uitgeverijen. Helaas ook slechte ervaringen mee gehad. Mijn toen uitgeverij deed er zelfs nog een stapje bovenop door te zeggen dat het uitgeven me niets kostte terwijl ik toch echt zelf de promotie moest doen... Als ik dan alles zelf moet doen, oke, maar dan kan ik beter meteen in eigen beheer gaan...

Bijna Dom Gansje

ik was in onderhandeling met een foute uitgeverij , ik zou 500 boeken moeten afnemen a 10 euro per stuk. de foute uitgeverij zou ook 500 boeken afnemen. haha. ik ben op het juiste moment PUMBO tegen gekomen en we zijn ons nu aan het richten om ons boek in eigen beheer uit te geven.

Anoniem

Ik kreeg een zeer gerenormeerde uitgever aan de telefoon, kort na het insturen van mijn manuscript. Bekende auteurs waren door hen uitgegeven en de uitgever was enthousiast over mijn boek. Te mooi om waar te zijn. En dat was het ook.
Men vroeg steeds meer tekst van mijn co-auteur (die oorspronkelijk tien wetenschappelijk verantwoorde pagina's aan mijn boek zou toevoegen. De rest van het manuscript was van mij). De uitgever raadde ons af om al te veel tekst van mij in het boek te laten staan.
Snel was hun tactiek duidelijk: Men bleek namelijk uit op mijn co-auteur en de uitgever wilde na verloop van tijd liefst geen enkele tekst van mij. Mijn co-auteur vond mijn verhaal belangrijker dan dat haar eigen verhaal en ging er niet in mee. Ik trapte er uiteindelijk niet in. Een belangrijke les: wees niet ijdel, dan maakt men minder snel misbruik van je. Dat geldt eigenlijk overal en altijd.

Marina Schrijvers

klopt dat is die united pc, een echte aanfluiten ook het redigeer werk

N. Franken

Goede morgen Yordy,

Je hebt een goed en duidelijk verhaal, maar als ik een simpel rekensommetje ga maken met de bedragen die jij noemt waarvoor je het allemaal 'zelf kunt doen of laten doen' dan begint het mij ook te duizelen voor mijn ogen. € 2000 voor dit, € 200 tot 600 voor dat, € 200 tot 600 voor het volgende. Je moet haast wel een kapitalist zijn om op die manier je boek op de markt te kunnen brengen lijkt het. En de meesten van ons zijn dat beslist niet.

Wouter (Pumbo)

Bedankt voor je reactie op het artikel! Ik kan goed begrijpen dat de berekeningen tot een vorm van duizeligheid kunnen leiden. Juist daarom is het extra belangrijk dat de berekening wel transparant wordt onderbouwd, zodat je nooit te veel betaalt en weet waar je aan toe bent. Daarnaast is het niet per se noodzakelijk om te investeren; je kunt vrijwel altijd zonder investering starten via Printing on Demand. Alle kosten worden per verkoop verrekend. Printing on Demand kent meestal wel een hogere kostprijs per boek, afhankelijk van de uitvoering. De gewenste verkoopprijs van je boek is dan mede bepalend voor de haalbaarheid. Of je ook andere kosten maakt, bijvoorbeeld voor redactie of vormgeving, is afhankelijk van je wensen, maar nooit verplicht. We rekenen het in elk geval graag vooraf voor je uit, dan weet je precies waar je aan toe bent.

Anne

Uitgevers investeren in een boek en hebben daarom het uitgeefrecht, dat is bij elke uitgever zo.
Jij behoudt het copyright, hoewel dat ook niet bij alle uitgevers zo is.

Filmrechten hoef je ook niet over in te zitten, want de kans dat je boek verfilmd wordt is waarschijnlijk nihil.
Dat ze erin mee willen delen staat in veel uitgeefcontracten. Zij hebben er tenslotte voor gezorgd dat je verhaal gepubliceerd werd en dus onder de aandacht kwam.

Ze betalen de drukkosten, het isbn, het ontwerp van de cover en de lay-out van de tekst, plus overheadkosten als de info-avond en andere tijd die gaat zitten in het contact tussen schrijver en uitgever. Helaas stelt redactie bij hen niets voor, heb ik begrepen. En kennelijk moet je verplicht een stel boeken afnemen.

Maar wat dacht je dan? Zij investeren (max) 800 euro in je boek! (als dat waar is) Dat gaan zij er nooit uitkrijgen als jij niet minstens een bepaalde hoeveelheid afneemt...

Je kunt uitgeven via een self publishing platform. Maar dan ziet je boek er niet uit, want het staat vol met fouten, dat is bij iedereen zo. Tenzij je een redacteur in de arm neemt die je minstens 400 euro gaat kosten. En de prijs van je boek wordt erg hoog, anders verdient het selfpublishing platform er weer niets aan. En een boek van rond de 20 euro of meer is weer lastiger te verkopen voor een auteur. Boeken zijn sowieso erg duur, dus veel verkopen heb je misschien niet.

Dat wilde ik je even ter overweging meegeven in je besluitproces. Alles rond het publiceren van een boek kost geld, daarom wil de uitgever er wat voor terughebben, anders is hij zo falliet. Succes!

Martin

De reactiemogelijkheid is mij wat onduidelijk. Ik hoop niet dat ik op de reactie van Marina reageer, want dat was niet de bedoeling.

Yori, ik wilde je vragen hoe dat nu werkt met dat zelf inkopen van boeken van je uitgever. Ik wil bij een uitgever een deel van de oplage kopen (zelf voorgesteld). Omdat ik het stripboek zelf wil doorverkopen zonder winst zit ik eraan te denken om dat voor de winkelprijs te doen. De grote vraag is of mijn royalty's dan niet aan mij moeten worden terugbetaald door de uitgever. Technisch gezien lijkt me dat wel zo.

De uitgever gaat met een ander deel naar stripbeurzen en legt het boek in stripwinkels in NL en België. Ik vertrouw dat wel, eerste deel heb ik in ieder geval gezien en ik zou zelf ook gaan signeren op die beurzen.
Mijn idee was om de kosten van zelf uitgeven uit te geven aan de uitgever om dan zijn netwerk en naam te kunnen gebruiken.

Lijkt jou dit een goede aanpak (als de uitgever betrouwbaar is) of zie je hier toch zelf uitgeven als een betere optie?

Yordy (Pumbo)

Als je vertrouwen hebt in deze uitgever dan is dit inderdaad wel een optie. Ik neem aan dat de uitgever het boek op bepaalde plekken kan promoten waar je zelf geen toegang tot hebt. Als je zelf wel toegang hebt tot die promotiemogelijkheden dan kun je het boek beter zelf uitgeven. Succes!

Erik

Echt een bizarre blog dit. Toevallig had ik afgelopen week contact met een uitgever. En het ging precies zoals de blog beschrijft....

Ik blij natuurlijk dat een uitgever eindelijk interesse toonde. Ik werd opgebeld en kreeg een alleraardigste meneer aan de telefoon die mij inderdaad 250 van de oplage van 400 boeken probeerde aan te smeren voor 12,50 per stuk en daarbij vertelde dat ik moest afzien van royalties, omdat dat 'standaard was in de uitgeverijbranche'. Toen ik hem vroeg waarom ik het boek niet zelf zou uitgeven, kwamen inderdaad bovengenoemde argumenten op tafel: wij hebben contact met boekhandels, wij weten hoe je een boek verkoopt in de markt en u niet, wij verzorgen de marketing.

Ik voelde al nattigheid en heb hem vriendelijk bedankt. En nu lees ik dus precies waarom.

Dank dus voor de blog :)

Oh ja, het betreft Uitgeverij Aspekt uit Harderwijk. Mijn advies: ga met een grote boog om ze heen.

Fabianne (Pumbo)

Hartelijk dank voor je reactie, Erik. Wat vervelend dat je zo'n slechte ervaring hebt gehad. In ieder geval bedankt voor het delen en mochten wij je verder kunnen helpen, dan horen we het graag. Succes!

Niesje Huizing

Hallo.
Ik heb mijn boek bijna klaar.
En zoek een goede uitgever,er staan zoveel op maar welke wordt het.

Ik hen een zeer goed gevoel over mijn boek.
Het gaat om een onderwerp dat dagelijks weer op het nieuws is..en veel op scholen..

Ik zoek dus iemand die mij iets aanbeveeld.
Vindt het zo moeilijk.zoals ik dus zeg het zijn er honderden uitgevers..

Fabianne (Pumbo)

Het kan inderdaad lastig zijn om een geschikte uitgever te vinden, Niesje. Misschien kun je eens op deze pagina kijken: http://www.nuv.nl/groepen/algemene-uitgevers/leden. Daar vind je een verzameling van de meest bekende, grotere uitgevers. Je kunt ervan uitgaan dat zij betrouwbaar zijn. Mocht je jouw boek liever in eigen beheer uitgeven, dan helpen wij je daar natuurlijk graag bij. Veel succes!

Iris

Voordat ik bij Pumbo terecht kwam, had één van de zes uitgevers een uitnodiging gestuurd om te komen praten. Mijn boek zag de man wel zitten en hij hoefde praktisch niets meer aan het binnenwerk te doen. Ik had wel schik met die vent, want het bleek dat we van dezelfde universiteit kwamen en daar dezelfde mensen kenden. Toen kreeg ik een contract van zes of acht pagina's mee naar huis, waarin ik me moest verplichten om lezingen te houden in het hele land en auteursrechten afstaan om het boek mogelijk te verfilmen, enz.

Toen ik hierover later opbelde om te zeggen, dat ik me niet door het land laat sleuren om een verhaal te houden, kon het feest niet doorgaan. En toen ik de vader vroeg om zijn zoon te spreken, met wie ik een leuk gesprek had gehad, zei de vader dat hij daar niet meer werkte.

