Hoe werkt Print on Demand?

Wij leggen uit hoe printing on demand werkt

Image
Kleine oplage

Wat houdt Print on Demand in?

Als u een kleine oplage van uw boek nodig heeft, wordt het digitaal gedrukt volgens het principe van POD ofwel Print on Demand. Letterlijk vertaald betekent dit ‘print op verzoek’ en dat is dan ook exact wat er gebeurt: uw boek wordt pas gedrukt op het moment dat u daar om vraagt. Als gevolg hiervan kan uw boek al vanaf een oplage van één exemplaar worden gedrukt en hoeft u het niet op voorraad te houden, wat u veel geld bespaart.

Digitaal drukken bestaat sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw en heeft sinds eind jaren negentig een vlucht genomen. Ondertussen is de technologie zo ver gevorderd, dat de kwaliteit van digitaal drukwerk niet meer onderdoet voor die van producten die volgens het offsetprocedé zijn gedrukt. De wetten van de elektrostatica spelen een belangrijke rol bij deze druktechniek: negatief geladen toner (inkt in poedervorm) wordt aangetrokken door een positief geladen metalen cilinder en dat ligt aan de basis van het drukproces.

Stap 1

Aanleveren en controleren

Als de bestanden van uw boek bij ons zijn binnengekomen, onderwerpen wij deze, indien gewenst, aan een grondige inspectie. We controleren uw boek dan niet op spel- en taalfouten – daarvoor kunt u via ons een redacteur inschakelen – maar gaan we bijvoorbeeld wel na of het binnenwerk op de juiste manier is opgemaakt, of het omslag aan de door de drukker gestelde eisen voldoet en of de papiersoort die u heeft gekozen bij uw boek past.

Image
POD controleren

We verifiëren of uw boek over de gebruikelijke eerste pagina’s beschikt, of de marges voldoende groot zijn en zijn gespiegeld en of de paginanummering aanwezig is en overeenkomt met de inhoudsopgave.

Geen expert controle nodig? Voor een versnelt proces kunt u uw bestanden ook volledig geautomatiseerd laten verwerken.

Zodra de bestanden zijn goedgekeurd, zetten we deze samen met de specificaties van het boek bestelklaar. Onder specificaties verstaan we kenmerken als bindwijze, papiersoort en afwerking (mat of glanzend laminaat). De bestanden worden nog een laatste keer gecontroleerd op technische fouten en andere onjuistheden.

Stap 2

Drukken

Het drukken van uw boek vindt plaats in een hal met een klimaatbeheersingssysteem, zodat de condities optimaal zijn en bijdragen aan de kwaliteit van het eindproduct. Het binnenwerk en het omslag worden los van elkaar gedrukt, door een zeer geavanceerde digitale drukpers waarvan vier druktorens worden gebruikt. Elk van deze druktorens brengt één van de kleuren cyaan, magenta, geel en zwart aan op één zijde van het papier. Zodra het drukvel alle druktorens is gepasseerd, wordt het machinaal omgedraaid en wordt de andere zijde bedrukt. Dit proces herhaalt zich totdat alle pagina’s van uw boek gereed zijn.

Image
POD drukken 1

Zoals we al eerder aangaven, speelt elektrostatica een belangrijke rol bij digitaal drukken, dat als volgt in zijn werk gaat. Een lichtgevoelige metalen cilinder wordt elektrostatisch geladen en wordt vervolgens belicht op de gedeelten waar de afbeelding terecht moet komen, zodat de statische elektriciteit daar toeneemt. Daarna wordt er toner aangebracht op de metalen cilinder, die alleen achterblijft op de gedeelten waar de elektrostatische lading is verhoogd. De doekcilinder is eveneens elektrostatisch geladen en trekt de toner aan van het beeld dat zich op de metalen cilinder heeft gevormd. De toner wordt van de doekcilinder overgebracht op het papier, waarna beide cilinders worden gereinigd en van statische elektriciteit worden ontdaan. Ten slotte gaat het papier tussen twee verwarmde drukrollers door, die de toner als het ware in het papier smelten, zodat het beeld wordt gefixeerd.

