Wat is boekhandelskorting? Wie bepaalt de boekhandelskorting? Hoe wordt de boekhandelskorting afgerekend?

Zo maar wat vragen die ik dagelijks te horen krijg van onze klanten.

In deze uitgebreide handleiding zal ik de boekhandelskorting uitgebreid behandelen, zodat er geen vraagtekens meer ontstaan bij het horen van deze term.

Ik ga niet alleen uitleggen wat het nu precies betekent maar geef er ook een aantal rekenvoorbeelden bij.

Na het lezen van dit artikel kent de boekhandelskorting geen geheimen meer voor jou!

Image
Boekhandelskorting, de complete handleiding

Inhoudsopgave:

Wat is boekhandelskorting?
Verschillende boeksoorten, verschillende korting
Advies over de boekhandelskorting
Inclusief of exclusief btw?
Wie berekent de boekhandelskorting?
Rekenvoorbeelden
Rekentool
Conclusie

Heb je vragen of opmerkingen? Stel deze dan altijd onder aan de pagina en ons team antwoordt zo snel en compleet mogelijk.

 

Wat is boekhandelskorting?

De term boekhandelskorting verklapt gelijk al wat het precies is: de korting die een boekhandel krijgt op de inkoop van boeken. Het wordt officieel handelsmarge genoemd, maar is beter bekend als boekhandelskorting.

Iedere boekhandel krijgt deze korting. Het maakt dus niet uit of het een fysieke boekhandel is of een internetboekhandel zoals Bol.com.

Omdat er in Nederland een Wet op de vaste boekenprijs bestaat, moet iedere boekhandel het boek tegen dezelfde verkoopprijs verkopen. De korting die de boekhandel dus krijgt is gelijk ook de brutowinst die de boekhandel op een boek maakt.

Uiteraard maakt een boekhandel nog kosten om zo’n boek te verkopen, dus het is voor de boekhandel geen nettowinst. Zowel de fysieke boekhandel als de online boekhandels krijgen te maken met allerlei kosten waardoor hun nettowinst lager uitvalt.

Een fysieke boekhandel heeft meestal een dure winkellocatie en een online boekhandel heeft weer te maken met hoge verzendkosten. Zo moet een online boekhandel de verpakking, de handeling en de verzendkosten betalen om het boek bij de klant te krijgen. Vaak wordt er boven de €20,- geen verzendkosten gerekend en daaronder maar €1,95 en die kosten zijn bij lange na niet genoeg om de verzendkosten te dekken.

Dus het goed is om te begrijpen dat de boekhandelskorting die een boekhandel krijgt niet de echte winst is en dat er nog kosten van afgaan.

De boekhandelskorting is niet iets wat alleen in Nederland voorkomt. Ook in het buitenland wordt vaak op deze manier gewerkt. Het wordt dan commissie genoemd, maar het wordt vaak wel op dezelfde manier berekend.

 

Verschillende boeksoorten met verschillende kortingen

 

Image
Soorten boekhandelskorting

 

In Nederland zijn er vier verschillende soorten boeken. Iedere soort heeft zijn eigen boekhandelskortingspercentage (leuk Scrabble-woord  )

De verschillende soorten boeken en bijbehorende percentages zijn bepaald door:

de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb)
de Groep Algemene Uitgevers (GAU) 
en de Nederlands Uitgeversverbond (NUV)

De vier boeksoorten zijn:

 

A-Boek ofwel Algemene boeken

Image
A-boek

Hier vallen verreweg de meeste Nederlandse boeken onder. Het maakt niet uit wat voor genre het boek heeft – van dichtbundels tot thrillers en van kinderboeken tot managementboeken.

 

S-Boek ofwel Schoolboeken

Image
S-boek

Dit zijn alle boeken die voor een studie gebruikt kunnen worden. Je mag zelf bepalen of je boek hieronder valt. Je hoeft dus niet een gecertificeerd opleidingsinstituut te zijn.

 

W-boek ofwel Wetenschappelijke boeken

Image
W-boek

De boeken die vanuit een wetenschappelijk oogpunt zijn geschreven vallen onder de W-boekcategorie. Ook hiervoor geldt dat je zelf mag bepalen of je boek hieronder valt.

 

O-Boek ofwel Overige boeken

Image
O-boek

Dit zijn alle boeken waar een ander boekhandelskortingspercentage aan vastzit. Dit wordt vaak gedaan bij boeken waarvan de marge anders heel hoog zou zijn of juist voor boeken waarbij niet genoeg marge overblijft na aftrek van de boekhandelskorting.

En hier horen de volgende kortingen bij:

• A-Boek
42% korting

• S-Boek
24.1% korting

• W-Boek
Heeft een variabele percentage op basis van de hoogte van de verkoopprijs. Tot een verkoopprijs van €25,77 is de korting 30,19% Tot een verkoopprijs van €50,63 is de korting 29.19% Vanaf een verkoopprijs van €50,64 is de korting 27.19%

Een uitzondering is Bol.com. Omdat dit de grootste boekhandel van Nederland is, eist Bol.com een hogere korting. Zo krijgt Bol.com 45% op A-boeken, 28% op S-boeken en O-Boeken gaat niet voor minder dan 35% weg.

Door al deze informatie lijkt het misschien ingewikkeld, maar dat valt mee. De meeste boeken zijn A-boeken. Het is in Nederland zodoende gebruikelijk dat een boek standaard 42% boekhandelskorting heeft.

Wil je afwijken van de normale gang van zaken, dan heeft dat meestal een duidelijk reden en val je dus in een andere categorie. Je hebt bijvoorbeeld een studieboek of een wetenschappelijk boek geschreven.