Dus één van de twee was een louche figuur. Dit incident speelde zich af in Limburg.

Fabianne (Pumbo)

Bedankt voor het delen van je ervaring, Iris! Vervelend dat het zo is gelopen. Hopelijk hebben je mede-auteurs er iets aan!

An Lommerse

Dag Joyce, ik las jouw positieve reactie op de website van PUMBO. Ik begrijp dus dat jij met hen in zee gegaan bent en dat dit goed is bevallen? Ik heb een boek geschreven en ben nu op zoek naar een goede mogelijkheid om het uit te (laten) geven, maar zie door de bomen het bos niet meer. Een positieve reactie van iemand die ervaring heeft, is dus een goed hulpmiddel.

Max Van Den Broek

Duidelijk artikel! Wat denkt u van een boek in eigen beheer uitgeven via Brave New Books (BNB)? Volgens mij geven zij je een persbericht maar moet je voor de rest de promotie zelf doen.
En wat denkt u van het enkel uitgeven van een e-book, ipv ook een gedrukte versie? Ik heb een kort populair filosofisch boek geschreven (~50 A5 pagina's) en als ik dit via BNB in papier uit wil geven, kost dit boek 16 euro. Dit vind ik zelf veel te duur voor zo een klein boek dus dit wil ik mensen niet aandoen. Als e-book kan ik het boek gewoon voor 3 euro uitgeven. Het jammere hieraan is echter dat ik niet mijn eigen boek op mn boekenplank kan zetten ;)

Yordy (Pumbo)

BNB werkt volgens hetzelfde principe als Pumbo. Zij zijn dus net als wij ook geen uitgever en doen ook niets aan promotie. Bij ons kunt u uw boek wel voor minder dan €16,- verkopen dus ik zou zeggen kom lekker bij ons! :-)

Een ebook uitgeven is (nog) niet snel rendabel. Minder dan 10% van de boek verkopen is een ebook. Het is dus wel slim om het erbij te doen maar niets als enige verkoopvorm.

Tiny Fisscher

Ik heb jouw boek in huis, Tom, en wat me opvalt is dat de bladspiegel niet fraai gedaan is, met soms veel wit tussen woorden in om de uitlijning te laten kloppen. Daar herken je een selfpublishingboek meestal aan. Als Pumbo dat probleem weet op te lossen, klop ik misschien nog eens bij ze aan voor een non-fictieboek.

Eddy Nuydt

Interessant om dit blog eens door te nemen! Wellicht moeten enkele reacties met een korreltje zout genomen worden na een of andere teleurstelling; er zullen evenwel ook zeer waarheidsgetrouwe en toch wat angstaanjagende verhalen tussen zitten... Ik ben als vader van een nog schrijvende zoon (°1991) de zéér aparte wereld van het promoten en uitgeven van boeken aan het uitspitten om later voor geen verrassingen of teleurstellingen te komen te staan. Ik probeer de addertjes in het gras te zoeken en jullie helpen mij hier bij. Ik veronderstel dat dit alles vrij gelijk loopt met de situatie in België. Mijn zoon richt zich enkel op het kwalitatieve aspect van zijn roman, ik ben nu al wat bezig met het kwantitatieve... In verband met dit laatste had ik twee vraagjes: kan een auteur steeds via haar/zijn uitgeverij raadplegen hoeveel romans verkocht zijn en wordt daar ook de eventuele hoeveelheid zelf doorverkochte boeken bij meegerekend? Is dit ook publiekelijk wanneer je de boeken in eigen beheer laat drukken en doorverkoopt en kan je ook op deze laatste manier naambekendheid verwerven of blijft dit eerder een privé aangelegenheid?

Joke

Jammer dat een boek uitgeven zo moeilijk gaat. Mijn eerste boek was niet goed genoeg ging over asbest, een waar gebeurt verhaal. Mijn tweede over een asiel hond die ze graag hadden bij Boekscout. Ik trots maar het viel tegen. Alles zelf doen, ik heb on de krant gestaan ben met stads TV bezig geweest. Ik sta on het maandblad Onze Hond. Nog een keer on de krant. Ik heb kaartjes laten maken die ik in een,aantal winkels enz heb achter gelaten, kosten 45,00 euro.Boekenclub zegt kosteloos. Totaal 18 boeken verkocht a 1 euro 41 wat ik kreeg. Ik voel me belazerd want volgens mij zijn er veel meer verkocht. Je kunt het niet bewijzen!!! Nu mijn derde boek af, waar kan ik heen???? Gr joke

Yordy (Pumbo)

Vervelend om te horen dat het uitgeven van je boek niet zo verloopt zoals je zou willen. Je derde boek kun je uiteraard via ons platform uitgeven. Bij ons moet je de promotie ook zelf verzorgen maar wij zijn daar eerlijk over en je verdient per verkoop ook meer. Met alle overige zaken zoals vormgeving, drukken en distributie kunnen wij je heel goed helpen.

Sebastiaan

Een leuk en informatief artikel! Ik ben zelf al vele jaren actief als jeugdzorgwerker. Een enerverende en gevarieerde baan waar ik al een heleboel heb mee gemaakt. De verhalen die ik kan vertellen uit die tijd zijn soms heftig, soms komisch en soms ook ontroerend. Ik zit al een tijdje met het idee te spelen om deze verhalen eens op papier te zetten maar heb geen idee waar ik zou moeten beginnen. Een blog, of toch eens praten met een uitgever? Als je nog tips hebt op dit gebied dan hoor ik die graag van je.

Groeten,

Sebastiaan

Sandra Seichter

Hallo Yordy.

Ik heb een boek geschreven dat zich afspeelt in Curacao. Ik denk dat het daar goed verkocht kan worden en heb ook een adres waar ik het te koop aan mag bieden. Nu zou ik graag willen weten hoe het functioneerd als ik een boek uitgeef in eigen beheer. Ik kan moeilijk met een koffer met 80 boeken naar Curacao reizen. Kan het daar naar toe worden gestuurd? Hoe zit het dan met de btw of invoerrechten?

Ik denk dat het boek ook in Nederland goed verkocht kan worden maar omdat het zich op Curacao afspeelt zou ik het daar ook graag willen verkopen.

Groetjes van Sandra.

Radjindre Ramdhani

Ik heb me ooit laten overhalen om mijn boek uit te laten geven via Boekscout. NOOIT MEER!!! Valse beloftes, niet houden aan afspraken, belachelijke hoge verkoopprijzen voor een boek van slechts 93 pagina's, zelf betalen voor redigeerwerk en dan ook nog een redigeerbureau die (echt waar) zorgde voor meer fouten in het manuscript, dan minder fouten. Op geen enkele manier backup, steun bij reclame/promotie. Echt waardeloos!! Nooit meer, voor mij verleden tijd. Of ik ooit nog een cent ga krijgen voor die zielige 60 exemplaren die er zijn verkocht, moet ik maar afwachten. Dus ben ik verder gaan zoeken. Ik kwam terecht bij Pumbo en wat een opluchting. Ze beloven niets, wat ze niet waar kunnen maken. Goed contact per mail en telefoon, snelle werkwijze, goede begeleiding bij het kiezen van een omslag en de bewerking daarvan: in een woord fantastisch! Aanvraag ISBN, aansluiting bij Centraal Boekhuis, betaling, levering, adviezen voor verkoop en prijsbepaling, ALLES BIJ PUMBO is echt fantastisch. Ik mocht ze zelfs gaan opzoeken (op mijn eigen verzoek) in Zwaag. Vriendelijke ontvangst en heel goed te woord gestaan, zaken persoonlijk besproken, ik ben zeer zeer zeer tevreden. Ook de prijs vind ik fantastisch, een boek van 224 bladzijden, de productieprijs zit onder de 2 euro per boek. Wat een verademing. Dit is mijn 13e boek en ik kan uit eigen ervaring iedereen die een boek wil uitgeven, adviseren om met Pumbo in zee te gaan!! Ze zijn geen uitgever, maar een drukkerij, met een vergaande serviceverlening. Ja, mijn naam mag hier vermeld worden: Radjindre Ramdhani en het boek heet Yorka Tori, Surinaamse Spookverhalen deel 4.

De Schrijver Michel

Hallo Ramdhani,
Kan je vertellen hoe het komt dat de productiekosten per boek bij jou zo laag zijn? En op welke wijze verkoop jij jouw boeken ?Vermits je het zelf moet doen . 13 boeken is reeds een hele stapel. Fantastisch dat je jouw motivatie om te schrijven niet hebt verloren na de opgedane teleurstellingen.
Ik ben zelf nog bezig aan mijn eerste boek op dit ogenblik.

Yordy (Pumbo)

Je kunt dan het beste contact opnemen met een schrijfcoach of een ghostwriter. Op de volgende pagina vind je een aantal bedrijven / personen de hierin gespecialiseerd zijn: https://www.pumbo.nl/diensten/partners

Yordy (Pumbo)

Radjindre heeft een grote oplage besteld waardoor de kostprijs per boek onder de 2 euro komt.

Hans Tubben

Ik zit nog te denken.. om in zee te gaan met Boekscout.. en het bovenstaande komt mij bekend voor. Ik had ergens een twijfel.. Die nu bevestigd wordt. Ik werk nergens aan vast zitten.. alles in beheer hebben een houden.. ze waren lyrisch over mijn manuscript. Maar ik moet moet zelf alles doen... en de prijs per boek schoot omhoog. Dus ik ben blij met dit gegeven... en kan ik het afketsen.

