Paperback boek drukken

Handzaam, soepel en scherp geprijsd

  • Gratis ontwerp van jouw cover
  • Vanaf één exemplaar leverbaar
  • Gratis bestandscontrole voor een perfect resultaat
#000000
Image
Calculator icon
#ffffff
Image
New project icon
Image
Boek drukken

Wat is een paperback?

Een paperback is een boek met een soepele buigzame kaft. Het wordt veel gebruikt voor leesboeken omdat deze binding lekker in de hand ligt. Paperback boeken kunnen gelijmd of genaaid gebrocheerd worden. Een veel gebruikt formaat voor een paperback is het A5 formaat, maar een paperback kan tot op de millimeter nauwkeurig gemaakt worden. Een paperback is goedkoper te produceren dan een hardcover en is mede hierom dan ook de meeste gebruikte binding.

Image
Paperback

Bekijk de video hieronder voor alle mogelijkheden van het drukken van een paperback.

Remote video URL

Genaaid gebrocheerd

Paperback boeken kunnen we naaien. Dit is de beste keuze als je kiest voor het MC binnenwerkpapier. Door het gladde MC papier blijft lijm minder goed plakken en daarom is het beter om deze boeken te naaien. Paperback boeken waarbij het 90 grams roman papier wordt gebruikt worden altijd gelijmd. Op dit papier blijft lijm heel goed plakken. Daarnaast is het 90 grams roman papier opdikkend papier, waardoor er bij het naaien een ingevallen rug kan ontstaan. Dat ziet er toch wat minder mooi uit. Paperback boeken die per stuk worden geproduceerd kunnen niet genaaid worden. Die worden altijd gelijmd. Ook als je kiest voor MC binnenwerkpapier. 

Genaaide gebrocheerde paperbacks blijven net even beter openliggen dan een gelijmde paperback. Als we boeken in een grotere oplage produceren, dan maakt het prijstechnisch niet uit of we de boeken lijmen of naaien. Bij een grotere oplage is het advies om bij alle papiersoorten de boeken te naaien, behalve als je kiest voor het 90 grams romanpapier. Bij een kleine oplage boeken zijn de kosten om de boeken te naaien hoger en daardoor vaak niet interessant. Het is wel mogelijk dus neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

 

Gelijmd gebrocheerd

De meeste paperback fictieboeken die je in de boekhandel tegenkomt zijn gelijmd gebrocheerd. Dit komt omdat de meeste fictieboeken op het getinte 90 grams roman papier zijn gedrukt. Lijm blijft hierop heel goed plakken en zelfs bij veelvuldig gebruik, zullen pagina’s niet uit het boek vallen. Het is bij leesboeken ook iets minder belangrijk dat de boeken goed open blijven liggen. Je hebt het boek immers altijd vast. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld een kookboek of een lesboek. Die leg je vaak neer.

Als de boeken per stuk worden geproduceerd met Print on demand, dan worden de boeken altijd gelijmd. Ook als je MC binnenwerkpapier gebruikt. Boeken die via Print on demand digitaal worden geproduceerd moeten immers snel geproduceerd kunnen worden en dan is lijmen de enige optie. Omdat je ook bij een gelijmd boek met MC papier niet wilt dat de pagina’s losraken, wordt het oppervlak van de rugzijde opgeruwd, waarna het omslag aan het binnenwerk wordt vastgemaakt. Door het opruwen van de rugzijde en de bijzonder sterke lijm (pur) die wij gebruiken, ben je verzekerd van een duurzaam boek dat zijn pagina’s ook na intensief gebruik niet verliest.

Wat kost een paperback?

De kosten voor het maken van een paperback zijn afhankelijk van het formaat, het gekozen papiersoort, het aantal pagina's, bedrukking in kleur of zwart/wit en de oplage.

