Er bereiken ons de afgelopen dagen steeds meer berichten dat online uitgeverij Lecturium (voormalig Free Musketeers) er mogelijk mee gestopt zou zijn. De website is offline gehaald en de BV lijkt, vreemd genoeg, te zijn uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. We worden mede daardoor veel gebeld door auteurs die hun boek eerder via Lecturium hebben uitgegeven. Het bedrijf is niet bereikbaar en reageert niet op e-mails. Ook wij hebben getracht contact op te nemen; helaas zonder succes.

Image
Uitgeverij Lecturium opgeheven of failliet?

Het lijkt er sterk op dat ze met de noorderzon zijn vertrokken. Misschien zijn ze failliet, bijna failliet of hebben ze een andere dringende reden voor het beëindigen van de bedrijfsvoering. Op deze manier stoppen is niet gebruikelijk en vooral erg vervelend voor de aangesloten auteurs.

Wij kunnen én willen de (mogelijk) gedupeerde klanten van Lecturium natuurlijk goed bedienen. We bieden de mogelijkheid om zonder speciale contracten en voorwaarden uw boek weer beschikbaar te stellen aan uw lezers en boekhandels. Als alles meezit, lukt het ons om uw boek binnen één werkdag weer beschikbaar te stellen.

Om een overstap soepel te laten verlopen:

– Zorg dat u de bestanden van uw boek en omslag in uw bezit heeft.
– Stuur ons de bestanden toe.

Naast deze twee stappen moeten we waarschijnlijk het huidige ISBN vervangen voor een nieuw ISBN. U kunt een gratis nummer van ons krijgen (normaal € 12,50) of zelf een nieuw nummer aanvragen. Van het ISBN maken we kosteloos een nieuwe barcode en plaatsen deze op de omslag.

Als het boek in de juiste samenstelling in ons systeem staat en de commerciële gegevens correct zijn, kunnen we het boek weer voor u te koop zetten. Bij elk verkocht boek ontvangt u een bericht en kunt u de bijbehorende marge direct laten uitbetalen.

Laatste punt van aandacht, heeft u eerder een contract met de uitgever afgesloten en is de uitgever nu failliet of gestopt? Stuurt u dan ons uw contract toe voor een juridische scan en ontvang kosteloos een advies over de rechtsgeldigheid. Pas als met zekerheid gesteld kan worden dat het contract niet meer geldig is, kunnen we uw boek opnieuw aanbieden. Het faillissement van een uitgeverij betekent niet per definitie dat een contract is ontbonden. Het is aan de curator om daar een uitspraak over te doen.

Durft u nog niet de stap te nemen om zelf een boek uit te geven? U kunt nogmaals een poging wagen om een uitgeverij te vinden, gebruik onze zoek-tool voor het vinden van een uitgeverij. Zorg er bij het vinden van een uitgeverij wel voor dat u rekening houdt met een aantal zaken, zoals te lezen in ons veel besproken artikel Uitgeverij of afzetterij? Waarom uitgeven via een uitgever niet altijd loont.

Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Comments

Antoon Engelbertink

Vanmorgen 2 e-mails ontvangen. Eentje van Pieter van Schijndel, 9:45; de andere van Klaas van Eijkern zelf 11:05.
Lecturium is gestopt. Is opgeheven. Niet failliet. Lees ik. Er worden geen royalty's meer uitgekeerd. Geld is op. Klaas biedt aan de bestanden beschikbaar te stellen. Hoe? Kweenie.

Yzora Peeters

Deze morgen inderdaad mail gehad dat ze er inderdaad mee stoppen van Klaas van Eijkern. Ikzelf heb vorige maand nog een mail gekregen om mijn jaarlijkse bijdrage te betalen om mijn boeken online te zetten van 72,50 euro. Die was netjes op tijd betaald. Toch maar raar. Weinig communicatie was er dervoor al, dus is niks nieuw hoor.

Yordy (Pumbo)

Het lijkt mij niet dat zij zomaar hun bedrijf kunnen opheffen en tegen alle auteurs zeggen dat ze de royalty’s niet kunnen uitbetalen.

De bestanden moet je inderdaad wel snel opvragen. Wij kunnen met die bestanden het boek drukken en de verkoop voortzetten.

Yordy (Pumbo)

Bij ons betaal je geen jaarlijkse bijdrage voor boeken die POD aan de boekhandels worden verkocht. Stuur ons de bestanden dan staat je boek binnen een paar dagen weer te koop.

Tjitske

Ik schrik hiervan, ik zou heel graag alle gegeven van mijn boek incluis de volledige rechten hebben, en wel schriftelijk bevestigd,

Esmee Van Ri Jkom

Is het ook mogelijk om de orinele druk en vormgevingsgegevens via CB te herkrijgen?
En is er dan misschien een mogelijkheid om dingen te wijzigen of het boek (gedichten) uit te breiden?
Ik zat ook bij Free Musketeers en later dus Lecturium. Het vreemde is dat ik twee maanden geleden zelf wat boekjes heb gekocht en hier stond nog het logo van Free Muskerteers op: de overmame door Lecturium stond nog niet op de kaft aangepast.
Mijn boekje heet ,Exceptio'' en ik heb het geschreven onder pseudoniem,n.l. HILTJEVR
Het is dus een gedichtenbundel

Yordy (Pumbo)

Het CB geeft geen bestanden. Als het goed is heeft u zelf nog wel de (bron) bestanden. Die kunt u naar ons toesturen en dan helpen wij u verder met de wijzigingen.