Hans Tubben

Nou... Ik denk dat ik boekscout maar vaarwel moet zeggen.. ik ben een leek en dit is mijn eerste boek. Ik heb nu al meer hulp van pumbo gehad dan via boekscout. Mijn twijfels worden nu bewaarheid.
Mijn manuscript was al geredigeerd maar volgens hun boordevol fouten. Redigeren kwam bij hun op 860 euro. Wat nu... en wat kan pumbo voor mij betekenen?

Yordy (Pumbo)

Je kunt het beste even direct contact met ons opnemen dan kunnen we je specifieke situatie bespreken. Dit kan via email, telefoon of chat. Het is uiteraard ook mogelijk om even bij ons langs te komen voor een 1 op 1 gesprek. https://www.pumbo.nl/contact

Marc

Oke, was ik deze site maar eerder tegengekomen. Ben nog in de weer met boekscout, maar schrik enorm van deze berichten. Ik zocht naar negatieve reacties omdat ik het een beetje vreemd vond dat ik alleen maar positieve reacties kon vinden.

Ik werd na 2 dagen mijn manuscript opsturen al door boekscout opgebeld. Zeer geinteresseerd, wat aanvoelt als een geweldige eer als beginner. Uitnodiging in soest vond ik al een beetje vreemd. Het oogde alsof ik een tijdelijk callcentra binnenliep.

Afijn, ik was gewoon verheugd om erkenning te krijgen voor ruim een jaar lang achter de computer te hebben gezeten. Het hele verhaal is hierboven al tal van keren beschreven. 10% royaltys 40 email adressen, niet zo zeer het probleem.

Dat ik zelf volledig verantwoordelijk was voor de hoognodige correcties vond ik al een steek in de rug. Waarom nemen hun daar de verantwoording niet voor? Veel beginnende schrijvers zijn mensen met een rijke fantasie die al ontzettend blij zijn t verhaal goed op papier te krijgen. Mijn boek bedraagt 400 bladzijdes, ga die maar even laten corrigeren. Dit zou me tussen de 1300 tot 2000 euro gaan kosten. Laat t een taalkundige vriend of familielid doen voor een flesje wijn. JA MAAR NATUURLIJK!! Niemand heeft daar toch de tijd voor om dat eventjes te doen. Ik ben dus zelf ijverig aan t corrigeren geslagen ondanks dat dit niet de bedoeling was volgens boekscout. Tuurlijk snap ik dat de auteur schrijversblindheid heeft voor zn eigen werk. Maar daartegenover staat ook dat de auteur als geen ander wilt dat het boek perfect is, dus ook echt bereid is om dagenlang achter de computer te zitten en te corrigeren.

In ieder geval, de 2 vragen die in mijn hoofd bleven spoken zijn hier inmiddels bevestigd.

* ik vind de prijzen die ze vragen voor JOUW boek zo associaal duur dat ik het zelfs twijfelde of die 40 mensen het wel zouden nemen.
Het wordt daar namelijk berekent op rugdikte, prima, maar een boek van 199 bladzijde voor 25 euro ? Van een onbekende schrijver ? Wat betekent dit voor mijn boek van 400 bladzijden, 50 euro ? Dit is gewoon onrealistisch en daar zat en zit nog altijd mijn grootste twijfel.

* als tweede punt vraag ik mij af hoeveel bezoekers die boekscout website heeft. Het is natuurlijk geweldig als je boek te koop is, maar als er naast die 40 eigen contacten geen hond op die site komt dan is het behoorlijk zinloos. Zoals ik hier al lees van gedupeerden is de verkoop van de meeste boeken dus een regelrechte flop.

Mijn eindvraag is dan ook, kan ik onder dit contract uit? Het is namelijk nog altijd een voorcontract. Er staat ook in dat ze het van hun kant kunnen ontbinden, mochten ze geen vertrouwen meer hebben in de samenwerking.

Desondanks wil ik mijn boek dan waarschijnlijk in eigen beheer gaan uitgeven. Ik wil de lezer een huiveringwekkende ervaring geven met mijn psycholische thriller, en voor een acceptabele prijs van tussen de 15 a 20 euro.

Yordy (Pumbo)

Jammer dat je dit proces niet als prettig hebt ervaren. Als je dit boek via ons platform zou uitgeven dan kun je dat gewoon voor €19,95 verkopen. Ik stuur je anders wel even een mailtje met de details.

Erik Oscar Visser

Gelet op de vele reacties en feedback wekt PUMBO vertrouwen. Dit beloofd een goede start.
Ik ben erg benieuwd naar het prijsvoorstel van mijn boek GEESTVERWANTEN met 300 pagina's...

In 2011 had ik een boek via SHOPMYBOOK (België) uitgegeven. Binnen 6 maanden bleken zij failliet en waren er slechts 5 boeken verkocht. Verontrustend vond ik ook dat zij niet per normale bank wilde werken, maar verplichtte PayPal te benutten, die overigens in Duitsland blijkt gestationeerd.

Bij deze bedankt voor de informatie

Yordy (Pumbo)

Bedankt voor je reactie. We nemen even contact met je op via de email.

Richard Van Zijll De Jong

Goed verhaal! Als grafisch ontwerper met een achtergrond in uitgeversland, zeer herkenbaar. Onlangs nog een kleine praktijkcase meegemaakt met een schrijfster die haar boek wilde uitgeven via een Delftse uitgever. Om kosten te besparen kon ze het zelf vormgeven in een soort Word-template (?), daarnaast moest ze een fors bedrag betalen voor de productie én een aantal boeken afnemen. Omdat ik zelf een uitgebreid netwerk heb aan redacteuren en drukkers, heb ik haar voorgerekend wat het zou kunnen kosten. De helft! En dan was het dus ook nog goed (al zeg ik het zelf) vormgegeven.
En daarnaast, wat hier niet eens genoemd staat: geen enkele uitgever gaat duizenden euro's marketingbudget besteden om een paar honderd boeken te verkopen. Dan is de winst nihil! Reken maar uit met bovengenoemd voorbeeld. Ook lachen ze zich dood om al die gratis e-mailadressen die ze krijgen van hun auteurs. Adressen zijn erg kostbaar.
Je eigen marketing en productie doen is nog best wel wat gedoe en kost veel tijd maar is wel te doen en is zeker de moeite waard. Of Pumbo een geschikte partner is, weet ik niet maar ik ben het eens met Yordy dat auteurs voorzichtig moeten zijn aan wie ze zich binden.

PS. Zoals in het artikel ook aangegeven: je kunt zeker niet alle uitgevers over één kam scheren. Er zijn hele goede die echt betrokken en begaan zijn met hun auteurs maar ik vermoed dat geen enkele uitgever in zee zal gaan met een auteur als de uitkomst van de verkopen onzeker is. En terecht. Uiteindelijk moeten uitgeverijen ook gewoon winst maken.

Fred Truyen

Ik heb al tien boeken uitgegeven in eigen beheer, doe de promotie zelf, laat het redigeren door een vriend en heb een drukkerij gevonden aan een redelijke prijs. Het ligt ook in één boekhandel. Mijn elfde boek heb ik o.a. ook naar Novum gestuurd. Drie maanden later kreeg ik een gunstige reactie en een contract van vijf bladzijden. Bijna €4000 zal het mij kosten. Ik kan mijn eigen boeken aankopen met een reductie van 30% en als ik goed gelezen heb ben ik alle rechten kwijt. Dank u. Dan toch liever alles zelf doen of moet ik misschien eens met PUMBO gaan praten.

Yordy (Pumbo)

Je kunt altijd even met ons bellen Fred. Dit is altijd vrijblijvend en meestal komen wij met goede tips en adviezen. Ook als je geen klant bij ons wordt.

M. Van Der Lahn

Marnix

Ik heb net een boek uitgegeven en lees op deze site dat de uitgeverij (Novum ....) negatief wordt weggezet.
Heeft iemand anders daar ook ervaring mee?

Verder wil ik mijn boek promoten.
Elke reguliere boekhandel en bibliotheek werkt niet echt mee. Ik bezit geen sociale media, maar wil toch mijn boek promoten.
Heeft iemand ideeën hoe ik dit kan aanpakken.

Al vast bedankt voor het meedenken.
Marnix

Tam Chevalier

Hey Yordi,

je artikel is bijzonder interessant. Kan ik dan bij jullie terecht om een geïllustreerd kinderboek te laten uitgeven?
Ik woon niet in Nederland. Vormt dat een probleem of niet ?

Ramdhani

Beste mensen, ik heb inmiddels dertien boeken op mijn naam staan. Je kunt ze in elke bibliotheek in Nederland vinden. In Suriname staan er een paar op de literatuurlijst en n.a.v. van mijn derde boek, ben ik in 1999 uitgeroepen tot Surinaams man van het Jaar. Vroeger verkocht ik ongeveer 3000 exemplaren per titel, tegenwoordig een heel stuk minder, omdat ik bijna zes jaren weg ben geweest van het toneel.

Mijn ervaring? Mijn eerste boek werd uitgegeven door ene meneer Baboeram uit Den Haag, er werden 25.000 exemplaren verkocht van Dagboek van een Surinaamse Treinconducteur, ik zou (destijds) 2 gulden 50 ontvangen per boek, maar toen het zover was dat ik ruim 60.000 gulden in ontvangst zou nemen, liet meneer Dew Baboeram van Uitgeverij Amrit zich failliet verklaren. Geen kopercent heb ik ooit van hem gekregen, maar wel kocht deze meneer binnen 2 weken daarna een gigantisch pand aan de Gerard Doustraat te Den Haag en begon een Consultancy Agency. Vanaf toen ben ik mijn boeken in eigen beheer gaan uitgeven.