Om je toch een idee te geven van de kosten hier twee verschillende paperbacks in verschillende oplages, de prijzen zijn inclusief 9% btw:
- Paperback
- 148x210 staand
- 160 pagina's zwart/wit
- 90 grams roman binnenwerkpapier
- Cover eenzijdig in kleur met een glans of mat laminaat

1 exemplaar: €11,21
500 exemplaren: €2.078,- (€4,16 per exemplaar)
1000 exemplaren: €2.474,- (€2,47 per exemplaar)
5000 exemplaren: €6.297,- €1,26 per exemplaar)

Hetzelfde boek maar dan volledig in kleur:
1 exemplaar: €17,75
500 exemplaren: €3.151,- (€6,30 per exemplaar)
1000 exemplaren: €3622,-,- (€3,62 per exemplaar)
5000 exemplaren: €8.037,- €1,61 per exemplaar)
#000000
Image
Calculator icon

Hoe herken je een gelijmd of genaaid gebrocheerde paperback?

Een genaaid gebrocheerde paperback herken je aan de katernen die je ziet zitten als je de rug goed bekijkt. Je ziet dan duidelijk de katernen als omgevouwen papier bij elkaar zitten. Bij een gelijmd gebrocheerde paperback zie je dat alle pagina’s los in de rug bij elkaar zijn gelijmd. Hieronder zie je de verschillen. Links is genaaid gebrocheerd en rechts is gelijmd gebrocheerd.

Image
Verschil tussen genaaid en gelijmd

Otabind binding

Bij een grote oplage kunnen we nog een andere binding toepassen: Otabind. Hierbij wordt niet het hele boekblok aan de cover vastgelijmd, maar alleen de eerste en laatste pagina. Als je het boek openslaat dan zie je een holle ruimte bij de rug. Hierdoor ontstaat er minder spanning op het boek en blijven de pagina’s net even beter openliggen. Het is niet een supergroot verschil, maar net even dat beetje extra. Wil je een voorbeeld zien? Kom dan bij ons langs of vraag even of we een voorbeeldexemplaar naar je toe willen sturen.

Image
Otabind

Productietijden paperback boeken

Heb je snel een kleine oplage nodig dan kunnen wij jouw paperback boek digitaal printen:

  • Tot en met 5 exemplaren hebben we 2 werkdagen nodig voor productie
  • Tot en met 100 exemplaren hebben we 3 werkdagen nodig voor productie
  • Vanaf 100 exemplaren digitaal geprint hebben we een week nodig voor productie

Tel hierbij nog 1 werkdag op voor de verzending.

Wil je een grote oplage bestellen en gaan we jouw boek offset drukken, dan is de levertijd ongeveer 3 weken. Als het nodig is, dan kan het sneller. Heb je een deadline? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Papiersoorten voor het binnenwerk

We kunnen vrijwel alle papiersoorten toepassen in een paperback boek. Als je gebruik wilt maken van het print on demand en jouw boek in kleine oplage laat drukken, dan zijn alleen de meeste gebruikte papiersoorten mogelijk. Druk je jouw boek in een grotere oplage, dan zijn alle papiersoorten mogelijk.

Getint papier is standaard beschikbaar in 90 en 120 grams papier. Daarbij is de 90 grams versie ook in een opdikkende variant te verkrijgen. Dit wordt roman papier genoemd. Opdikkend papier is net even wat dikker en wordt gebruikt bij boeken met minder pagina's. Getint papier wordt bijna altijd gebruikt voor leesboeken, omdat dit rustig leest voor de ogen.

HVO papier is wit papier. Dit papier is standaard beschikbaar in 80, 100, 120 en 160 grams. Overigens is dit geen spierwit papier, want dat is vermoeiend voor de ogen. HVO papier wordt veel gebruikt voor non-fictie boeken.

MC papier is glad papier en beter geschikt voor foto's of kleuren en is standaard beschikbaar in 115, 135, 170 en 200 grams.

Vind je het lastig om een keuze te maken? Lees dan eerst meer over de papiersoorten in het binnenwerk.

 

Omslagpapier paperback boeken

In Nederland wordt er bij paperbacks bijna altijd 250 grams sulfaatkarton gebruikt als omslagpapier. Dit papier is eenzijdig gestreken papier. Dat wil zeggen dat de buitenzijde van het papier een coatinglaagje bevat, waardoor het drukwerk extra mooi wordt. Het is ook mogelijk om de binnenzijde van de cover te bedrukken voor nét even dat beetje extra uitstraling. 

