Offset drukken hoe werkt het?

Volg jouw boek van beeldscherm tot hypermoderne drukpers

Image
Grote oplage

Wat houdt de offsettechniek in?

Heeft u 400 of meer exemplaren van uw boek nodig en wilt u het dus in grote oplage laten drukken? Dan wordt uw boek gedrukt volgens het zogenaamde offsetprincipe. Offset is een vorm van vlakdruk: een druktechniek die in 1798 werd ontwikkeld in Duitsland, waarbij het drukoppervlak niet verhoogd of verlaagd is, zoals bij hoog- of diepdruk.

Deze relatief moderne druktechniek is gebaseerd op het principe dat water en vet (zoals drukinkt) elkaar afstoten. De te bedrukken gedeelten worden chemisch behandeld zodat ze inkt opnemen en water afstoten en de gedeelten die niet bedrukt mogen worden, worden zo behandeld dat ze water opnemen en inkt afstoten. In de jaren zestig van de vorige eeuw begon offsetdruk aan terrein te winnen en inmiddels is het uitgegroeid tot de belangrijkste druktechniek.

Aan het drukken van boeken volgens deze techniek komen geen digitale printers te pas, maar hypermoderne drukpersen die garant staan voor uitstekende kwaliteit.

Stap 1

Aanleveren en controleren

Zodra u de bestanden van uw boek bij ons heeft aangeleverd, gaan wij aan de slag met het controleren daarvan en toetsen of de aangeleverde bestanden voldoen aan de gestelde eisen.

De levertijd van boeken die volgens het offsetprocedé worden gedrukt, bedraagt ongeveer drie weken.

Image
Offset controleren

Wanneer de bestanden eenmaal zijn goedgekeurd, voeren we nog een allerlaatste controle uit om de kans dat zich problemen voordoen tijdens het drukken tot een minimum te beperken. Is alles in orde, dan vervolgen de bestanden hun weg naar een plaatbelichter: een apparaat dat digitale informatie overbrengt op aluminium drukplaten met behulp van een laserstraal.

Image
Offset controleren

Van tevoren bepaalt een pre-press technicus in welke volgorde de pagina’s op de drukplaten komen te staan, zodat het snijden en vouwen in een later stadium zo efficiënt mogelijk kan gebeuren. Ook voegt hij controlestroken toe aan het drukvel, zodat er tijdens het drukken steekproeven kunnen worden genomen om het register (de kleurpositionering) en de kleurintensiteit te controleren.

Image
Offset controleren

Stap 2

Drukken

Als de drukplaten gereed zijn, worden deze in de druktorens gemonteerd. Dit wordt met de grootst mogelijke zorg gedaan, want een beschadiging van de drukplaat staat gelijk aan een beschadiging van het eindproduct. Iedere druktoren brengt één kleur aan op één zijde van het papier, in de volgende volgorde: zwart, cyaan, magenta en geel. Voor elke kleur moet dan ook een afzonderlijke drukplaat worden gemaakt.

Image
Offset drukken

Sommige drukpersen hebben naast de vier gebruikelijke druktorens nog één of meerdere extra units, die gebruikt kunnen worden voor het drukken van een vijfde PMS-kleur of voor het aanbrengen van lak of vernis. Wanneer de drukvellen alle druktorens zijn gepasseerd, worden ze omgedraaid in een keertrommel, zodat ze aan de andere zijde bedrukt kunnen worden.

Image
Offset drukken

Offsetdruk dankt zijn naam aan de manier waarop deze druktechniek werkt. De drukplaat komt niet direct in contact met het papier, maar de inkt wordt overgebracht op een draaiende metalen cilinder die bekleed is met een rubberdoek. Hierdoor slijt de drukplaat minder snel, komt er minder water op het papier terecht en kunnen ook onregelmatige oppervlakken worden bedrukt. Bij iedere rotatie van de plaatcilinder gaat de drukplaat over vochtwalsen heen, die de gedeelten die niet bedrukt mogen worden bevochtigen. Daarna komt de drukplaat in aanraking met inktrollers en wordt de inkt opgenomen in de te bedrukken gedeelten. Het drukbeeld wordt vervolgens overgezet op de rubberdoekcilinder, die een afdruk maakt op het papier. Een drukcilinder zorgt ervoor dat het rubberdoek tegen het papier wordt aangeduwd.

Image
Offset drukken

Uw boek wordt naar alle waarschijnlijkheid gedrukt met een vellenoffsetpers. Er bestaan ook rotatieoffsetpersen die het papier tegelijkertijd aan twee zijden kunnen bedrukken, maar die worden voornamelijk gebruikt voor producten met een uitzonderlijk grote oplage, zoals dag- en weekbladen, reclame-uitingen en verpakkingsmateriaal. Tijdens het drukken worden er regelmatig controles uitgevoerd en steekproeven genomen, om ervoor te zorgen dat er geen kwaliteitsverlies optreedt en dat iedere afdruk gelijk is aan de vorige. Het register en de kleurintensiteit worden nauwlettend in de gaten gehouden, net als het klimaat van de ruimte waar het drukken plaatsvindt. Dit alles om ervoor te zorgen dat uw boek in topkwaliteit van de drukpers rolt.

Image
Offset drukken

Stap 3

Snijden

Als uw boek de drukpers heeft verlaten, moet het nog op maat worden gesneden. De drukker krijgt het papier in standaardformaten aangeleverd en daarom is dit in de meeste gevallen noodzakelijk. Het op maat snijden van uw boek wordt gedaan door een snijmachine, die ook wel een papiersnijder wordt genoemd. Dit is een computerprogrammeerbaar, door software aangestuurd apparaat, dat het binnenwerk en het omslag van uw boek probleemloos op het door u gewenste formaat kan snijden met behulp van een elektrisch aangedreven mes.