Ik kan jullie slechts 1 ding zeggen; Wil je goedkoop je boeken uitgeven, waarbij je al het werk qua ontwerp, lay out enz. Je uit handen worden genomen, ga dan in zee met drukkerij Pumbo! Je wordt uitstekend begeleid, je krijgt op elke vraag antwoord, je kunt ze persoonlijk gaan opzoeken in Zwaag, ze nemen de tijd voor je en houden zich aan tijdslimieten en ze leveren echt een hele goede kwaliteit. Ze buiten je niet uit, ze nemen geen kopercent waar ze geen recht op hebben en op hun website is elke info te vinden, die maar mogelijk is. Ik wil benadrukken dat Pumbo GEEN uitgeverij is, maar een drukkerij met een serviceverlening die ver buiten hun professie reikt.

Ga vooral NOOIT IN ZEE MET BOEKSCOUT. BOEKSCOUT BESTAAT UIT LOUTER geldwolven, die je oplichten en belazeren waar je bij staat. Ik heb ooit 1 boek bij ze uit laten geven, ze beloofden gouden bergen, maar eind van het liedje was, dat ik gedwongen werd om 60 exemplaren van mijn eigen boek te kopen, dat ze me op elk terrein in de steek lieten qua promotie en campagne en marketing, dus ze kwamen hun toezeggingen en beloftes niet na, hun prijsbepaling voor het boek, 17,99 euro voor een boekje van nog geen 93 pagina's is je reinste oplichterij.

Naast bijna 600 euro voor die 60 boeken, moest ik ook nog 60 euro betalen voor het redigeerwerk en het redigeerwerk was volgens mij gedaan door mensen die geen enkel verstand hebben van taal, maar alles met een computer doen. Mijn redigeerwerk kwam terug met zoveel taalkundige fouten, dat ik zelf nog 40 fouten heb verwijderd. Toen ik mijn gage wilde voor 52 verkochte boeken, ONTVING IK EEN BEDRAG VAN 1 EURO EN 16 CENT!!!! Voor 52 verkochte boeken. DOE DUS NOOIT ZAKEN MET BOEKSCOUT, DAT ZIJN ECHT OPLICHTERS EN BEDRIEGERS EN DIEVEN EERSTEKLAS. Ga voor het drukwerk in zee met PUMBO. PUMBO is echt de beste en na 13 boeken heb ik recht van spreken en weet ik waar ik het over heb.

Yordy (Pumbo)

Het is geen probleem dat je niet in Nederland woont. Het is zeker mogelijk om ook een kinderboek uit te geven. Stuur ons de bestanden door dan gaan we voor je aan de slag!

Amanda

Heeft er hier iemand ervaring met boekscout? Bij een opleiding werd deze namelijke aangeraden. Maar als ik dit artikel lees denk ik.. hmmm.

Amanda

Al gelezen hierboven! Niet ver genoeg doorgelezen.

Ramon Manjula Caspari

Ik heb net ook van Novum Publishing(want ik denk dat je die ook bedoelt. Zitten in NL, Oostenrijk, Tsjechië) een brief gehad. Goedkeuring uiteraard van het manuscript. Maar een eigen bijdrage van een kleine, schrik niet... 4.400 euro!!! Dit kan toch niet!? Ik ga niet met hen in zee hoor. Ze komen te zakelijk over, zonder HART voor de zaak, zo gezegd.

Ramon

Derk Mekkering

Inmiddels al 10 boeken laten drukken via Pumbo. Prima hulp gehad bij het maken van de omslag met de door mij aangeleverde gegevens. Een paar klein problemen werden zeer snel en zonder kosten opgelost.
Ik heb nu een trilogie bijna productierijp. Geen zorgen via wie ik het drukwerk laat verzorgen. Uiteraard weer Pumbo.

Ferdi

Ben zeer tevreden met Boekscout, mijn tweede boek bijna klaar en ga ondanks het lezen van deze berichten weer met ze in zee.
Ja, mijn boek van 428 blz was aan de dure kant, maar hij bevatte wel vele kleurenfoto's.
En ja, ze zullen straks weer om emailadressen vragen en andermaal geef ik die ze graag. Hun bericht zag er professioneel uit.

Ik moet wel zeggen dat ik niet een doel heb om duizenden boeken te verkopen.

Maar voor nop kreeg ik wel een boek in handen met een uiterst fraaie omslag, uitstekende begeleiding en uiteindelijke een tevreden gevoel alom.

Ferdi

O ja, en de royalty's waren best in orde in mijn geval.

Yordy (Pumbo)

Een tevreden gevoel is zeker belangrijk!

Yordy (Pumbo)

Het is voor mij lastig in te schatten hoeveel pagina's in kleur je boek heeft maar ik denk dat je bij ons ongeveer 5 á 6 euro per verkoop over kunt houden. Ik ben uitgaan van 426 pagina's waarvan 60 in kleur. Wij kunnen ook kosteloos een mooie cover voor je ontwerpen. In ieder geval succes met de verkoop Ferdi!

Mario

Ja dat denk ik dus ook. Dan eindig je met 200 boeken op je zolder...

Yordy (Pumbo)

Als je 1000 boeken hebt besteld en je verkoopt er 800 en houdt er 200 over heb je al flink winst gemaakt. Het is uiteraard beter om alles te verkopen :-)

Martijn

De laatste zin onder punt 2 luidt:

"Meld dus niet alleen maar dat het boek er is en voor welke prijs het te koop is, maat laat de boekhandel echt zien waarom jouw boek kans van slagen heeft."

Ik neem aan dat 'maat' 'maar' moet zijn.
Foei toch! :-)

Ilona Van Hilst

Beste Yordi, prima info in dit blog! Wat kan een literair agent nog doen? Is dit handig om alsnog werk uit handen te nemen en een auteur te behoeden voor slechte uitgevers, of fraudeurs? Ik wil mijn boek Oogvocht publiceren, daar heb ik hulp bij nodig, want ik begrijp o.a. dat ik een voorraad moet aanleggen als dit via CB moet gaan, of kan dit ook via pob? Ik lees zoveel info dat ik bijna de draad kwijt ben. Ik ben nu alleen via boekenbestellen.nl te koop, door printing on demand, maar nog niet via CB, boekhandel, Bol.com, Bruna enzo. Ik hou alle opties open en krijg graag nog wat advies. Pluim voor Pumbo, iedereen is zo hulpvaardig en snel!

Wouter (Pumbo)

Hoi Ilona, mijn advies is om even te bellen of een berichtje per e-mail te sturen. We kunnen je dan gerichter adviseren. Samenwerking met een literair agent kan nuttig zijn maar dat hangt af van diverse factoren. Belangrijk om te bepalen is of er ook inkomsten naast de verkoop van het boek gegenereerd kunnen worden, dat is niet altijd mogelijk. Een literair agent kan maar een beperkt aantal schrijvers helpen en moet zichzelf natuurlijk wel terugverdienen.

Tamara

Eerste 40 boeken ZELF verkopen? Daar is me bij boekscout niks over gezegd. Je ziet enkel het voorcontract en dit staat er absoluut niet in??

Tomvmakeup

Wat een leuke website en top dat jullie zoveel informatie bieden met jullie blogposts. Blij dat ik jullie gevonden heb, bedankt ook voor de sneller en interessante offerte! ❤️

Yordy (Pumbo)

👍🏻 Graag gedaan 👍🏻

Piet

Ik vond boekscout vooral heel agressief toen ik besliste het niet met hen te doen, stalkerige telefoontjes. Het boek vond ik zelf nog niet zo goed. Zeggen dat ze gratis zijn maar wees realistisch, zelf redactie doen dat kan gewoon niet. Tenzij het boek je eigenlijk zelf niks kan schelen. Verbeteringen aan het boek werden zelfs niet gelezen. Beter was dat ik het niet meer veranderde en snel een contract zou tekenen. Door de mand gevallen dat het enkel gaat over veel contracten binnen rijven.

L Dirickx

Ik ben in bezit van een ganse thrillerserie waarvan er één gepubliceerd werd. Jammer genoeg ontbreekt bij veel uitgeverijen een deftige promotie. Met de pers heb ik ZEER slechte ervaringen terwijl ik heel wat journalisten bij mijn interview heel positief hoorde praten werd ik nadien afgekraakt. Niet omwille van de inhoud van mijn boek. Bij de eerste werd ik in het Brabants dagblad als een crimineel gepositioneerd. Bij een lokaal reclameblad, waarvan de journalist blijkbaar problemen had met mijn uitgever, werd mijn uitgever in de grond geboord. Het eindresultaat is dat ik de interviews op drie radiostations waaronder één grote uit angst heb afgewezen. Mijn lezers die de andere negen boeken hebben gelezen zijn enthousiast maar ik ben mijn vertrouwen helemaal kwijt. Mijn mening is dat de ganse serie zo snel mogelijk volledig gepubliceerd moet worden omdat door gebruik van vaste hoofdpersonage het lezen van een bepaald boek aanleiding kan zijn om de andere te kopen.

Jacques Ruiter

soortgelijke ervaring
ben nu een nieuw boek aan het schrijven maar beslist niet daar.

Joyce Stienstra

Hoi An,
Ik lees nu pas je vraag. Inderdaad ik geef mijn boeken uit, of beter gezegd: "Ik laat mijn boeken drukken via PUMBO".
Dit bevalt mij goed. Ze helpen je wanneer je je pdf uploadt voor een nieuw boek. Je kunt je omslag helemaal zelf bepalen. En ook daar helpen ze je het beoordelen wanneer je boek bijvoorbeeld dik genoeg is dat er een rugtekst op komt.

Verder leggen ze veel, ook via hun website, uit over de boekmarketing. Misschien zo op het oog niet het leukste werk, maar niet onbelangrijk.

En wat ik kan waarderen is dat je je boek niet persé direct een isbn nr hoeft mee te geven. En dat je boek niet persé meteen ook via het CB/en bijv. bol.com hoeft aan te bieden, maar dat je wel heel goed ziet wat de kosten daaraan zullen zijn.

Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om je boek eerst alleen via boekenbestellen (en je eigen website uiteraard) aan te bieden waardoor je de prijs van het boek veel lager kunt houden.

Je kunt per project ervoor kiezen om eventueel ook pdf of epub ernaast aan te bieden.

Zeker als je boeken gewoon naast je werk of dergelijke uitgeeft, (vrije tijd dus), is het een zeer goed alternatief.

Heb je het inmiddels al uitgeprobeerd?

Mieke Simons

Eind 2011 werd mijn boek gepubliceerd bij een kleine uitgeverij in Maastricht, verbonden aan de beste boekhandel van Nederland. Inbreng fifty-fifty, evenals de opbrengsten. De marketing heb ik grotendeels zelf gedaan. Door een goede recensie die ertoe deed namen de bibliotheken 100 stuks af en waren we uit de kosten. Daarna hoorde ik niets meer, vermoedde dus dat het boek niet meer werd verkocht. Totdat ik afgelopen jaar eens keek op de site van bol.com en zag dat mijn boek bijna was uitverkocht! Ik heb vervolgens contact gezocht met de uitgeverij en na een moeizame correspondentie werd het resterende bedrag alsnog naar mij overgeboekt. Zonder excuus of iets wat daar op lijkt. Zeer teleurstellend en vernederend. Voor mij als leek in uitgeversland kon ik niet weten wat gebruikelijk is, dus ik ben heel blij met deze site om mijn ervaring te delen. Zeker nu mij volgende boek zijn voltooiing nadert hoop ik een betere keus te maken.

Yordy (Pumbo)

Vervelend om te horen dat het zo is gelopen. Succes met je volgende boek! Als je dan toch zelf de marketing doet dan kun je het beter zelf uitgeven want een uitgeverij heeft dan geen meerwaarde meer.

Anne Douwstra

Ben na al deze verhalen tot de conclusie gekomen dat ik ook mijn vierde dichtbundel zelf ga uitgeven.
De investering is even slikken maar het hele proces in eigen hand geeft ook vertrouwen.
Mijn eerste dichtbundel "BEKIJK HET MAAR " 8500 verkochte exemplaren.
Tweede dichtbundel "VERTAALDE LIEFDE " 2000 verkochte exemplaren.
Derde dichtbundel " WAT IS GENOEG" 2000 verkochte exemplaren.
Vierde dichtbundel nog als manuscript 80 gedichten en vier bladzijden aforismen wil ik in 2020 laten drukken en zelf uitgeven.
Reclame gaat bijna zonder moeite. Van krant tot bibliotheek. Overal in de boekwinkels nagenoeg uitverkocht. Nog wel bij BOL..COM., een enkele Bruna en R.shop.
Had mijn manuscript verzonden naar Meulenhoff maar na deze verhalen laten weten dat ik de bundel gewoon zelf ga uit geven.
Dank voor deze leerzame site.

Yordy (Pumbo)

Graag gedaan Anne en succes met je nieuwe bundel!

Rudy Sprock

Was het Novum Publishing?

Babette Meulenbelt

Hoi Ramon,
Ik heb een zelfde soort ervaring met Novum Publishing. Nadat ik mijn manuscript had opgezonden, kreeg ik een mailtje terug met de mededeling dat ze potentie zagen voor publicatie. Bij het mailtje zat een informatiebrochure dat opende met: "Lieve lezers en lezerinnen". Het woord 'lezerinnen' is geen bestaand Nederlands woord; het staat in elk geval niet in de Dikke Van Dale en ook niet in Het Groene Boekje. Het lijkt mij een soort germanisme. Een brochure is het visitekaartje van het bedrijf, dus als er een raar, niet bestaand woord in een brochure staat van een uitgever die pretendeert je manuscript op fouten te redigeren, dan is mijn wantrouwen gewekt. Ik lees verder in de brochure en zie voorwaarden staan die ik onmogelijk kan accepteren, zoals bijna 4000 euro die ik moet betalen om mijn manuscript uitgegeven te krijgen en het feit dat ik pas royalties krijg als er 500 boeken zijn verkocht. Ik schrijf naar Novum publishing dat ik na rijp beraad niet in ze met ze wil gaan, teken de overeenkomst NIET en vraag of ze mijn manuscript naar me terug willen sturen in de gefrankeerde retourenvelop met mijn eigen naam erop. Vorige week krijg ik een email dat ze dit zouden doen. Mijn manuscript komt NIET retour. Krijg ik vanmiddag een nieuwe email van Novum publishing met de mededeling dat ik 35 euro moet betalen om mijn manuscript terug te krijgen. Als reden geven ze op dat ze mijn manuscript naar het hoofdkantoor in Oostenrijk hadden gestuurd. Dit klinkt als pure afzetterij.

Pia

Hoi,

Hoe geef je dit zelf uit? Via waar?
Heb je een stappenplan van hoe je dit doet?

Groeten Pia.

Tom

hoi,
hoe heb je dit zelf uitgegeven? via waar laten drukken etc.?
heb je een overzicht qua kosten?
waar moet je allemaal rekening mee houden als je het zelf laat drukken?

Yordy (Pumbo)

Dat kun je eenvoudig uitrekenen op deze pagina. Als je meer informatie wilt stuur ons dan even een email dan helpen we je verder.

Yordy (Pumbo)

Als je het boek zelf wilt uitgeven dan kun je op de volgende pagina uitrekenen wat de mogelijkheden precies zijn: https://beheer.pumbo.nl/kosten Als je meer informatie wilt stuur ons dan even een email dan helpen we je verder.

Anna Boender

Wat een fijne informatie geven jullie op deze website. Dankjewel!

Ik ga zeker overwegen om jullie in te schakelen als mijn boek af is.

Emma W

Mijn maag draait om van zoveel onrecht en waarheden . Ik vroeg bij L. naar het aantal verkopen en kreeg als antwoord : kijk naar de auteurpagina ! OK . Niks verkocht ! Kan niet . Eerste uitgave indertijd ( 2016 ) nog bij FM ook geen royalties ontvangen .... ik heb wel een paar keer 20 exeplaren afgenomen . Ik heb bij L. twee maal in één jaar ( 2018 ) dwz in januari en in november 72,60 euro overgemaakt voor " CB en internetboekenwinkels " . Ik wilde zo graag onderbouwde visies delen ! Ik heb niet opgelet !!!!! L ging een paar weken geleden overkop...
Yordi , uw bijzonder initiatief ( dank ! ) = tekst +uitleg en commentaar op de belevenissen van auteurs heeft mij voor nieuw kwaad beschermt ...Novum .( was van plan kontakt op te nemen )...Ik zou zo graag eerlijk behandeld worden !

Ingrid Saerens

Dag Henk,

Ik heb mijn manuscript eveneens doorgestuurd naar Novum Publishing NL en er komt idd als adres, een adres in nederland en in Oostenrijk.

Ik moet alvast 1400 Euro neertellen voor de eerste druk.

Maar beter geen contract tekenen met hen ?

Ingrid Saerens

Dag Babette,

Wat goed dat ik jouw reactie lees op Novum Publishing, ik was bijna met hen in zee gegaan om mijn boek uit te geven.
Ik was zo blij met hun reactie, vooral omdat zij ook corrigeren op zinsconstructies, punten, komma's etc.

Ik ga dus geen contract bij hen tekenen, veel te riskant.

Ik wacht wel op reacties van de belgische uitgevers.

Fijn dat ik op jouw bericht "gevallen" ben.

Groetjes,

Ingrid Saerens.

Ingrid Saerens

Dag An,

Ik heb eveneens een boek geschreven en zie ook door het bos de bomen niet meer. Het moet vooral nagelezen worden op zinsconstructies misschien, punten en komma's en vandaar begint mijn probleem. Een drukker vinden kan geen probleem zijn denk ik.

groetjes,

Ingrid

Ingrid Saerens

Dag Ina,

Ik heb een boek geschreven en was op zoek naar een uitgever. NP.NL was geïnteresseerd maar als ik nu hierboven alles
lees... gelukkig heb ik nog niks getekend.

Ik heb echter iemand nodig die mijn boek wil lezen ter correctie, op zinsconstructie, punten, komma's etc.

Waar kan ik daar voor terecht ? Ik vind zelf niemand die dat doet.

Alvast bedankt,

Ingrid

Yordy (Pumbo)

De drukker heb je al gevonden, Pumbo :-)

Yordy (Pumbo)

Dat lijkt mij niet heel slim.

S.

Ik heb vorig jaar ook meegewerkt aan een boek, dat uitgegeven werd door een kleine uitgeverij (van zorgboeken). Ik had er al een slecht gevoel over, maar dat het zo slecht zou zijn. Alle marketingbeloftes bleken een wassen neus en we krijgen geen reactie meer op de e-mail. Dat terwijl iedereen die het boek leest enthousiast is. We hadden het beter zelf kunnen doen. Het is zonde hoe de positieve energie weglekt door zo'n uitgever, terwijl je juist iets moois hebt gemaakt!

Aad

Ooit heb ik een jeugdboek geschreven, redelijk goed verkocht, Nu ben ik met het vervolg bezig. Sinds begin dit jaar is mijn uitgever gestopt, en nu moet ik een ander uitgever zoeken. Kan ik het vervolg hier uit laten brengen. Maar dan moeten jullie misschien ook het 1e deel lezen, lijkt mij.

Wouter (Pumbo)

Beste Aad, een vervolg via ons uitgeven is geen enkel probleem. Het grote verschil is dat u bij ons zelf de uitgever bent en gebruik kunt maken van onze diensten om het zelf uitgeven te vereenvoudigen. Het is voor ons daarom ook niet nodig om het eerste deel te lezen.