Het is ook mogelijk om een hogere korting aan een boekhandel te geven. Hierdoor is een boekhandel sneller geneigd het boek in te kopen en het te gaan promoten.

Een lagere boekhandelskorting geven doe je door het boek als O-boek te gaan verkopen. Je kunt dan een afwijkende korting instellen. Deze korting geldt dan voor iedere boekhandel.

Het instellen van een hogere boekhandelskorting kan op boekhandelsniveau. Je kunt dus per boekhandel een aparte afspraak maken. Als het boek via onze koppeling met het CB verkocht wordt, dan kunnen wij deze kortingsafspraak voor je in het systeem plaatsen zodat dit ook automatisch verrekend wordt.

 

Advies over de boekhandelskorting:

View Video

Twijfel je nog in welke categorie je jouw boek moet plaatsen? Vraag het dan aan mij, dan probeer ik je te adviseren. We kunnen dan ook bespreken of het slim is een hogere korting te geven of het gewoon bij de standaard korting te houden.

 

Inclusief of exclusief btw?

De boekhandelskorting wordt bijna altijd gerekend over de verkoopprijs exclusief btw. Bij sommige e-bookverkopers wordt wel een boekhandelskorting gerekend over de verkoopprijs inclusief btw. Vaak zijn dit buitenlandse partijen. In Nederland rekent vrijwel iedereen met de verkoopprijs exclusief btw.

Het berekenen van de verkoopprijs exclusief btw is heel eenvoudig. In Nederland zit er per 1 januari 2019 9% btw op geprinte boeken en (nog) 21% btw op e-books.

Stel dat de verkoopprijs van het geprinte boek €19,95 is, dan deel je dit bedrag door 1.09. Hier komt dan een exclusief btw-bedrag uit en dat is in dit geval €18,30. Over dit bedrag wordt dus de korting berekend.

Dus even voor de duidelijkheid:

verkoopprijs inclusief btw / 1.09 = verkoopprijs exclusief btw

Bij een e-book bereken je de verkoopprijs exclusief btw door het bedrag te delen door 1.21.

 

Wie berekent de boekhandelskorting?

 

Image
Boekhandelskorting


Als je je boek via het CB verkoopt, dan wordt de boekhandelskorting automatisch verrekend. Het CB incasseert immers het geld van de boekhandel. Het CB betaalt dit dan weer uit aan de uitgever en het duurt 1 tot 3 maanden voordat je het geld gestort krijgt op je rekening.

Als je de aansluiting bij het CB via Pumbo hebt geregeld, dan handelen wij alles voor je af. Wij hebben een uitgebreide technische koppeling met het CB zodat onze systemen heel goed met elkaar gekoppeld zijn. Ook al ontvangen wij het geld ook pas na 1 tot 3 maanden van het CB, kun je bij ons wel op ieder moment vragen je verdiensten te laten uitbetalen.

Je kunt een boek natuurlijk ook rechtstreeks aan de boekhandel verkopen. In deze situatie moet je zelf de facturatie afhandelen.

Omdat je de boekhandel een factuur stuurt, moet de inkoopprijs van één boek wel weer opgehoogd worden met de btw. Hoe je dit precies doet, leg ik uit in het rekenvoorbeeld hieronder.

 

Rekenvoorbeeld voor de boekhandelskorting

Mijn uitleg wordt waarschijnlijk inzichtelijker als ik een rekenvoorbeeld geef.

Laten we even €19,95 als voorbeeld nemen als verkoopprijs voor een geprint boek. De boekhandelskorting is bijna altijd een percentage over de verkoopprijs exclusief btw.

We moeten dus als eerste de verkoopprijs exclusief btw uitrekenen. Voor een geprint boek is de btw 9% en wordt dit als volgt uitgerekend:

verkoopprijs inclusief btw / 1.09 = verkoopprijs exclusief btw

€19,95 / 1,09 = €18,30

We kunnen nu de boekhandelskorting uitrekenen. We gaan er even van uit dat dit een standaard A-boek betreft met 42% boekhandelskorting:

€18,82 x 0,42 = €7,69

De inkoopprijs voor de boekhandel bereken je dan door de boekhandelskorting van de verkoopprijs ex btw af te trekken:

€18,30 – €7,69 = €10,61

De boekhandel kan het boek dus inkopen voor €10,61. Maar dit is een prijs exclusief btw. Wil je de boekhandel zelf een factuur sturen, dan moet je de btw er weer bij optellen. Dit doe je door het bedrag te vermenigvuldigen met 1.09:

€10,92 x 1,09 = €11,56

Het is wel goed om te beseffen dat dit niet je nettowinst is. Hier gaan immers nog de drukkosten en eventuele andere kosten van af.

 

Handige rekentool

Rekentool boekhandelskorting

Bereken eenvoudig je korting voor de boekhandels!

Het berekenen van de boekhandelskorting is een eenvoudige berekening, maar om het je nog makkelijker te maken hebben we een tooltje gemaakt waarmee je dit direct uitrekent.

Vul de verkoopprijs in en geef aan hoeveel boekhandelskorting je geeft:

Vul hier de verkoopprijs van het boek in: €19,95
Dan is dit het btw-bedrag: €1,65
Dan is dit de verkoopprijs exclusief btw: €18,30

42% boekhandelskorting: €7,69

Inkoopprijs voor de boekhandel: €10,61

Optioneel factuur aan de boekhandel + 9% €11,56

Dit is dus alleen nodig als je zelf de facturatie gaat afhandelen. Meestal verloopt dit via het CB en heb je er geen omkijken naar.

