Bijgewerkt: 27 maart 2019

Er bereiken ons de afgelopen dagen steeds meer berichten dat online uitgeverij Lecturium (voormalig Free Musketeers) er mogelijk mee gestopt zou zijn. De website is offline gehaald en de BV lijkt, vreemd genoeg, te zijn uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. We worden mede daardoor veel gebeld door auteurs die hun boek eerder via Lecturium hebben uitgegeven. Het bedrijf is niet bereikbaar en reageert niet op e-mails. Ook wij hebben getracht contact op te nemen; helaas zonder succes.

Het lijkt er sterk op dat ze met de noorderzon zijn vertrokken. Misschien zijn ze failliet, bijna failliet of hebben ze een andere dringende reden voor het beëindigen van de bedrijfsvoering. Op deze manier stoppen is niet gebruikelijk en vooral erg vervelend voor de aangesloten auteurs.

Wij kunnen én willen de (mogelijk) gedupeerde klanten van Lecturium natuurlijk goed bedienen. We bieden de mogelijkheid om zonder speciale contracten en voorwaarden uw boek weer beschikbaar te stellen aan uw lezers en boekhandels. Als alles meezit, lukt het ons om uw boek binnen één werkdag weer beschikbaar te stellen.

Om een overstap soepel te laten verlopen:

– Zorg dat u de bestanden van uw boek en omslag in uw bezit heeft.
– Stuur ons de bestanden toe.

Naast deze twee stappen moeten we waarschijnlijk het huidige ISBN vervangen voor een nieuw ISBN. U kunt een gratis nummer van ons krijgen (normaal € 12,50) of zelf een nieuw nummer aanvragen. Van het ISBN maken we kosteloos een nieuwe barcode en plaatsen deze op de omslag.

Als het boek in de juiste samenstelling in ons systeem staat en de commerciële gegevens correct zijn, kunnen we het boek weer voor u te koop zetten. Bij elk verkocht boek ontvangt u een bericht en kunt u de bijbehorende marge direct laten uitbetalen.

Laatste punt van aandacht, heeft u eerder een contract met de uitgever afgesloten en is de uitgever nu failliet of gestopt? Stuurt u dan ons uw contract toe voor een juridische scan en ontvang kosteloos een advies over de rechtsgeldigheid. Pas als met zekerheid gesteld kan worden dat het contract niet meer geldig is, kunnen we uw boek opnieuw aanbieden. Het faillissement van een uitgeverij betekent niet per definitie dat een contract is ontbonden. Het is aan de curator om daar een uitspraak over te doen.

Durft u nog niet de stap te nemen om zelf een boek uit te geven? U kunt nogmaals een poging wagen om een uitgeverij te vinden, gebruik onze zoek-tool voor het vinden van een uitgeverij. Zorg er bij het vinden van een uitgeverij wel voor dat u rekening houdt met een aantal zaken, zoals te lezen in ons veel besproken artikel Uitgeverij of afzetterij? Waarom uitgeven via een uitgever niet altijd loont.

Yordy Spoor

Auteur


Deel dit artikel Pijl

43 Reacties op “Uitgeverij Lecturium opgeheven of failliet?”

Antoon Engelbertink

Vanmorgen 2 e-mails ontvangen. Eentje van Pieter van Schijndel, 9:45; de andere van Klaas van Eijkern zelf 11:05.
Lecturium is gestopt. Is opgeheven. Niet failliet. Lees ik. Er worden geen royalty’s meer uitgekeerd. Geld is op. Klaas biedt aan de bestanden beschikbaar te stellen. Hoe? Kweenie.

  Yordy Spoor

  Het lijkt mij niet dat zij zomaar hun bedrijf kunnen opheffen en tegen alle auteurs zeggen dat ze de royalty’s niet kunnen uitbetalen.

  De bestanden moet je inderdaad wel snel opvragen. Wij kunnen met die bestanden het boek drukken en de verkoop voortzetten.

