Boek uitgeven: stappenplan

Hoe geef je een boek uit via de boekhandel

Image
Boek uitgeven

De weg naar dit verkoopkanaal lijkt lang en is zeker niet zonder hobbels. Het resultaat is de moeite meer dan waard. Bij het uitgeven van uw boek via deze weg komt meer kijken dan bij het uitgeven ervan op iedere andere manier. Om u te helpen, hebben we een stappenplan voor u opgesteld waarin alle acties die u moet ondernemen overzichtelijk zijn weergegeven.

Stap 1

Registreren

Maak een account aan op deze pagina. Binnen enkele minuten ontvangt u een welkomstmail.

Stap 2

Neem contact op

Als u uw boek via de boekhandel wilt uitgeven, kunt u het best even telefonisch (of, als u daar de voorkeur aan geeft, per e-mail) contact met ons opnemen. Dan nemen we uw wensen door en stellen we een plan van aanpak op voor het vervolgtraject. We adviseren u bij voorkeur persoonlijk, omdat het verspreiden van een boek via het CB een complexe aangelegenheid is waarbij verschillende factoren meespelen. Zodra het voor beide partijen duidelijk is wat de bedoeling is, kunt u verder met de volgende stappen: het starten van een project en het uploaden van het binnenwerk van uw boek.

Stap 3

Start een project

Log in op onze website en maak een nieuw project aan onder ‘beheer’. De rest wijst zich in principe vanzelf. Loopt u onverhoopt tegen problemen aan, dan horen we graag van u zodat wij een nieuw project voor u kunnen aanmaken met de door u opgegeven specificaties.

Stap 4

Binnenwerk aanleveren

Upload het binnenwerk van uw boek via onze website of via WeTransfer of stuur het ons per e-mail toe.

Stap 5

Wacht tot het binnenwerk door onze experts is gecontroleerd

Als we het binnenwerk van uw boek in goede orde hebben ontvangen, krijgt u hier binnen één werkdag persoonlijke feedback op. Soms adviseren we u om een aantal wijzigingen door te voeren. Als u dat zelf niet kunt, doen wij dat graag – en bijna altijd kosteloos – voor u. Dit gebeurt vanzelfsprekend in overleg; u moet tenslotte tevreden zijn met het eindresultaat. Zodra het binnenwerk akkoord is bevonden, brengen we u daarvan op de hoogte en kunt u aan de slag met het opmaken van de cover.

Stap 6

ISBN verzorgen

Zodra de specificaties van uw boek bekend zijn, kunt u een uitgeversprefix en ISBN aanvragen of ons opdracht geven om dit voor u te doen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de kosten en leest u waarom we u in principe aanraden om dit zelf te doen.

Stap 7

Lever het boekomslag aan

Upload de cover van uw boek via onze website of via WeTransfer of stuur deze ons per e-mail toe. Het opmaken van de cover van een boek is ingewikkelder dan het opmaken van het binnenwerk. Instructies hiervoor vindt u op deze pagina. Komt u er niet uit, dan kunt u het opmaken van de cover ook aan ons overlaten. Dit doen we voorlopig geheel kosteloos en altijd in overleg met u. In dat geval ontvangen we graag een e-mail met uw idee, de afbeeldingen die u gebruikt wilt hebben (als losse bestanden) en de tekst voor het voorplat, de rug en het achterplat in een Word-bestand met (de namen van) de gewenste lettertypen. Vergeet niet dat uw boek over een barcode moet beschikken als u het via de boekhandel gaat verkopen. Deze kunnen wij gratis voor u genereren en op de cover plaatsen.

Stap 8

Wacht tot de cover door onze experts is gecontroleerd

Ook voor de cover geldt dat u hier binnen één werkdag persoonlijke feedback op krijgt als we deze in goede orde hebben ontvangen. We controleren het bestand, vragen u indien nodig om enkele wijzigingen door te voeren (of doen dat voor u) en uploaden de cover naar onze server als deze onze wederzijdse goedkeuring heeft. Zodra het binnenwerk én de cover gereed staan in ons systeem, sturen we u een e-mail om u te laten weten dat u uw boek kunt verkopen.

Stap 9

Bepaal de oplage van uw te drukken boek

Bel ons op of stuur ons een e-mail om in overleg te bepalen hoeveel exemplaren er van uw boek gedrukt mogen worden.

Stap 10

Aanmelden bij het Centraal Boekhuis

Als u gebruik wilt maken van onze aansluiting bij het CB, melden wij uw boek voor u aan zodra de oplage bekend is. Normaal gesproken is deze aanmelding binnen twee werkdagen verwerkt. In principe kan uw boek dan direct besteld worden, tenzij u een publicatiedatum heeft doorgegeven die in de toekomst ligt. Het inslaan van uw boek bij het CB duurt vervolgens nog eens maximaal drie werkdagen.

Stap 11

Uw boek verkopen

Heeft u alle stappen succesvol doorlopen, dan is het tijd om uw boek te verkopen en om over de promotie na te gaan denken. Als u hier hulp bij nodig heeft, kunt u op deze pagina terecht.

Image
favourite-pumbo-white.png

Uitgeven in eigen beheer?

#ffffff
Image
New project icon