Ada Visser

Ik probeer al 2 weken op allerlei manieren in contact te komen ( via gemeente, KvK, de vormgeefster) met lecturium en/of Klaas van Eijkern. Maar krijg dat niet voor elkaar. Word van kastje naar de muur gestuurd.
Hoe hebben jullie zijn mailadres achterhaald? Ik vind het schandalig hoe dit loopt. Vanaf januari 2019 pas contact met Klaas en lecturium. Overigens naar volle tevredenheid. Levering boeken stipt op afgesproken tijd en nog geen maand later krijg je dit!
Ik ben alleen in het bezit van de eindproeven van het boek (pdf met watermerk er doorheen). Het is printing on demand en staat bij bol.com ook op de website. Heb ook contact met bol.com gehad hierover en zij zijn nergens van op de hoogte! Dat is toch ook bijzonder.

Yordy (Pumbo)

Stuur ons de bestanden dan kijk ik of wij u eenvoudig en snel weer verder kunnen helpen.

Rik Van Boeckel

Ik heb net een mail gehad van Klaas van Eijkern waarin zoals beloofd de drukbestanden van mijn boeken als down te loaden bestanden als bijlagen zijn toegevoegd.

T. Jelgerhuis

Ik heb ook meerdere mails gestuurd om bestanden op te vragen, de mails kwamen terug. Ik neem aan dat het contractbreuk is. Ik had ook graag bericht gehad zoals sommige mede auterurs.

Ada Visser

Ik neem even telefonisch contact met je op.

Ada Visser

Kan iemand het mailadres van Klaas hier opschrijven, dan kan ik mijn bestanden proberen te krijgen.

Roland De Beuckelaer

verbaast me niet als je ziet wat een rommeltje van auteurs hier werden uitgegeven.
Probeerde "Operatie Lily" te lezen van een illustere onbekende Jef Hermans uit Nijlen, anachronismen bij de vleet (koffiezet automaten in 1944 in Nijlen, wekkerradio's in 1944..... Een beetje debiele softporno om de lezer mee te krijgen. Stijlloos geschrijf alsof de uitgever niets heeft laten nalezen door een corrector.

Yordy (Pumbo)

Wat wij hebben gehoord van de vele auteurs die contact met ons opnemen is dat er geen redactie werd gedaan. Als je het boek in het Engels wilde uitgeven dan moest je een investering doen en werd het boek via Google Translate vertaald...

Arie Van Wijhe

Weet iemand intussen meer?
Ik zit in hetzelfde schuitje. Wil nu de bestanden van mijn bij Lecturium uitgegeven boek, één van mijn boeken, hebben, zoals in mailtje van Klaas van Eijkern, Lecturium, wordt aangeboden.
Geen reactie op mijn mailtjes en verder geen contactmogelijkheden.
What to do?

Arie Van Wijhe

Weet jij ntussen meer, Tjitske?
Ik zit in hetzelfde schuitje. Wil nu de bestanden van mijn boek hebben, zoals in mailtje van Klaas van Eijkern, Lecturium, wordt aangeboden.
Geen reactie op mijn mailtjes en verder geen contactmogelijkheden.
What to do?

Arie Van Wijhe

Rik, kun je me aan een anderbadres, e-mail of nog liever telefoonnummer van die Klaas of anderen, helpen?
Ik zit in hetzelfde schuitje. Wil nu de bestanden van mijn boek hebben, zoals in mailtje van Klaas van Eijkern, Lecturium, wordt aangeboden.
Geen reactie op mijn mailtjes en verder geen contactmogelijkheden.
What to do?

Helen Hagestein

Wat een toestand zeg. geen wonder dat ik geen contact kon krijgen en geen juist telefoonnummer meer kreeg. Ik heb ook een verzoek gedaan om mijn bestanden van mijn boeken te krijgen en als dat lukt neem ik contact op met PUMBO.

Emma W

Ik heb de bestanden opgevraagd ( 29 maart ) meteen na de aankondiging . Heb niks ontvangen .
Ondertussen heb ik een nieuwe titel en tien nieuwe pagina's .
Jullie geven me wel terug vertrouwen in eerlijk zaken doen .
Wat ik vandaag allemal las moet ik even verteren .

Rik Van Boeckel

Dit is het enige contact dat ik heb. Ik heb geen tel.nr.

Carel Erasmus

COLLECTIEVE ACTIE DOOR ADVOCAAT
Ook ik ben gedupeerde van het plotselinge stoppen van Lectiurium (ex Free Musketeers) en ook ik ontving een email van Klaas van Eijkern, die vervolgens volstrekt onbereikbaar is en nergens op reageert, ook niet via LinkedIn. Omdat ik advocaat ben, wil ik hier werk van maken. Ik wil een verzoekschrift bij de rechtbank indienen, want ik vind niet dat ze er zo mee weg mogen komen.
Alle auteurs of andere betrokkenen die nog wat tegoed hebben van Lecturium, kunnen zich bij mij aanmelden. Dit kan via email aan erasmus@advocatenvanoranje.nl Doe dit svp voor 24 april 2019. Kosten worden zo laag mogelijk gehouden. Ik informeer je uiteraard vooraf over het traject en de kosten.
Pumbo dank voor jullie aanbod om ons te helpen, zal ik zeker gebruik van willen maken.