Diny

Het is droevig om te lezen hoe mensen veel te vaak 'bij de neus genomen' worden. En dat niet alleen in uitgeversland. Het lijkt er sterk op dat onze samenleving drastisch veranderd is, en helaas niet ten goede. Ook ik spreek uit ervaring.
Met een kleine uitgeverij kwam ik mondeling overeen dat mijn boek zou worden uitgegeven. Alle voorbereidingen werden getroffen. Maar toen ik het contract onder ogen kreeg ging er een grote alarmbel af. Het ging om de bijlage. Daar stond alleen in dat ik ruim 5.000 euro zou betalen voor 250 boeken. Geen enkele vermelding hoe ik mijn investering zou terugverdienen, enz. Toen ik vroeg om het contract te specificeren, kreeg ik als antwoord: "Contract is contract.' M.a.w. er viel niets te wijzigen. En een dag later kreeg ik nota bene 's avonds laat om 22.00 uur een telefoontje waarin de uitgever (bijgestaan door zijn vrouw) mij drie kwartier lang de les gelezen heeft. En flink ook.
Mijn hemel, wat ben ik blij dat ik met deze lieden niet in zee gegaan ben.
Dit was de tweede uitgever die ik benaderd had.

Van de eerste uitgever kreeg ik (nu ruim een jaar geleden) een automatische bevestigingsmail voor mijn ingezonden stukken. Het zou tot 20 weken kunnen duren vooraleer zij zouden kunnen reageren. Heel braaf heb ik gewacht. Ik hoorde echter niets. Ook niet na mijn herinneringsmailtje na 5 maanden. Tot op heden heb ik niets van hen vernomen. En hun telefoonnummer heb ik niet kunnen achterhalen. Dit zijn toch geen tekenen van wellevendheid?

Op dit moment oriënteer ik me om mijn boek inderdaad zelf uit te geven.
Een ezel stoot zich geen drie keer aan dezelfde steen. Toch?

Cornelis Brouwer

Marina, dat is United PC. Die zit onder die naam in Oostenrijk, Duitsland en Nederland. En die kan terecht met de titel 'Slechtste Uitgeverij' bekroond worden. Het is echter uitgeverij NOVA of NOVUM. Ik heb dezelfde ervaring als jij.

Desiree Cordewener

Fijn dat ik deze site en al deze reacties ben tegengekomen en uiteraard dit artikel. Ik weet nog goed dat ik voor mijn boek 'Het Angstige Meise' enorm veel uitgeverijen ben afgegaan betreft de site voor de kosten en wat zij zouden doen. Juist omdat ik de kosten niet kon dragen betreft wat de meeste uitgeverijen aangaven van meer dan mijn salaris, heb ik direct die uitgeverijen links laten liggen. En maar goed ook als ik dit artikel zo lees.

Uiteindelijk ben ik bij uitgeverij Boekscout terecht gekomen. Alles gecheckt en als groentje dacht ik dat ik wel goed zat, ik verwachtte immers niet dat ik veel boeken zou verkopen. Ze deden precies zoals op de site vermelden, tot ik het contract had getekend. Het bleek dat ze zelf niet corrigeerde, terwijl dat wel op de site aangeven. Dit tijdens een telefoongesprek aangekaard, werd ik uitgelachen en werd me pas duidelijk dat dit toch echt zelf moest laten doen op eigen kosten. En ook moest ik 40 tal e-mailadressen verzamelen voor de promotiemailing. Nu snap ik dat ik juist niet bij dit soort uitgeverijen moet aankloppen.

Inmiddels heb ik een nieuw boek af en op zoek naar een geschikte uitgeverij. Zeker vanwege dit verhaal en de hoge belachelijke prijzen die Boekscout hanteert ben ik een stuk voorzichtiger.

Nu ga ik binnenkort een workshop volgen over het vinden van een uitgeverij, maar ik zou graag nu al wat tips willen. Het boek wat ik nu geschreven heb is eveneens als het vorige een Thriller.

Desiree

Wees maar blij, marketing doen ze niks aan en hun site klopt helemaal niets van. Bij mij deden ze er lacherig over nadat ik vroeg waarom zij zelf niet redigeerde zoals op de site staat. Blijkt dat zij dat zeker zelf niet doen. Verkoop valt ook tegen, zij hebben echt niks gedaan behalve gezorgd dat ik met een lelijke foto een stukje in de krant stond. Goede foto's van mij accepteerde ze niet.

Leen

Bart, ik heb een paar jaar geleden een boek uitgegeven bij Liverse en heb ook geen euro gezien... Nu geef ik in eigen beheer uit en heb ik zware 'trust issues' als het op uitgevers aankomt.

Stoffels

En Tiny

Wat heb je gedaan?

Ben je tevreden?

Maria

Jos Heylen

Waar ben je dan wel terecht goed behandeld geweest?

Madelief

Hoe kwam je erachter dat er boeken achter je rug om werden verkocht? Hoe kun je dit controleren?
Het CB heeft een contract met de uitgever en niet met jou. Dus het CB vertelt je niets. Weet iemand hoe je via bol.com erachter kan komen hoeveel boeken er van jou zijn verkocht?

Maria

Wilt doen????

Wouter (Pumbo)

wil' past inderdaad beter bij 'wie' - bedankt voor het melden.

Albert

Beste Yordi,
Bedankt voor het interessante artikel. Heb je ervaringen met Jouwboek.nl? Ik heb mijn eerste, nog niet beoordeelde boek geschreven en ben mij aan het oriënteren op het vervolg.

Groetjes,
Albert

Yordy (Pumbo)

Ik heb geen ervaring met jouwboek. Vraag goed door wat de uitgeverij aan promotie gaat doen. Succes!

Malika

Ook je boek door Pumbo laten redigeren Peter? Doen zij dat ook?

Ik heb namelijk een manuscript van 12 hoofdstukken. Mijn boek is nog niet af maar ik zou nu al willen dat er iemand is die met mij mee kijkt en redigeert.

Luca

Ik schreef mijn eerste boek en stuurde het manuscript naar enkele uitgevers. Recent kreeg ik bericht van Novum (novumpublishing.nl) waarin interesse voor mijn manuscript. Zij zou mij binnen een paar weken opnieuw contacteren. Nu ik hier een aantal negatieve reacties op deze uitgeverij heb gelezen ben ik alert en niet geneigd om er mee in zee te gaan.
Kan ik als Belg en geen 'Bekende Vlaming' bij Pumbo terecht?

Yordy (Pumbo)

Uiteraard kun je bij ons terecht. Wij zijn geen uitgeverij maar een drukkerij met uitgebreide distributiemogelijkheden. Je zit bij ons ook niet vast aan een contract.

Fred Rutgers

Zelf heb ik goede ervaringen met Boekscout. Al 7 boeken mee gedaan. Nog steeds blij mee!

Wim Verbunt

Hallo, vanmorgen in de zevende hemel. Bericht van Novum publishing, ze zijn geïnteresseerd in mijn boek. Toen de reacties op Pumbo gelezen met de reactie van Yordi erbij. Ik vrees om mijn boek in eigen beheer te gaan uitgeven. Wellicht heeft dat ook met mijn leeftijd te maken (68). Ik heb ook informatie gevonden over Schrijverspunt. Zij zijn een Nederlands-Vlaamse organisatie. Heeft iemand daar ervaring mee, het lijkt volgens mij veel op Pumbo, maar doen net iets meer.

Yordy (Pumbo)

Zij zeggen op hun website dat ze ook een uitgeverij zijn. Daar moet je wel echt mee oppassen want dan kom je in de categorie die op deze pagina beschreven staat. Ze hebben zo te lezen ook een optie om zelf uit te geven. Je betaalt dan wel een maandelijks abonnement en je zit vast aan een jaarcontract. Dat is bij ons niet zo. Wij hebben geen abonnement en ook geen contracten. Voor de rest doen we zo te lezen hetzelfde.

Wim Verbunt

Yordi, dank voor je antwoordt. Ik heb besloten om mijn verhaal nog een keer kritisch door iemand te laten lezen met commentaar op zins niveau. Ik betaal per 10.000 woorden. Ik wil zeker zijn dat mijn verhaal de moeite waard is om er verder energie in te steken. Wie weet klop ik daarna bij Pumbo aan.

Yordy (Pumbo)

Succes! Als je vragen hebt kun je ons altijd even bellen.

Irma

Alles zelf moeten doen lijkt een nadeel maar kun je ook anders zien, je houdt het daarmee zelf in de hand. Ik heb geen spijt van mijn keuze voor boekscout. Ze maken hun beloftes waar. Bezig met tweede boek en waarschijnlijk weer bij Bookscout.

Vera

Ik wil je wel waarschuwen, Irma. Ik heb zelf een paar jaar geleden bij Boekscout een boek uitgegeven in eigen beheer, maar mijn ervaringen met hen zijn voor het grootste deel negatief. Begin dit jaar heb ik een nabestelling geplaatst; die werd pas na vele weken en na veel tegenstrijdige opmerkingen geleverd, terwijl ze beloven dat je die uiterlijk na 5 dagen krijgt. De boeken zien er ook anders uit dan de eerste 'drukken'. Veel lelijker. Ik heb een schriftelijke verklaring waarin ze beloven dat mijn bestelling er precies hetzelfde uit zou zien, maar niet dus.

Esmeralda De Vries

Hele goede ervaringen mee. Toen ik mijn manuscript terug kreeg schok ik me dood maar het is er wel 1000 x beter van geworden! Zeker een aanrader.