Deze berekening is handig omdat je misschien wel een aparte afspraak met een boekhandel wilt maken. Als je een boekhandel bijvoorbeeld meer korting wilt geven dan kun je eenvoudig uitrekenen of je daarvoor ruimte in je marge hebt.

 

Staffelkorting

Het is ook gebruikelijk om hogere kortingen aan een boekhandel te geven als deze meerdere exemplaren afneemt. Hiermee stimuleer je de boekhandel om grotere aantallen af te nemen en dat is voor jou als auteur/uitgever natuurlijk prettig. De korting is dan bijvoorbeeld als volgt:
 

  • 1 exemplaar: 42% korting
  • 10 tot 50 exemplaren: 50% korting
  • 50 tot 100 exemplaren: 55% korting

Dit is maar een voorbeeld en geen vaste regel. Het is maar net wat je zelf met de boekhandel afspreekt.

 

Conclusie

De boekhandelskorting klinkt in het begin misschien ingewikkeld, maar het is uiteindelijk gewoon een kwestie van korting verlenen aan de tussenhandel. Dit gebeurt in elke branche.

In het boekenvak klinkt het echter bijzonder door alle standaard afspraken.

Het kan gelukkig heel eenvoudig worden uitgerekend. Bepaal eerst wat voor soort boek je hebt en welke korting daarbij hoort. Gebruik daarna de rekentool op deze pagina en je weet direct over welke bedragen je praat.

Dit is handig bij eventuele onderhandelingen met een boekhandel of om je marge te kunnen berekenen bij verkoop via de boekhandel.

Hou er wel rekening mee dat er bijvoorbeeld bij het CB nog extra kosten afgaan die het CB in rekening brengt voor de handeling om het boek te distribueren. Het bedrag dat je van de boekhandel ontvangt is dus een brutowinst.

Leestip: Lees meer over de kosten voor het uitgeven van een boek.

Comments

F.Frijns

Zijn er ook standaard afspraken wie de verzendkosten betaald? Breng je de verzendkosten in rekening bij de boekwinkel als deze boeken bij jou als uitgever besteld of betaad de uitgever deze?

Jan De Lint

Duidelijke uitleg! Dank

Joke Wagenaar

Interessant om te weten.

Yordy (Pumbo)

Graag gedaan Jan!

Yordy (Pumbo)

Dat is het zeker Joke, als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

Jet Rood

Wat mij het meeste intereseert is wat de schrijver er daadwerkelijk op verdient
Haal je zo de kosten er wel uit?

Octavia Siertsema Aanbestedingsspecialist

Zoals altijd van PUMBO: duidelijke uitleg!

Jan Altena

Dag Yordy,

Een kleine aanvulling: e-books voor studiedoeleinden vallen - net als gewone studieboeken - onder het 6% tarief.
Verder een helder artikel. Met dank

Henk Van Oosterwijk

Ik ben niet meer ingeschreven in de KvK.
Hoe werkt dat dan met de BTW?
Voordien deed ik elke 3 maanden BTW-aangifte.

Yordy (Pumbo)

Bedankt Octavia!

Yordy (Pumbo)

Wat je er als schrijver aan verdient ligt aan de drukkosten en eventueel andere kosten de je hebt gemaakt om het boek drukklaar te krijgen. In het voorbeeld hou je bij een verkoopprijs van €19,95 en een korting van 42% dus bruto: €18,82 – 7,90 = €10,92 over. Stel dat je het boek laat drukken in een oplage van 1000 waarbij de kostprijs van 1 boek €2,06 is dan is je nettowinst €8,86. Hierbij heb ik nog geen rekening gehouden met eventueel andere kosten die je hebt gemaakt voor bijvoorbeeld een redacteur.

Bertus Van Heusden

Hallo Yordy,
Uitleg is helder, alleen… In reactie op (en misschien in navolging van) F.Frijns schrijf je twee keer betaald waar betaalt juist zou zijn. Schrijf je voor schrijvers, sta dan niet te kijken als je op je vingers gekeken wordt! Hopelijk is dat nog te veranderen, want mij doet het pijn aan de ogen.

Rob Vennix

Hallo Yordy,
Hartelijk dank voor je uitleg. Met een ding blijf ik nog zitten en dat is het volgende.
Je schrijft dat op een A-boek 42% boekhandelskorting berekend wordt en dat bol.com, omdat deze het grootste is de privileges heeft om 45% boekhandelskorting te eisen. Dat is 3% meer dan op de boeken welke verkocht worden via de gewone boekhandel.
Ik heb een boek geschreven wat een verkoopprijs heeft van € 24,95 incl. B.T.W.. Als deze verkocht wordt bij Boekenbestellen.nl ontvang ik € 7,34 per verkocht boek. Dit snap ik omdat dit rechtstreeks gebeurt zonder tussenkomst van het CB. Besteld een boekhandel via het CB een boek dan ontvang ik € 3,78 per boek(16% van de verkoopprijs excl. B.T.W.), maar besteld bol.com via het CB een boek dan ontvang ik maar € 0,25 oftewel (afgerond) 1% van de verkoopprijs excl. B.T.W. als netto winst. Ik vind dit een belediging naar elke schrijver.
Misschien heb ik het mis maar het is toch wel interessant om te weten waar bij bol.com de kosten gemaakt worden vooral omdat hun kosten in de verzendkosten zitten en niet zoals bij een fysieke winkel in de totale presentatie.
Vriendelijke groet,
Rob Vennix

Co

Hoe werkt een boekenwinkel met overgebleven boeken? Wat hij overhoudt na een bepaalde terug aan de auteur of blijf het bij de boekhandelaar

Yordy (Pumbo)

Je hebt uiteraard helemaal gelijk Bertus. Het artikel laat ik altijd redigeren maar mijn reacties niet en het is inderdaad niet mijn sterkste kant. Bedankt voor je opmerking!

