SUPPORT

Alles wat je moet weten over het drukken of uitgeven van je boek

Boek drukken

Uitgebreide hulp bij het maken van uw binnenwerk en omslag, inclusief gratis templates.

Bekijk categorie

Boek uitgeven

Echt alles wat je wilt én moet weten over het uitgeven van je boek. We begeleiden je bij elke stap tussen toetsenbord en toonbank.

Bekijk categorie

Boek schrijven

Of je nu een non-fictieboek, een roman of een biografie gaat schrijven; wij helpen je op weg. Met tips van ons, professionals uit het vak én bekende auteurs.

bekijk categorie

    Of ga snel naar

Pijl

Binnenwerk

Drukklaar maken

open

Omslag

Covertool

open

Handleiding

ISBN aanvragen

Open

Barcode

generator

open

Promotie

De complete gids

Open

Support

Veelgestelde vragen

Voorwaarden

Gebruik website

Bestanden

U zit bij Pumbo nergens aan vast. Geen contract, geen eisen, helemaal niets. U bent vrij om te gaan en staan waar u wilt. Voorwaarde is wel dat u de auteursrechten op de aangeleverde werken bezit. In onze algemene voorwaarden voor auteurs staat alles keurig uitgelegd.

Jazeker, u bent immers zelf de uitgever. Let wel op: een belangrijke voorwaarde is dat u de auteursrechten bezit op de teksten en afbeeldingen in het binnenwerk en omslag óf toestemming heeft om deze te mogen gebruiken. In onze algemene voorwaarden voor auteurs staat alles keurig uitgelegd.

Indien u uw boek laat produceren en vervolgens gaat verkopen, valt uw boek onder de Wet op de vaste boekenprijs. U bent als uitgever verplicht om de verkoopprijs van uw boek te melden bij het Commissariaat voor de Media.

Om een prijs te kunnen doorgeven, moet u zich eerst registreren.

Vragen over de wet: https://www.cvdm.nl/vaste-boekenprijs 
Registreren: https://www.cvdm.nl/vaste-boekenprijs/registeren

Hoe lang het duurt om jouw boek te bestellen of het te koop te hebben staan, hangt af van het stadium waarin het boek zich bevindt.

Heeft u het omslag en het binnenwerk zelf correct opgemaakt, dan kan uw boek al binnen dertig minuten besteld worden en eventueel online verkocht worden. Omdat we alle bestanden handmatig controleren en u altijd van feedback voorzien, kan het enkele uren tot een werkdag duren voordat u antwoord van ons krijgt. Neem bij spoed altijd even contact met ons op. 

Zijn de cover en inhoud nog niet opgemaakt en wilt of kunt u dit niet zelf doen? Het opmaken van een cover en het uitvoeren van diverse werkzaamheden aan het binnenwerk voeren we vrijwel altijd kosteloos uit. Uitgebreide opmaak of het redigeren van teksten valt niet onder onze standaard dienstverlening. In deze gevallen overleggen we vooraf met u of kunt u gebruik maken van een van onze partners. Voor de meest voorkomende werkzaamheden die wij voor u kunnen uitvoeren hebben we handleidingen geschreven en zijn terug te vinden in support.

Door het uitvoeren van dergelijke werkzaamheden, duurt het natuurlijk langer voordat uw boek besteld kan worden of te koop kan staan. Houdt daar rekening mee!

Omdat uw wachtwoord versleuteld wordt opgeslagen in onze databank, kunnen wij dit nooit terughalen. Als u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u dit via de knop ‘Wachtwoord vergeten’ onderaan het inlogformulier opnieuw instellen. U krijgt dan een geautomatiseerde e-mail toegestuurd waarin uw nieuwe wachtwoord staat. Na het inloggen op onze website kunt u dit wachtwoord eventueel wijzigen onder ‘Profiel’. 

Het e-mailadres waarmee u een account heeft aangemaakt, is tevens uw inlognaam.

Weet u niet meer met welk e-mailadres u een account heeft aangemaakt, maak dan nooit een nieuwe account aan. Als u een nieuwe account aanmaakt, is het namelijk niet mogelijk om de opgeslagen boeken van uw oude account terug te zetten. Neem contact met ons op als u deze gegevens kwijt bent.

Voor professionele vormgevers of klanten die veel ervaring hebben met het opmaken en aanleveren van bestanden en die weten wat technische termen betekenen hebben we op de volgende pagina alle informatie op een rijtje gezet:

Pagina voor vormgevers

Maakt u gebruik van minimaal één afbeelding (of kleurenvlak) die de rand van het papier raakt, dan moet het gehele bestand een afloop van 3 mm bevatten. Het bestand zelf moet dan rondom 3 mm groter worden aangeleverd, waarbij de afbeelding of het kleurenvlak geheel in deze 3 mm afloop doorloopt. De reden hiervoor ligt bij het drukken en naderhand snijden. Voor het snijden geldt namelijk een kleine foutmarge. Als u een afbeelding of kleurenvlak niet in de afloop laat doorlopen en er wordt net iets naast gesneden, loopt er een witte lijn langs de rand van het papier, wat niet uw bedoeling was. Door afloop te gebruiken is hier geen kans meer op.

Op de vierde pagina van een boek staat normaal gesproken het colofon. Dit is een opsomming van de manier waarop een boek tot stand is gekomen. Op de volgende pagina kunt u een voorbeeld van het colofon zien: colofon. Wij vragen niet om een groot logo op uw kaft of een gehele pagina aan ons gewijd, maar we waarderen het wel als u ‘Druk: Pumbo.nl’ in het colofon kunt vermelden.

Bij POD-boeken is de maximale rugdikte in principe 5 cm; groter dan dit altijd in overleg. De dikte van de rug hangt zowel af van het aantal pagina’s als van de papiersoort. Hoe dik de rug wordt, kunt u precies berekenen op deze pagina: cover formaat. Als u er niet uitkomt, kunnen wij u altijd bijstaan per telefoon of e-mail.

Bij offsetdrukwerk is er meer mogelijk, maar bij extremen beoordelen wij graag zelf of er een goed product uitkomt of dat er toch iets veranderd moet worden.

Bestellen

Betalen

Bezorging

Alle informatie over de actuele levertijden vindt u op de pagina: levertijden

Een proefexemplaar is in feite een eerste bestelling van uw eigen boek. Dit betekent dat u het boek bestelt voor thuis, voordat u het publiceert. Pumbo biedt de mogelijkheid om via een eenvoudige procedure (Print on demand) één boek thuis te laten bezorgen.

De kosten voor één exemplaar zijn opgebouwd uit de drukkosten en de verzendkosten. Het is altijd verstandig om eerst één exemplaar te bestellen voordat u eventueel een grotere bestelling plaatst. De ervaring leert dat de meeste auteurs met behulp van een proefexemplaar nog net even de puntjes op de i kunnen zetten voor een goed eindresultaat.

Alle tarieven, zowel nationaal als internationaal, zijn gebaseerd op de meest recente tarieven van PostNL.

Een volledig overzicht van de tarieven kunt u hier downloaden: verzendtarieven.

Bij afname van 400 stuks of meer - bijvoorbeeld als u een grote offsetdruk bestelt - zijn de verzendkosten voor één adres in Nederland al bij het bedrag inbegrepen.

Pumbo biedt de volgende betaalmogelijkheden. 
Creditcard, PayPal, iDeal, MisterCash, SOFORT Banking, bankoverschrijving, vooruitbetaling per bank.

Ja, hoe meer POD-boeken u afneemt, hoe meer korting u krijgt. De korting wordt berekend over het totale aantal POD-boeken in een bestelling. Als u meerdere titels tegelijkertijd wilt bestellen, tellen wij deze bij elkaar op om het aantal voor de korting te berekenen.

Afname in stuks
1-5 € 0,-
6-24 stuks: € 1,-
25-99 stuks: € 3,-
100-199 stuks: € 5,-
200+: € 6,-
400+: advies grote oplage (offset)

Nee, vooralsnog is het niet mogelijk om uw opgebouwde saldo te gebruiken voor een betaling. U zult dan eerst een uitbetaling moeten aanvragen en daarna apart de bestelling moeten voldoen.

Na het plaatsen van de bestelling en de (gedeeltelijke) betaling wordt de order doorgestuurd naar de productieafdeling of naar het magazijn.

De bezorgingen worden verzorgd door GLS (pallets en pakketten), PostNL (pakketten en brievenbuspost), reguliere transportbedrijven (pallets) of koeriersbedrijven (spoedleveringen). Als bezorgadres geldt het afleveradres dat bij de bestelling is ingevuld.

Bij de aankoop van een abonnement om e-books te verkopen is het herroepingsrecht van toepassing. U heeft de mogelijkheid om de overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden gedurende veertien dagen. Deze bedenktermijn gaat in op de dag van het sluiten van de overeenkomst. Indien u een bedrag betaald heeft, zullen wij dit zo spoedig mogelijk (uiterlijk veertien dagen na ontbinding) terugbetalen. U wordt terugbetaald met hetzelfde betaalmiddel als waarmee u de oorspronkelijke transactie heeft verricht, tenzij u uitdrukkelijk anderszins heeft ingestemd. Om de overeenkomst te herroepingen kunt u het retourformulier herroeping downloaden en dit ingevuld per post of e-mail naar ons toesturen. U kunt ook gebruikmaken van het Europees modelformulier voor herroeping om aan ons kenbaar te maken dat u van de aankoop afziet. Gebruik van dit formulier is echter niet verplicht.

Om de herroepingstermijn na te leven volstaat het om uw mededeling betreffende uw uitoefening van het herroepingsrecht te verzenden voordat de herroepingstermijn is verstreken. U bent alleen gehouden de eventuele abonnementskosten te betalen voor de dienst tot het moment van ontbinding.

Als u als auteur zelf uw eigen boek koopt, dan valt dit onder maatwerk en kunt u het boek niet terugsturen als het u niet bevalt. Uiteraard mag u het boek wel terugsturen als het een productiefout betreft. We maken dan z.s.m een nieuw exemplaar.

U kunt ons een e-mail sturen waarin u de klacht of vraag vermeldt. Na binnenkomst van uw bericht ontvangt u binnen twee werkdagen een inhoudelijke reactie. U kunt ook rechtstreeks bellen met 0229-700228.

Support

Artikelen uitgekozen door de redactie

ISBN aanvragen

ISBN aanvragen in 6 stappen

Ieder boek dat in de boekhandel wordt verkocht, heeft een ISBN. Als het uw droom is om uw boek in de schappen van de boekhandel te zien staan – of nog beter: op de tafel met bestsellers – is het dus zaak om een ISBN aan te vragen.

Lees verder
Vanity uitgevers

Uitgeverij of afzetterij? Waarom uitgeven via een uitgever niet altijd loont

Je manuscript is klaar en je wilt je boek graag gaan uitgeven. Het liefst via een uitgeverij, want dat is de traditionele manier. Toch? Na lang wachten, teleurstellende antwoorden en veel rondleuren met je manuscript, vind je ineens een ...

Lees verder
Boekhandelskorting_kassa

Boekhandelskorting, de complete handleiding

Wat is boekhandelskorting? Wie bepaalt de boekhandelskorting? Hoe wordt de boekhandelskorting afgerekend? Zo maar wat vragen die ik dagelijks te horen krijg van onze klanten. In deze uitgebreide handleiding zal ik de boekhandelskorting...

Lees verder
Auteursrecht

Boek uitgeven en auteursrecht

Wil je een boek uitgeven, dan krijg je er mee te maken: het auteursrecht. Dit “recht van de maker” geldt voor je eigen boek, maar ook voor materialen van anderen die je daarin verwerkt. Dit artikel is geschreven door mr.ir. Arnoud Engel...

Lees verder
Onze CO₂-uitstoot compenseren via Trees for All

Onze CO₂-uitstoot compenseren via Trees for All

Het zal niemand ontgaan zijn: Wereldwijd neemt de CO₂-uitstoot toe, terwijl onze planeet het steeds minder goed aankan. Wij van Pumbo doen ons best om verantwoord met het milieu om te gaan, maar in de wereld van de drukkerijen wordt uite...

Lees verder
Milieuvriendelijk je boek drukken

Milieuvriendelijk je boek drukken

Milieuvriendelijk ondernemen is booming. Steeds meer bedrijven proberen rekening te houden met de invloed van hun werkzaamheden op het milieu en ook vanuit de consument komt er steeds meer vraag naar duurzame diensten en producten. Van k...

Lees verder

Komt u ergens niet uit?

Onze experts staan altijd voor u klaar

Robert

Robert

Marjolijn

Marjolijn

Isabelle

Isabelle

Monique

Monique

Yordy

Yordy

Wouter

Wouter

Sebastian

Sebastian

Marchel

Marchel


Pumbo.nl BV
Jelle Zijlstraweg 192
1689ZX Zwaag
vragen@pumbo.nl

Bel voor vrijblijvend advies
0229-700228

Bekijk al onze contactmogelijkheden

Een belafspraak inplannen

Contact met een van onze adviseurs

Als u graag vrijblijvend een gesprek wilt met een van onze experts, bijvoorbeeld over het drukken of het zelf uitgeven van uw boek, plan dan zelf een afspraak in. Wij bellen u dan terug op de aangegeven dag en tijdstip en hebben zo alle tijd om uw vragen door te nemen.

Plan een belafspraak