Image
POD drukken 2

Stap 3

Afwerken

Op het moment dat het papier de drukpers verlaat, is het direct droog. Dit is met name een voordeel bij het drukken van het omslag, omdat het papier dan meteen gelamineerd kan worden. Hieronder verstaan we het aanbrengen van een dun laagje mat of glanzend plastic, dat een beschermende functie heeft en de kleuren net iets meer diepte geeft. Hiervoor wordt een speciale lamineermachine gebruikt, die het laminaat van een grote rol afdraait en verhit om de lijmlaag te activeren. De keuze tussen mat en glanzend laminaat is geheel aan u, maar houd in uw achterhoofd dat mat laminaat de kleuren er lichter laat uitzien en voor een chique uitstraling zorgt, terwijl glanzend laminaat de kleuren donkerder doet ogen en beter bestand is tegen krassen.

Image
POD afwerken

Stap 4

Snijden

Het omslag en het binnenwerk van uw boek worden pas op maat gesneden nadat het omslag is gelamineerd. Hier komt een snijmachine bij aan te pas, die gebruikmaakt van een elektrisch aangedreven mes en ook wel bekendstaat als papiersnijder. Dit apparaat zorgt ervoor dat de pagina’s die op hetzelfde drukvel zijn geplaatst van elkaar worden gescheiden, zodat er losse pagina’s ontstaan. Het komt weleens voor dat het formaat van het papier gelijk is aan dat van het boek waardoor het niet op maat hoeft te worden gesneden, maar negen van de tien keer is dat niet het geval.

Image
POD snijden

Stap 5

Binden

Hebben het binnenwerk en het omslag eenmaal het gewenste formaat, dan is het tijd om uw boek te binden. Dat wil zeggen dat het omslag aan het binnenwerk wordt bevestigd. Als u ervoor kiest om uw boek digitaal te laten drukken, wordt het bij ons standaard garenloos gebrocheerd ofwel gelijmd, ongeacht of het om een paperback of een hardcover gaat. Om ervoor te zorgen dat de lijm goed hecht, wordt de rugzijde van het boekblok opgeruwd door hier ongeveer drie millimeter (de afloop) van af te frezen.

Image
POD binden

Wat de volgende stap is, is afhankelijk van het type boek dat u heeft gekozen. Wordt uw boek een paperback, dan wordt het omslag direct op het boekblok gelijmd. Als het een hardcover wordt, is het een heel ander verhaal en wordt het gelamineerde omslag door een specialist van de drukker op stevig karton geplakt. Is dat gebeurd, dan is het omslag van uw hardcover zo goed als klaar en wordt het aan het binnenwerk bevestigd, waarna er een kapitaalbandje aan de boven- en onderzijde van de rug wordt geplaatst: een stukje geweven stof dat uw boek een luxueuze uitstraling geeft. Tot slot wordt de kneep van het boek gemaakt: een inkeping aan beide zijden van de rug, die functioneert als een soort scharnier.

Image
POD binden

Stap 6

Schoonsnijden

Vormen het omslag en het binnenwerk een geheel? Dan wordt uw boek op maat gesneden. Dit wordt ook wel schoonsnijden genoemd en wordt machinaal gedaan door een driesnijder: een apparaat dat van drie zijden van het boekblok een aantal millimeters afsnijdt, zodat het het juiste formaat heeft. Als uw boek een hardcover is, wordt het schoongesneden voordat het omslag aan het boekblok wordt bevestigd, omdat het omslag de driesnijder anders in de weg zit. Na het schoonsnijden wordt uw boek nog een keer beoordeeld. Als het boek de goedkeuring van de drukker kan wegdragen, wordt de order afgemeld en wordt uw boek klaargemaakt voor transport.

Image
POD schoonsnijden

Stap 7

Verpakken en verzenden

Als uw boek gedrukt is, moet het natuurlijk nog worden verzonden. Ofwel naar u, ofwel naar degene die uw boek heeft gekocht. We beschouwen het als onze plicht om ervoor te zorgen dat uw boek zijn uiteindelijke bestemming zonder beschadigingen bereikt en we doen onze uiterste best om dat klaar te spelen. Hiertoe verpakken we uw boek in een stevige kartonnen enveloppe of, bij meerdere exemplaren, in een kartonnen doos. Afhankelijk van de maat en het gewicht, wordt uw boek als brievenbuspost of als pakket verzonden – indien gewenst per koerier. In het geval van pakketpost is er een automatische koppeling met GLS en PostNL. Wij houden u op de hoogte van de status van de bestelling en zien erop toe dat uw boek op de opgegeven locatie arriveert. Voor de actuele levertijden kunt u deze pagina raadplegen.

Image
POD verpakken
Image
favourite-pumbo-white.png

Kies jij ook voor Print on demand?

#ffffff
Image
New project icon