Tjitske

Ik heb via dit mailadres gereageert en vandaag kreeg ik bericht incluis de bestanden van mijn boek. Dus: lecturium@outlook.com

Els Vd Rijk

Zelfde ervaringen als hierboven al aangegeven - mail van Klaas van Eijkern, waarin ook vermeld dat als ik de bestanden toegestuurd wilde hebben ik dat kon aangeven, daar heb ik hem om verzocht, vervolgens geen reactie meer.
Ik wil mijn boek graag bij een andere uitgever aanbieden, weet iemand of dit contractbreuk is, of vervallen alle rechten voor Lecturium omdat ze met de noorderzon vertrokken lijken?

Hess Wilfried

Hoi Arie, ik heb ook vorig jaar een boek via L uitgegeven. Hou me op de hoogte als je meer te weten komt. Alvast bedankt.

Anja

Precies hetzelfde. Geen reactie op meerdere mails. Ik wil ook vormgeving en drukbesranden terug. En met andere uitgever verder.

D.

Goed om te weten, Yordy.

Bij mijn vorige POD-bedrijf moest ik ineens gaan betalen om bij de online boekhandels te kunnen blijven, ondanks ISBN nummers. Dit was niet bij het L. maar bij een ander, waar ik al jaren was en waarvoor geen kosten werden berekend om verkrijgbaar te blijven bij online boekhandels. Toen heb ik alles teruggetrokken en ben naar Pumbo gegaan (ISBN nummers opnieuw aangevraagd, de boeken herschreven).

Vriendelijke groet,
Dee

George De Vries

Ook ik krijg nog royaltys vanaf 2014 tot heden. Mijn boek is redelijk goed verkocht. Zowel de papieren versie als E-book. Op geen enkele wijze is er contact te krijgen met Lecturium B.V. Ondanks dat de stekker uit het bedrijf is getrokken blijft mijn boek te koop bij diverse boekenzaken en bol.com. Omdat het een p.o d. wijze is wat Lecturium hanteert vraag ik mij af naar wiens rekening het geld wordt overgemaakt bij een bestelling.

Yordy (Pumbo)

Wij kunnen het boek vrij snel uit de verkoop halen en dan opnieuw indienen bij de boekhandels. Stuur ons de bestanden van het boek dan gaan we dit zo snel mogelijk in orde maken.

Mir

Vraag:

wat doen jullie voor de auteurs? En ik bedoel dit niet verkeerd, maar...hoe kunnen we zeker weten dat het bij jullie anders is en er dan ook echt royalties worden uitbetaald. Ik heb ook een boek uitgegeven bij Lecturium, maar heb, ondanks dat het overal te koop werd aangeboden en zelfs vertaald is in diverse talen, waaronder Engels en ook in Amerika is uitgegeven, nooit iets echt iets van de royalties ontvangen. De koopcijfers konden we zogenaamd checken op een persoonlijke site, waar alleen de jaartallen bijstonden en de hoeveelheden van boeken die 'verkocht' werden in totaliteit genoemd werden. En bij mijn account waren deze praktisch nul. Terwijl het overal ter wereld aangeboden werd en mij diverse mensen hebben gezegd dat ze mijn boek gekocht hadden: praktisch nul.

Dat gaat er bij mij niet in. Mijn boek is een verhalenboek over gedachten en volgens de meeste mensen erg onderhoudend en boeiend. Het is ongeveer 9 jaar geleden uitgegeven en ik heb er, volgens mijn 'checkpoint' van Lecturium, maar een paar van verkocht. Iedereen mag er van denken wat hij of zij wil, maar als een boek nog steeds wordt uitgegeven na al die jaren en dit wereldwijd, dan moet het toch iets opbrengen, want anders 'voor jou tig anderen' zou ik zo zeggen.

Oplichtersmethoden, dat zijn het, gewoonweg verdienen aan mensen die ter goeder trouw zijn en blij zijn dat hun boek wordt uitgegeven. Bij mij was het zo dat ik, omdat ik al jaren verhalen schreef, een gedeelte van mijn manuscript aan hun heb gestuurd, om eens te horen wat ze er van vonden? Kort daarop werd ik gebeld, een heel enthousiaste redacteur belde me om me te zeggen dat ze er wel brood in zagen en het wilden uitgeven, zonder kosten voor mij, maar alle kosten voor hun. De verhaallijn was fantastisch, het zat taaltechnisch goed in elkaar etc. etc. En er zouden royalties uitbetaald worden.
Wie zou dat niet doen? Mijn manuscript was nog niet eens bedoeld om ooit een boek te worden: het waren gewoon mijn hersenspinsels. Ik kreeg het contract toegestuurd en ging akkoord nadat ik het wetmatig gecheckt had of het correct in elkaar zat en dit was zo.

Nogmaals, wat is jullie motto? Hoe is jullie beleid? Werken jullie met dezelfde methoden als Lecturium? Worden de royalties bij jullie wel rechtmatig uitbetaald aan de auteurs? Ik weet dat ik een antwoord hierover zou moeten kunnen vinden in bovenstaande optie van jullie bedrijf, maar zoals nu is gebleken is dat wat er staat, niet altijd dat wat er geldt en waar is.
Daarmee wil ik jullie niet van foul play betichten, maar juist voorkomen om daar, net als de andere goedgelovigen die hier hun commentaar schrijven, weer het slachtoffer van te worden. Ik ben jurist en daarom gaat het me om de rechtvaardigheid in alles. Graag antwoord hierover.

E. Meijers

Bij mij is altijd alles netjes afgehandeld bij Pumbo. Ook een goed inzicht wat er verkocht is en via welk kanaal. Daar krijg je direct een mail van en het uit te keren bedrag wordt bijgehouden op de site. In de mail staat hoeveel boeken er op dat moment zijn verkocht en hoeveel er nog op voorraad zijn. Dus daarmee heb je zelf een goed inzicht.