Het is wel mogelijk om dikker omslagpapier te gebruiken bij een paperback. Zo gebruiken we ook wel eens 300 of 350 grams sulfaatkarton. Dit doen we eigenlijk alleen bij paperback boeken in een groter formaat, zoals bijvoorbeeld A4-formaat. De oppervlakte van de omslag is dan groter. Dikker omslagpapier geeft het dan meer stevigheid.

Bij kleinere formaten is het dikkere omslagpapier niet aan te bevelen. Is het omslagpapier te dik, dan krijg je snel vouwen in de rug. Dat ziet er toch minder mooi uit.

 

Wist je dat wij ook de distributie kunnen verzorgen van paperbacks?

Niemand wil een voorraad boeken thuis aanhouden. Daarom bieden wij verschillende distributie opties aan. We kunnen kleine oplages boeken via Print on demand (POD) produceren en jouw boek drukken en verzenden bij een bestelling. Laat je jouw boek offset drukken, dan kunnen we de voorraad opslaan en versturen vanuit een magazijn. 
Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan meer over de distributie.

 

Extra afwerkingen op een paperback

Kies je voor het laten drukken van jouw boek in grotere oplage, dan wordt deze offset gedrukt en zijn extra afwerkingen mogelijk:

Spot-UV

Spot-UV is een extra bewerking op het omslag, waarbij op een gedeelte van het omslag een glans ontstaat. Dit is een hele mooie optie bij donkere covers waarbij bijvoorbeeld een matzwarte achtergrond is gebruikt en de titel glanzend is.

Image
Spot-uv

Flappen

Soms zie je bij een paperback voor en achter een flap van ongeveer 10cm. Deze flap wordt dan naar binnen gevouwen. Hierdoor krijgt het boek net even meer stevigheid. Deze flap kan uiteraard ook bedrukt worden zodat je hier extra informatie op kwijt kunt. 

Image
Paperback met flappen

Binnenzijde van een paperback bedrukken

Het is ook mogelijk om de binnenzijde van de cover van een paperback te bedrukken. Dit geeft net weer even een wat mooiere uitstraling. De inhoud van de binnenzijde kun je zelf bepalen. Denk bijvoorbeeld aan een kaart van een stad bij een stadsgids. Je kunt het ook bedrukken met tekst en afbeeldingen.

Image
Binnenzijde paperback bedrukken

Laminaat op een paperback

Een omslag wordt aan de buitenzijde altijd afgewerkt met een laminaat. Dit laminaat beschermt je boek en geeft het meer uitstraling. De meest gebruikte laminaatsoorten zijn glanzend of mat. Glans is niet super glossy. Het is licht glanzend. De kleuren worden er net even wat frisser door.

Mat laminaat heeft een rustige, natuurlijkere uitstraling. De kleuren tonen iets doffer met mat laminaat ten opzichte van glanzend laminaat.

Wat voor jouw boek de beste optie is, is meestal een persoonlijke voorkeur. Pak een aantal boeken uit je eigen boekenkast en bekijk wat je zelf mooier vindt. Het hangt ook af van het ontwerp van de cover. Heb je een heldere foto, dan komt deze beter tot zijn recht met een glanslaminaat . 

Naast het standaard mat- of glanslaminaat bestaan er nog meer laminaatsoorten. We kunnen bij een grotere oplage ook soft touch-laminaat gebruiken. Deze voelt net even wat zachter aan. Ook kunnen we laminaat gebruiken met linnenstructuur. Dit laminaat heeft een extra bewerking gehad, waardoor er een structuur voelbaar en zichtbaar is. 

 

Rilranden wel of niet gebruiken bij een paperback?

Een rilrand is een extra vouwlijn op de rugrand en een klein stukje ernaast. Hierdoor kun je het omslag beter openvouwen zonder dat je rare vouwranden gaat zien. Bij de meeste boeken die je in de boekhandel ziet worden rilranden gebruikt. De reden hiervoor is dat anders op den duur een onregelmatige vouwrand ontstaat. Wij gebruiken standaard 4 rilranden. Voor beide kanten van de rug en het stukje ernaast. Vind jij een rilrand niet mooi, omdat deze zichtbaar is? Dan is het mogelijk om deze rilrand weg te laten.