Henk Van Oosterwijk

Bedankt. Duidelijk.
Gr. Henk.

P.H. Palmbergen

Een zeer duidelijk overzicht over de boekhandels kortingen. Verder goed uitgebreid met de onderbouwingen. De voorbeeld berekeningen spreken voor zich. En ook is goed dat men weet dat de verzendkosten een kleine bijdrage is. Eigenlijk is dat ook wel logisch. De tarieven voor het verzenden zijn erg hoog. Een boek is zwaar en zit in een speciale verzend doos om goed aan te komen bij de besteller. En dat is erg belangrijk. Voor slechts € 2,00 kan dat allemaal niet. Dus het is erg goed dat men slechts deze bijdrage hoeft te betalen.

Bedankt voor deze informatie.

P.H. Palmbergen, een schrijver bij Pumbo.

Wouter (Pumbo)

Graag gedaan en bedankt voor uw reactie!

Arno Van Den Kieboom

Bedankt voor de uitleg. Echt fijn die berekening. Zeker omdat ik nog aan het begin sta als uitgever.

Ik heb wel een vraag. Als een boekhandel een boek van mij besteld via CB en dan ga ik even uit van verkoopprijs inc btw van 17,95.
Exclusief btw is dat dan 16,88. Min 42 % korting, betekent dat de boekhandel 9,80 euro moet betalen.
Moet ik wel de officiele verkoopprijs inc btw als mijn omzet zien of dat wat de boekhandel betaald?

Yordy (Pumbo)

De omzet wordt bepaald door de hoogte van je factuurbedrag. Als er op de factuur €9,80 staat dan is dat de omzet. Omzet is niet een heel belangrijk cijfer. Je kunt beter kijken naar bruto/nettowinst en aantallen verkochte boeken.

Evelina Zinger

Hallo Yordy,

Ik kwam ook de kosten van het CB tegen (30,- per maand en 1,29 per verkocht boek). Zijn dat bedragen die hier nog bij komen?

Groetjes Evelina

Annemarie Hering

Ik moet nog steeds even slikken als ik mijn boek 'Sla met suiker', verkoopprijs 19.95 euro verkoop via de boekhandel en Pumbo regelt alles, ik maar 1.77 overhoud. Wordt het via bol.com gekocht dan houd ik maar 1.20 over.

Yordy (Pumbo)

Je geeft het boek POD uit. Zonder investering en voorraad. De boeken die besteld worden die worden dus on demand gedrukt en verstuurd. De kostprijs van 1 boek is dan een stuk hoger dan wanneer je er in 1 keer 500 of 1000 laat drukken. Het voordeel is dat je geen investering hoeft te doen en dus minder risico loopt. Het nadeel is dat je minder winst op een verkoop maakt.

Y. Visser

Stel dat een boekhandel veel boeken tegelijkertijd bij mij bestelt, op aanvraag van 1 klant. Kan ik dan onderhandelen zodat de boekhandelkorting wat naar beneden gaat? Hij heeft dan geen kosten. (ik verzend ook aan zijn klant). NB het gaat om een w boek.

Yordy (Pumbo)

Dit is niet de gebruikelijke manier om boeken via de boekhandel te verkopen. Een boekhandel levert doorgaans zelf de boeken aan de klant.

Een boekhandel krijgt dan meestal meer korting omdat hij een grotere oplage afneemt. Hierdoor neemt zijn risico ook toe en daarom een hogere winst voor de boekhandel.

Als je zelf een afspraak met een boekhandel hebt gemaakt en hier staat in dit jij de boeken rechtstreeks naar de klant verstuurd dan heeft de boekhandel veel minder risico dus dan vind ik het wel weer logischer dat de boekhandel minder korting krijgt.

Ik zou alleen wel even goed nakijken of dit in je afspraak met de boekhandel staat want dit is niet gebruikelijk.

Maaike

Scrabblewoord-comment is leuk. Ik zou er wel een ‘haakje sluiten’ achter plaatsen. Ook gezien het feit dat schrijvers een. Eentje lastig zijn in zulke dingen. 🤓

Maaike

Met een typo in mijn eigen comment...

Yordy (Pumbo)

Bedankt. We hebben het aangepast.

Sander Hunink

Beste Wouter,

Bovenstaande uitleg is verhelderend, ook prettig is de rekentool. Wat voor mij nog onduidelijk is, is wat er nou precies op de kwitantie moet komen te staan. Als particulier mag ik geen btw rekenen. Klopt het dat ik dan gewoon 20% boekhandelskorting van de verkoopprijs moet afhalen en dat het overblijvende bedrag de inkoopprijs is voor de boekhandel?

Dus als rekenvoorbeeld:

De verkoopprijs van mijn boek is 34,95. Op het boek zit 20% boekhandelskorting. Dat maakt 27,96 inkoopprijs voor een boekhandel (ex verzendkosten bij verzending eigen voorraad thuis).

Ik hoor het graag,

met vriendelijke groet, Sander Hunink

Jan Mulder

Yordi,
Ik was gisteren bij een boekhandel die geinteresseerd was in mijn boek, geen consignatie wilde maar me vertelde dat ze niet akkoord zijn met de standaard korting (42%).
Deze boekhandel wil als condities, bij levering via het CB, 45 DIO (ipv de standaard 42 DGD).
Je begrijpt dat ik de winkel met een groot vraagteken boven mijn hoofd verlaten heb...
Kun jij hier iets over zeggen?

jan

Jan Mulder

Wat ik er nog bij had moeten zeggen; hij keek in het systeem van het CB, en concludeerde daaruit dat de korting 42% zou zijn.

