Hardcover boek drukken

Stevige en luxe uitvoering

  • Gratis ontwerp van jouw cover
  • Vanaf één exemplaar leverbaar
  • Gratis bestandscontrole voor een perfect resultaat
#000000
Image
Calculator icon
#ffffff
Image
New project icon
Image
Boek drukken

Wat is een hardcover?

Een hardcover is een boek met een harde kaft die niet buigzaam is. Hardcovers worden veel gebruikt voor kookboeken, naslagwerken, en luxere boeken, omdat deze binding lekker stevig is. Hardcovers kunnen wel tegen een stootje. Een hardcover is iets duurder om te produceren dan een paperback, maar hiervoor krijg je wel een luxere uitvoering die lang mee gaat.

Hardcover boeken kunnen gelijmd of genaaid gebonden worden. Een veel gebruikt formaat voor een hardcover is het A5 formaat, maar een hardcover kan tot op de millimeter nauwkeurig gemaakt worden. 

Image
Hardcover

Bekijk de video hieronder alle mogelijkheden van het drukken van een hardcover.

Remote video URL

Genaaid gebrocheerd

Hardcover boeken kunnen we naaien. Dit is de beste keuze omdat je dan een heel stevig boek krijgt. De meeste hardcovers die je in de boekhandel tegenkomt zijn genaaid gebonden. Uitzondering hierop zijn hardcover boeken waarbij het 90 grams roman papier wordt gebruikt. In dit geval wordt het boek vaak gelijmd, omdat op het roman-papier de lijm heel goed plakt.

Hardcover boeken die per stuk worden geproduceerd kunnen niet genaaid worden. Die worden altijd gelijmd. Ook als je kiest voor het gladde MC binnenwerkpapier. We gebruiken hiervoor speciale pur-lijm waardoor ook met het MC-papier pagina's goed blijven zitten.

Genaaid gebonden hardcover boeken hebben nog een groot voordeel: ze blijven net even beter openliggen dan gelijmde hardcover boeken. Als we boeken in een grotere oplage produceren dan maakt het prijstechnisch niet uit of we de boeken lijmen of naaien. Bij een grotere oplage adviseren we bij alle papiersoorten, behalve het 90 grams roman papier, om de boeken te naaien. Bij kleine oplage zijn de kosten om de boeken te naaien hoger en daardoor vaak niet interessant. Het is wel mogelijk, dus wil je dit toch graag, neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. 

 

Gelijmd gebonden

Bestel je jouw boek in een kleine oplage, dan worden de hardcover boeken gelijmd. Hierdoor kunnen we de boeken snel leveren tegen een aantrekkelijke prijs. Ook fotoboeken bijvoorbeeld zijn meestal voorzien van een gelijmde hardcover. Door de kleine oplage is een andere bindwijze niet aantrekkelijk. 

Boeken die via Print on demand digitaal worden geproduceerd, moeten snel geproduceerd kunnen worden. In dat geval is lijmen de enige optie. Kies je niet voor het ruwere roman-papier, maar voor gladder MC-papier, dan wordt het oppervlak aan de rugzijde opgeruwd voordat het wordt gelijmd. Door het opruwen van de rugzijde en de bijzonder sterke lijm (pur) die wij gebruiken, ben je verzekerd van een duurzaam boek dat zijn pagina’s ook na intensief gebruik niet verliest.

Wil je een kleine oplage hardcovers bestellen en de boeken toch genaaid laten binden? Het is wel mogelijk. Neem dan persoonlijk contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Vanaf 25 exemplaren vallen de prijzen nog wel mee. Per stuk een hardcover naaien is heel erg duur.

Wat kost een hardcover?

De kosten voor het maken van een hardcover zijn afhankelijk van het formaat, het gekozen papiersoort, het aantal pagina's, bedrukking in kleur of zwart/wit, en de oplage.
Om je toch een idee te geven van de kosten geven we hieronder de kosten voor twee verschillende hardcover in verschillende oplages, de prijzen zijn inclusief 9% btw:
- hardcover
- 148x210 staand
- 160 pagina's zwart/wit
- 90 grams roman binnenwerkpapier
- Cover eenzijdig in kleur met een glans of mat laminaat

1 exemplaar: €18,71
500 exemplaren: €2.876,- (€5,75 per exemplaar)
1000 exemplaren: €3.987,- (€3,98 per exemplaar)
5000 exemplaren: €11.104,- (€2,22 per exemplaar)

Hetzelfde boek maar dan volledig in kleur:
1 exemplaar: €25,25
500 exemplaren: €3.949,- (€7,90 per exemplaar)
1000 exemplaren: €5.125,- (€5,13 per exemplaar)
5000 exemplaren: €12.844,- (€2,57 per exemplaar)
#000000
Image
Calculator icon

Hoe herken je een gelijmd of genaaid gebonden hardcover?

Een genaaid gebonden hardcover kun je herkennen aan de katernen die je ziet zitten als je de rug goed bekijkt. Je ziet dan duidelijk de katernen als omgevouwen papier bij elkaar zitten. Bij een gelijmd gebrocheerde hardcover zie je dat alle pagina’s los in de rug bij elkaar zijn gelijmd. Hieronder de twee verschillen. Links is genaaid gebonden en rechts is gelijmd.

 

Productietijden hardcover boeken

Heb je snel een kleine oplage nodig dan kunnen wij jouw hardcover boek digitaal printen:

  • Tot en met 100 exemplaren hebben we 5 werkdagen nodig voor productie.
  • Vanaf 100 exemplaren digitaal geprint hebben we een week nodig voor productie.

Tel hierbij nog 1 werkdag op voor de verzending.

Wil je een grote oplage bestellen en gaan we jouw boek offset drukken dan is de levertijd ongeveer 3 weken. We kunnen ook sneller produceren dus als je een deadline hebt neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Papiersoorten voor het binnenwerk

We kunnen vrijwel alle papiersoorten toepassen in een hardcover boek. Als je gebruik wilt maken van print on demand en jouw boek in kleine oplage laat drukken, dan zijn alleen de meeste gebruikte papiersoorten mogelijk. Vanaf een grotere oplage zijn alle papiersoorten mogelijk.

Getint papier is standaard beschikbaar in 90 en 120 grams papier. Daarbij is de 90 grams versie ook in een opdikkende variant te verkrijgen is. Het wordt dan roman papier genoemd. Opdikkend papier is net even wat dikker en wordt gebruikt bij boeken met minder pagina's. Getint papier wordt bijna altijd gebruikt voor leesboeken, omdat dit rustig leest voor de ogen.

HVO-papier is wit papier en is standaard beschikbaar in 80, 100, 120 en 160 grams. Het is overigens nooit spierwit papier, want dat is vermoeiend voor de ogen. HVO-papier wordt veel gebruikt voor non-fictie boeken.

MC-papier is glad papier en beter geschikt voor foto's of kleuren en is standaard beschikbaar in 115, 135, 170 en 200 grams.

Vind je het lastig om een keuze te maken? Lees dan eerst meer over de papiersoorten in het binnenwerk.

 

Omslagpapier hardcover boeken

In Nederland wordt er bij hardcovers bijna altijd 135 grams MC gebruikt als omslagpapier. Dit papier is dan altijd eenzijdig gestreken papier. Dat wil zeggen dat de buitenzijde van het papier een coatinglaagje bevat, waardoor het drukwerk extra goed tot zijn recht komt.

Het is mogelijk om de cover af te werken met extra's zoals een linnen-laminaat, een stofomslag of we kunnen bedrukte schutbladen gebruiken.

 

Wist je dat wij ook de distributie kunnen verzorgen?

Niemand wil een voorraad boeken thuis aanhouden. Daarom bieden wij verschillende distributie opties aan. We kunnen kleine oplages boeken via Print on demand (POD) produceren en jouw boek drukken en verzenden bij een bestelling. Laat je jouw boek offset drukken, dan kunnen we de voorraad opslaan en versturen vanuit een magazijn. 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan meer over de distributie.

 

Extra afwerkingen op een hardcover

Bij ons zijn vrijwel alle extra’s mogelijk:

Spot-UV

Spot-UV is een extra bewerking op het omslag, waarbij op een gedeelte van het omslag een glans ontstaat. Dit is een hele mooie optie bij donkere covers waarbij bijvoorbeeld een matzwarte achtergrond is gebruikt en de titel glanzend is.

Image
Spot-uv

Bedrukte schutbladen 

Als je een hardcover openslaat, dan zie je aan de linkerzijde een vel wat is vastgeplakt aan de binnenzijde van de cover en rechts 1 vel doorloopt. Dit noemen we schutbladen. Hiermee wordt het binnenwerk aan het omslag vast gemaakt. Deze vellen zijn standaard onbedrukt maar kunnen we ook volledig in kleur bedrukken. Hierdoor krijgt een hardcover net even een wat mooiere uitstraling.

Image
Bedrukte schutbladen

Leeslint

We kunnen ook een leeslint aan het boek toevoegen. Dit is handig bij naslagwerken of receptenboeken. De leeslinten zijn in veel kleuren beschikbaar. Vanaf een grotere oplage is een leeslint toevoegen niet heel veel duurder. Bij een klein oplage is het wat lastiger en daarom duurder om toe te voegen. 

Image
Leeslint

Stofomslag

Bij een hardcover kunnen we ook een los vel om de cover heen vouwen. Dit wordt een stofomslag genoemd. Het geeft een luxere uitstraling. Dit vel kan aan beide kanten bedrukt worden. 

Image
Stofomslag

Een hardcover pregen

Een extra luxe uitstraling wordt bereikt als er een preeg wordt toegepast op een hardcover. Dit is een stempel die met veel kracht in de hardcover wordt gedrukt, waardoor hoogteverschillen ontstaan. Dit kan in iedere vorm en wordt vaak gebruikt voor de titel.

Image
Preeg

Laminaat op een hardcover

Een omslag wordt aan de buitenzijde altijd afgewerkt met een laminaat. Dit laminaat beschermt je boek en geeft het meer uitstraling. De meest gebruikte laminaatsoorten zijn glanzend of mat. Glans is niet super glossy. Het is licht glanzend. De kleuren worden er net even wat frisser door.
Mat laminaat heeft een rustige, natuurlijkere uitstraling. De kleuren tonen iets doffer met mat laminaat ten opzichte van glanzend laminaat.
Wat voor jouw boek de beste optie is, is meestal een persoonlijke voorkeur. Pak een aantal boeken uit je eigen boekenkast en bekijk wat je zelf mooier vindt. Het hangt ook af van het ontwerp van de cover. Heb je een heldere foto, dan komt deze beter tot zijn recht met een glanslaminaat.

Naast het standaard mat- of glanslaminaat bestaan er nog meer laminaatsoorten. We kunnen bij een grotere oplage ook soft touch-laminaat gebruiken. Deze voelt net even wat zachter aan. Ook kunnen we laminaat gebruiken met linnenstructuur. Dit laminaat heeft een extra bewerking gehad, waardoor er een structuur voelbaar en zichtbaar is.

Support Aide Personnel

Een belafspraak inplannen

Contact met een van onze adviseurs

Als je graag vrijblijvend een gesprek wilt met een van onze experts, bijvoorbeeld over het drukken of het zelf uitgeven van jouw boek, plan dan zelf een afspraak in. Wij bellen je dan terug op de aangegeven dag en tijdstip en hebben zo alle tijd om jouw vragen door te nemen. Een afspraak maken is niet per se nodig. Je kunt ons tijdens kantooruren ook altijd zelf bellen!

Eerder gemaakte hardcovers

Ieder jaar worden er duizenden titels als hardcover via Pumbo gedrukt en gedistribueerd.
Hier een paar voorbeelden waar we trots op zijn:

Image
Door de ogen van de hond
Door de ogen van de hond
Jos Oosting
Image
De puurfiguur methode
De puurfiguur methode
Bob Slieker
Image
Super freelancer
Super freelancer
Edwin Dijkstra
Image
Slow down journal
Slow down journal
Hilde Eisma
Image
Door de ogen van de hond
Door de ogen van de hond
Jos Oosting

Veel gestelde vragen over hardcover boeken:

Ik ben een vormgever, waar staan de aanleverspecificaties?

Op de pagina voor vormgevers hebben we alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je ons altijd even bellen.

Kan ik ook hardcover boeken voor thuis bestellen?

Ja, dat kan. Vanuit het Pumbo-account kun je eenvoudig boeken voor thuis bestellen. Je betaalt dan alleen de drukkosten en de verzendkosten. Eventuele kortingen worden getoond tijdens de bestelprocedure.

Hoe kan ik een bestelling plaatsen?

We maken hierbij onderscheid tussen digitaal geprinte boeken en offset gedrukte boeken

Boeken die via POD per stuk worden geproduceerd
Via jouw Pumbo-account kun je online 24 uur per dag, 7 dagen per week bestellen.
Je kunt alleen boeken bestellen waarvan wij de bestanden handmatig hebben gecontroleerd.
Pas als wij aangeven dat de bestanden die je hebt doorgestuurd op ‘bestelklaar’ staan in ons systeem, kun je een bestelling plaatsen.
Als je een bestelling wilt plaatsen, log je in op onze website en klik je in de menubalk op ‘Bestel’.
Het is aan te raden om eerst één exemplaar te bestellen voordat je eventueel een grotere bestelling plaatst. Zo kun je kijken of je helemaal tevreden bent met het resultaat.
Meestal kom je nog wel een paar kleine foutjes tegen in het boek die je dan nog kunt aanpassen. Aanpassingen kun je dan doorsturen via ‘Stap 2: Bestanden’.

Boeken die in grote oplage offset worden gedrukt
Als je boeken in een grote oplage wilt bestellen, verloopt de bestelling altijd via e-mailcontact met ons.
Wij maken een overzicht van de samenstelling van het boek en de bestanden die we gaan gebruiken voor het drukwerk. Daarbij vermelden we ook waar de boeken afgeleverd zullen worden.
Als je daarmee akkoord gaat, maken we een factuur op. Daarvan moet 50% aanbetaald worden.
Is de aanbetaling binnengekomen, dan zullen we de bestelling inzetten en je op de hoogte brengen van de verwachte leverdatum.

Hoelang duurt het gehele proces?

Hoelang het proces bij Pumbo duurt, hangt af van het stadium waarin jouw boek zich bevindt. Heb je het omslag en het binnenwerk zelf correct opgemaakt, dan kan jouw boek al binnen dertig minuten besteld worden en eventueel online verkocht worden. Omdat we alle bestanden handmatig controleren en je altijd van feedback voorzien, kan het enkele uren tot een werkdag duren voordat je antwoord van ons krijgt. Neem bij spoed altijd even contact met ons op. 
Zijn de cover en inhoud nog niet opgemaakt en wil of kun je dit niet zelf doen? Het opmaken van een cover en het uitvoeren van diverse werkzaamheden aan het binnenwerk voeren we vrijwel altijd kosteloos uit. Uitgebreide opmaak of het redigeren van teksten valt niet onder onze standaard dienstverlening. In deze gevallen overleggen we vooraf met je of je gebruik kunt maken van een van onze partners. Voor de meest voorkomende werkzaamheden die wij voor je kunnen uitvoeren hebben we handleidingen geschreven en zijn terug te vinden in support.
Door het uitvoeren van dergelijke werkzaamheden, duurt het natuurlijk langer voordat jouw boek besteld kan worden of te koop kan staan. Houdt daar rekening mee!

Hoe dik mag mijn hardcover boek zijn?

Hoe dik jouw boek mag zijn is afhankelijk van de drukwijze. Bij Print on demand, wat meestal wordt toegepast bij oplages tot 400 exemplaren, is de maximale rugdikte 5 cm; dikker kan met deze drukmethode helaas niet. Bij offsetdrukwerk is er meer mogelijk, maar bij extremen beoordelen wij graag zelf of er een goed resultaat uitkomt, of dat er toch iets veranderd moet worden.

De dikte van de rug hangt zowel af van het aantal pagina’s als van de papiersoort. Hoe dik de rug wordt, kun je precies berekenen op deze pagina: cover formaat. Als je er niet uitkomt, kunnen wij je altijd telefonisch of per e-mail helpen.

Hoe moet ik mijn bestanden aanleveren?

De bestanden voor de cover en het binnenwerk kun je eenvoudig via jouw Pumbo-account naar ons toesturen. Bij voorkeur ontvangen wij een PDF. Maar als je niet goed weet hoe dit moet doen, dan helpen we je er graag mee.

We hebben een pagina voor je gemaakt waarin we alle informatie gebundeld hebben over het aanleveren van bestanden.

Hebben jullie een contract?

Nee, wij doen niet aan contracten en je ziet nergens aan vast. Bij het aanmaken van een account moet je wel akkoord gaan met onze algemene voorwaarden. Hierin staat dat je ons vrijwaart van alle auteursrechtelijke problemen die kunnen ontstaan als je nier de rechten van een tekst of afbeelding bezit. Lees de voorwaarden maar door, we hebben geprobeerd om ze zo duidelijk mogelijk te maken. Er zitten geen "addertjes" in.

Kunnen jullie helpen met de verkoop?

Ja, wij kunnen er voor zorgen dat jouw boek in alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen te koop komt te staan. Ook op websites zoals Bol.com, Managementboek, Bruna.nl en vele andere online boekhandels komt jouw boek dan te koop te staan.

Wij handelen de facturatie ook voor je af zodat je daar geen omkijken naar hebt. Lees meer over het uitgeven van een boek.

Kan ik een ISBN aanvragen?

Een ISBN is bij ons gratis als je via ons het boek laat drukken. Log in op je Pumbo account en klik op "Stap 1 Gegevens' om het ISBN aan te vragen.

Hebben jullie ook milieuvriendelijk papier

Als het papier wat wij gebruik komt uit FSC verantwoorde bossen. Daarnaast ondersteunen wij Treesforall waardoor er ieder jaar meer dan 1000 bomen namens Pumbo worden geplant. Hierdoor mag je ook het logo van Treesforall on je boek gebruiken. Meer informatie op deze pagina.

Een cover maken vind ik lastig. Kunnen jullie dat doen?

Ja, dit is ook lastig en daarom doen wij dit gratis voor je. Het maakt niet uit of je 1 of 10.000 boeken besteld. Het blijft gratis. Het blijft gratis. Lever ons jouw idee voor de cover aan plus afbeeldingen en teksten, dan stellen wij de cover voor je samen. We gaan net zo lang door totdat je tevreden bent.

Hoe maak ik een PDF van mijn document?

Op deze pagina staat een uitgebreide handleiding hoe je zelf een PDF kunt maken.

Image
favourite-pumbo-white.png

Jouw boek als hardcover drukken?

#ffffff
Image
New project icon