Boek uitgeven kosten

Wat kost het om een boek uit te geven?

#000000
Image
Calculator icon
Image
Boek uitgeven

Je hebt een boek geschreven, of je zit nog volop in het schrijfproces, en je ziet het al helemaal voor je: jouw boek te koop bij de boekhandels en online. Maar wat kost dat eigenlijk, jouw boek uitgeven? En verschillen de kosten als je jouw boek uitgeeft in eigen beheer met het uitgeven via een traditionele uitgever?

In dit artikel lees je wat je aan kosten kunt verwachten.

Kosten boek uitgeven in eigen beheer of via uitgeverij?

De eindstreep van het schrijven van jouw eerste boek is in zicht. Je denkt na over de volgende stappen: jouw boek drukken en uitgeven. Je droomt van een uitgever. Hoe fijn is het als die je helpt van jouw boek een bestseller te maken? Je hebt al een lijst gemaakt van uitgevers in Nederland. Nu je manuscript nog af maken en wachten op een positief bericht. Je verwacht dat de uitgever alles voor je regelt. Die kosten dekt de uitgever vast met de verkopen van jouw boek.

Dit is het beeld dat veel beginnend auteurs hebben over hoe je een boek uitgeeft. Maar de praktijk is weerbarstiger. Krijg je positief bericht van een uitgever, dan krijg je vaak een contract toegestuurd. Of je even een paar duizend euro wilt overmaken en wilt tekenen om afstand te doen van alle auteursrechten. En jouw boek? Pas na de verkoop van een onredelijk aantal boeken, krijg jij misschien een paar euro. De uitgever strijkt een flink percentage aan royalty’s op. We schreven er een artikel over: uitgeverij, afzetterij?

Een boek uitgeven via een uitgeverij gaat dus zelden zonder hoge kosten te maken. Kosten die je voor het uitgeven van jouw boek al moet overmaken en moeilijk terugverdient. 

Kies je ervoor om je boek uit te geven in eigen beheer? Dan sla je niet alleen de kleine lettertjes van een uitgever over, maar heb je ook controle over de kosten. Kosten die doorgaans veel lager zijn dan wanneer je je boek uitgeeft via een uitgeverij. Jij bepaalt zelf de prijs van het boek en je houdt meer winstmarge over. En via jouw eigen account kun je dat eenvoudig uit laten betalen wanneer jij dat maar wilt.

Wat zijn de kosten voor het zelf uitgeven van mijn boek?

Kies je voor het uitgeven in eigen beheer, ook wel selfpublishing genoemd, dan kun je gebruik maken van verschillende gratis diensten van Pumbo. De voornaamste kosten die je maakt, zijn de kosten voor het drukken van jouw boek.

Om jouw gedrukte boek in de boekhandels te krijgen, moeten er een aantal zaken geregeld worden.

Het bepalen van NUR-code
Om je boek uit te geven, moet er een NUR-code toegekend worden aan jouw boek. Deze code omschrijft welk onderwerp jouw boek heeft en deelt jouw boek in binnen een categorie. Hier zijn geen kosten aan verbonden. We hebben een overzicht van NUR-codes op onze site geplaatst.

ISBN aanvragen
Ieder boek dat in de boekhandel wordt verkocht, heeft een unieke ISBN-nummer. Vraag je zelf een ISBN-nummer aan, dan kost dit €99,50. Laat je jouw boek drukken en uitgeven via Pumbo? Wij vragen een ISBN-nummer gratis voor je aan.

Het volgende dat geregeld moet worden is het genereren van een barcode van de 13-cijferige identificatiecode. Deze moet op de achterkant van jouw boek gedrukt worden. De barcode kun je genereren met onze (wederom gratis) barcodegenerator

Aanmelding CB
Boekhandels en bibliotheken, kopen het merendeel van de boeken in via het Centraal Boekhuis. Een aansluiting bij het CB kost geld, maar ook dat hebben wij al voor je geregeld. Je kunt kosteloos gebruik maken van onze aansluiting. Daarvoor brengen we geen kosten in rekening. Ook niet eenmalig.

Hou er wel rekening mee dat op het moment dat er een boek via het CB wordt verkocht, zij hiervoor wel kosten in rekening brengen. Daarover lees je meer op de pagina: jouw boek verkopen via het CB. Deze kosten verreken we direct voor je met de winst van de verkopen. Je hoeft hier dus niets voor te regelen.

Na de aanmelding van jouw boek bij het CB kan jouw boek online verkocht worden. Hoe gaaf is dat? Jouw boek op bol.com, bruna.nl en andere boekverkoopsites is geregeld!

 

Image
Een goede uitgeverij zorgt ervoor dat je boek in de boekhandel terechtkomt

 

Uitgeven via boekenbestellen
Heb je al lijst opgebouwd met gegadigden voor jouw boek? Dan kun je ook een eigen pagina maken op boekenbestellen.nl. Wordt jouw boek besteld via dit servicekanaal van Pumbo? Dan draag je geen kosten af aan het CB. 

Verzendkosten boeken
Wordt een boek van jou verkocht? Hou er dan wel rekening mee dat het boek nog verzonden moet worden en je verzendkosten afdraagt. Ook dit regelen we voor je. De verzendkosten verrekenen we met de winst van jouw verkopen en vind je terug in jouw account. Hier vind je meer informatie: de distributie van jouw boek

Gratis je boek in eigen beheer uitgeven via Pumbo

Kies je ervoor jouw boek online uit te geven? Dan regelen we alles voor je. Zo kun jij na het drukken van jouw boek, gratis jouw boek uitgeven. Je betaalt geen kosten voordat er ook maar één boek is verkocht. Kosten voor het CB, eventueel het verkoopplatform en verzending, verrekenen we automatisch met de winst op jouw boek. Alle kosten vind je altijd terug in jouw eigen account. En natuurlijk de winst die je overhoudt.

Wil je het totaalplaatje hebben van de kosten voor het drukken en uitgeven van jouw boek? Ga dan naar onze rekentool en bereken de kosten.

De kosten voor het uitgeven van jouw boek berekenen

Wil je de exacte prijs weten van het drukken en uitgeven van jouw boek? Bereken dan geheel vrijblijvend de prijs. 
De gemiddelde kosten voor het drukken van 1 exemplaar bedraagt slechts €2,85. Uiteraard zijn de kosten afhankelijk van het aantal boeken dat je wilt laten maken, het aantal pagina’s, de hoeveelheid afbeeldingen, de keuze van de cover en het papiersoort. Bij hoge oplages, pocketformaat, en de keuze voor romanpapier, betaal je zelfs slechts iets meer dan €1,- per boek.

Je kunt eenvoudig zelf berekenen wat het uitgeven van jouw boek gaat kosten.
#000000
Image
Calculator icon
Image
favourite-pumbo-white.png

Vragen over het uitgeven van een boek?

#000000
Image
arrow-pumbo-icon-white