Yordy (Pumbo)

De standaard boekhandelskorting is inderdaad 42%. Als een boekhandel dat te weinig vindt dan kan hij natuurlijk zelf eisen dat hij 45% wilt hebben of anders het boek niet in de verkoop nemen. Het is aan de uitgever of hij daar mee akkoord wilt gaan of niet.

Het is voor een boekhandel altijd een afweging van hoe groot hij de kans acht dat het boek verkocht wordt ten opzichte van de winst die hij er mee gaat maken. Deze boekhandel wil blijkbaar het boek wel verkopen maar dan alleen als er voldoende vergoeding tegenover staat.

Zodra de afspraak is gemaakt kunnen wij voor die boekhandel instellen dat hij 45% korting krijgt zodat de facturatie automatisch verloopt. We kunnen dan ook instellen dat de boekhandel op basis van DIO (distributie in opdracht) geleverd krijgt en niet op basis van de standaard DUD (Distributie uit depot). Bij DIO betaald de uitgever de uitslagkosten van het CB en bij DUD betaald de boekhandel die. Deze boekhandel wil dus naast een hogere korting ook minder kosten betalen aan het CB.

Je moet jezelf dus afvragen hoe graag je het boek in de verkoop bij deze boekhandel wilt en hoeveel marge je daar voor af wilt/kunt staan.

Lucy Reijnen

Ik heb een educatief spel uitgegeven. Onder welke categorie 'boeken' valt dat? Ik heb van een boekhandel spontaan een aanvraag gekregen. Deze boekhandel wil mijn spel in de verkoop nemen en vraagt hoeveel boekhandelskorting ze kunnen krijgen.
Hoe moet ik dat berekenen?
En hoe weet de boekhandel van mijn uitgave en mijn e-mailadres?

Yordy (Pumbo)

Spellen kunnen onder de 0 NUR-code vallen. Als het voor kinderen is gemaakt dan is dat NUR-code 023. Hoe je de boekhandelskorting kunt berekenen staat hierboven in het artikel uitgelegd. Vul de verkoopprijs in en wat voor korting je af wilt staan aan de boekhandel en de cijfers komen eruit rollen. De boekhandel krijgt niet een melding als er een nieuw boek (of spel) op de markt verschijnt. Je zult zelf reclame moeten maken richting de boekhandels. Als het boek of spel is aangemeld bij het CB kan de boekhandel dat via het CB bestellen en heeft de boekhandel je emailadres niet nodig. De boekhandel kan het email adres wel op zoeken bij het CB.

Koen

Blijkbaar worden er weinig vragen gesteld bij de mindere bijdrage die bol.com geeft aan de auteur (op mijn boek betaalt bol.com 3,53 EUR minder uit dan CB). Excuses als: zij moeten het boek nog verzenden of zij hebben 'extra kosten', gaan er bij mij niet in. Elke gewone boekenwinkel heeft deze 'extra' kosten ook en als men nog verzendingskosten moet aanrekenen dan doet men dit maar (net zoals pumbo trouwens extra kosten aanrekent voor verzending).
Op deze manier is het onmogelijk voor een gewone boekhandel om eerlijk te concurreren met bol.com. Graag had ik als auteur de keuze gehad om bol.com te weigeren als distributeur als zij niet dezelfde bijdrage leveren als elke andere boekhandel in Nederland.

Yordy (Pumbo)

Bol.com eist een hogere boekhandelskorting. Dat kunnen zij eisen omdat zij de grootste boekhandel in Nederland zijn. Wij hebben zelf nooit van Bol.com te horen gekregen dat dit komt omdat zij “extra” kosten hebben. Dat is volgens ons ook niet de reden.

Bol.com moet uiteraard de verkoopprijs hanteren die alle boekhandels moeten hanteren. Op prijs kan bol.com dus niet een voordeel krijgen. Uiteraard kunnen ze met het extra geld wat ze verdienen wel meer reclame maken en daardoor een voordeel behalen.

Het is niet mogelijk om Bol.com uit te sluiten van verkoop omdat het CB waarbij Bol.com ook aangesloten is daar geen optie voor biedt. Als wij een boek aanmelden bij het CB is het boek voor iedere boekhandel te bestellen die is aangesloten bij het CB.

Het is ook niet slim om Bol.com uit te sluiten. Je mist dan echt verkopen omdat heel veel klanten via Bol.com bestellen. Uiteraard niet alle klanten maar wel een flink aandeel.

Anne

Ik had ook graag de keuze gehad om bol.com te weigeren. Het is te belachelijk voor woorden dat zij uiteindelijk bepalen wat de prijs van mijn boek wordt.

Ik maak prentenboeken en er is geen mens die een prentenboek gaat kopen die meer dan 14,95 kost. Dat is namelijk de normale prijs die een normale uitgever in de boekenwinkel vraagt. Waar de koper dus ook nog eens verzekerd is van kwaliteit dus.
Voor mij is een prijs van 14,95 prima. Bij deze prijs zou ik 1,81 euro winst krijgen van de boekhandel.

Bij Bol.com sta ik dan echter 0,31 cent in de min.

Ik vind het prettig dat ik wel kan kiezen voor boekenbestellen.nl als exclusief verkoopkanaal, maar omdat het NBD Biblion bij het Centraal Boekhuis inkoopt moet ik wel kiezen voor een aansluiting bij de CB Boekhandels. Maar dan moet ik mijn prijs minimaal met 2 euro verhogen!! Want zelfs al krijg ik winst van het centrale boekhuis, kan ik bol.com blijkbaar niet uitsluiten: "Niet mogelijk. Verkoop via Bol.com moet positief zijn."

Bol.com maakt gewoon misbruik van hun machtspositie en pikt alle winst in die voor de auteur zou moeten zijn.
Het gevolg van dit alles is dat ik mijn prijs moet verhogen.. en ik verkoop daardoor juist MINDER omdat niemand 16,95 gaat uitgeven voor prentenboek van 24 lullige pagina's die niet eerst door een uitgever onder handen is genomen en dus gegarandeerd is van kwaliteit (uit oogpunt van de koper dan hé...)

Ik hoop dat jullie in de toekomst een loophole kunnen bedenken om Bol.com uit te sluiten.

Yordy (Pumbo)

Biblion kan ook bij ons rechtstreeks inkopen. Het is niet verplicht om dit via het CB in te kopen.

Anne

Yordy, dat wist ik niet. Wat superfijn om te horen. Nog een vraagje.. Heeft je boek persé een isbn nodig als het NBD Biblion bij jullie inkoopt? Omdat het niet persé een isbn nodig heeft voor boekenbestellen.nl

Ik begin gelijk aan mijn nieuwe boek na dit goede nieuws.. haha!

Yordy (Pumbo)

Een ISBN is wel verplicht. Gelukkig zijn die heel goedkoop en kun je bij ons aanvragen voor €12,50.

Florance

Hallo

Ik zou graag weten onder welke categorie een prentenboek valt? De kosten zijn namelijk al
snel hoger ivm het kleurgebruik.
Groet Florance

Yordy (Pumbo)

Een prentenboek heeft dezelfde kortingen als het normale boek. Meestal worden prentenboeken in grotere oplage gedrukt om de prijs per stuk lager te krijgen.

Arthur Van Reijsen

Is het wel eens voorgekomen dat door de korting van het CB (42%) de kosten negatief waren?
drukkosten tov winst?

Yordy (Pumbo)

In principe kan dit niet voorkomen omdat wij het boek dan niet aanmelden bij het CB. De winst moet altijd positief zijn anders moeten wij de auteurs een factuur gaan sturen als er een verkoop is geweest.

Heel soms komt het wel eens voor. Zo is in januari 2019 het BTW tarief verhoogd naar 9%. Klanten die in 2018 een boek via het CB verkochten waarbij er heel weinig winst overbleef kunnen nu door de BTW verhoging net in de min terecht komen. Als wij dit tegenkomen zullen we dit melden aan de auteur/uitgever.

Bert Sauer

In welke categorie boeken valt een jaaroverzicht van het MotoGP wereldkampioenschap. Betreft dus een jaarlijks verschijnend exemplaar met een overzicht van alle Grand Prix races in dat jaar.

Yordy (Pumbo)

Dat is meestal een A-boek met 42% boekhandelskorting. Als de verkoopprijs heel hoog is kunt u er voor kiezen om er een O-boek van te maken met een minder hoge korting.

E. De Vries

- Wat is de definitie van boekverkopers?
- Is elke onderneming die minstens 1 publicatie verkoopt een boekverkoper? Bijvoorbeeld een reisorganisatie die een paar boeken over de bestemmingen verkoopt als nevenactiviteit.
- Als de onderneming niet als boekverkoper wordt gezien, welke kortingspercentage kan dan worden gegeven?
- Kan een uitgever andere kortingspercentages hanteren als de partner die korting krijgt geen Nederlandse onderneming is?

Yordy (Pumbo)

Het maakt niet zoveel uit wat de definitie van een boekverkoper is.
Of het nu een echte boekhandel is of een ander bedrijf wat je boek wilt verkopen. Je kunt altijd per boekverkoper afspreken wat voor korting je wilt weggeven.
Het is dus mogelijk om af te wijken van de standaard boekhandelskorting.
De vraag is alleen of een boekverkoper je boeken evengoed wilt verkopen als hij een lagere boekhandelskorting krijgt.

George Philip Birney

Het zou leuk zijn om bol.com te kunnen uitsluiten, want die rekent schandalige percentages.

Yordy (Pumbo)

Het is helaas niet mogelijk om Bol.com uit te sluiten bij een verkoop via het CB. Het CB geeft geen mogelijkheid om dit per titel in te kunnen stellen. Het is dus of alles titels via Bol.com verkopen of geen 1 titel.

Elly Van Driel

Goedenavond, Ik woon en ben belastingplichtig in Frankrijk. Schrijf een boek voor de Nederlandse markt. Krijg ik dan te maken met BTW-perikelen of worden die via Pumbo verrekend met de belastingdienst? De netto-winst over een boek is geen probleem dat kan ik als neveninkomsten opgeven.

Wouter (Pumbo)

Beste Elly, we hebben u inmiddels ook al uitgebreid per e-mail geantwoord omdat het nogal specifiek is. Maar kort samengevat; de btw op de verkopen in NL worden door boekhandels en Pumbo verwerkt. De uitbetaling van verdiensten ligt iets anders, in Frankrijk kun je 'neveninkomsten' als particulier niet opgeven, je moet je altijd als 'micro-entrepreneur' inschrijven. Zie ons uitgebreide artikel op onze Franse website: https://www.pumbo.fr/publier-un-livre/auto-edition-et-statut-fiscal

Ellis Overbeek

Goedemiddag, klopt het dat als ik een ISBN nummers via jullie aanvraag jullie dan eigenaar zijn van mijn titel? En als ik niet meer via jullie zou willen verkopen dat ik dan een nieuwe ISBN moet aanvragen? Ik lees namelijk dat dit bij ook bij uitgeverijen voor zelf uitgeven voorkomt.

