Bijgewerkt: 27 maart 2019

Er bereiken ons de afgelopen dagen steeds meer berichten dat online uitgeverij Lecturium (voormalig Free Musketeers) er mogelijk mee gestopt zou zijn. De website is offline gehaald en de BV lijkt, vreemd genoeg, te zijn uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. We worden mede daardoor veel gebeld door auteurs die hun boek eerder via Lecturium hebben uitgegeven. Het bedrijf is niet bereikbaar en reageert niet op e-mails. Ook wij hebben getracht contact op te nemen; helaas zonder succes.

Het lijkt er sterk op dat ze met de noorderzon zijn vertrokken. Misschien zijn ze failliet, bijna failliet of hebben ze een andere dringende reden voor het beëindigen van de bedrijfsvoering. Op deze manier stoppen is niet gebruikelijk en vooral erg vervelend voor de aangesloten auteurs.

Wij kunnen én willen de (mogelijk) gedupeerde klanten van Lecturium natuurlijk goed bedienen. We bieden de mogelijkheid om zonder speciale contracten en voorwaarden uw boek weer beschikbaar te stellen aan uw lezers en boekhandels. Als alles meezit, lukt het ons om uw boek binnen één werkdag weer beschikbaar te stellen.

Om een overstap soepel te laten verlopen:

– Zorg dat u de bestanden van uw boek en omslag in uw bezit heeft.
– Stuur ons de bestanden toe.

Naast deze twee stappen moeten we waarschijnlijk het huidige ISBN vervangen voor een nieuw ISBN. U kunt een gratis nummer van ons krijgen (normaal € 12,50) of zelf een nieuw nummer aanvragen. Van het ISBN maken we kosteloos een nieuwe barcode en plaatsen deze op de omslag.

Als het boek in de juiste samenstelling in ons systeem staat en de commerciële gegevens correct zijn, kunnen we het boek weer voor u te koop zetten. Bij elk verkocht boek ontvangt u een bericht en kunt u de bijbehorende marge direct laten uitbetalen.

Laatste punt van aandacht, heeft u eerder een contract met de uitgever afgesloten en is de uitgever nu failliet of gestopt? Stuurt u dan ons uw contract toe voor een juridische scan en ontvang kosteloos een advies over de rechtsgeldigheid. Pas als met zekerheid gesteld kan worden dat het contract niet meer geldig is, kunnen we uw boek opnieuw aanbieden. Het faillissement van een uitgeverij betekent niet per definitie dat een contract is ontbonden. Het is aan de curator om daar een uitspraak over te doen.

Durft u nog niet de stap te nemen om zelf een boek uit te geven? U kunt nogmaals een poging wagen om een uitgeverij te vinden, gebruik onze zoek-tool voor het vinden van een uitgeverij. Zorg er bij het vinden van een uitgeverij wel voor dat u rekening houdt met een aantal zaken, zoals te lezen in ons veel besproken artikel Uitgeverij of afzetterij? Waarom uitgeven via een uitgever niet altijd loont.

Yordy Spoor

Auteur


Deel dit artikel Pijl

25 Reacties op “Uitgeverij Lecturium opgeheven of failliet?”

Antoon Engelbertink

Vanmorgen 2 e-mails ontvangen. Eentje van Pieter van Schijndel, 9:45; de andere van Klaas van Eijkern zelf 11:05.
Lecturium is gestopt. Is opgeheven. Niet failliet. Lees ik. Er worden geen royalty’s meer uitgekeerd. Geld is op. Klaas biedt aan de bestanden beschikbaar te stellen. Hoe? Kweenie.

  Yordy Spoor

  Het lijkt mij niet dat zij zomaar hun bedrijf kunnen opheffen en tegen alle auteurs zeggen dat ze de royalty’s niet kunnen uitbetalen.

  De bestanden moet je inderdaad wel snel opvragen. Wij kunnen met die bestanden het boek drukken en de verkoop voortzetten.

   Emma W

   Ik heb de bestanden opgevraagd ( 29 maart ) meteen na de aankondiging . Heb niks ontvangen .
   Ondertussen heb ik een nieuwe titel en tien nieuwe pagina’s .
   Jullie geven me wel terug vertrouwen in eerlijk zaken doen .
   Wat ik vandaag allemal las moet ik even verteren .

  Tjitske

  Ik schrik hiervan, ik zou heel graag alle gegeven van mijn boek incluis de volledige rechten hebben, en wel schriftelijk bevestigd,

   Arie van Wijhe

   Weet jij ntussen meer, Tjitske?
   Ik zit in hetzelfde schuitje. Wil nu de bestanden van mijn boek hebben, zoals in mailtje van Klaas van Eijkern, Lecturium, wordt aangeboden.
   Geen reactie op mijn mailtjes en verder geen contactmogelijkheden.
   What to do?

  T. Jelgerhuis

  Ik heb ook meerdere mails gestuurd om bestanden op te vragen, de mails kwamen terug. Ik neem aan dat het contractbreuk is. Ik had ook graag bericht gehad zoals sommige mede auterurs.

  Arie van Wijhe

  Weet iemand intussen meer?
  Ik zit in hetzelfde schuitje. Wil nu de bestanden van mijn bij Lecturium uitgegeven boek, één van mijn boeken, hebben, zoals in mailtje van Klaas van Eijkern, Lecturium, wordt aangeboden.
  Geen reactie op mijn mailtjes en verder geen contactmogelijkheden.
  What to do?

yzora peeters

Deze morgen inderdaad mail gehad dat ze er inderdaad mee stoppen van Klaas van Eijkern. Ikzelf heb vorige maand nog een mail gekregen om mijn jaarlijkse bijdrage te betalen om mijn boeken online te zetten van 72,50 euro. Die was netjes op tijd betaald. Toch maar raar. Weinig communicatie was er dervoor al, dus is niks nieuw hoor.

  Yordy Spoor

  Bij ons betaal je geen jaarlijkse bijdrage voor boeken die POD aan de boekhandels worden verkocht. Stuur ons de bestanden dan staat je boek binnen een paar dagen weer te koop.

Esmee van Ri jkom

Is het ook mogelijk om de orinele druk en vormgevingsgegevens via CB te herkrijgen?
En is er dan misschien een mogelijkheid om dingen te wijzigen of het boek (gedichten) uit te breiden?
Ik zat ook bij Free Musketeers en later dus Lecturium. Het vreemde is dat ik twee maanden geleden zelf wat boekjes heb gekocht en hier stond nog het logo van Free Muskerteers op: de overmame door Lecturium stond nog niet op de kaft aangepast.
Mijn boekje heet ,Exceptio” en ik heb het geschreven onder pseudoniem,n.l. HILTJEVR
Het is dus een gedichtenbundel

  Yordy Spoor

  Het CB geeft geen bestanden. Als het goed is heeft u zelf nog wel de (bron) bestanden. Die kunt u naar ons toesturen en dan helpen wij u verder met de wijzigingen.

Ada Visser

Ik probeer al 2 weken op allerlei manieren in contact te komen ( via gemeente, KvK, de vormgeefster) met lecturium en/of Klaas van Eijkern. Maar krijg dat niet voor elkaar. Word van kastje naar de muur gestuurd.
Hoe hebben jullie zijn mailadres achterhaald? Ik vind het schandalig hoe dit loopt. Vanaf januari 2019 pas contact met Klaas en lecturium. Overigens naar volle tevredenheid. Levering boeken stipt op afgesproken tijd en nog geen maand later krijg je dit!
Ik ben alleen in het bezit van de eindproeven van het boek (pdf met watermerk er doorheen). Het is printing on demand en staat bij bol.com ook op de website. Heb ook contact met bol.com gehad hierover en zij zijn nergens van op de hoogte! Dat is toch ook bijzonder.

  Yordy Spoor

  Stuur ons de bestanden dan kijk ik of wij u eenvoudig en snel weer verder kunnen helpen.

   Ada Visser

   Ik neem even telefonisch contact met je op.

Rik van Boeckel

Ik heb net een mail gehad van Klaas van Eijkern waarin zoals beloofd de drukbestanden van mijn boeken als down te loaden bestanden als bijlagen zijn toegevoegd.

Ada Visser

Kan iemand het mailadres van Klaas hier opschrijven, dan kan ik mijn bestanden proberen te krijgen.

  Rik van Boeckel

   Arie van Wijhe

   Rik, kun je me aan een anderbadres, e-mail of nog liever telefoonnummer van die Klaas of anderen, helpen?
   Ik zit in hetzelfde schuitje. Wil nu de bestanden van mijn boek hebben, zoals in mailtje van Klaas van Eijkern, Lecturium, wordt aangeboden.
   Geen reactie op mijn mailtjes en verder geen contactmogelijkheden.
   What to do?

    Rik van Boeckel

    Dit is het enige contact dat ik heb. Ik heb geen tel.nr.

   Tjitske

   Ik heb via dit mailadres gereageert en vandaag kreeg ik bericht incluis de bestanden van mijn boek. Dus: lecturium@outlook.com

roland de beuckelaer

verbaast me niet als je ziet wat een rommeltje van auteurs hier werden uitgegeven.
Probeerde “Operatie Lily” te lezen van een illustere onbekende Jef Hermans uit Nijlen, anachronismen bij de vleet (koffiezet automaten in 1944 in Nijlen, wekkerradio’s in 1944….. Een beetje debiele softporno om de lezer mee te krijgen. Stijlloos geschrijf alsof de uitgever niets heeft laten nalezen door een corrector.

  Yordy Spoor

  Wat wij hebben gehoord van de vele auteurs die contact met ons opnemen is dat er geen redactie werd gedaan. Als je het boek in het Engels wilde uitgeven dan moest je een investering doen en werd het boek via Google Translate vertaald…

Helen Hagestein

Wat een toestand zeg. geen wonder dat ik geen contact kon krijgen en geen juist telefoonnummer meer kreeg. Ik heb ook een verzoek gedaan om mijn bestanden van mijn boeken te krijgen en als dat lukt neem ik contact op met PUMBO.

Carel Erasmus

COLLECTIEVE ACTIE DOOR ADVOCAAT
Ook ik ben gedupeerde van het plotselinge stoppen van Lectiurium (ex Free Musketeers) en ook ik ontving een email van Klaas van Eijkern, die vervolgens volstrekt onbereikbaar is en nergens op reageert, ook niet via LinkedIn. Omdat ik advocaat ben, wil ik hier werk van maken. Ik wil een verzoekschrift bij de rechtbank indienen, want ik vind niet dat ze er zo mee weg mogen komen.
Alle auteurs of andere betrokkenen die nog wat tegoed hebben van Lecturium, kunnen zich bij mij aanmelden. Dit kan via email aan erasmus@advocatenvanoranje.nl Doe dit svp voor 24 april 2019. Kosten worden zo laag mogelijk gehouden. Ik informeer je uiteraard vooraf over het traject en de kosten.
Pumbo dank voor jullie aanbod om ons te helpen, zal ik zeker gebruik van willen maken.

Els vd Rijk

Zelfde ervaringen als hierboven al aangegeven – mail van Klaas van Eijkern, waarin ook vermeld dat als ik de bestanden toegestuurd wilde hebben ik dat kon aangeven, daar heb ik hem om verzocht, vervolgens geen reactie meer.
Ik wil mijn boek graag bij een andere uitgever aanbieden, weet iemand of dit contractbreuk is, of vervallen alle rechten voor Lecturium omdat ze met de noorderzon vertrokken lijken?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *