Het zal niemand ontgaan zijn: Wereldwijd neemt de CO₂-uitstoot toe, terwijl onze planeet het steeds minder goed aankan. Wij van Pumbo doen ons best om verantwoord met het milieu om te gaan, maar in de wereld van de drukkerijen wordt uiteraard veel papier gebruikt. Daarom willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en ons aandeel in de uitstoot compenseren. Dit doen wij via onze samenwerking met Trees for All, een Nederlandse stichting voor bosprojecten.

Image
CO₂-uitstoot compenseren via Trees for All

Veel bedrijven bieden hun klanten een vrijwillige, maar door de klant betaalde CO₂-compensatie aan. De klant betaalt dan zelf voor de CO₂ die wordt uitgestoten, en het bedrijf zorgt ervoor dat het gedoneerde bedrag goed wordt besteed.

Dat is natuurlijk een mooi initiatief, maar bij Pumbo willen we de verantwoordelijkheid niet bij jou neerleggen, maar deze zelf nemen. Dit is de reden dat wij een samenwerking zijn aangegaan met stichting Trees for All en een jaarlijkse donatie doen om onze uitstoot te compenseren.

 

Image
aangeplante boom

 

Waarom wij het belangrijk vinden om onze CO₂-uitstoot te compenseren

Klimaatverandering is een serieus probleem voor onze planeet en iedereen die erop leeft. De cijfers liegen er niet om. Gaan we op deze voet door, dan is de aarde over vijftig jaar niet meer de plek die we nu kennen.

Wij geloven dat elke positieve actie bijdraagt aan een betere wereld. En een van de dingen die wij als drukker kunnen doen, is ervoor zorgen dat de CO₂ die vrijkomt bij de productie van boeken, gecompenseerd wordt door nieuwe bomen aan te planten. De laatste decennia is er namelijk veel ontbossing geweest voor bos- en papierproducten en landbouw.

Een paar cijfers over bossen en ontbossing:
 

  • Van alle oorspronkelijke bossen wereldwijd is 46 procent vernietigd.
  • Als we op deze voet doorgaan met de ontbossing zijn de tropische regenwouden binnen honderd jaar volledig verdwenen.
  • Vijftig procent van alle planten- en diersoorten leeft in tropische regenwouden.
  • Volgens het Wereldnatuurfonds verdween aan het begin van de 21e eeuw elk jaar 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos. Dat zijn zeventien voetbalvelden per minuut.
  • Van 1990 tot 2016 verloor de aarde 1,3 miljoen vierkante kilometer bos. Dat is een oppervlakte groter dan Zuid-Afrika.

 

FCS-hout voor het drukken van onze boeken

Het papier dat wij gebruiken voor onze boeken is afkomstig van bomen uit bossen die door het FSC zijn gekeurd. Het FSC (Forest Stewardship Council) is een organisatie die zich inzet voor het bosbehoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Dit betekent dat de bomen met dit keurmerk afkomstig zijn uit bossen waarbij het leefgebied van planten en dieren wordt beschermd en de rechten van de bevolking en arbeiders wordt gewaarborgd.

We gebruiken dus geen hout uit tropische regenwouden. Onze CO₂-uitstoot compenseren was voor ons een volgende stap in het verantwoord omgaan met onze planeet.

 

Image
Aanplanten van bos

 

Onze CO₂ compenseren via klimaatcompensatie

Bomen spelen een grote rol bij het in standhouden van een gezond ecosysteem (en dus een rooskleurige toekomst!). Een van de belangrijkste redenen is dat bomen CO₂ opnemen en dit omzetten in zuurstof.

Hoe meer bomen er worden gekapt, hoe minder CO₂ er wordt opgenomen (terwijl de uitstoot ervan gelijk blijft of zelfs stijgt).

Een van de manieren om je CO₂-uitstoot te compenseren, is door bomen te planten. Dit is een vorm van klimaatcompensatie. Met klimaatcompensatie zorg je ervoor dat er op een andere plek minder CO₂ wordt uitgestoten, of haal je de door jou uitgestoten CO₂ op een andere plek weer uit de lucht.

Om onze CO₂-uitstoot te compenseren, doen wij een jaarlijkse donatie aan Trees for All.

 

Wat is Trees for All?

Trees for All is een Nederlandse stichting, opgericht in 1999. Trees for All heeft bosprojecten in Nederland en ontwikkelingslanden. Het voordeel van bomen planten in ontwikkelingslanden is dat het twee kanten opwerkt: je compenseert CO₂ terwijl je bijdraagt aan betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking. Daarnaast groeien bomen in een tropisch klimaat sneller en zijn ze dus eerder ‘effectief’.