Support Aide Personnel

Een belafspraak inplannen

Contact met een van onze adviseurs

Als je graag vrijblijvend een gesprek wilt met een van onze experts, bijvoorbeeld over het drukken of het zelf uitgeven van jouw boek, plan dan zelf een afspraak in. Wij bellen je dan terug op de aangegeven dag en tijdstip en hebben zo alle tijd om jouw vragen door te nemen. Een afspraak maken is niet per se nodig. Je kunt ons tijdens kantooruren ook altijd zelf bellen!

Eerder gemaakte paperbacks

Ieder jaar worden er duizenden titels als paperback via Pumbo gedrukt en gedistribueerd.
Hier een paar voorbeelden waar we trots op zijn:

Image
Voor hoeveel heb je het verkocht?
Voor hoeveel heb je het verkocht?
Thijs Verheul
Image
De ondernemende ondernemer
De ondernemende ondernemer
Martijn Driessen
Image
Manager in wonderland
Manager in wonderland
Bart Stofberg
Image
Het testament van agent 1218
Het testament van agent 1218
Monique Veenstra
Image
Voor hoeveel heb je het verkocht?
Voor hoeveel heb je het verkocht?
Thijs Verheul

Veel gestelde vragen over paperbacks:

Ik ben een vormgever, waar staan de aanleverspecificaties?

Op de pagina voor vormgevers hebben we alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je ons altijd even bellen.

Kan ik ook paperback boeken voor thuis bestellen?

Ja, dat kan. Vanuit het Pumbo-account kun je eenvoudig boeken voor thuis bestellen. Je betaalt dan alleen de drukkosten en de verzendkosten. Eventuele kortingen worden getoond tijdens de bestelprocedure.

Hoe kan ik een bestelling plaatsen?

We maken hierbij onderscheid tussen digitaal geprinte boeken met Print on demand en offset gedrukte boeken.

Boeken die via Print on demand per stuk worden geproduceerd
Via jouw Pumbo-account kun je online 24 uur per dag, 7 dagen per week bestellen.
Je kunt alleen boeken bestellen waarvan wij de bestanden handmatig hebben gecontroleerd.
Pas als wij aangeven dat de bestanden die je hebt doorgestuurd op ‘bestelklaar’ staan in ons systeem, kun je een bestelling plaatsen.
Als je een bestelling wilt plaatsen, log je in op onze website en klik je in de menubalk op ‘Bestel’.
Het is aan te raden om eerst één exemplaar te bestellen voordat je eventueel een grotere bestelling plaatst. Zo kun je kijken of je helemaal tevreden bent met het resultaat.
Meestal kom je nog wel een paar kleine foutjes tegen in het boek die je dan nog kunt aanpassen. Aanpassingen kun je dan doorsturen via ‘Stap 2: Bestanden’.

Boeken die in grote oplage offset worden gedrukt
Als je boeken in een grote oplage wilt bestellen, verloopt de bestelling altijd via e-mailcontact met ons.
Wij maken een overzicht van de samenstelling van het boek en de bestanden die we gaan gebruiken voor het drukwerk. Daarbij vermelden we ook waar de boeken afgeleverd zullen worden.
Als je daarmee akkoord gaat, maken we een factuur op. 
Is de aanbetaling van 50% van het factuurbedrag ontvangen, dan zullen we de bestelling inzetten en je op de hoogte brengen van de verwachte leverdatum.

Hoelang duurt het gehele proces?

Hoelang het proces om jouw boek te maken duurt, hangt af van het stadium waarin jouw boek zich bevindt. Heb je het omslag en het binnenwerk zelf correct opgemaakt, dan kan jouw boek al binnen dertig minuten besteld worden en eventueel online verkocht worden. Omdat we alle bestanden handmatig controleren en je altijd van feedback voorzien, kan het enkele uren tot een werkdag duren voordat je antwoord van ons krijgt. Neem bij spoed altijd even contact met ons op. 

