Een luisterboek maken

#ffffff
Image
New project icon
#000000
Image
Calculator icon
Image
boek-schrijven_paars_350x350_transparant.png

Een luisterboek is een ingesproken boek. Met online platformen zoals Kobo en Storytel zijn gesproken boeken toegankelijk en populair geworden. Heb jij een boek geschreven en wil je een extra doelgroep aanspreken? Zet jouw boek dan om naar een luisterboek! Met behulp van Pumbo is dat een fluitje van een cent. Met onze expertise en netwerk staat jouw luisterboek binnen de kortste keren op Storytel of ander luisterboekplatform.

Eerder gemaakte luisterboeken

Pumbo heeft al veel schrijvers van luisterboeken geholpen. De volgende luisterboeken zijn in samenwerking met Pumbo gerealiseerd:

Image
Voor hoeveel heb je het verkocht?
Voor hoeveel heb je het verkocht?
Thijs Verheul
Image
Dubbelleven
Dubbelleven
Tom Bergs
Image
De hoofdprijs
De Hoofdprijs
Frens Hoornick
Image
Wraakzucht
Wraakzucht
Tom Bergs
Image
Je laatste - Eric Blaauboer (audioboek)
Je Laatste
Eric Blaauboer

Waarom een luisterboek uitgeven?

Er zijn veel redenen waarom mensen de voorkeur geven aan een luisterboek. Sommige mensen lezen niet zo makkelijk. Denk aan mensen met dyslexie, motorische problemen, oogproblemen of concentratiestoornissen. Met luisterboeken bereik je een nieuw publiek.

In andere gevallen vinden mensen een luisterboek gewoon meer ontspannen. Dat is te begrijpen, want je kunt een luisterboek beluisteren tijdens het sporten, in de trein, als je in de file staat, of gewoon tijdens een wandeling. Met het uitgeven van een luisterboek bereik je daarom een hele nieuwe doelgroep.

Daarnaast geef je jouw bestaande lezers wat extra’s door een luisterboek uit te geven. Onderzoek laat namelijk zien dat ook lezers van papieren boeken steeds meer interesse hebben in luisterboeken.

Luisterboeken worden steeds populairder

De vraag naar luisterboeken blijft maar stijgen. Logisch, want er zitten veel voordelen aan. Ooit waren ze alleen bedoeld voor blinden en slechtzienden, of voor kleine kinderen. Vandaag de dag zijn luisterboeken voor ieders oor.

Minder schermtijd
Steeds meer mensen willen even ontspannen zónder schermpjes of papieren boeken. Niet zo gek, want we lezen de hele dag door, dag in dag uit. Niet alleen voor ons werk, maar ook voor vermaak. Want veel vermaak gebeurt op de telefoon, waar we óók weer lezen.

Met een luisterboek ontspan je niet alleen de geest, maar ook jouw ogen. Hiermee is een luisterboek een heel nieuwe beleving en hobby.

Een luisterboek altijd bij de hand met makkelijke apps
Een ander voordeel van luisterboeken is het gemak. Ze kunnen tegenwoordig makkelijk beluisterd worden via de telefoon.

Daarnaast zorgen platforms zoals Audible en Storytel, Spotify, iTunes, Bol.com en Kobo er weer voor dat het grote aanbod luisterboeken altijd toegankelijk is. Volgens onderzoek van Nolin & Wallin is dit zelfs een van de redenen dat luisterboeken zo populair zijn.

Ook bibliotheken richten zich vaker op de luisteraars, en bieden meer luisterboeken aan.

Multi-tasken met een luisterboek
Luisterboeken passen ook nog eens perfect in de multi-task maatschappij. Want je kunt een luisterboek makkelijk luisteren tijdens het sporten, koken, douchen of autorijden. Iets wat onmogelijk is met een papieren boek. Met een luisterboek heb je jouw handen vrij.

Het maken van jouw luisterboek, waar rekening mee te houden?

Een luisterboek laten maken, begint als het maken van elk boek: je schrijft het boek. Er zijn een paar onderdelen waar je rekening mee moet houden als je jouw boek wilt uitgeven als luisterboek.

Tongbrekers en cijfers
Let bij het schrijven op eventuele tongbrekers. Ingewikkelde namen of lange cijferreeksen zijn moeilijk uit te spreken, of lastig te onthouden. Misschien wil je dit aanpassen.

Grafieken en afbeeldingen
Wat doe je met eventuele grafieken of afbeeldingen? In een luisterboek van Rutger Bregman bijvoorbeeld, beschrijft hij een bestaande grafiek. Wil je dat ook doen, of herschrijf je de tekst liever om grafieken of afbeeldingen achterwege te laten?

Het inspreken van jouw boek
Is jouw tekst eenmaal af, nagekeken en herschreven? Dan kun je beginnen met het inspreken van jouw boek. Pumbo neemt dit proces voor je uit handen – van de eerste tot de laatste seconde. Dit doen we allemaal in-house. Hiermee krijg je de kwaliteit die je van ons kunt verwachten. Het inspreken van jouw boek kan op 2 manieren.

Laten inspreken door stemacteur
Pumbo heeft een heel team aan professionele stemmen die jouw boek kunnen inspreken. Na productie wordt de opnamen in een studio bewerkt om de beste kwaliteit te genereren.

