Print on demand

Boeken drukken kleine oplage met printing on demand

 • Vanaf één exemplaar leverbaar
 • Milieuvriendelijk drukken
 • Advies over de beste papiersoort voor jouw boek
 • Gratis ontwerp van jouw cover
 • Gratis bestandscontrole voor een perfect resultaat
#000000
Image
Calculator icon
#ffffff
Image
New project icon
Image
Kleine oplage

Heb je maar 1 of enkele exemplaren nodig van jouw boek? Als je kiest voor het gemak van print on demand, kunnen wij jouw gedrukte boek al vanaf één exemplaar leveren. Dat doen we tegen een verrassend lage prijs en je hoeft je geen zorgen te maken over verborgen kosten: die zijn er simpelweg niet. Een boek drukken in kleine oplage wordt digitaal geprint. Printing on demand gebeurt in een gestroomlijnd proces om boeken zo snel mogelijk te kunnen leveren tegen een hoge kwaliteit. 

Een groot voordeel van Print on Demand in Nederland is dat je geen voorraad hebt, waardoor een investering niet nodig is en dat kan soms toch wel een lekker veilig gevoel zijn. Bovendien is de kwaliteit van de gedrukte boeken uitstekend. Een boek drukken in kleine oplage wordt dus steeds toegankelijker.

Kom je ergens niet uit? Dan neem je gewoon even contact met ons op. We zijn echte supporthelden en vinden het leuk om je verder te helpen :-)

Print on demand of offset drukken?

Wanneer kies je nou voor digitaal printen en wanneer kies je voor offset drukken? We maken gebruik van 2 druktechnieken om boeken te maken. Digitaal printen tot ongeveer 400 a 500 exemplaren en Offset drukken vanaf ongeveer 400 exemplaren. Soms is de keuze dus eenvoudig. Stel dat u maar een paar boeken wilt laten maken dan is digitaal printen de enige keuze. Anderzijds, als u een grote oplage wilt maken van bijvoorbeeld 1000 stuks dan wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van offset drukken omdat dit goedkoper is.

Bekijk de video hieronder voor meer uitleg.

Remote video URL
Support Aide Personnel

Een belafspraak inplannen

Contact met een van onze adviseurs

Als je graag vrijblijvend een gesprek wilt met een van onze experts, bijvoorbeeld over het drukken of het zelf uitgeven van jouw boek, plan dan zelf een afspraak in. Wij bellen je dan terug op de aangegeven dag en tijdstip en hebben zo alle tijd om jouw vragen door te nemen. Een afspraak maken is niet per se nodig. Je kunt ons tijdens kantooruren ook altijd zelf bellen!

#000000
Image
arrow-pumbo-icon-white

PRINT ON DEMAND MOGELIJKHEDEN IN NEDERLAND

Paperback

Handzaam, soepel en scherp geprijsd

Een paperback gedrukt via Print on demand is een boek met een flexibel omslag, dat wordt afgewerkt met mat of glanzend laminaat. Paperbacks hebben tal van voordelen: ze liggen prettig in de hand en zijn bovendien voordeliger dan hardcovers. Het is dan ook geen wonder dat deze bindwijze het vaakst wordt gekozen door onze klanten: in de loop der jaren hebben we een haast ontelbare hoeveelheid paperbacks mogen drukken. Wordt jouw boek de volgende?

#000000
Image
arrow-pumbo-icon-white
Image
Paperback

Hardcover

Solide en stijlvol, met een luxueuze uitstraling

Een hardcover heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een harde kaft. Hardcovers hebben een luxueuze uitstraling en gaan doorgaans langer mee dan paperbacks, doordat het omslag van steviger materiaal is gemaakt. In het drukken van hardcovers via printing on demand zijn we bijzonder bedreven: wekelijks verlaten honderden exemplaren onze drukkerij. Het opmaken van het omslag is iets ingewikkelder dan bij een paperback, maar als je er niet uitkomt, staan wij voor je klaar.

#000000
Image
arrow-pumbo-icon-white
Image
Hardcover

Ringband

Oogt professioneel en bladert gemakkelijk

Een ringband is een boek dat bij elkaar wordt gehouden door een metalen spiraal. Doordat de pagina’s niet aan elkaar vastzitten, blijft het perfect open liggen en is het eenvoudig door te bladeren: ideaal voor bijvoorbeeld scripties en kookboeken. Net als bij paperbacks en hardcovers heb je bij een print on demand ringband de keuze uit een groot aantal verschillende papiersoorten en ook de kleur van de spiraal kun je zelf bepalen.

#000000
Image
arrow-pumbo-icon-white
Image
Ringband (Wire-O)

Fotoboek

Sprankelende kleuren, superieure kwaliteit

Wil je al jouw herinneringen vastleggen in een fotoboek of ben je professioneel fotograaf en wil je jouw werk bundelen in boekvorm? Zoek dan niet verder. Doordat onze fotoboeken worden gedrukt met de meest geavanceerde digitale printers van dit moment en worden gebonden door volleerd boekbinders, kun je rekenen op een product van uitmuntende kwaliteit. Honderden fotografen, zowel hobby- als beroepsmatig, gingen je al voor.

Image
Fotoboek

Magazine

Voor ieder publiek, met een breed scala aan mogelijkheden

Als je van plan bent om een tijdschrift te laten drukken, bijvoorbeeld naar aanleiding van een speciale gelegenheid, helpen we je graag uit de brand. Op het gebied van bindwijze, formaat en papiersoort is er van alles mogelijk. Ook als je een brochure nodig hebt, is deze optie de beste keuze. Weet je niet hoe je de distributie moet aanpakken? Dan bieden wij je daarbij een helpende hand.

#000000
Image
arrow-pumbo-icon-white
Image
Magazine

STAPPENPLAN PRINT ON DEMAND

1.

Registreren

Maak een account aan op deze pagina. Binnen enkele minuten ontvang je een welkomstmail zodat je direct. Kunt starten met print on demand.

2.

Start een project

Log in op onze website en maak een nieuw project aan onder ‘beheer’. De rest wijst zich in principe vanzelf. Loop je onverhoopt tegen problemen aan, dan horen we graag van je zodat wij je verder kunnen helpen. Hier zijn we echt goed in dus schroom niet om contact met ons op te nemen.

3.

Upload jouw binnenwerk

Als je bent ingelogd op Pumbo.nl dan kun je naast het project dat je hebt aangemaakt op “Stap 2 Bestanden” klikken en vervolgens kiezen voor het uploaden van jouw binnenwerk. Je kunt kiezen of je de PDF door ons automatische systeem wilt laten controleren of dat je hulp bij het opmaken wilt hebben. Dit is vaak kosteloos en anders overleggen we vooraf de mogelijkheden. Het opmaken van een cover is sowieso kosteloos.

 • Automatische controle
  Als je zelf een PDF hebt gemaakt, kun je voor deze optie kiezen. Als de controle is afgerond, ontvang je per e-mail een link naar een online rapportage met hierin onze bevindingen en uitleg voor de vervolgstappen. Zodra de bestanden door jou zijn goedgekeurd, kun je tijdens werkuren al binnen een uur jouw boek bestellen. Er vindt hierbij geen handmatige controle plaats door 1 van onze experts.
   
 • Hulp bij opmaak
  Kies deze optie als je zelf geen correcte PDF kunt aanmaken. Als je ergens tegenaan loopt met het drukklaar maken van de bestanden, dan kunnen wij je altijd helpen.

Je kunt ons vrijwel alle soorten tekstbestanden toesturen: Office Word, Open Office, Apple pages en afbeeldingsbestanden. Wij zullen je binnen 1 werkdag laten weten of we je kosteloos kunnen helpen. Vaak is dit wel mogelijk en anders overleggen we vooraf wat de mogelijkheden zijn.

4.

Upload jouw cover (of laat deze gratis door ons maken)

Voor de omslag gelden dezelfde mogelijkheden als voor het binnenwerk. Via automatische controle door ons automatische systeem of hulp bij opmaak. Het opmaken van de cover van een boek is ingewikkelder dan het opmaken van het binnenwerk. Instructies hiervoor vind je op deze pagina. 

Kom je er niet uit, dan kun je het opmaken van de cover ook aan ons overlaten. Dit doen we geheel kosteloos en altijd in overleg. In dat geval ontvangen we graag jouw idee, de afbeeldingen die je gebruikt wilt hebben (als losse bestanden) en de tekst voor de voorzijde, de rug en de achterzijde in een Word-bestand met (de namen van) de gewenste lettertypen. Als je geen idee hebt dan is dat ook geen enkel probleem en gaan wij er iets moois van maken! Onze vormgevers zijn echte experts op het gebeid van covers!

5.

Plaats een bestelling of publiceer jouw boek

Publiceren is niet verplicht; Je kunt jouw boek ook uitsluitend voor eigen gebruik bestellen. Wil je jouw boek wel gaan verkopen? Dan kun je dit eenvoudig publiceren. Jouw boek kan dan te koop komen te staan via de boekhandel of via onze verkoopwebsite Boekenbestellen.nl. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijkheden. 

Veel gestelde vragen over Print on demand:

Krijg ik eerst een proefexemplaar van mijn boek?

Een proefexemplaar is in feite een eerste bestelling van jouw eigen boek. Dit betekent dat je het boek bestelt voor thuis, voordat je het publiceert.
Pumbo biedt de mogelijkheid om via een eenvoudige procedure (Printing on Demand) één boek thuis te laten bezorgen.
De kosten voor één exemplaar zijn opgebouwd uit de drukkosten en de verzendkosten.
Het is altijd verstandig om eerst één exemplaar te bestellen voordat je eventueel een grotere bestelling plaatst.
De ervaring leert dat de meeste auteurs met behulp van een proefexemplaar nog net even de puntjes op de i kunnen zetten voor een goed eindresultaat.

Goed om te weten: Besteld u een grote oplage dan krijg je een gratis proefexemplaar!

Geldt er een korting bij een grotere afname van POD-boeken?

Ja, hoe meer POD-boeken je afneemt, hoe meer korting je krijgt. De korting wordt berekend over het totale aantal POD-boeken in een bestelling. Als je meerdere titels tegelijkertijd wilt bestellen, tellen wij deze bij elkaar op om het aantal voor de korting te berekenen.