Pim Tiddens

Ik ontving op 29 maart onderstaande mail van Lecturium:
Beste auteur,
Wegens veranderende marktomstandigheden heeft Lecturium moeten besluiten haar bedrijfsactiviteiten te staken. In samenspraak met de accountant en advocaat is Lecturium opgeheven -doormiddel van een turboliquidatie- en uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Lecturium was al langere tijd niet meer winstgevend wat heeft geresulteerd in de bedrijfsbeëindiging. Helaas en met grote spijt moet ik u mededelen dat, indien van toepassing, de royalty’s niet meer kunnen worden uitgekeerd. Er was geen geld meer om aan deze verplichting te kunnen voldoen.
Graag bied ik u aan om de vormgevings- en drukbestanden van uw boek beschikbaar te stellen. Met deze bestanden bent u vrij om naar een andere uitgeverij te gaan en uw boek opnieuw uit te geven.
Ik bied u mijn oprechte excuses aan. Doormiddel van het opheffen van de BV is een faillissement voorkomen. Alles heb ik eraan gedaan om het tij te keren, helaas zonder positief resultaat.
Ik wens u heel veel succes met het uitgeven van uw boek elders.
Vriendelijke groet, Klaas van Eijkern

Ik heb sindsdien twee maal een email geschreven (vandaag de derde) om de bestanden van mijn boek De Macht van Tien te bemachtigen, maar zonder resultaat. Ik maak binnenkort een afspraak; hopelijk met bestanden.
Met vriendelijke groet,
Pim Tiddens

Annelie Van Dijk

Ik heb ook mijn eerste boek laten uitgeven in 2010 door Free Musketeers, zoals het toen heette. Ga morgen op zoek naar de originele bestanden en hopelijk wil Pumbo daar dan een nieuw boek van maken. Een nieuwe ISBN is geen bezwaar.

Liet

Ik heb mijn bestanden zelf niet meer digitaal, dus ben compleet overgeleverd aan de goodwill van Lecturium (voorheen FM) Ik had super goede ervaringen in het begin en duidelijk en goed contact. ( rond 2008) Nu ontving ik ook de mail van Klaas van Eijkern en na herhaaldelijk vragen naar mijn manuscript (zelf heb ik niets meer) heb ik helemaal niets meer gehoord. Mijn prangende vraag is: h
HOE kom ik aan mijn eigen manuscript? Ik heb het destijds in eigen beheer uitgegeven, dus alle productiekosten en alles zelf betaald. ik heb BOL.COM. gebeld, omdat ik benieuwd was, hoe dat nu ging, als er een boek besteld werd: "niet meer leverbaar" was hun antwoord. Zou dat dan nu zo zijn, bij alle boeken van Lecturium? Wat een vreemde gang van zaken (doen) En omdat er geen curator is, omdat er geen faillissement is uitgesproken, kan ik nergens terecht en ben compleet afhankelijk van de goodwill van Klaas. Kom op Klaas, geef me mijn "eigen" manuscript terug......jij kunt er niks mee. Ik had veel succes met mijn boek: Verleden tijd.

Madelief

Ik heb onlangs ook 2 mails verzonden om de digitale bestanden te ontvangen zoals in hun eigen berichtgeving werd aangegeven. Tot op heden geen enkele reactie. Ik heb, zoals ik al meerdere keren las, ook geen enkele uitkering over royalty's ontvangen. Ik wil even de ontwikkelingen afwachten en kijken wat ik met mijn boek wil. Het zou jammer zijn als mijn verhaal verloren ging omdat het thema heel actueel is en onder een zeer grote groep zeker wat teweeg kan brengen. Tot dusver zijn de reacties op mijn boek overweldigend en aangrijpend en vind ik het heel jammer dat ik het thema waarover ik schrijf niet verder onder de aandacht kan brengen. Mijn missie wordt hiermee zwaar op de proef gesteld.

Stedehouder

Ik heb de bestanden van 3 van mijn 4 boeken ontvangen. Van het tweede deel heb ik echter zelf nog wel de bestanden die ik destijds heb opgestuurd (toen nog naar de FreeMusketiers).
Ik wil graag van het aanbod gebruik maken om mijn boeken opnieuw in de verkoop te hebben. Wie kan hiervoor contact met mij opnemen?
Zijn hier ook kosten aan verbonden?
En biedt PUMBO ook de mogelijkheid om mijn volgende delen te publiceren?

Yordy (Pumbo)

We kunnen ook jouw boek binnen 1 a 2 werkdagen weer in de verkoop zetten als je dat wilt. Neem contact met ons op via de email dan gaan we kijken wat voor je kunnen doen.

Yordy (Pumbo)

Je kunt het beste een email sturen naar vragen@pumbo.nl met zoveel mogelijk informatie over het boek. We kunnen in vrijwel alle gevallen het boek binnen een paar werkdagen weer in de verkoop zetten. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Alleen als je zelf boeken wilt kopen komen er kosten bij kijken.

Alieta.

Ik heb mijn bestanden inmiddels ontvangen van Klaas. Daarvoor had ik al contact gehad met de drukkerij die de laatste bestelling van mijn boeken had geleverd, met succes.

Yordy (Pumbo)

Mocht je je boek nog willen uitgeven via de boekhandels dan kun je altijd contact met ons opnemen!