Klik op de volgende linkjes om een aantal voorbeeld stemmen te beluisteren:

Caroline Fictie 
Carolina Non fictie

Frank Fictie
Frank Non fictie

Inge Fictie
Inge Non fictie

Roel Fictie
Roel Non fictie

Ruben Fictie
Ruben Non fictie

Stijn Fictie
Stijn Non fictie

Susan Fictie
Susan Non fictie

Ludo Fictie

 

Zelf uw boek inspreken
Het is ook mogelijk om zelf jouw luisterboek in te spreken. Je komt dan langs in de studio en spreekt zelf het boek in. Ook hier doen we natuurlijk een professionele nabewerking.

Kiezen voor een stemacteur, of zelf doen?
Je denkt misschien dat voorlezen een eitje is. En wie kan dat beter dan jij, de auteur van het boek? Toch is voorlezen een vak apart. Professionele voorlezers worden niet voor niets ‘stemacteurs’ genoemd – ze acteren met hun stem.

Fictie
Vooral bij fictie kan een stemacteur fijn zijn. Het verhaal moet goed overkomen. De voorlezer acteert en bouwt spanning op. Zo komen jouw personages echt tot leven. Niet elke schrijver kan dit.

In andere gevallen kan de schrijver bijvoorbeeld een sterk accent hebben, zich ongemakkelijk voelen bij het inspreken, of heeft de schrijver simpelweg geen zin of tijd om het zelf te doen.

Non-fictie
Bij non-fictie kan het interessanter zijn om jouw eigen boek voor te lezen. Ben je een expert in jouw vakgebied en geef je tips? Dan geef je jouw bekendheid een boost als je het boek zelf voorleest.

Daarnaast is non-fictie vaak makkelijker om voor te lezen, omdat er minder geacteerd hoeft te worden.

Wat kost het maken van een luisterboek

De kosten van luisterboeken worden berekend op basis van zogenaamde ‘af/uren’. Stemacteurs, editors en andere mensen die meewerken aan het produceren van jouw luisterboek, krijgen per af/uur betaald.

Een af/uur is 9300 woorden, en één schoon geproduceerd uur audio, klaar voor de verkoop. Een af/uur is dus niet de daadwerkelijke tijd die wordt besteed. Een editor, bijvoorbeeld, is vaak 1,5 uur bezig om 1 af/uur te maken. Een stemacteur kost €250,- per af/uur. 

Heb je een boek geschreven van 40.000 woorden? Dan bedragen de kosten €1075,- voor het hele boek.
Dit is als volgt berekend:
40.000 woorden / 9.300 woorden per uur = 4,3 af/uur.
4,3 af/uur × € 250 per uur = € 1075 voor het totale boek
Voor luisterboeken is het hoge btw-tarief van toepassing. Dit betekent dat u er nog 21% btw over betaalt.

Wilt je zelf een luisterboek inspreken? Dat kan! Je betaalt dan €225,- per af/uur. Je hebt geen stemacteur nodig, maar de verwerkingstijd kost langer. Vandaar dat het prijsverschil niet heel groot is.

Wij produceren luisterboeken vanaf 20.000 woorden. Boeken met minder dan 20.000 woorden, zijn te kostbaar om te maken. In verhouding zijn de opstartkosten namelijk te hoog.

Wil je graag een luisterboek laten maken met minder dan 20.000 woorden? Neem dan contact met ons op, en we bespreken de opties.

De cover van jouw luisterboek

Bij gedrukte boeken kun je de cover kiezen die jij wilt. Ga je voor een staand, liggend of vierkant boek? Het kan allemaal. Bij luisterboeken werkt het net iets anders. De covers zijn namelijk altijd vierkant.

Verder plaatsen we liever geen kleine teksten op de cover. De meeste luisterboeken worden vaak via apps gekocht, en kleine teksten zijn hier niet goed te zien.

Dit zijn alle eisen waar de cover van jouw luisterboek aan moet voldoen:

- Vierkante afbeelding
- Exporteren als jpg-bestand
- RGB-kleuren (geen CMYK of PMS)
- Resolutie niet kleiner dan 72 DPI
- Minimaal 24-bit (True Color)
- 3000 bij 3000 pixels is ideaal maar minimaal 1400x1400 pixels
- Maximaal 3 MB groot

Ook de cover van jouw luisterboek kunnen wij voor je opmaken.

Hulp nodig bij het maken van jouw luisterboek?
Het supportteam van Pumbo staat altijd voor je klaar
employee-isabelle_190x190
Isabelle
van Beusichem
POD uitgeven specialist
employee-sebastian_190x190
Sebastian
Everaars
Web- & POD specialist
employee-robert_190x190
Robert
Loman
Trafficmanager Offset
employee-yordy_190x190
Yordy
Spoor
Boek uitgeven specialist

Jouw gesproken boek geregeld door Pumbo

- Je kunt jouw luisterboek professioneel laten inspreken of zelf inspreken in onze geluidsdichte opnamestudio
- Professionele nabewerking
- Duidelijke prijsberekening
- Levertijd van gemiddeld 4 weken
- Distributie op alle grote verkoopkanalen
- Betalingen van verkopen ontvang je makkelijk via jouw Pumbo account

Kortom, wil je een luisterboek uitgeven?

Met Pumbo regel je het eenvoudig online en heb je altijd de controle.
Daarnaast kun je kiezen voor aanvullende diensten, zoals:

- De distributie van jouw boek
- Het aanmelden van jouw boek bij boekhandels en bibliotheken
- Inhoudelijke support, zoals redactie of zelfs ghostwriting
- Hulp bij de promotie van jouw boek

Image
favourite-pumbo-white.png

Start met het uitgeven van jouw hobbyboek

#ffffff
Image
New project icon