   Emma W

   Ik heb de bestanden opgevraagd ( 29 maart ) meteen na de aankondiging . Heb niks ontvangen .
   Ondertussen heb ik een nieuwe titel en tien nieuwe pagina’s .
   Jullie geven me wel terug vertrouwen in eerlijk zaken doen .
   Wat ik vandaag allemal las moet ik even verteren .

  Tjitske

  Ik schrik hiervan, ik zou heel graag alle gegeven van mijn boek incluis de volledige rechten hebben, en wel schriftelijk bevestigd,

   Arie van Wijhe

   Weet jij ntussen meer, Tjitske?
   Ik zit in hetzelfde schuitje. Wil nu de bestanden van mijn boek hebben, zoals in mailtje van Klaas van Eijkern, Lecturium, wordt aangeboden.
   Geen reactie op mijn mailtjes en verder geen contactmogelijkheden.
   What to do?

    Hess Wilfried

    Hoi Arie, ik heb ook vorig jaar een boek via L uitgegeven. Hou me op de hoogte als je meer te weten komt. Alvast bedankt.

  T. Jelgerhuis

  Ik heb ook meerdere mails gestuurd om bestanden op te vragen, de mails kwamen terug. Ik neem aan dat het contractbreuk is. Ik had ook graag bericht gehad zoals sommige mede auterurs.

  Arie van Wijhe

  Weet iemand intussen meer?
  Ik zit in hetzelfde schuitje. Wil nu de bestanden van mijn bij Lecturium uitgegeven boek, één van mijn boeken, hebben, zoals in mailtje van Klaas van Eijkern, Lecturium, wordt aangeboden.
  Geen reactie op mijn mailtjes en verder geen contactmogelijkheden.
  What to do?

yzora peeters

Deze morgen inderdaad mail gehad dat ze er inderdaad mee stoppen van Klaas van Eijkern. Ikzelf heb vorige maand nog een mail gekregen om mijn jaarlijkse bijdrage te betalen om mijn boeken online te zetten van 72,50 euro. Die was netjes op tijd betaald. Toch maar raar. Weinig communicatie was er dervoor al, dus is niks nieuw hoor.

  Yordy Spoor

  Bij ons betaal je geen jaarlijkse bijdrage voor boeken die POD aan de boekhandels worden verkocht. Stuur ons de bestanden dan staat je boek binnen een paar dagen weer te koop.

   D.

   Goed om te weten, Yordy.

   Bij mijn vorige POD-bedrijf moest ik ineens gaan betalen om bij de online boekhandels te kunnen blijven, ondanks ISBN nummers. Dit was niet bij het L. maar bij een ander, waar ik al jaren was en waarvoor geen kosten werden berekend om verkrijgbaar te blijven bij online boekhandels. Toen heb ik alles teruggetrokken en ben naar Pumbo gegaan (ISBN nummers opnieuw aangevraagd, de boeken herschreven).

   Vriendelijke groet,
   Dee

Esmee van Ri jkom

Is het ook mogelijk om de orinele druk en vormgevingsgegevens via CB te herkrijgen?
En is er dan misschien een mogelijkheid om dingen te wijzigen of het boek (gedichten) uit te breiden?
Ik zat ook bij Free Musketeers en later dus Lecturium. Het vreemde is dat ik twee maanden geleden zelf wat boekjes heb gekocht en hier stond nog het logo van Free Muskerteers op: de overmame door Lecturium stond nog niet op de kaft aangepast.
Mijn boekje heet ,Exceptio” en ik heb het geschreven onder pseudoniem,n.l. HILTJEVR
Het is dus een gedichtenbundel

  Yordy Spoor

  Het CB geeft geen bestanden. Als het goed is heeft u zelf nog wel de (bron) bestanden. Die kunt u naar ons toesturen en dan helpen wij u verder met de wijzigingen.