Glm Bots

iemand een idee hoe ik met Lecturium in contact kan komen? Op onze mails wordt al sinds begin maart 2019 niet gereageerd en ik heb geen persoonlijke mailadressen, telefoonnummers of iets dergelijks

Sander Meijers

Beste Yzora,

Wij doen onderzoek naar de rechtmatigheid van de liquidatie van Lecturium.
Kun jij nog nagaan naar welk bankrekeningnummer jij 72,50 hebt overgemaakt? Was dat het zelfde bankrekeningnummer als voorgaande jaren?

Met hartelijke groet,

Sander

Yzora Peeters

naar waar is ons?

Elisabeth Lucken Van Der Raad

Ook ik ben 'slachtoffer' en ben er goed ziek van geweest letterlijk ziek.
Ik ben nu weer een beetje op gekrabbeld en heb contact met isbn kantoor gehad, Mijn isbn nummer is overgenomen door schrijvershuis en daar kreek ik een mailtje van rond eind maart dat ik daar heen overgenomen was.
Dat wil ik niet en het mailtje van Klaas dat hij mijn manuscript terug gaat sturen klopt ook niet want ik heb ook nog niets ontvangen.

Ik ben uitgehuild en nu moet ik opnieuw beginnen.

Elisabeth Lucken Van Der Raad

Via internet ben ik ook gaan spitten.
Lecturium had tot 19-12-2018 als adres Louis Braillelaan 80 Zoeteremeer.
Na 19-12- 2018 werd het adres Baron de Coubertinlaan 8 Zoetermeer.

Het Schrijvershuis wat mij gemaild heeft over overname van mijn manuscript heeft ook adres Baron de Coubertinlaan 8 Zoetermeer.
Het telefoon nummer is 'out of order'.
een ander adres van Schrijvershuis is Louis Braillelaan 80 Zoetermeer

En helaas elk telefoon nummer dat in de gids staat is 'out of order'.
Dus wie het snapt mag het zeggen.

Het plan is nu om er een keer zelf heen te gaan met de auto. Het is een lange rit maar het moet maar.
Mijn Tia is het directe gevolg van deze klap, ik wil antwoorden.

Mir

Nogmaals een vraag:

Ik las in jullie commentaar naar de 'vragers' toe, dat jullie op aanvraag van de auteurs de winst uitbetalen.
Maar hoe garanderen jullie de auteur dat dit de daadwerkelijke, rechtmatige cijfers van de verkopen zijn die hebben plaatsgevonden?

Het wettelijk recht van een auteur is dat hij de uitgever/verkoper van zijn boeken kan vragen om een overzicht van de verkopen. Deze is dan wettelijk verplicht schriftelijk een rechtmatige opgave te geven van de verkochte boeken van de auteur en ook aan te geen aan wie deze verkocht zijn geworden of via welke verkooplijn.

Bij FreeMusketeers, later Lecturium, hebben ze alleen via de persoonlijke pagina van de schrijver aangegeven hoeveel boeken er verkocht waren in aantal per jaar, niets concreets dus. En eigenlijk zijn we er zelf schuld aan, daar in getrapt te zijn, maar als een uitgeverij niets te verbergen heeft, dan zou er ook niet om gevraagd behoeven te worden en zou deze zelf al de informatie aan de auteur zelf vrijwillig moeten geven, is mijn mening.

Deze cijfers zijn niet alleen ter bevestiging van de eerlijkheid, maar tevens dienen de overzichten als feitelijke bewijs bij het toesturen naar de fiscus van de jaarlijkse inkomensaangifte.

Graag jullie antwoord hierover a.u.b.

Yordy (Pumbo)

Dat is een hele goede vraag. Wij zijn hier precies om deze redenen heel transparant over. Bij iedere verkoop ontvang je van ons een email. Het maakt niet uit of de verkoop is gedaan op onze eigen website boekenbestellen.nl of dat er een boek via de boekhandels is verkocht. Bij een verkoop via de boekhandel kan het een paar werkdagen duren voordat wij het signaal binnen krijgen maar als we die binnen krijgen dan mailen wij dit direct aan de auteurs. Hierin staan het aantal boeken en in bijna alle gevallen ook de naam van de boekhandel.
Bij iedere verkoop wordt het bedrag wat je met de verkoop hebt verdiend bij je Pumbo account saldo opgeteld. Je kunt ons op ieder moment vragen dit geld uit te betalen. Dus niet 1 of 2 keer per jaar maar op ieder moment. Alle verkopen staan in 1 overzicht in je Pumbo account.
Mocht je twijfelen of de verkopen wel goed geregistreerd worden dan kun je altijd zelf een bestelling bij een boekhandel plaatsen en kijken of die in je overzicht terecht komt.

Mir

Nog een vraag:

Maken jullie contracten met boekhandels die de boeken verkopen en vermelden jullie in deze contracten dat zij de totale verkopen alleen aan jullie mogen bekend maken en niet op aanvraag van de auteur ook aan de auteur mogen verstrekken? Dus kortom alleen aan jullie en niet aan derden?

Yordy (Pumbo)

Wij maken geen contracten met boekhandels. Zij kopen in bij het CB en bij iedere verkoop ontvang de auteur een email van ons hoeveel boeken er zijn verkocht en door welke boekhandel. Een boekhandel geeft dus niet door hoeveel boeken er zijn verkocht.

Mir

Geldt dat ook bij het verkopen van de boeken via Bol.com, andere internetbedrijven of eventueel internationaal?

Wouter (Pumbo)

Beste, een boekhandel kan een fysieke winkel zijn, een online winkel of beide. De meeste fysieke boekhandels hebben tegenwoordig ook een website - zoals Bruna of AKO. Bol.com en Managementboek.nl hebben daarentegen alleen een website. Voor ons is er geen onderscheid tussen een fysieke boekhandel of een website - de verwerking van verkopen werkt bij het CB precies hetzelfde. In principe werken er alleen Nederlandse boekhandels samen met het CB - de afhandeling van verkopen in het buitenland verlopen niet via het CB - op een enkele uitzondering na.

