Papiersoorten

Ontdek het beste papier voor uw boek

Bij ons heeft u de keuze uit tientallen verschillende papiersoorten. Of u nu een paperback of een hardcover laat drukken en of u dat nu doet in kleine of in grote oplage: de mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. Van mat tot glanzend, van gestreken tot ongestreken en variërend in gewicht van een bescheiden 50 gram tot maar liefst 200 gram. Wij hebben het beste papier voor uw boek en als u hulp nodig heeft bij het vinden daarvan, hoeft u het maar te zeggen.

HVO-papier

HVO-papier (houtvrij offsetpapier) is ongestreken papier. Dat wil zeggen dat het mat is en een ruwe structuur heeft. Behalve in wit is het ook in een getinte uitvoering leverbaar. Deze papiersoort is aanbevolen voor non-fictieboeken, mits deze weinig tot geen foto’s bevatten. Doordat het papier door middel van nabehandeling houtvrij wordt gemaakt, vergeelt het bij veroudering niet.

Image
HVO papier

Romanpapier

Romanpapier is evenals HVO-papier ongestreken papier. Het is mat, heeft een ruwe structuur en is uitsluitend in een getinte uitvoering leverbaar. Deze papiersoort leent zich – zoals de naam al doet vermoeden – uitstekend voor romans (fictieboeken). Het papier wordt opgedikt (er wordt lucht tussen de vezels gepompt), waardoor boeken met deze papiersoort meer volume hebben. Dit papier heeft een hoge opaciteit, wat betekent dat het minder doorschijnend is.

Image
Romanpapier

MC-papier

MC-papier (‘machine coated’-papier) is gestreken papier. Het is helderwit en wordt afgewerkt met een matte of glanzende strijklaag (de coating). Deze papiersoort is zeer geschikt voor boeken die veel foto’s of andere afbeeldingen bevatten, aangezien deze bijzonder scherp kunnen worden afgebeeld op het gladde oppervlak van dit papier.

Image
MC papier

Een greep uit de beschikbare papiersoorten

HVO papier (wit, mat)

80gr, 100gr, 120gr, 160gr

HVO papier (getint, mat)

80gr, 90gr, 120gr

Romandruk

90 gr

Machine Coated (silk)

90gr, 115gr, 135gr, 170gr, 200gr

Machine Coated (wit)

90gr, 120gr, 160gr, 200gr

Machine Coated (gloss)

200gr

Gramgewicht

In het algemeen geldt dat zwaardere papiersoorten dikker zijn, waardoor de dikte van de rug toeneemt. Romanpapier vormt een uitzondering op deze regel: dit papier weegt slechts 90 gram per vierkante meter, maar is dikker dan HVO- en MC-papier doordat het wordt opgedikt. HVO-papier is op zijn beurt dikker dan MC-papier, omdat deze laatste papiersoort wordt gladgestreken. Telt uw boek weinig pagina’s, dan is het aan te raden om voor romanpapier of een relatief zware variant van HVO-papier te kiezen, zodat het meer volume krijgt.

 

Opaciteit

Opaciteit heeft betrekking op de doorschijnendheid van het papier. Papier met een hoge opaciteit heeft een hoge dichtheid, waardoor het weinig licht doorlaat. Papier met een lage opaciteit is daarentegen vrij doorschijnend. Normaal gesproken heeft zwaarder papier een hogere opaciteit dan lichter papier, maar dat geldt niet voor dundrukpapier. Dit papier is met 50 gram per vierkante meter bijzonder licht, maar laat desalniettemin relatief weinig licht door.

 

Gestreken papier

Gestreken papier is papier dat een oppervlaktebehandeling heeft gehad, waarbij het is afgewerkt met één of meerdere matte of glanzende strijklagen. Doordat gestreken papier naar verhouding weinig inkt absorbeert en een glad oppervlak heeft, komen kleuren hier beter op uit. Een voorbeeld van gestreken papier is MC-papier.

 

Ongestreken papier

Ongestreken papier is papier dat geen oppervlaktebehandeling heeft ondergaan. Door zijn ruwe structuur neemt dit papier gemakkelijk inkt op en hecht de inkt zich goed. Als gevolg hiervan is ongestreken papier minder geschikt voor bedrukking met foto’s. HVO- en romanpapier zijn voorbeelden van ongestreken papier.

Image
favourite-pumbo-white.png

Advies nodig over papiersoorten?

#ffffff
Image
email-pumbo-icon-black