Image
Offset snijden

Stap 4

Vouwen

Zodra het papier van het binnenwerk of het karton van het omslag het juiste formaat heeft, kan het door een vouwmachine worden gevouwen. Bij karton en relatief dikke papiersoorten brengt deze vouwmachine normaal gesproken eerst vouw- of rillijnen aan om het vouwen te vergemakkelijken. Wanneer dat eenmaal is gebeurd, worden de drukvellen gevouwen volgens de instructies van de pre-press technicus, zodat er katernen ontstaan: meestal sets van 8, 16, of 32 pagina’s (altijd per 4 pagina's of een veelvoud daarvan) die samen het boek vormen als ze in de correcte volgorde worden gelegd.

Image
Offset vouwen

Stap 5

Vergaren of verzamelen

De volgende stap in het drukproces is het vergaren of verzamelen van de katernen waaruit uw boek is opgebouwd. Dit is niets meer en niets minder dan het in de juiste volgorde leggen van de gevouwen drukvellen en gebeurt in principe machinaal. Onder vergaren verstaan we het rangschikken en vervolgens op elkaar stapelen van de katernen en bij verzamelen wordt de ene katern in het hart van de andere gelegd. Vergaren gebeurt bij garenloos gebrocheerde (ofwel gelijmde) boeken en verzamelen bij genaaid gebrocheerde en gebonden boeken. Deze laatste methode wordt ook regelmatig voor kranten en tijdschriften gebruikt.

Image
Offset vergaren

Stap 6

Lijmen of naaien

Zijn de katernen in een logische volgorde gelegd? Dan is het tijd om het boekblok te lijmen of te naaien. De meeste paperbacks worden garenloos gebrocheerd ofwel gelijmd. In dat geval wordt er ongeveer drie millimeter (de afloop) van de rugzijde van het boekblok gefreesd om deze op te ruwen. Vervolgens worden de rug en een gedeelte van de eerste en laatste pagina ingesmeerd met lijm. Paperbacks kunnen echter ook genaaid worden, maar dat is in principe alleen nodig als er gebruik is gemaakt van een glad papiersoort (machine coated). Als dergelijke boeken worden gelijmd, kunnen de pagina’s namelijk losraken. Kiest u ervoor om een hardcover volgens het offsetprocedé te laten drukken, dan wordt deze bij ons altijd genaaid gebonden.

Image
Offset naaien

Stap 7

Veredelen

Als u ervoor wilt zorgen dat uw boek een ware ‘eyecatcher’ wordt, kunt u het – tegen een meerprijs – laten veredelen. Hieronder verstaan we het nabewerken van het omslag van uw boek, zodat het de aandacht trekt in de boekhandel. U kunt hierbij denken aan blinddruk, foliedruk, flockprint of spotvernis, maar bijvoorbeeld ook aan pregen, stansen of rondhoeken – en dat is nog lang niet alles. De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos, dus aarzel niet om al uw wilde plannen aan ons voor te leggen. Dan gaan we samen kijken of die uitvoerbaar zijn. Het veredelen van een boekomslag gebeurt in vrijwel alle gevallen voordat het boek in kwestie wordt ingebonden.

Image
Offset veredelen

Stap 8

Binden

Zodra het binnenwerk en het omslag van uw boek gereed zijn, wordt uw boek ingebonden. Dit betekent dat het omslag aan het binnenwerk wordt bevestigd. Hoe dat in zijn werk gaat, is afhankelijk van het type boek. In het geval van een paperback wordt het omslag direct op het boekblok gelijmd. Bij een hardcover is het een ander verhaal: omdat het vastmaken van de katernen met alleen garen niet sterk genoeg is, wordt de rugzijde van het boekblok ook nog eens ingesmeerd met lijm en verstevigd met gaas of crêpe, waarna het omslag wordt bevestigd. De omslagen van boeken kunnen van gestreken papier, sulfaatkarton (paperbacks) of bord (hardcovers) zijn gemaakt.

Image
Offset binden

Stap 9

Schoonsnijden

De laatste stap in het drukproces is het schoonsnijden van uw boek. Dit wordt doorgaans machinaal gedaan door een driesnijder: een apparaat dat van elk van de drie zijden van het boekblok – en bij een paperback ook van het omslag – enkele millimeters afsnijdt, zodat het het juiste formaat heeft. Het schoonsnijden zorgt er bovendien voor dat de pagina’s niet meer aan elkaar vastzitten, wat is veroorzaakt door de manier waarop de drukvellen zijn gevouwen. In het geval van een hardcover wordt het boek schoongesneden voordat het omslag aan het boekblok wordt bevestigd, omdat het bord de driesnijder anders in de weg zit.

Image
Offset schoonsnijden

Stap 10

Verpakken en verzenden

Het verpakken en verzenden van uw boek is geen onderdeel van het drukproces, maar is wel degelijk van wezenlijk belang. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw boek in onberispelijke staat op de plaats van bestemming belandt en daar zijn we ons terdege bewust van. We doen er dan ook alles aan om dit te bewerkstelligen. Als de gedrukte boeken klaar zijn voor verzending, worden ze in uiterst solide kartonnen dozen verpakt om de kans op beschadigingen tijdens het transport zo klein mogelijk te maken. Vervolgens worden deze dozen op pallets gestapeld, geseald en per vrachtwagen naar ons magazijn, het CB of een door u opgegeven adres vervoerd. De levertijd van een offsetboek bedraagt gemiddeld drie weken.

Image
Offset verpakken
Image
favourite-pumbo-white.png

Kiest u voor offset drukken?

#ffffff
Image
New project icon