Mir

Dus in principe zegt u nu dat in alle verkopen die plaatsvinden van een boek van een auteur via de CB aan derden, u, als uitgever van het boek, de eind verantwoordelijke bent voor het doorgeven aan de auteur van het correct aantal verkopen?
Het boek wordt tenslotte gedrukt via de methode Printing on Demand. Dus elke druk betekend dan een verkoop?
Want als dat laatste het geval is, dan zijn verkoopcijfers absoluut en hoeft er niet gewacht te worden dat heet CB de verkoopcijfers doorgeeft aan u.

Of is het zo dat er gewoon aantallen worden besteld van de boeken en deze niet meteen aan u worden betaald, maar pas als de verkopen plaatsvinden via de sites/ boekhandels etc., de betalingen aan u plaatsvinden?

Mir

Ik wil toch even reageren op wat u schrijft in de volgende alinea, ik quoteer,

'Dat elke gedrukt exemplaar een verkoop is (bij printing on demand) , is in bepaalde situaties zeker juist. De boeken worden dan echt alleen gedrukt als er een verkoop is, er wordt geen voorraad gehouden. Maar dat is niet altijd aan de orde en mede daarom verwerken wij alleen de daadwerkelijke verkoopmeldingen van het CB – dat gebeurt automatisch en in principe elke dag.

Wat bedoelt u met die laatste zin: 'Maar dat is niet altijd aan de orde....etc.?

Als het CB bij u boeken besteld, dan worden die door hun toch meteen aan u betaald en is er niet zoiets nodig als wachten totdat zij het boek doorverkopen of eerst verkopen en dan aan u betalen? En als ze het meteen aan u betalen, kunt u het toch ook meteen aan de auteur laten weten?
Graag uitleg hierover a.u.b.

Wouter (Pumbo)

Beste, wat ik bedoel is dat printing on demand (digitale druk) ook gebruikt kan worden om kleine voorraden aan te laten leggen - voor inkoop of voor levering uit magazijn. In de meeste gevallen klopt uw theorie wel, maar de verkooprapportages vanuit het CB zijn juist bedoeld voor 'verkoopregistraties'- in ons systeem is de tijd tussen verkoop en het melden aan de auteur zeer snel. Om verschillende redenen is het melden van een verkoop direct na de ontvangst van een order voor het drukken daarom niet wenselijk en ook niet logisch. Er ontbreekt informatie (is het wel een verkoop, ging het om een aanbieding, gaat het om een herstel levering, is het een recensie exemplaar). Het CB is een tussenpersoon voor boekhandel en uitgever, zij bestellen dus nooit zelf boeken voor de verkoop. Daarnaast, het CB betaald ons nooit direct, daar zit vertragingen tussen tot wel 90 dagen. Dat is gelukkig ook een voordeel van ons systeem want wij kunnen u de geregistreerde verkoop wel direct uitbetalen, oftewel, daar waar u uw verdiensten vrijwel direct kunt ontvangen - moeten wij langere tijd wachten op de gelden. Wij hebben er bewust voor gekozen om het op deze manier te doen en niet, zoals meestal gebeurt, afrekenen per kwartaal of soms zelfs per jaar.

W Zuiderwijk

ik heb een contract af gesloten met free musketiers
door lopend .tot vorig jaar. Het opeens een ander naam kreeg en je meer moest betalen
en had nog niet betaald. Ik weet niet waar ik de bestanden kan op vragen kunt u mijn helpen hiermee
mijn boek kwam uit in 2009. en de verkoop was mondjes maat
in 20015 kreeg ik een mail van mijn boek
dat hij in Amerika uit gegeven kon worden
en kreeg mails van verschilde landen
veel geïnvesteerd ook een keer in Duitsland geweest Engelse boek heb ik ook thuis

mijn boek heet geleid door het licht wil zuiderwijk

Yordy (Pumbo)

Als u contact probeert te zoeken met Klaas met geen reactie krijgt dan zit er niets anders op dan het bron bestand van uw boek te gebruiken. Als het goed is heeft u ergens nog een Word bestand met daarin de teksten. Of misschien kunt u in uw verzonden e-mails het bericht terugvinden met daarin de bestanden. Stuur zoveel mogelijk bestanden die u nog kunt vinden naar ons toe dan gaan wij kijken wat wij daarvan kunnen gebruiken.

Robert Melman

Ik was eveneens niet op de hoogte van het beëindigen van Freemusketeers/Lecturium.
Bij toeval kwam ik er achter dat er klaarblijkelijk een Engelse uitgave is van mijn gedichtenbundel: De schaduw van jouw hart (shadow of your heart.) Even buiten het feit dat die bundel volgens mij vrijwel niet te vertalen is, vind ik het raar dat een auteur hierover niet benaderd wordt. De 3 exemplaren die mijn moeder verkocht heeft lijken me overigens ook geen reden dit te gaan vertalen.
Ga nu kijken of ik de drukbestanden kan bemachtigen.

Dick Rector

Vindt dit nu pas online en heb dezelfde ervaringen als vele anderen. Boek uitgeven bij Free Musketeers, beloften van Engelse vertaling, bijdragen voor een "ereplaats" tijdens boekenbeurzen in Amerika. Nada, niks nothing kwam er uit natuurlijk.
Drukbestanden???? Nooit meer iets van gehoord!
Ja, ik heb de bronbestanden van een dik boek over mijn lange ervaring en werkelijk beleefde avonturen in de documentaire filmwereld.

