Het maken van jouw luisterboek, waar rekening mee te houden?
Een luisterboek laten maken, begint als het maken van elk boek: je schrijft het boek. Er zijn een paar onderdelen waar je rekening mee moet houden als je jouw boek wilt uitgeven als luisterboek.
Tongbrekers en cijfers
Let bij het schrijven op eventuele tongbrekers. Ingewikkelde namen of lange cijferreeksen zijn moeilijk uit te spreken, of lastig te onthouden. Misschien wil je dit aanpassen.
Grafieken en afbeeldingen
Wat doe je met eventuele grafieken of afbeeldingen? In een luisterboek van Rutger Bregman bijvoorbeeld, beschrijft hij een bestaande grafiek. Wil je dat ook doen, of herschrijf je de tekst liever om grafieken of afbeeldingen achterwege te laten?
Het inspreken van jouw boek
Is jouw tekst eenmaal af, nagekeken en herschreven? Dan kun je beginnen met het inspreken van jouw boek. Pumbo neemt dit proces voor je uit handen – van de eerste tot de laatste seconde. Dit doen we allemaal in-house. Hiermee krijg je de kwaliteit die je van ons kunt verwachten. Het inspreken van jouw boek kan op 2 manieren.
Laten inspreken door stemacteur
Pumbo heeft een heel team aan professionele stemmen die jouw boek kunnen inspreken. Na productie wordt de opnamen in een studio bewerkt om de beste kwaliteit te genereren.
Zelf uw boek inspreken
Het is ook mogelijk om zelf jouw luisterboek in te spreken. Je komt dan langs in de studio en spreekt zelf het boek in. Ook hier doen we natuurlijk een professionele nabewerking.
Kiezen voor een stemacteur, of zelf doen?
Je denkt misschien dat voorlezen een eitje is. En wie kan dat beter dan jij, de auteur van het boek? Toch is voorlezen een vak apart. Professionele voorlezers worden niet voor niets ‘stemacteurs’ genoemd – ze acteren met hun stem.
Fictie
Vooral bij fictie kan een stemacteur fijn zijn. Het verhaal moet goed overkomen. De voorlezer acteert en bouwt spanning op. Zo komen jouw personages echt tot leven. Niet elke schrijver kan dit.
In andere gevallen kan de schrijver bijvoorbeeld een sterk accent hebben, zich ongemakkelijk voelen bij het inspreken, of heeft de schrijver simpelweg geen zin of tijd om het zelf te doen.
Non-fictie
Bij non-fictie kan het interessanter zijn om jouw eigen boek voor te lezen. Ben je een expert in jouw vakgebied en geef je tips? Dan geef je jouw bekendheid een boost als je het boek zelf voorleest.
Daarnaast is non-fictie vaak makkelijker om voor te lezen, omdat er minder geacteerd hoeft te worden.