Zijn de cover en inhoud nog niet opgemaakt en wil of kun je dit niet zelf doen? Het opmaken van een cover en het uitvoeren van diverse werkzaamheden aan het binnenwerk voeren we vrijwel altijd kosteloos uit. Uitgebreide opmaak of het redigeren van teksten valt niet onder onze standaard dienstverlening. In deze gevallen overleggen we vooraf met je of je gebruik kunt maken van een van onze partners. Voor de meest voorkomende werkzaamheden die wij voor je kunnen uitvoeren hebben we handleidingen geschreven die je vindt onder support.
Door het uitvoeren van dergelijke werkzaamheden, duurt het natuurlijk langer voordat jouw boek besteld kan worden of te koop kan staan. Het is goed om daar rekening mee te houden.

Hoe dik mag mijn paperback boek zijn?

Hoe dik jouw boek mag zijn is afhankelijk van de drukwijze. Bij Print on demand, wat meestal wordt toegepast bij oplages tot 400 exemplaren, is de maximale rugdikte 5 cm; dikker kan met deze drukmethode helaas niet. Bij offsetdrukwerk is er meer mogelijk, maar bij extremen beoordelen wij graag zelf of er een goed resultaat uitkomt, of dat er toch iets veranderd moet worden.

De dikte van de rug hangt zowel af van het aantal pagina’s als van de papiersoort. Hoe dik de rug wordt, kun je precies berekenen op deze pagina: cover formaat. Als je er niet uitkomt, kunnen wij je altijd telefonisch of per e-mail helpen.

Hoe moet ik mijn bestanden aanleveren?

De bestanden voor de cover en het binnenwerk kun je eenvoudig via jouw Pumbo-account naar ons toesturen. Bij voorkeur ontvangen wij een PDF. Maar als je niet goed weet hoe dit moet doen, dan helpen we je er graag mee.

We hebben een pagina voor je gemaakt waarin we alle informatie gebundeld hebben over het aanleveren van bestanden.

Hebben jullie een contract?

Nee, wij doen niet aan contracten en je zit nergens aan vast. Bij het aanmaken van een account moet je wel akkoord gaan met onze algemene voorwaarden. Hierin staat dat je ons vrijwaart van alle auteursrechtelijke problemen die kunnen ontstaan als je nier de rechten van een tekst of afbeelding bezit. Lees de voorwaarden maar door, we hebben geprobeerd om ze zo duidelijk mogelijk te maken. Er zitten geen "addertjes" in.

Kunnen jullie helpen met de verkoop?

Ja, wij kunnen er voor zorgen dat jouw boek in alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen te koop komt te staan. Ook op websites zoals Bol.com, Managementboek, Bruna.nl en vele andere online boekhandels komt jouw boek dan te koop te staan.

Wij handelen de facturatie ook voor je af zodat je daar geen omkijken naar hebt. Lees meer over het uitgeven van een boek.

Kan ik een ISBN aanvragen?

Een ISBN is bij ons gratis als je via ons het boek laat drukken. Log in op je Pumbo account en klik op "Stap 1 Gegevens' om het ISBN aan te vragen.

Hebben jullie ook milieuvriendelijk papier

Als het papier wat wij gebruik komt uit FSC-verantwoorde bossen. Daarnaast ondersteunen wij Treesforall, waardoor er ieder jaar meer dan 1000 bomen namens Pumbo worden geplant. Hierdoor mag je ook het logo van Treesforall op je boek gebruiken. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

Een cover maken vind ik lastig. Kunnen jullie dat doen?

Ja, dit is ook lastig en daarom doen wij dit gratis voor je. Het maakt niet uit of je 1 of 10.000 boeken bestelt. Het blijft gratis. Lever ons jouw idee voor de cover aan plus afbeeldingen en teksten, dan stellen wij de cover voor je samen. We gaan net zo lang door totdat je tevreden bent.

Hoe maak ik een PDF van mijn document?

Op deze pagina staat een uitgebreide handleiding hoe je zelf een PDF kunt maken.

Image
favourite-pumbo-white.png

Jouw boek als paperback drukken?

#ffffff
Image
New project icon