Silvie

Kan het ook zo zijn dat je met een (online) boekhandel minder marge afspreekt dan 42% omdat je ze noemt en naar hun verwijst op je eigen website?

Silvie

Maar als je boek bij CB is aangemeld, wordt toch via alle (online) boekhandelaren 42% berekend? Dus ook bij Bol.com? Dat is wat het CB mij tenminste zegt.

Yordy (Pumbo)

Dat kun je wel afspreken met een boekhandel maar meestal is het juist andersom. Je geeft ze meer korting zodat ze meer hun best doen voor jouw boek.

Yordy (Pumbo)

Bol.com heeft een aantal jaar geleden besloten niet meer akkoord te gaan met 42% korting. Ze willen meer korting of anders zetten ze het boek niet meer te koop. Kortingen kunnen zelfs oplopen tot 48% maar wij hebben dit vast kunnen zetten op 45%.

Mario Van De Luijtgaarden

dag ik heb een vraag. In het kader van een crowdfunding ga ik het boek "kruistocht in spijkerbroek' verkopen met een nieuwe speciaal ontworpen boekenomslag. Ik heb hiervoor toestemming van de uitgever. Ik wil graag marge maken op dit boek omdat ik de inkomsten ga gebruiken voor Mijn Kruistocht in Spijkerbroek want ik ga de tocht van 1000 km zelf nawandelen deze zomer.

vraag: ik heb een website en webshop. Kan ik deze boeken (winkelprijs 14,95) kopen met boekhandelskorting van 42% en hoe ziet de rekensom er dan uit met btw etc? Of kan ik e eventueel via jullie bestellen met die korting? Alvast dank voor jullie reactie

Yordy (Pumbo)

Je moet dan als boekhandel aanmelden bij het CB. Dit kost volgens mij rond de 67 euro per maand.
Daarnaast moet je dan als boekhandel de verzendkosten van het CB naar de eindklant betalen.
De 42% marge die je dan krijgt worden grotendeels opgeslokt door deze kosten. Daarom denk ik niet dat je hierdoor veel geld zult overhouden voor een wandeltocht.

An

Hallo, een vraag:
ik heb een boek bij een uitgever uitgegeven,
ik heb een doos met boeken besteld om zelf direct te verkopen aan mijn netwerk en tijdens lezingen. Is het gebruikelijk of niet om als auteur in zo'n geval ook handelskorting te krijgen als ik zo'n doos boeken van de uitgever koop en zelf mij inzet voor de verkoop als ondernemer zijnde?
Ik dacht dat elke commerciële partij die korting kon krijgen, of echt alleen geregistreerde boekhandels?

An

Yordy (Pumbo)

Het is wel gebruikelijk om dan een korting te krijgen.
je eigen boek kopen voor de consumentenprijs is natuurlijk vreemd.

Fred Van Wijk

Nuttig. Maar ...
Ik kan die prijzen zelf ook wel uitrekenen, maar als jullie een tool ter beschikking stellen zou ik ook andersom rekenen: Als ik een boek (of 10 of 100, of ...) bij jullie laat drukken is er dus een kostprijs. (ik dacht incl 9% btw). Een hard getal om mee te beginnen.
Dan moet ik dus daar eventuele andere kosten bij optellen en mijn targetwinst.
En dán, komen al die kortingen van de handel er dus nog overheen, met een grote impact op de verkoopprijs.
Ik zou dus beginnen met die kostprijs.

Yordy (Pumbo)

De kostprijs van een boek kun je eenvoudig zelf uitrekenen op de volgende pagina

David

Nou hoor ik vaak dat onder consignatie ook wel (licht) beschadigde boeken oplevert en dus feitelijk niet meer verkoopbaar zijn.
Is er niet een soort tussenoplossing voor bijvoorbeeld meer korting te geven? ipv 30, bijvoorbeeld 40? Of zijn er andere tips (ik weet niet wie eigenlijk de boeken evt in plastic verpakt oid (de drukker?) dank!

Yordy (Pumbo)

Het komt wel eens voor dat er boeken beschadigen maar niet vaak.
Vanuit de drukker kunnen de boeken in plastic verpakt worden maar dat gebeurt steeds minder.
Het helpt niet of nauwelijks tegen beschadigingen en het is slecht voor het milieu.

Wouter (Pumbo)

Ik begrijp je opmerking, maar er is wel een verklaring voor. Ik heb even gekeken naar jouw boek. Het is een duur boek om POD te produceren omdat het veel pagina’s heeft waarvan ook nog eens veel in kleur. Het boek is duurder dan een gemiddeld boek en is er dus minder ruimte om 42% korting weg te geven. Daarom is dit boek als een O-boek ingesteld tegen 20% korting. Bol.com gaat alleen niet akkoord met 20% en eist op O-boeken minimaal 35%. Dat verklaart het grote verschil tussen de winst via de normale boekhandel en Bol.com. Overigens maakt ook een online boekhandel veel kosten. Zo moeten ze bijvoorbeeld de verzendkosten betalen (zoals je al aangeeft) van het CB naar de klant, die zijn behoorlijk hoog. En omdat webshops deze kosten niet geheel kunnen/willen doorberekenen aan klanten, is het al snel een aardige kostenpost. Ik hoop dat het zo weer wat duidelijker is!

Yordy (Pumbo)

Als je het boek via het CB verkoopt dan worden de verzendkosten automatisch verrekend en zijn deze voor de boekhandel. Als je het boek zelf aan de boekhandel verkoopt dan moet je met de boekhandel overleggen wie de verzendkosten betaalt. Bij een levering via het CB krijgt een boekhandel vaak al meerdere keren per week veel boeken geleverd dus vallen de verzendkosten per boek wel mee. Dit is natuurlijk anders als je zelf het boek moet verzenden. De verzendkosten lopen dan vrij snel op. Een boekhandel betaalt deze verzendkosten natuurlijk liever niet maar begrijpt ook wel dat er bij 1 boek iets bijgedragen moet worden. Je moet dus zelf goed bepalen hoe graag je het boek via die boekhandel wilt verkopen en hoeveel bijdrage in de verzendkosten daar bij passen.

Wouter (Pumbo)

Hoi Henk, Bedankt voor je reactie. In dit artikel vertellen we er meer over: 
---> https://www.pumbo.nl/support/boek-uitgeven/hoe-zit-het-met-belasting-of-uitkeringsinstantie Je mag overigens als particulier wel een soort van factuur sturen, het heet dan een kwitantie. Je zet de afgesproken prijs op de kwitantie (dat kan de verkoopprijs minus een korting zijn). Je mag op de kwitantie nergens btw vermelden, daar heb je als particulier namelijk niets mee te maken. De kwitantie moet alleen duidelijk maken wanneer én welke goederen er geleverd zijn. De inkomsten moet je vervolgens weer opgeven aan de Belastingdienst. De boekhandel kan in dit geval echter geen btw verrekenen, dus niet elke boekhandel zal een kwitantie wenselijk vinden. Via Pumbo.nl handelen wij de btw voor je af, dat is ook voor boekhandels prettiger.

Wouter (Pumbo)

Hoi Sander, als particulier mag je geen factuur maar wel een zogenaamde kwitantie sturen. Daarop mag je, zoals je aangeeft, geen btw berekenen en vermelden. Als een boekhandel akkoord gaat met een kwitantie, dan kun je de korting berekenen zoals je zelf wilt, mits je maar niet spreekt over en melding maakt van btw. Een kwitantie moet wel aan enkele eisen voldoen, online zijn diverse voorbeelden te vinden. Neem bij twijfel over de eisen anders contact op met je accountant. Vergeet niet dat je je inkomsten uit kwitanties bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting moet aangeven als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Zie ook ons artikel 
---> https://www.pumbo.nl/support/boek-uitgeven/hoe-zit-het-met-belasting-of-uitkeringsinstantie

Yordy (Pumbo)

Wij zullen nooit de eigenaar van jouw titel worden. Dat is juist het mooie van Pumbo. Wij werken niet met contracten en je blijft zelf volledig in controle. Het ISBN wordt alleen geregistreerd op ons ISBN prefix. Meer info op de volgende pagina: https://www.pumbo.nl/boek-uitgeven/isbn-aanvragen-in-6-stappen Je bent dus ook vrij om op ieder moment te beslissen weg te gaan bij Pumbo en als je het boek dan evengoed nog wilt uitgeven hoef je alleen maar een nieuw ISBN aan te vragen. Een uitgeverij voor zelf uitgeven bestaat niet. Of je bent een uitgeverij of je geeft zelf uit. Een uitgeverij die zichzelf een uitgeverij noemt maar de klanten dan zelf laat uitgeven is een beetje omgekeerde wereld. Helaas zijn er veel partijen in Nederland die wel zo te werk gaan. Meer info op de volgende pagina: 
---> https://www.pumbo.nl/support/boek-uitgeven/uitgeverij-afzetterij

Wouter (Pumbo)

Hoi Jan, Hartelijk dank voor je aanvulling maar het verhaal klopt niet helemaal. Het 6% tarief geldt: - als het een educatieve cd-rom of dvd betreft - als de inhoud van een boek op een andere fysieke drager staat dan papier, zoals een cd-rom, dvd of usb-stick Voor digitale boeken die niet op fysieke dragers worden verkocht, geldt het 21%-tarief. Het criterium voor 6% is de fysieke drager, een gedownload e-book valt niet onder deze regeling. Het hoeft ook niet per se voor studiedoeleinden te zijn. Zie ook:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdi…

Ed Ploeg

Mijn boek, verkoopprijs 24,95, wordt verkocht via de kanalen boeken bestellen en CB incl. Bol. Die verkoopprijs is ingegeven omdat bij een lagere prijs de marge bij Bol negatief zou zijn. De laatste twee verkopen waren via Bol. op 19 december '22 had ik nog een marge bij Bol van €3,09. Op 24 februari '23 is er weer een verkocht bij Bol waarbij de marge ineens nog maar €1,03 was. Boek wordt POD verkocht dus is er geen oplage, maar als de marge nog verder terugloopt wordt het wel risicovol. Kun je dan overstappen op een nieuwe druk met een toevoeging en een storende fout verbetering?

Yordy

De marge is lager geworden omdat de drukkosten per boek zijn toegenomen. Je kunt inderdaad overstappen op een nieuwe druk omdat er geen voorraad is. Dat is dan weer het voordeel van POD.

david

kan het zijn dat de tool niet helemaal goed een berekening maakt? Als ik een boekenprijs van 17,95 invul komt er een ex bedrag uit van 17,01. Terwijl dit 16,47 moet zijn. (dus per stuk ex. 9 % btw).

Yordy

Bij de overgang naar onze nieuwe website is er tijdelijk een foutje ingeslopen bij de berekening. Die is inmiddels opgelost.

Reactie toevoegen