Ano Niem

Twente, 06 - 09 - 20

dank voor de info. Kan alleen niet altijd het waarheidsgehalte bepalen.
Er is een pOD-uitgever bezig mijn boek uit te geven. Ik had al beslist om
mijn tweede en derde boek daar niet uit te geven, en ben daarin gesteund
bij het lezen van de verhalen.
groet anoniem

Smelt

Hoi Yordi,
Omdat ik van schrijven houd en nogal wat weet over de tweede Wereldoorlog heb ik uit hobby een op waarheid gebaseerde oorlogsroman geschreven. Het eerste manuscript is 85000 woorden. Dat heb ik een aantal kritische mensen laten lezen die tot mijn verbazing stuk voor stuk vol lof waren en mij dringend adviseerden een uitgever te zoeken. Mijn manuscript heeft echter een open einde omdat ik meer dan genoeg inspiratie heb voor in totaal 5 boeken over dezelfde persoon. Mijn vraag is of uitgevers bereid zijn een contract voor 5 boeken te sluiten of wachten ze de verkoop van deel 1 af met het risico dat de volgende delen nooit worden uitgebracht en ik voor deel 1 aan een contract met die uitgever vast zit waardoor voor deel 2 een andere uitgever geen belangstelling heeft.

Yordy (Pumbo)

Niet alle uitgevers zullen hier hetzelfde mee om gaan maar ik denk dat de meeste uitgevers eerst deel 1 zullen afwachten. Kijk goed uit met het afsluiten van contracten. Eerst goed duidelijk hebben wat de meerwaarde van die uitgeverij is. Succes!

B P Aker-Magalhaes

Sebastiaan, als je wilt praten over jeugdzorg en veel ervaringen van andere mensen hebben ( zoals ik) wil ik best jou helpen. Woorden zijn woorden, maar met bewijzen, is jouw boek wel waardige!

Lieven Vandekerckhove

Ik heb een boek gepubliceerd bij Schrijverspunt.nl. De samenwerking was vlot, en het resultaat bevredigend. Ik heb daarvoor niets betaald, en ik werd ook niet verplicht een aantal boeken af te nemen. Wel is het zo dat Schrijverspunt zelf noch publiciteit noch distrbutie doet, wat de samenwerking minder interessant maakt. De auteur heeft dan wel een gedrukt boek in handen, maar hij moet het zelf in omloop zien te brengen.

Johan

Heeft iemand ervaring met Uitgever Beefcake Gent ?

Klaas Koops

Stof tot nadenken, helaas.
Waarvoor dank.

Loes Visser

Loes Visser bij Mr. Visser "wordt u al geholpen"....
Als kers op de taart deel ik mijn ervaring die terug te zien is in de uitzending van Mr. Visser "wordt u al geholpen" van 20 januari 2021 waarin ik verslag doe en vraag om advies.
Ik ging - net al vele anderen - in zee in het volste vertrouwen maar kwam bedrogen uit.
Heel veel van geleerd en zal nooit iemand aanraden om "zomaar" met een zichzelf benoemde uitgever in zee te gaan, want je raakt als enthousiast auteur, of zelfs idealist, gefrustreerd. Dat overkwam mij met het boek Zou't! en de strijd is nog niet gestreden maar ik denk met mijn optreden in het televisieprogramma toch een bijdrage te hebben geleverd. Het probleem met wurgcontracten van uitgevers werd in de uitzending door de Mr. ook onderschreven.

Ronny Simon

Ik heb een beetje alle reacties gelezen en ik wil hier even kwijt dat ik zeer tevreden ben met Pumbo als platform. Natuurlijk heb ik mijn manuscript ook aangeboden bij veel uitgevers maar ik ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat ik het beter zelf kan uitgeven. Ik heb de cover zelf ontworpen, met een eigen tekening van mij en ook het binnenwerk heb ik zelf gedaan. Een vriend heeft gratis de redactie van mijn manuscript onder handen genomen en de marketing doe ik ook zelf. Het boek staat nu een week online te koop en ik heb er al vijf aan onbekenden verkocht. Ook het uitbetalen verloopt prima. Niks dan lof over het Pumbo platform. En ik heb niet eens aandelen in het bedrijf, hahaha. Het ligt aan je eigen creativiteit en promotie ideeën om meer verkopen te genereren. Zo simpel is het. Dus zelf een website maken, perslijsten en persberichten maken, boekhandelaren benaderen, boekbloggers benaderen, etc. En tenslotte een goede stunt bedenken voor media aandacht.

Debuutroman Ronny Simon OUD VET. https://www.boekenbestellen.nl/boek/oud-vet/43539

NB. Dit is natuurlijk ook een goede vorm van promotie voor je boek :-)

Wendy

Ik ben zelf nu in onderhandeling over een uitgeef contract. Ik zal de uitgever niet noemen, na wat ik heb gelezen is het niet echt een goede uitgever. De promotie van mijn boek vind ik niet erg om zelf te doen. Ik kom namelijk zelf uit de sales. Nu zit ik wel met een punt in het contract wat ze mij aanbieden. Hun willen de rechten over de beslissing of ik het wel of niet laat verfilmen. Is dit normaal? Hun argument is dat het in overeenstemming moet zijn met hun concept, maar wat als hun ineens eisen dat ze een deel van de opbrengsten willen?

Wouter (Pumbo)

Dat staat inderdaad standaard in een contract. Als je nu al weet dat het geen goede uitgever is waarom ga je dan wel een contract tekenen?

Sabine

Uitgever noemde hij zichzelf. Ik mocht de gehele investering voor mijn rekening nemen van bijna € 10.000,- om vervolgens (ik zal je alle tussenliggende ellende besparen) mij 10% van de verkoop uit te willen betalen. Dit laatste had hij handig geformuleerd in een mailtje naar mij, volgens hem het bewijs dat ik daar akkoord mee was gegaan. Gekker wordt het niet.
Ik zou elke creatief schrijver aanraden je boek zelf uit te geven! Met behulp van Pumbo, dat wel.

Dinah Hagedoorn

Mee eens, ik kreeg boeken met een kaft die kromde. Dat was vocht en zou wel bijtrekken. Raar verhaal. De kaft was ook dun, de foto niet mooi glanzend. Redigeren door Boekscout viel mij erg tegen, dus ben ik er zelf nog weer met de kaasschaaf overheen gegaan. Bovendien moet je verder echt alles zelf doen. Hoewel ze daar wel eerlijk in zijn trouwens, dus je weet waar je aan gegint. Ook ik heb me laten verblinden door de hoop dat het wel goed zou komen. Als je daar niet zelf de wegen in weet te bewandelen heb je echt gewoon pech. Je boek verkoopt dan niet. Dat is toch niet wat je wilt? Mijn volgende boek is klaar, ik heb hem naar Pluim gestuurd. Ben benieuwd wat ze voor me kunnen betekenen.

Dinah Hagedoorn

Ik kreeg boeken van Boekscout met een kaft die kromde. Dat was vocht en zou wel bijtrekken. Raar verhaal. De kaft was ook dun, de foto niet mooi glanzend. Redigeren door Boekscout viel mij erg tegen, dus ben ik er zelf nog weer met de kaasschaaf overheen gegaan. Bovendien moet je verder echt alles zelf doen. Hoewel ze daar wel eerlijk in zijn trouwens, dus je weet waar je aan gegint. Ook ik heb me laten verblinden door de hoop dat het wel goed zou komen. Als je daar niet zelf de wegen in weet te bewandelen heb je echt gewoon pech. Je boek verkoopt dan niet. Dat is toch niet wat je wilt? Mijn volgende boek is klaar, ik heb hem naar Pluim gestuurd. Ben benieuwd wat ze voor me kunnen betekenen. Vraag aan jou: hoe heb je dan zelf de publiciteit gedaan?

Dinah

Kan ik niet aanbevelen, ze zijn wel eerlijk in wat ze zeggen en vervolgens doen trouwens. Mijn kaft vond ik flets en dun (golvend) en het redigeerwerk was mager, niet professioneel. Zelf moest ik het opnieuw corrigeren, voor mij essentiële woorden werden zomaar veranderd. Alles moest ik zelf vervolgens behappen (publiciteit en verkoop) en dat valt toch tegen als je niet de juiste weg daarvoor weet te bewandelen. Ik heb dus niet veel verkocht, ondanks dat mijn boek in het register van Biblionet werd opgenomen.
Maar misschien hebben andere betere ervaringen.

Frerieke

Dank voor het zeer nuttige artikel en de doorgaande reacties van jullie.

Ik ben in een zeer beginnend en verkennend stadium. Heb twee vragen op dit moment;

1. Ik zie dat het artikel en sommige reacties al jaren oud zijn; is alles nog even relevant in 2022, ofwel zijn er ondertussen nieuwe inzichten toegevoegd in het artikel? (Ik heb net overigens alle reacties doorgenomen en leer daar ook weer uit)

2. Heeft er iemand ervaring met https://houseofstories.nl/
Op hun website klinkt het heel rooskleurig. Ik heb (nog) geen contact met ze gehad.

Dank!
Frerieke

Yordy (Pumbo)

Alles is helaas nog steeds heel relevant dus als je in een gesprek gaat met een uitgeverij vraag dan goed door naar de meerwaarde van die uitgeverij. Als zij dingen opnoemen die je eenvoudig zelf kunt doen teken dan geen contract waar je lang aan vast zit.

Marianne Houtzager

Even reageren op "Je kunt uitgeven via een self-publishing platform. Maar dan ziet je boek er niet uit, want het staat vol met fouten, dat is bij iedereen zo." Dat hoeft niet zo te zijn, mensen die goed zijn in taal en die altijd alle fouten die er in de kranten en folders e.d. staan, met kromme tenen bekijken, vooral fouten met d's en t's. , maken zelden of nooit (meer) fouten. Ik maak bijvoorbeeld geen spelfouten meer sinds de vijfde klas van de lagere school. Dat gaat bij mij helemaal automatisch, terwijl ik ook nog aan andere dingen denk en dan staat alles toch foutloos op papier. De leraren op school hebben een keer over mij een hele dag zitten vergaderen hoe dat mogelijk was, hoe dat werkte bij mij. Tja, ik weet het ook niet. Misschien is het zeldzaam, wie weet. Niet dat het mij wat heeft opgeleverd, ik heb vier publicaties op mijn naam, twee in opdracht van een educatieve uitgeverij , daarna een standaardwerk over het beroemde drafpaard Action Skoatter met haar hele carrière erin, wat een prachtige recensie heeft opgeleverd van Biblion, daarna bij weer een andere uitgever een herdenkingsboek over Pim Fortuyn. Voor de eerste twee boek(jes) heb ik een bedrag gekregen, nog geen duizend gulden, voor het boek over Action Skoatter heb ik niets gekregen (!) De uitgever deed niets aan promotie en toen ik zelf mijn boek wilde aanprijzen bij V&D en De Bijenkorf, werd mij te kennen gegeven dat zij geen boeken afnamen van "particulieren". De uitgever bleef met een paar kuub boeken zitten en dreigde deze naar het oud papier te brengen, als ik ze niet in huis nam, maar dan had ik geen plek meer om te wonen- dus daar hield het op. Wat er verder mee gebeurd is weet ik niet, het boek wordt nog sporadisch aangeboden op Marktplaats en Bol com. Het herdenkingsboek over Pim heb ik aan mee moeten betalen, de uitgever bleek een oplichter te zijn, dit heeft mij een bedrag van 4000 euro gekost. Mijn talent heb ik toen aan de wilgen gehangen, zo gaat dat als je steeds een domper krijgt, Dan ga je failliet als je doorgaat. Wel heb ik erkenning gekregen in Engeland en Amerika, afgelopen december heb ik een eredoctoraat in de Letteren gekregen van Cambridge. Ik mag mij nu dus doctor noemen. Ahum... Misschien opent dat wel deuren voor mij in "Pays Bah" en zal ik weer aan een boek beginnen?

Wouter (Pumbo)

Hoi Maartijn 🙂, bedankt voor het melden! We hebben het direct aangepast.

Yordy (Pumbo)

Hoi Ton, bedankt voor je bericht. Het is inderdaad verstandig om de exemplaren naar Biblion te sturen. We hebben hier ook een stukje over geschreven op onze website: https://www.pumbo.nl/support/boek-uitgeven/complete-gids/boek-in-de-bibliotheek. Ik denk zelf dat je verkeerd hebt gekeken bij het vergelijken van de aanbieders. Volgens mij houd je bij ons altijd meer marge over dan bij de concurrenten.

Wouter (Pumbo)

Beste Tiny, de opmaak van een binnenwerk bepaalt de auteur/uitgever uiteindelijk zelf. Dat kun je zelf doen of uitbesteden aan vormgevers. Voor wie het zelf wil doen, we hebben veel handleidingen geschreven, te vinden op
---> https://www.pumbo.nl/support/binnenwerk. Mocht u er niet uitkomen, wij geven graag advies of passen het voor u aan!

Yordy (Pumbo)

Dat verschilt per uitgever. Sommigen uitgevers geven dit eens per jaar door. Er zijn ook uitgevers die dit iedere maand of zelfs iedere dag doen. Als je een boek in eigen beheer uitgeeft kun je bij ons per dag zien wat je hebt verkocht. Je vraag over de naamsbekendheid begrijp ik niet helemaal. Op de volgende pagina vind je onze uitgebreide boek-uitgeef-gids waarin heel veel tips staan: 
---> https://www.pumbo.nl/support/boek-uitgeven/complete-gids

N Nieuwboer

Beste creatievelingen. Ik heb via Pumbo twee boeken laten drukken. Alles zelf vorm gegeven, zelf isbn gekocht en dus zelf ook uitgever geworden. Ik heb van beide boeken zelf wel wat exemplaren verkocht, maar al is (met name) het tweede boek zeer mooi en inhoudelijk goed geworden, ik betaalde me voor het eerste boek al blauw bij Centraal Boekhuis terwijl
boekhandels je er niet door laten. Als jouw vrienden bij de boekhandel kopen heeft iedereen er heel veel vanaf gesnoept met nauwelijks iets te doen. Je verdient niks per boek, kortom: je vindt geen afzet. Een journalist had artikelen beloofd, maar dat werden wel erg kleine berichtjes...hij schreef later een boek over hetzelfde onderwerp.

Ik ken dus zowel de situatie vd schrijver als de uitgever. Het Centraal Boekhuis is geen eerlijk instituut. Ik maak me ook zorgen over de kwaliteit van de boeken die verschijnen. Onze branche is vaak vervuild met in mijn ogen paradepaardjes die niet perse onze geest verrijken of verruimen.
Nu is het zelf in eigen kring verspreiden erg beperkt, zelfs bij prijswinnaars, hoorde ik bij een congres over selfpublishing v Pumbo
Ik ben best tevreden over Pumbo, maar je moet zeker een zak met geld hebben. En dan ligt je boek nog op je eigen plank. Ik begrijp de uitgever wel die weer een egodocument moet vermarkten en nooit weet of t echt wat gaat opleveren .
Maar er zijn vast ook geldwolven. Ik heb woensdag een gesprek met een uitgever die erg enthousiast was over de prachtige tweede uitgave en over het verhaal. Ik ben een gewaarschuwd mens door jullie verhalen.

Marleen

Eerlijk? Ik word er gek van. Ik heb vorig jaar op 6 weken tijd een roman/chicklit geschreven. Intussen ben ik aan de derde bezig. Mijn enthousiasme is er nog steeds en m'n verhalen vloeien uit m'n pen, maar m'n angst groeit meer en meer. Ik dacht dat het een leuk proces zou worden, schrijven en dan je eigen boek uitbrengen. Liefst met succes maar dat weet je natuurlijk nooit. Maar ik weet niet waar, wanneer, hoe. Ik hoor heel veel commentaren, goede en slechte kritieken, maar geen namen. Als een uitgeverij slechts is, zeg het dan, noem de naam. Help anderen om niet ook die fout te maken. Ik snap dat je bang bent om een klacht aan je broek te krijgen, maar moeten we mekaar, als potentiële schrijvers, niet beschermen? Ik ben een leek in deze wereld. Moet ik mij nu laten tegenhouden door angst, terwijl dit toch een leuke ervaring zou moeten zijn? Ik weet het echt niet meer. Ik zou het zonde vinden om het niet te proberen. Maar om er achteraf een financiële kater aan over te houden, of wat dan ook, neemt enorm de vreugde af van toch wel mijn eigen creatie. Ik denk dat er wel meer mensen zijn die dit gevoel hebben en daardoor geblokkeerd zijn in hun beslissing. Hopelijk zijn er mensen die mij kunnen zeggen waar ze een topervaring hebben gehad, waar ze zeker nog terug mee in zee gaan en vooral met trots hun eigen boek kunnen presenteren!

Yordy

Als het goed is kun je na het lezen van dit artikel, en de vele reacties eronder, wel een beeld krijgen van de slechte uitgevers. Als je in gesprek gaat met een uitgever weet je goed waar je op moet letten. Succes!

Eus Wijnhoven

Als kleine uitgever(ij) even een reactie van deze kant van het spectrum. Verlang van de uitgeverij bij wie je jouw boek kunt onderbrengen het zogenaamde Modelcontract van de algemene uitgevers, GAU (dit is het auteurscontract dat door alle bekende uitgeverijen wordt gehanteerd). Kijk of je titels van die uitgeverij in de boekhandel ziet staan of ga naar bol en kijk daar hoe boeken van die uitgeverij worden gepresenteerd (omslagontwerp, flaptekst, korte promotie tekst, kijk of er een inkijkexemplaar te raadplegen is). Bij mij betalen de auteurs geen enkele eigen bijdrage. Ik geef zeer selectief uit en wijs het gros van de ingezonden manuscripten af. Dat moet ook wel, want het aantal boeken dat wordt verkocht is laag. Vergis je niet: een debuut verkoopt vaak niet meer dan circa 300 exemplaren. Dat betekent een verliespost voor de uitgeverij en royalties - het geld dat je als auteur ontvangt - voor de auteur bedragen dan niet meer dan circa 350 euro in geval van het Modelcontract. Veel mensen hebben geen realistisch beeld van uitgeven. Zo is het voor kleine uitgeverijen nagenoeg onmogelijk boeken in de boekhandel te krijgen. Men kent de uitgeverij niet en verwacht automatisch een PoD-uitgave, wat een beduidend mindere kwaliteit heeft dan gedrukt werk (je ziet dat vooral aan het omslag: boeken met een zogenaamde 'kneep', zo'n verticale richel dicht bij de rug van het boek). In alle gevallen dat jouw boek wordt uitgegeven, is het belangrijk dat je (ook) zelf marketinginspanningen levert. Denk aan signeersessies - je ontvangt daar geen vergoeding voor -, bijdragen aan interviews en aan het bestoken van jouw netwerk. Leg duidelijk vast of en hoeveel recensie-exemplaren de uitgeverij (op haar kosten) zal uitsturen. Met wie je ook in zee gaat: verwacht geen gouden bergen. Geniet van het schrijfproces an sich. Beschouw het als bonus als je dan ook nog eens wordt uitgegeven. Als dat laatste jouw ultieme wens is, dan mag je wat mij betreft naar een uitgeverij stappen die jou als geldezel ge-/misbruikt. Zoek dan echter wel een goede. Deze bijdrage aan de discussie is nadrukkelijk géén verzoek manuscripten in te sturen. Tot slot wens ik jullie allen veel succes en bovenal: blijf schrijven!

Reactie toevoegen