De CO₂-compensatieprojecten van Trees for All zijn gecertificeerd. Dit betekent dat de sociale, economische en ecologische impact wordt gevolgd en gecontroleerd, en de voorgestelde CO₂-aanmaak is gemeten en vastgelegd.

 

Image
Jonge boompjes klaar voor aanplanting

 

CO₂-compensatie goed voor negenhonderd bomen per jaar

Om onze uitstoot te compenseren moesten we eerst weten hoeveel CO₂ wij uitstoten. Na dat berekend te hebben, konden we berekenen in hoeverre we onze CO₂ konden compenseren middels een donatie aan Trees for all.

Met een jaarlijkse donatie compenseren wij nu onze CO₂-uitstoot via Trees for all, die de donaties gebruikt om aanplant te financieren. Omgerekend worden er met behulp van onze donatie zo’n 900 bomen per jaar aangeplant in Bolivia.

In Bolivia werkt Trees for All samen met een lokale organisatie die kleinschalige boeren helpt met het aanplanten van bomen op hun land. De akkers zijn gelegen op gronden die zijn gedegradeerd en verarmd, en niet meer geschikt voor landbouw. Daardoor staat het aangrenzende regenwoud continu onder druk om plaats te maken voor nieuwe landbouwgrond. Door de verarmde gronden te beplanten en onder duurzaam beheer te brengen neemt niet alleen de druk op natuurbos af, maar dragen de verarmde gronden zelf ook weer bij aan klimaatmitigatie. Er wordt door ArBolivia een mix geplant van woodlots, agroforestry en fruitboomgaarden. De woodlots vormen op termijn een gesloten bos van inheemse soorten, waar selectief hout uit geproduceerd kan worden voor de lokale markt. In agroforestry modellen wordt duurzame koffie en cacao verbouwd. De koolstof die in deze nieuwe aanplant wordt opgeslagen wordt gecertificeerd en als compensatie aangeboden aan donateurs. Zo wordt de aanplant van de nieuwe bomen gefinancierd en kunnen de boeren van start met hun duurzame business case!

 

Drukken bij Pumbo met het Trees for All logo!

Wij zijn officieel CO₂-partner van Trees for All en doen een jaarlijkse donatie om onze CO₂ te compenseren. Daarom mag je als je bij ons een boek drukt, het Trees for All-logo gebruiken in het colofon of een andere pagina van jouw boek.

Je kunt daarnaast een korte en bondige tekst toevoegen waarin je uitlegt dat het boek door Pumbo is gedrukt en wij de CO2 compenseren via onze samenwerking met Trees for All. Denk aan een tekst als:

Dit boek is klimaatneutraal gedrukt/geprint. Onze drukkerij Pumbo.nl compenseert haar CO2-uitstoot namelijk via Trees for All.

Klik op het logo om de download te starten.

 

Wat doet Pumbo verder aan duurzaamheid?

Bij Pumbo zijn we zelfvoorzienend. We hergebruiken de warmte die vrijkomt bij ons digitale drukwerk, waardoor we tot tien graden onder nul zelfvoorzienend zijn. Meer hierover lees je in ons uitgebreide artikel over milieuvriendelijk drukken.

Wij hopen dat jullie net zo enthousiast zijn over deze samenwerking als wij. Heb je nog vragen of suggesties? Laat het ons weten in de comments!

Comments

Hub. Handels

Hier word ik blij van. Jullie zijn goed bezig. Zoals altijd.
Suggestie:
Kunnen julliebij elk te drukken boek een bladzijde toevoegen met logo en info over jullie bijdrage.

Chris Bernasco

Goeie actie! Heldere uitleg over wat jullie doen en waarom!
Groet, Chris Bernasco

Yordy (Pumbo)

We kunnen dit niet automatisch toevoegen omdat ieder boek anders is. Sommige boeken beginnen met een voorwoord of iets anders wat de auteur belangrijk vindt en wij kunnen niet voor onze klanten beslissen wat er eerst getoond moet worden. Je kunt wel eenvoudig zelf een pagina toevoegen en het nieuwe bestand naar ons toe sturen. Let goed op dat als je 1 pagina toevoegt alle pagina's verderop in het boek aangepast worden. De pagina die eerst links stond staat dan rechts. Daarom is het beter om 2 pagina's toe te voegen zodat de links/rechts pagina's niet veranderen.

Reactie toevoegen