Ada Visser

Ik probeer al 2 weken op allerlei manieren in contact te komen ( via gemeente, KvK, de vormgeefster) met lecturium en/of Klaas van Eijkern. Maar krijg dat niet voor elkaar. Word van kastje naar de muur gestuurd.
Hoe hebben jullie zijn mailadres achterhaald? Ik vind het schandalig hoe dit loopt. Vanaf januari 2019 pas contact met Klaas en lecturium. Overigens naar volle tevredenheid. Levering boeken stipt op afgesproken tijd en nog geen maand later krijg je dit!
Ik ben alleen in het bezit van de eindproeven van het boek (pdf met watermerk er doorheen). Het is printing on demand en staat bij bol.com ook op de website. Heb ook contact met bol.com gehad hierover en zij zijn nergens van op de hoogte! Dat is toch ook bijzonder.

  Yordy Spoor

  Stuur ons de bestanden dan kijk ik of wij u eenvoudig en snel weer verder kunnen helpen.

   Ada Visser

   Ik neem even telefonisch contact met je op.

Rik van Boeckel

Ik heb net een mail gehad van Klaas van Eijkern waarin zoals beloofd de drukbestanden van mijn boeken als down te loaden bestanden als bijlagen zijn toegevoegd.

Ada Visser

Kan iemand het mailadres van Klaas hier opschrijven, dan kan ik mijn bestanden proberen te krijgen.

  Rik van Boeckel

   Arie van Wijhe

   Rik, kun je me aan een anderbadres, e-mail of nog liever telefoonnummer van die Klaas of anderen, helpen?
   Ik zit in hetzelfde schuitje. Wil nu de bestanden van mijn boek hebben, zoals in mailtje van Klaas van Eijkern, Lecturium, wordt aangeboden.
   Geen reactie op mijn mailtjes en verder geen contactmogelijkheden.
   What to do?

    Rik van Boeckel

    Dit is het enige contact dat ik heb. Ik heb geen tel.nr.

   Tjitske

   Ik heb via dit mailadres gereageert en vandaag kreeg ik bericht incluis de bestanden van mijn boek. Dus: lecturium@outlook.com

roland de beuckelaer

verbaast me niet als je ziet wat een rommeltje van auteurs hier werden uitgegeven.
Probeerde “Operatie Lily” te lezen van een illustere onbekende Jef Hermans uit Nijlen, anachronismen bij de vleet (koffiezet automaten in 1944 in Nijlen, wekkerradio’s in 1944….. Een beetje debiele softporno om de lezer mee te krijgen. Stijlloos geschrijf alsof de uitgever niets heeft laten nalezen door een corrector.

  Yordy Spoor

  Wat wij hebben gehoord van de vele auteurs die contact met ons opnemen is dat er geen redactie werd gedaan. Als je het boek in het Engels wilde uitgeven dan moest je een investering doen en werd het boek via Google Translate vertaald…

Helen Hagestein

Wat een toestand zeg. geen wonder dat ik geen contact kon krijgen en geen juist telefoonnummer meer kreeg. Ik heb ook een verzoek gedaan om mijn bestanden van mijn boeken te krijgen en als dat lukt neem ik contact op met PUMBO.

Carel Erasmus

COLLECTIEVE ACTIE DOOR ADVOCAAT
Ook ik ben gedupeerde van het plotselinge stoppen van Lectiurium (ex Free Musketeers) en ook ik ontving een email van Klaas van Eijkern, die vervolgens volstrekt onbereikbaar is en nergens op reageert, ook niet via LinkedIn. Omdat ik advocaat ben, wil ik hier werk van maken. Ik wil een verzoekschrift bij de rechtbank indienen, want ik vind niet dat ze er zo mee weg mogen komen.
Alle auteurs of andere betrokkenen die nog wat tegoed hebben van Lecturium, kunnen zich bij mij aanmelden. Dit kan via email aan erasmus@advocatenvanoranje.nl Doe dit svp voor 24 april 2019. Kosten worden zo laag mogelijk gehouden. Ik informeer je uiteraard vooraf over het traject en de kosten.
Pumbo dank voor jullie aanbod om ons te helpen, zal ik zeker gebruik van willen maken.

