Boek redigeren

Laat jouw geredigeerde boek drukken door Pumbo!

 • Wij zijn geen uitgeverij. Bij ons geen contracten. Jij hebt de controle.
 • Wij bieden extra diensten om je te helpen succesvol jouw eigen boek uit te geven.
 • Wij leveren gratis extra services; zoals een eigen ISBN, bestandscontrole en de opmaak.
Image
Boek schrijven

Het schrijven van een boek is een creatief proces. Ben je klaar met het schrijven van jouw boek, dan kun je de inhoud wel dromen. Maar dit kan een blinde vlek opleveren: jij kent het verhaal van binnen en buiten en daarom zie je het niet meer als je ergens fouten maakt. Je kunt ervoor kiezen om zelf jouw boek te redigeren, maar dit is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Als het een optie is, doe je er verstandig aan een professionele redacteur of corrector in de arm te nemen. Iemand met kennis en kunde van schrijven en taal, die met een frisse blik jouw verhaal doorneemt. Zo weet je zeker dat wanneer je jouw boek laat drukken het 100% klopt!

Wil je aan de slag met een professionele redacteur om jouw boek te laten redigeren? Pumbo heeft een netwerk met ervaren redacteurs. Zoek de redacteur die bij jou past

.

#000000
Image
arrow-pumbo-icon-white

.

Wat is redigeren?

Je hebt de termen redigeren en redacteur of corrector vast al vaker voorbij horen komen. Maar wat betekent redigeren, of redactie voeren (zoals het woordenboek het omschrijft), nou precies?

Redigeren is eigenlijk een tekst op orde brengen. Het doel van een boek redigeren is een perfect lopende, foutloze tekst te publiceren. Dit is nog steeds heel breed, het kan namelijk betekenen dat:

 • je spelfouten en grammaticafouten eruit haalt

 • je overbodige woorden of zinnen weghaalt

 • je stopwoordjes opzoekt en ze verandert of verwijdert

 • je moeilijk leesbare zinnen herschrijft

 • je de tekst inkort

 • je de opbouw van de tekst naloopt

Hoe gaat een boek redigeren in zijn werk?

Als je jouw boek hebt geschreven ben je niet direct klaar voor publicatie. Het is verstandig om de tekst eerst goed na te lopen en deze te redigeren, voordat je het naar de drukker stuurt. Je kunt dit laten doen door een ervaren redacteur of corrector. Of je kunt er voor kiezen om jouw boek zelf te redigeren.

 

Een tekst laten redigeren door een ervaren redacteur

Als je het professioneel aan wilt pakken, kies er dan voor om het redigeren van jouw boek te laten doen door een ervaren redacteur. Zo weet je zeker dat jouw tekst het doel gaat bereiken wat je voor ogen hebt. Een ervaren redacteur weet namelijk tot de kern te komen en kan je precies aangeven waar het nog schort aan jouw tekst. De redacteur kijkt niet alleen met een frisse blik naar de tekst, maar heeft ook veel ervaring met verschillende soorten teksten. Hij kan je precies aangeven waar je jouw tekst moet bijschaven en waarom.

Met een professionele redacteur kun je jouw boek laten redigeren op alle belangrijke punten: van spelling en grammatica tot opbouw en tekstverloop. Je kunt jouw voltooide manuscript volledig opsturen, of je kunt ervoor kiezen een paar hoofdstukken te laten nakijken. Afspraken over wat je wel of niet geredigeerd wilt hebben maak je vooraf samen met de redacteur.

Wat kost het laten redigeren van een boek?

Het redigeren van een boek gebeurt vaak op basis van het aantal woorden of pagina’s van het boek en de afspraken die je maakt over de redactie.
Wil je dat de redacteur alleen alle foutjes er uit haalt? Of wil je ook graag dat de redacteur delen herschrijft of jou adviseert, bijvoorbeeld over de zinsopbouw en de verhaalstructuur?
Hierbij een aantal richtprijzen voor het laten redigeren van jouw boek. Er zit een groot verschil tussen redacteurs met lagere tarieven en redacteurs met hogere tarieven. 
Het is niet altijd zo dat een redacteur met een lager tarief slechter werk aflevert. Sommige redacteuren hebben bijvoorbeeld een kantoorpand en andere redacteuren werken vanuit hun eigen woning. Daarnaast zit er altijd verschil in tarieven. Dat is ook zo bij een loodgieter, tuinman of andere beroepen. 
Vaak, maar niet altijd, hebben redacteuren met een hoger tarief wel meer ervaring en hebben zij misschien grotere uitgevers en auteurs als klant waardoor zij een hoger tarief kunnen vragen. Ook kan de ervaring enorm helpen om de teksten nog beter te krijgen.
Voor een goede redacteur maar met een lager tarief kom je ongeveer uit op €12,50 per 1000 woorden.
Voor een goede redacteur met een hoger tarief betaal je tot €65,- per 1000 woorden.
Voor een boek van 50.000 woorden is dat dus €625,- of €3.250,-
Werk je met Office Word dan kun je het aantal woorden linksonder terugvinden.
Pumbo werkt samen met verschillende redacteuren. Vraag gerust welke prijzen zij hanteren.

Een redacteur aan het woord. Hoe gaat redigeren in zijn werk?

De redactie van een boek is een belangrijk onderdeel waar nog veel tijd in kan gaan zitten. Voordat je de reactie uit gaat besteden wil je natuurlijk graag weten wat je kunt verwachten. Bekijk het interview met Wendy van Het Haags Bureau en kom meer te weten over hoe het redigeren in zijn werk gaat.

Remote video URL

Tips voor als je jouw boek wilt laten redigeren

Ben je op zoek naar een redacteur voor jouw boek? We hebben nog wat tips voor je:

 • Vraag naar de ervaring van de redacteur. De redacteurs waar wij mee samenwerken, zijn taalliefhebbers in hart en nieren en hebben stuk voor stuk jarenlange ervaring op het gebied van tekstredactie.

 • Zoek een redacteur met interesse in jouw onderwerp. Heb je een fictie of non-fictie boek geschreven? Vooral bij specialistische non-fictie onderwerpen is het fijn als de redacteur feeling heeft met jouw verhaal.

 • Maak een prijsafspraak. Kies je voor een van de aanbevolen redacteurs van Pumbo, geef dit dan aan wanneer je contact opneemt. In veel gevallen krijg je dan korting.

Zelf je boek redigeren

Je kunt er ook voor kiezen om jouw boek zelf te redigeren. Dit is echter niet zo makkelijk als het lijkt. Zelf zit je helemaal in jouw verhaal en jij weet natuurlijk precies wat je wilt vertellen. Het toetsen of jouw boodschap ook écht overkomt is daarom heel moeilijk. Dat heeft te maken met de werking van onze hersenen. Die maken het ons graag makkelijk, want dat scheelt energie. Als onze hersenen denken te weten wat er gaat komen, dan vullen ze het alvast voor ons in. Zo kun je jouw tekst 100 keer lezen en tóch die spelfout missen. Of de opbouw heel logisch vinden, terwijl iemand die het verhaal niet kent er niks van kan volgen.

Als je toch graag zelf aan de slag wilt gaan met het redigeren van jouw boek, hebben we nog een paar praktische tips voor jou.

 

Tip 1: Schrap overbodige tekst

Een goede tekst komt tot de kern. Dat betekent dat er geen tekst in staat die niet bijdraagt aan het verhaal. Het is niet voor niks dat er vaak gezegd wordt: schrijven is schrappen. Als je jouw boek zelf redigeert is het belangrijk om bij ieder hoofdstuk, iedere scene, iedere zin en zelfs ieder woord, jezelf af te vragen: draagt dit bij aan mijn verhaal? Zo niet, schrappen!

 

Tip 2: Zorg dat de opbouw klopt

De opbouw van jouw verhaal is cruciaal voor het meenemen van de lezer. Een goede opbouw zorgt ervoor dat de lezer geboeid wordt in het begin, er genoeg spanningsopbouw zit in het midden om te blijven lezen en het verhaal uitkomt op een pakkend einde waarvan de clou niet eerder al is weggegeven. Maar bovenal zorgt een goede opbouw ervoor dat het verhaal of de boodschap van de tekst overkomt.

Voor een goede opbouw moet je jouw lezer kennen. Iemand die een antwoord zoekt op een vraag in een non-fictie boek is een ander soort lezer dan iemand die een spannende thriller erbij pakt op een regenachtige avond. Moet je het ‘antwoord’ wat je jouw lezer aanbiedt snel geven, zoals in een kookboek, of achterhouden tot het laatste moment zoals in een spannend boek? Ken jouw lezer en zorg dat de opbouw past bij de verwachting.

 

Tip 3: controleer op spelling en grammatica

Misschien wel het lastigste gedeelte om te controleren in jouw eigen tekst: spelling en grammatica. Het zijn deze fouten waar we zelf het makkelijkste overheen lezen. Maar een tekst met spel- en grammaticafouten stoort de lezer en komt de leesbaarheid niet ten goede. Het is dus belangrijk dat jouw tekst foutloos is.

Vertrouw niet blindelings op de controlefunctie van jouw tekstverwerkingsprogramma. Ook de spellingscontrole kan er naast zitten en het is daarom belangrijk om zelf na te blijven denken als het aankomt op spellingsregels.

Je doet er verstandig aan een geschreven tekst even te laten liggen. Als je op een later moment terugleest wat je geschreven hebt, voorkom je eerder dat je foutjes over het hoofd ziet.

 

Tip 4: laat jouw tekst lezen door iemand anders

Heb je jouw tekst gecontroleerd op overbodige tekst, opbouw en spelling? Dan is het nog steeds verstandig om het te laten lezen door een tweede lezer. Misschien is er iemand in jouw directe omgeving die je om hulp kunt vragen. Is er echt niemand om jouw tekst te lezen? Dan kun je jouw tekst voor laten lezen, bijvoorbeeld door Word. Door te luisteren in plaats van te lezen, kun je horen of de tekst goed loopt en of er geen rare sprongen in zitten.

Image
favourite-pumbo-white.png

Start met het uitgeven van jouw boek

#ffffff
Image
New project icon