Boek laten drukken: de kosten

Wat kost het om een boek te laten drukken?

#000000
Image
Calculator icon
Image
Boek drukken

Je bent begonnen aan het schrijven van een boek. Wat kost het eigenlijk om jouw boek te laten drukken? Natuurlijk wil je graag weten waar je een toe bent. Bij Pumbo zijn we heel transparant in hoeveel het laten drukken van jouw boek kost. Weet je al precies hoeveel pagina’s jouw boek heeft? Dan kun je eenvoudig berekenen wat het drukken van jouw boek kost in onze rekentool. Zo weet jij precies wat je kunt verwachten!

Kosten boek drukken

De kosten voor het drukken van jouw boek zijn afhankelijk van een aantal factoren. 
De belangrijkste factoren die de prijs bepalen zijn:

De bindwijze
Wat kies jij? Wordt jouw boek een paperback of een hardcover? Een hardcover boek is duurder dan een paperback. De harde kaft wordt gemaakt van karton, terwijl boeken met een zachte kaft worden gemaakt van papier. Maar niet alleen het materiaal zorgt ervoor dat de kosten voor een hardcover iets hoger uitvallen. Een hardcover-boek wordt gebonden, terwijl een paperback wordt verlijmd.

Kies je voor een softcover, dan ben je iets voordeliger uit. Daar staat tegenover dat een hardcover langer mooi blijft en een luxere uitstraling heeft.

Het aantal pagina’s
Hoeveel pagina’s jouw boek heeft is natuurlijk ook van invloed op de prijs. Het aantal pagina’s wordt berekend in een veelvoud van 8, omdat een boek uit katernen bestaat. Hoe minder pagina’s het boek heeft, hoe lager de kosten.

Aantal pagina’s in kleur
Het laten drukken van een boek met veel pagina’s in kleur, kost meer. Er is meer inkt nodig en dat heeft zijn invloed op de prijs. Dat is ook de reden waarom prentenboeken over het algemeen een stuk duurder zijn om te drukken.

Papiersoort
Bij het laten drukken van jouw boek, heb je de keuze uit verschillende papiersoorten. Kies je voor een dikker papiersoort, dan zijn de kosten iets hoger. Maar vooral de afwerking van het papier bepaalt de prijs. Voor een boek in zwart-wit, is ongestreken papier een goede keuze. Deze neemt de inkt goed op. Heb je veel pagina’s in kleur? Dan is een wat dikker, gestreken papier, een goede keuze. Deze papiersoorten hebben meer glans. 

Het formaat van jouw boek
Hoe groter het boek, hoe meer papier er nodig is. Kies je voor een pocketformaat (A5) dan ben je goedkoper uit, dan wanneer je kiest voor een XL-boek. 

De oplage
De oplage is de belangrijkste factor die de kosten van het drukken van een boek bepalen. Hoe meer exemplaren je bestelt, hoe lager de kosten zijn per boek.  

De drukmethode
De oplage bepaalt ook de manier waarop jouw boek gedrukt wordt. Bij een oplage tot 400 boeken, worden de boeken digitaal geprint, ook wel print-on-demand genoemd. Bij digitaal printen zijn er geen drukplaten nodig en wordt het boek dus eigenlijk niet gedrukt, maar geprint vanaf een digitaal bestand. Het verschil zie je niet, maar voor oplages onder 400 exemplaren is print-on-demand een stuk goedkoper.

Deze drukmethode wordt ook wel print-on-demand genoemd, omdat het drukken van één exemplaar prima mogelijk is. ‘On demand’ dus. Zo kun je ervoor kiezen pas een boek te laten drukken als er een bestelling binnenkomt. En dat heeft veel voordelen.

Bestel je meer dan 400 exemplaren? Dan kost een exemplaar veel minder met offset drukken. Jouw boek wordt dan gedrukt met een drukpers.

Wat kost het als ik mijn boek laat drukken?

De kosten zijn afhankelijk van bovengenoemde factoren. Je kunt het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kunt in onze rekentool zelf berekenen wat het kost om jouw boek te laten drukken. Zo kun je zien wat de bovengenoemde factoren doen met de prijs van jouw boek. Misschien besluit je alsnog voor een hele luxe uitvoering te gaan. Of toch maar een A5 paperback in zwart-wit?

Een indicatie van de kosten

Heb je een dagboek geschreven en wil je daarvan één boek laten drukken, puur voor jezelf? Het laten drukken van slechts 1 exemplaar is mogelijk. Hou voor een boekje met zo’n 100 zwart-wit pagina’s rekening met ongeveer €15 drukkosten.

Bestel je een hele hoge oplage? Bijvoorbeeld omdat je als bedrijf een boek wilt uitdelen aan klanten als marketingactie? Bestel je 5000 exemplaren van een boekje, dan bedragen de kosten ongeveer €1 per boek. 

Andere kosten dan drukkosten

Naast de drukkosten van jouw boek, kun je de wens hebben ook gebruik te maken van andere diensten. Enkele voorbeelden:

  • Het laten redigeren van jouw boek
  • Een ghostwriter inschakelen, die namens jou het boek schrijft
  • Het boek laten vertalen
  • Een eigen website, waar je jouw boek ook kunt verkopen
  • Jouw boek professioneel laten opmaken
  • Kosten voor het uitgeven van jouw boek
  • De marketing van jouw boek uitbesteden

Hou er dus rekening mee dat er naast de kosten voor het drukken van jouw boek, je ook aanvullende kosten kunt hebben. 

Dit hoeft overigens niet. Bij Pumbo kan iedereen een boek laten drukken. Wij helpen je gratis bij het drukklaar maken van jouw boek en ontwerpen zelfs gratis een cover voor het boek. En met onze tips en handleidingen, kom je vast een heel eind. Kom je er toch niet uit? We helpen je graag!

Wil je ook jouw boek uitgeven en ben je benieuwd naar de kosten daarvan? Lees dan meer over de kosten voor het uitgeven van jouw boek

Advies nodig of bijzondere wensen?

Wil jij een bijzondere afwerking van de cover? Gevouwen pagina’s? Gestanste afwerkingen? Alles is mogelijk. Of heb je advies nodig over het drukken van jouw boek? Ons supportteam staat altijd voor je klaar. Neem gerust contact op! 

Image
favourite-pumbo-white.png

Ook jouw boek laten drukken?

#ffffff
Image
Pijl zwart