Els vd Rijk

Zelfde ervaringen als hierboven al aangegeven – mail van Klaas van Eijkern, waarin ook vermeld dat als ik de bestanden toegestuurd wilde hebben ik dat kon aangeven, daar heb ik hem om verzocht, vervolgens geen reactie meer.
Ik wil mijn boek graag bij een andere uitgever aanbieden, weet iemand of dit contractbreuk is, of vervallen alle rechten voor Lecturium omdat ze met de noorderzon vertrokken lijken?

Anja

Precies hetzelfde. Geen reactie op meerdere mails. Ik wil ook vormgeving en drukbesranden terug. En met andere uitgever verder.

George de Vries

Ook ik krijg nog royaltys vanaf 2014 tot heden. Mijn boek is redelijk goed verkocht. Zowel de papieren versie als E-book. Op geen enkele wijze is er contact te krijgen met Lecturium B.V. Ondanks dat de stekker uit het bedrijf is getrokken blijft mijn boek te koop bij diverse boekenzaken en bol.com. Omdat het een p.o d. wijze is wat Lecturium hanteert vraag ik mij af naar wiens rekening het geld wordt overgemaakt bij een bestelling.

  Yordy Spoor

  Wij kunnen het boek vrij snel uit de verkoop halen en dan opnieuw indienen bij de boekhandels. Stuur ons de bestanden van het boek dan gaan we dit zo snel mogelijk in orde maken.

Mir

Vraag:

wat doen jullie voor de auteurs? En ik bedoel dit niet verkeerd, maar…hoe kunnen we zeker weten dat het bij jullie anders is en er dan ook echt royalties worden uitbetaald. Ik heb ook een boek uitgegeven bij Lecturium, maar heb, ondanks dat het overal te koop werd aangeboden en zelfs vertaald is in diverse talen, waaronder Engels en ook in Amerika is uitgegeven, nooit iets echt iets van de royalties ontvangen. De koopcijfers konden we zogenaamd checken op een persoonlijke site, waar alleen de jaartallen bijstonden en de hoeveelheden van boeken die ‘verkocht’ werden in totaliteit genoemd werden. En bij mijn account waren deze praktisch nul. Terwijl het overal ter wereld aangeboden werd en mij diverse mensen hebben gezegd dat ze mijn boek gekocht hadden: praktisch nul.

Dat gaat er bij mij niet in. Mijn boek is een verhalenboek over gedachten en volgens de meeste mensen erg onderhoudend en boeiend. Het is ongeveer 9 jaar geleden uitgegeven en ik heb er, volgens mijn ‘checkpoint’ van Lecturium, maar een paar van verkocht. Iedereen mag er van denken wat hij of zij wil, maar als een boek nog steeds wordt uitgegeven na al die jaren en dit wereldwijd, dan moet het toch iets opbrengen, want anders ‘voor jou tig anderen’ zou ik zo zeggen.

Oplichtersmethoden, dat zijn het, gewoonweg verdienen aan mensen die ter goeder trouw zijn en blij zijn dat hun boek wordt uitgegeven. Bij mij was het zo dat ik, omdat ik al jaren verhalen schreef, een gedeelte van mijn manuscript aan hun heb gestuurd, om eens te horen wat ze er van vonden? Kort daarop werd ik gebeld, een heel enthousiaste redacteur belde me om me te zeggen dat ze er wel brood in zagen en het wilden uitgeven, zonder kosten voor mij, maar alle kosten voor hun. De verhaallijn was fantastisch, het zat taaltechnisch goed in elkaar etc. etc. En er zouden royalties uitbetaald worden.
Wie zou dat niet doen? Mijn manuscript was nog niet eens bedoeld om ooit een boek te worden: het waren gewoon mijn hersenspinsels. Ik kreeg het contract toegestuurd en ging akkoord nadat ik het wetmatig gecheckt had of het correct in elkaar zat en dit was zo.