Afname in stuks
1-5 € 0,-
6-24 stuks: € 1,-
25-99 stuks: € 3,-
100-199 stuks: € 5,-
200+: € 6,-
400+: advies grote oplage (offset)

Kan ik ook boeken voor thuis bestellen?

Ja, dat kan uiteraard. Ook hier geldt dat je bij afname van meerdere boeken korting krijgt. Vanuit het beheer kun je eenvoudig boeken voor thuis bestellen. Je betaalt dan alleen de drukkosten en de verzendkosten. Eventuele kortingen worden getoond tijdens de bestelprocedure.

Wat is de levertijd?

Alle informatie over de actuele levertijden vind je op de pagina: levertijden

Wanneer moet ik afloop toevoegen

Maak je gebruik van minimaal één afbeelding (of kleurenvlak) die de rand van het papier raakt, dan moet het gehele bestand een afloop van 3 mm bevatten. Het bestand zelf moet dan rondom 3 mm groter worden aangeleverd, waarbij de afbeelding of het kleurenvlak geheel in deze 3 mm afloop doorloopt. De reden hiervoor ligt bij het drukken en naderhand snijden. Voor het snijden geldt namelijk een kleine foutmarge. Als je een afbeelding of kleurenvlak niet in de afloop laat doorlopen en er wordt net iets naast gesneden, loopt er een witte lijn langs de rand van het papier, wat niet je bedoeling was. Door afloop te gebruiken is hier geen kans meer op. Meer informatie op deze pagina.

Wat moet er in het colofon staan?

Op de vierde pagina van een boek staat normaal gesproken het colofon. Dit is een opsomming van de manier waarop een boek tot stand is gekomen. Op de volgende pagina kun je een voorbeeld van het colofon zien: colofon. Wij vragen niet om een groot logo op jouw cover of een gehele pagina aan ons gewijd, maar we waarderen het wel als je ‘Druk: Pumbo.nl’ in het colofon kunt vermelden.

Hoe dik mag mijn boek zijn?

Bij POD-boeken is de maximale rugdikte 5 cm; groter dan dit kunnen wij POD-boeken helaas niet produceren. De dikte van de rug hangt zowel af van het aantal pagina’s als van de papiersoort. Hoe dik de rug wordt, kun je precies berekenen op deze pagina: cover formaat. Als je er niet uitkomt, kunnen wij je altijd bijstaan per telefoon of e-mail.

Bij offsetdrukwerk is er meer mogelijk, maar bij extremen beoordelen wij graag zelf of er een goed product uitkomt of dat er toch iets veranderd moet worden. Als je een dikker boek wilt laten maken neem dan contact met ons op.

Zit ik vast aan een contract?

Je zit bij Pumbo nergens aan vast. Geen contract, geen eisen, helemaal niets. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. Voorwaarde is wel dat je de auteursrechten op de aangeleverde werken bezit. In onze algemene voorwaarden voor auteurs staat alles keurig uitgelegd.

Blijven de auteursrechten wel bij mij?

Jazeker je bent immers zelf de uitgever. Let wel op: een belangrijke voorwaarde is dat je de auteursrechten bezit op de teksten en afbeeldingen in het binnenwerk en omslag óf toestemming heeft om deze te mogen gebruiken. In onze algemene voorwaarden voor auteurs staat alles keurig uitgelegd.

Wat voor bestanden kan ik aanleveren voor het binnenwerk?

Je kunt de volgende bestandstypen uploaden:

 • Microsoft Word
 • Open Office
 • Apple Pages
 • Adobe InDesign
 • Epub

Je mag uiteraard ook een kant-en-klare PDF aanleveren. Voor het aanleveren van een printklare PDF moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Het insluiten van lettertypen is bijvoorbeeld een vereiste. Lees meer over het aanmaken van een PDF.
Je kunt de bestanden uploaden via ‘Stap 2: Bestanden’ als je bent ingelogd op jouw Pumbo-account. Als je dat makkelijker vindt, kun je ons de bestanden ook gewoon per e-mail of via WeTransfer toesturen.

Wat voor bestanden kan ik aanleveren voor de cover?

Als u de cover zelf ontwerpt, mag je de volgende bestanden aanleveren:

 • Adobe PDF (*.PDF)
 • Adobe Photoshop (*.PSD)
 • Adobe InDesign (*.INDD)

Voor het aanleveren van een cover moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Snijlijnen zijn nodig, voldoende resolutie (minimaal 150 dpi en bij voorkeur 300 dpi) van afbeeldingen wordt geadviseerd. Meer informatie over het aanmaken van een cover vind je in support. Je kunt de bestanden uploaden via ‘Stap 2: Bestanden’ als je bent ingelogd op jouw Pumbo-account. Als je dat makkelijker vindt, kun je ons de bestanden ook gewoon per e-mail of via WeTransfer toesturen.

#ffffff
Image
Pijl zwart
Image
favourite-pumbo-white.png

Kies jij ook voor Print on demand?

#ffffff
Image
New project icon