Vriendelijke groet,
Dick Rector

Mir

Aan alle gedupeerden van de uitgeverij Lecturium B.V., voormalig FreeMusketeers:

Ik raad jullie aan de door mij geplaatste link aan te klikken en het artikel te lezen welk in De Telegraaf op 3 augustus 2019 is gepubliceerd, inzake het zogenaamde faillissement van boven genoemden.
Hier staat belangrijke informatie in, om verder te komen in het vervolgen van de oplichters aan wie wij ons vertrouwen hebben gegeven en die weer verder aan het oplichten zijn geslagen, door middel van het oprichten van een nieuwe uitgeverij. Succes aan ons allen en dat ze een halt toegeroepen mogen worden, er gerechtigheid mag plaatsvinden en we misschien toch nog ooit iets van de door hun aan ons verschuldigde royalty's mogen ontvangen.

Ik raad jullie aan om Rob de Haan te mailen, om de exacte verkoopcijfers van jullie boek(en) te weten te komen, dit heb ik ook gedaan. Veel succes aan ons allen!

https://www.telegraaf.nl/financieel/1005651167/auteurs-dupe-van-oplicht…

Mir

Verder advies:

In hetzelfde artikel wordt aangegeven dat Klaas Van Eijkern weer een nieuwe uitgeverij heeft opgericht: Het SchrijversHuis en dat er duizenden titels van gedupeerde auteurs opnieuw door hem worden uitgegeven via deze nieuwe uitgeverij.

Eventuele oplossing: nieuwe ISBN nummers voor deze boeken aanvragen door de auteur zelf, dan mag hij ze niet meer verkopen onder het oude nummer.

Juridische hulp is kostbaar en niet voor iedereen toegankelijk, bovendien is Auteursrecht een item op zich.

Eventuele oplossing en/of hulp: lid worden van de Auteursbond. Daar betaal je jaarlijks een bepaald bedrag voor, maar individueel kun je dan juridische bijstand krijgen als auteur. Ga naar de site en lees de info.

Als je bij Rob de Haan hebt opgevraagd hoeveel boeken er zijn verkocht en hij heeft deze info aan je meegedeeld, maar deze cijfers kloppen niet met de verkoopcijfers van boeken die je van Lecturium/FreeMusketeers hebt ontvangen, dan kun je, als je lid bent van de Auteursbond rechtsbijstand krijgen inzake dit bedrog.

Carl Slotboom

Ik kijk hier allemaal niet van op. Ooit een roman uit laten geven bij Free Musketeers. Het begon al met de foto die ik ontving en die dus op de cover zou moeten. Een foto waarvan ik dacht: waar slaat dit op. Een telefoontje met de dame die deze foto uitgezocht had, leerde mij dat zij het boek niet had gelezen en alleen maar even de korte inhoud bekeken had. Daarop ook nog de verkeerde conclusies getrokken en een foto gestuurd die nergens op sloeg. Taalfouten waren er niet uitgehaald, maar klakkeloos overgenomen en terecht gekomen in het boek. Op alles wat ik vroeg en voorstelde kreeg ik negatieve reacties. Opeens was Free Musketeers - zonder dat ik daarvan in kennis was gesteld - veranderd in Lecturium. Waarschijnlijk ook hier weer wanbeleid, want ook deze club is van de aardbodem verdwenen. Meneer Klaas van Eijkern zou er beter aan doen zich niet meer met uitgeverijen bezig te houden.

Carl Slotboom

Meneer Klaas van Eijkern is op de puinhopen van Free Musketeers en Lecturium een nieuwe uitgeverij begonnen: SchrijversHuis. Deze zal eerdaags ook failliet gaan en dan hoeft meneer van Eijkern wederon zijn auteurs niet uit te betalen.

Freek Van Leeuwen

Gisteravond, 20 oktober 2019, een zeer interessante aflevering van De Monitor gezien op NPO2. Teun van der Keuken zocht daarin uit wat er met Free Musketeers en wat andere ondernemingen is gebeurd, het blijkt te gaan om een turbo liquidatie. En dat is nog een legale manier van bedrijfsbeëindiging ook! De man achter Free Musketeers heeft hetzelfde kunstje daarna nog twee keer geflikt, want ook het Schrijvershuis blijkt nu alweer te zijn verdwenen.

Janny Veen

Zelfde probleem heb ik ook. Ik dacht ik hoor niets meer van Freemusketeers en kon niets vinden op internet en verder surfen en kwam ik tot de ontdekking dat ze niet meer bestonden en over waren genomen en deze uitgever was ook opgeheven. Ik heb nooit geen berichten ontvangen. Ik heb nu ook een poging gedaan om in ieder geval 2 boeken de bestanden terug te kunnen krijgen.

Heb ook een bedrijf gevonden om internet die je boek kan scannen, maar persoonlijk vond ik dat wel duur. Even afwachtend.

R. K. Cohen De Lara

Per toeval ben ik er achter gekomen, omdat ik nieuwe bestelling wilde plaatsen, dat er geen contact meer is met de uitgever.

Is nu mijn script van de boeken vernietigd, dit zou een schande zijn.
Iets dat in vertrouwen hebt afgestaan en nu is er verdwenen.
Hoe krijg ik mijn script retour?

“De kracht van wat verborgen was.”

Het is ook verdwenen van Google????

Graag hierop uw antwoord.

S.M. Sukrisno

Ik ben Autheur van een boek in het Engels: Chinese (Electro) Acupuncture Cure for Chronic pain. Ik hwb weer nodig, ivm. een grote congres van Acupunctuur in september, waar ik ook toespraak wil houden. Ik heb het boek weer nodig voor mensen die bij de congres gaan bijwonen, maar twee keer email naar Lecturama gestuurd, zonder reactie van hun. Ik vind het jammer als xzij failliet is, want de manuscript ligt nog bij hun. Ik heb nog de originele, maar is niet meer zo volledig als die in hun bezit is. Zij moeten die manuscript die nog bij hun liggen, terug geven aan ons, zodat ik nog kan verder laten publiceren, door andere uitgeverij.
Ik Wil graag uw advies hierover

Yordy (Pumbo)

Dat zouden zij zeker moeten doen maar helaas horen wij van andere auteurs dat ze nergens meer op reageren.
Als u het originele bestand wat u nog wel heeft naar ons toe kunt sturen dan kunnen wij u verder helpen met het drukken en distribueren van boeken.
Vaak kunnen wij u kosteloos helpen met de vormgeving van het binnenwerk en het omslag.

Etienne Nijenhuis

Zie ook net dat mijn boek niet meer verkrijgbaar is?
Heb nog wel het bronbestand?

Chantal Snijders Merkelbach

Goedemiddag, vanwege omstandigheden reageer ik laat. Mijn eerste boek is door hun uitgebracht. Ik heb geen manuscript meer. Wel het boek. Had hun teveel in vertrouwen genomen. Ze zouden mijn manuscript volledig redigeren. Kan mujn boek geredigeerd en al mbv mujn enige boekexemplaar weer op de planken komen AUB?

Joke Daalder

ik heb 3 boeken bij Free Musketeers via Klaas van Eijkern uit gegeven geen royalty"s ontvangen en mijn manuscripten zijn nog in hun bezit.
Het gaat me helemaal niet meer om het geld, maar ik wil mijn manuscripten terug hebben zodat ik zelf mijn boeken uit kan geven. Het is zo verdomde oneerlijk van de uitgever omdat ik bijna 2 jaar heb zitten schrijven voor jan lul !!
Wie weet hoe en waar ik mijn eigendommen kan terug eisen?

Alvast bedank

Yordy (Pumbo)

Stuur ons even een email of bel ons op zodat we de opties kunnen bespreken. Vaak is het wel mogelijk om nog iets te kunnen doen.

Yordy (Pumbo)

Stuur alles naar ons toe dan kunnen wij kijken of wij u verder kunnen helpen.

Yordy (Pumbo)

Terechte vraag want is het altijd lastig om iemand volledig te vertrouwen. Wij werken totaal anders dan partijen die zichzelf een uitgeverij noemen. Lecturium was zo’n partij en hier zijn er heel veel van in Nederland. Wij worden letterlijk iedere dag gebeld door auteurs die in zee zijn gegaan met deze zogenaamde uitgevers. Daarom hebben we er een blogbericht over geschreven: 
---> https://www.pumbo.nl/support/boek-uitgeven/uitgeverij-afzetterij Hiermee hopen wij dat auteurs sneller inzien of een uitgeverij goede bedoelingen heeft. Wij noemen onszelf bewust geen uitgeverij. Dat is misleidend. Wij zijn een drukker met uitgebreide distributiemogelijkheden. Wij hebben daarom ook geen contracten waar je voor een aantal jaar aan vast zit. Als je niet blij bent met ons dan kun je op ieder moment beslissen weg te gaan en je boek elders onder te brengen. Wij werken ook niet met royalties. Je bepaalt zelf de verkoopprijs en wij halen daar de kosten vanaf om het boek te produceren en versturen. Wat overblijft is jouw winst. Je kunt ons opdracht geven om dit uit te betalen. Op ieder moment. Gelukkig hebben we al een tijd lang het internet en kun je heel goed controleren of een bedrijf netjes werkt. Google maar eens op Pumbo reviews. Wij betalen uiteraard altijd de winst uit aan de auteur.

Wouter (Pumbo)

Wij zijn niet de uitgever, u kunt als (zelf)uitgever gebruik maken van onze diensten. Maar als dienstverlener hebben wij zeker de verantwoordelijkheid voor het tijdig en juist doorgeven van verkopen, dat is juist een belangrijk onderdeel van onze service. Verkopen via onze website Boekenbestellen.nl worden vrijwel direct doorgegeven, bij verkopen via de boekhandel kan er een aantal dagen vertraging tussen zitten. Dat elke gedrukt exemplaar een verkoop is (bij printing on demand) , is in bepaalde situaties zeker juist. De boeken worden dan echt alleen gedrukt als er een verkoop is, er wordt geen voorraad gehouden. Maar dat is niet altijd aan de orde en mede daarom verwerken wij alleen de daadwerkelijke verkoopmeldingen van het CB - dat gebeurt automatisch en in principe elke dag. Daarin zitten ook gegevens als de gehanteerde korting en via welk verkoopkanaal het boek is verkocht. Aangezien de vertraging tussen de verkoop en de registratie bij ons minimaal is, heeft deze manier van verwerken de logische voorkeur. Uw laatste opmerking, er zijn ook boekhandels waarbij de boeken op voorraad gelegd mogen worden maar pas betaald worden na een verkoop - op risico van de uitgever. We hebben daar ook een uitgebreid artikel over geschreven: 
---> https://www.pumbo.nl/support/boek-uitgeven/boeken-in-consignatie

Reactie toevoegen