Nogmaals, wat is jullie motto? Hoe is jullie beleid? Werken jullie met dezelfde methoden als Lecturium? Worden de royalties bij jullie wel rechtmatig uitbetaald aan de auteurs? Ik weet dat ik een antwoord hierover zou moeten kunnen vinden in bovenstaande optie van jullie bedrijf, maar zoals nu is gebleken is dat wat er staat, niet altijd dat wat er geldt en waar is.
Daarmee wil ik jullie niet van foul play betichten, maar juist voorkomen om daar, net als de andere goedgelovigen die hier hun commentaar schrijven, weer het slachtoffer van te worden. Ik ben jurist en daarom gaat het me om de rechtvaardigheid in alles. Graag antwoord hierover.

  Yordy Spoor

  Terechte vraag want is het altijd lastig om iemand volledig te vertrouwen. Wij werken totaal anders dan partijen die zichzelf een uitgeverij noemen. Lecturium was zo’n partij en hier zijn er heel veel van in Nederland. Wij worden letterlijk iedere dag gebeld door auteurs die in zee zijn gegaan met deze zogenaamde uitgevers. Daarom hebben we er een blogbericht over geschreven: https://www.pumbo.nl/blog/boek-uitgeven/uitgeverij-afzetterij

  Hiermee hopen wij dat auteurs sneller inzien of een uitgeverij goede bedoelingen heeft.

  Wij noemen onszelf bewust geen uitgeverij. Dat is misleidend. Wij zijn een drukker met uitgebreide distributiemogelijkheden. Wij hebben daarom ook geen contracten waar je voor een aantal jaar aan vast zit. Als je niet blij bent met ons dan kun je op ieder moment beslissen weg te gaan en je boek elders onder te brengen.

  Wij werken ook niet met royalties. Je bepaalt zelf de verkoopprijs en wij halen daar de kosten vanaf om het boek te produceren en versturen. Wat overblijft is jouw winst. Je kunt ons opdracht geven om dit uit te betalen. Op ieder moment.

  Gelukkig hebben we al een tijd lang het internet en kun je heel goed controleren of een bedrijf netjes werkt. Google maar eens op Pumbo reviews. Wij betalen uiteraard altijd de winst uit aan de auteur.

  E. Meijers

  Bij mij is altijd alles netjes afgehandeld bij Pumbo. Ook een goed inzicht wat er verkocht is en via welk kanaal. Daar krijg je direct een mail van en het uit te keren bedrag wordt bijgehouden op de site. In de mail staat hoeveel boeken er op dat moment zijn verkocht en hoeveel er nog op voorraad zijn. Dus daarmee heb je zelf een goed inzicht.

Pim Tiddens

Ik ontving op 29 maart onderstaande mail van Lecturium:
Beste auteur,
Wegens veranderende marktomstandigheden heeft Lecturium moeten besluiten haar bedrijfsactiviteiten te staken. In samenspraak met de accountant en advocaat is Lecturium opgeheven -doormiddel van een turboliquidatie- en uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Lecturium was al langere tijd niet meer winstgevend wat heeft geresulteerd in de bedrijfsbeëindiging. Helaas en met grote spijt moet ik u mededelen dat, indien van toepassing, de royalty’s niet meer kunnen worden uitgekeerd. Er was geen geld meer om aan deze verplichting te kunnen voldoen.
Graag bied ik u aan om de vormgevings- en drukbestanden van uw boek beschikbaar te stellen. Met deze bestanden bent u vrij om naar een andere uitgeverij te gaan en uw boek opnieuw uit te geven.
Ik bied u mijn oprechte excuses aan. Doormiddel van het opheffen van de BV is een faillissement voorkomen. Alles heb ik eraan gedaan om het tij te keren, helaas zonder positief resultaat.
Ik wens u heel veel succes met het uitgeven van uw boek elders.
Vriendelijke groet, Klaas van Eijkern

Ik heb sindsdien twee maal een email geschreven (vandaag de derde) om de bestanden van mijn boek De Macht van Tien te bemachtigen, maar zonder resultaat. Ik maak binnenkort een afspraak; hopelijk met bestanden.
Met vriendelijke groet,
Pim Tiddens

Annelie van Dijk

Ik heb ook mijn eerste boek laten uitgeven in 2010 door Free Musketeers, zoals het toen heette. Ga morgen op zoek naar de originele bestanden en hopelijk wil Pumbo daar dan een nieuw boek van maken. Een nieuwe ISBN is geen bezwaar.

Liet

Ik heb mijn bestanden zelf niet meer digitaal, dus ben compleet overgeleverd aan de goodwill van Lecturium (voorheen FM) Ik had super goede ervaringen in het begin en duidelijk en goed contact. ( rond 2008) Nu ontving ik ook de mail van Klaas van Eijkern en na herhaaldelijk vragen naar mijn manuscript (zelf heb ik niets meer) heb ik helemaal niets meer gehoord. Mijn prangende vraag is: h
HOE kom ik aan mijn eigen manuscript? Ik heb het destijds in eigen beheer uitgegeven, dus alle productiekosten en alles zelf betaald. ik heb BOL.COM. gebeld, omdat ik benieuwd was, hoe dat nu ging, als er een boek besteld werd: “niet meer leverbaar” was hun antwoord. Zou dat dan nu zo zijn, bij alle boeken van Lecturium? Wat een vreemde gang van zaken (doen) En omdat er geen curator is, omdat er geen faillissement is uitgesproken, kan ik nergens terecht en ben compleet afhankelijk van de goodwill van Klaas. Kom op Klaas, geef me mijn “eigen” manuscript terug……jij kunt er niks mee. Ik had veel succes met mijn boek: Verleden tijd.

Madelief

Ik heb onlangs ook 2 mails verzonden om de digitale bestanden te ontvangen zoals in hun eigen berichtgeving werd aangegeven. Tot op heden geen enkele reactie. Ik heb, zoals ik al meerdere keren las, ook geen enkele uitkering over royalty’s ontvangen. Ik wil even de ontwikkelingen afwachten en kijken wat ik met mijn boek wil. Het zou jammer zijn als mijn verhaal verloren ging omdat het thema heel actueel is en onder een zeer grote groep zeker wat teweeg kan brengen. Tot dusver zijn de reacties op mijn boek overweldigend en aangrijpend en vind ik het heel jammer dat ik het thema waarover ik schrijf niet verder onder de aandacht kan brengen. Mijn missie wordt hiermee zwaar op de proef gesteld.

  Yordy Spoor

  We kunnen ook jouw boek binnen 1 a 2 werkdagen weer in de verkoop zetten als je dat wilt. Neem contact met ons op via de email dan gaan we kijken wat voor je kunnen doen.

Stedehouder

Ik heb de bestanden van 3 van mijn 4 boeken ontvangen. Van het tweede deel heb ik echter zelf nog wel de bestanden die ik destijds heb opgestuurd (toen nog naar de FreeMusketiers).
Ik wil graag van het aanbod gebruik maken om mijn boeken opnieuw in de verkoop te hebben. Wie kan hiervoor contact met mij opnemen?
Zijn hier ook kosten aan verbonden?
En biedt PUMBO ook de mogelijkheid om mijn volgende delen te publiceren?

  Yordy Spoor

  Je kunt het beste een email sturen naar vragen@pumbo.nl met zoveel mogelijk informatie over het boek. We kunnen in vrijwel alle gevallen het boek binnen een paar werkdagen weer in de verkoop zetten. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Alleen als je zelf boeken wilt kopen komen er kosten bij kijken.

Alieta.

Ik heb mijn bestanden inmiddels ontvangen van Klaas. Daarvoor had ik al contact gehad met de drukkerij die de laatste bestelling van mijn boeken had geleverd, met succes.

  Yordy Spoor

  Mocht je je boek nog willen uitgeven via de boekhandels dan kun je altijd contact met ons opnemen!

GLM Bots

iemand een idee hoe ik met Lecturium in contact kan komen? Op onze mails wordt al sinds begin maart 2019 niet gereageerd en ik heb geen persoonlijke mailadressen, telefoonnummers of iets dergelijks


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *