ISBN aanvragen in 6 stappen

ISBN aanvragen
Gewijzigd: 17 feb 2023 16 apr 2020

Ieder boek dat in de boekhandel wordt verkocht, heeft een ISBN. Als het uw droom is om uw boek in de schappen van de boekhandel te zien staan – of nog beter: op de tafel met bestsellers – is het dus zaak om een ISBN aan te vragen.

Zonder ISBN is het uitgesloten dat uw boek in de online of offline boekhandel wordt aangeboden. U bereikt een minder groot publiek, loopt potentiële klanten mis en uw boek krijgt niet de aandacht die het verdient. Dat kan niet de bedoeling zijn en daarom adviseren wij u om een ISBN aan te vragen. Maar hoe komt u aan een ISBN, waar moet u allemaal rekening mee houden en – ook niet onbelangrijk – wat kost het?

Betekenis ISBN

De afkorting ISBN staat voor Internationaal Standaard Boek Nummer. Een ISBN is een uniek nummer waarmee de boekhandels, bibliotheken en distributeurs eenvoudig een boek kunnen bestellen.

Kosten ISBN nummer

Kosten ISBN aanvragen

De kosten voor het aanvragen van een ISBN zijn afhankelijk van het aantal ISB-nummers die u wilt aanvragen. Voor 1 ISBN betaalt u € 126,12 inclusief 21% btw en als u er 10 in 1 keer afneemt betaalt u € 327,03 incl. btw (€ 32,70 per ISBN)

Normaal gesproken is de aanvraag van een ISBN binnen één werkdag verwerkt.

ISBN Aanvragen via Pumbo.nl

Kosten_ISBN_aanvragen-via-Pumbo

U kunt er ook voor kiezen om bij ons een ISBN aan te vragen. U kunt dan gebruik kunt maken van onze registratie als uitgever bij Bureau ISBN. Het ISBN is voor Pumbo klanten gratis. Handig voor bijvoorbeeld een eenmalige uitgave! Een nadeel is dat u geen eigenaar bent van het ISBN. Mocht u om wat voor reden dan ook weg willen bij Pumbo, dan kan het ISBN niet meeverhuizen. U kunt dan uiteraard wel weer een nieuw ISBN aanvragen, maar de reviews die het boek bijvoorbeeld online bij Bol.com heeft ontvangen, kunnen niet meeverhuisd worden.

Als u uw boek met onze hulp op de markt brengt, blijft u zelf de uitgever. Daarom adviseren wij u om zelf een ISBN aan te vragen. Op deze manier wordt u de eigenaar van het ISBN en heeft u zelf in de hand wat ermee gebeurt.

ISBN aanvragen stappenplan

Bij het aanvragen van een ISBN komt heel wat kijken en de technische termen vliegen u om de oren. We kunnen ons levendig voorstellen dat u daar niet direct wild enthousiast van wordt. Daarom hebben we een handleiding opgesteld om u stapsgewijs door dit traject te helpen.

Het aanvragen van een ISBN bestaat uit de volgende 6 stappen:

  • Stap 1: Vraag een uitgeversprefix aan
  • Stap 2: Log in op de website van Mijn ISBN
  • Stap 3: Vul de basisgegevens in
  • Stap 4: Geef de betrokkenen door
  • Stap 5: Optionele (meta)data invoeren
  • Stap 6: Gegevens wijzigen?
  • Optioneel: Barcode genereren

Stap 1: Vraag een uitgeversprefix aan

Voordat u zo’n indrukwekkende 13-cijferige identificatiecode aan uw boek kunt toevoegen, moet u over een uitgeversprefix beschikken. Dit is een cijferreeks die is gekoppeld aan een uitgeversnaam, waaronder het ISBN van uw huidige boek én die van eventuele toekomstige boeken worden geregistreerd.

In de keuze voor een uitgeversnaam bent u volledig vrij: u kunt uw voor- en/of achternaam gebruiken of een naam bedenken voor uw eigen (denkbeeldige) uitgeverij.

Als u ervoor kiest om zelf een uitgeversnaam te verzinnen, wil dat nog niet zeggen dat u verplicht bent om uw uitgeverij in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Om misverstanden te voorkomen, is het wel verstandig om van tevoren na te gaan of de naam die u in gedachten hebt niet al wordt gebruikt door een andere uitgever of door een ander (bekend) bedrijf.

isbn_login_registratie

Met onze hulp is het aanvragen van een uitgeversprefix een fluitje van een cent. Ga naar de website van Mijn ISBN en klik links onderin op ‘Eerste keer? Registreer’.

isbn_registratie

Vervolgens komt u op een pagina terecht waar u uw contact- en adresgegevens kunt invullen. Boven aan deze pagina kunt u de uitgeversnaam invullen die u wilt gebruiken. Helemaal onder aan de pagina staat een uitklapmenu. Hier kunt u aangeven hoeveel ISBN’s u de komende drie jaar verwacht te registreren.

Voor de prijs van het uitgeversprefix maakt het niet uit welke keuze u maakt: of u nu een prefix voor één of meerdere ISBN’s aanvraagt; het prefix kost (2018) standaard € 54,23 exclusief 21% btw (± € 65,62 inclusief btw).

Aangezien elke verschijningsvorm van een boek en iedere nieuwe drukeen apart ISBN moet krijgen, raden we u af om een uitgeversprefix te kiezen waaronder slechts één ISBN kan worden geregistreerd – zelfs als u maar één boek verwacht uit te geven.

Verstandiger is het om bijvoorbeeld de optie ‘1 tot 10’ te kiezen. De overige opties zijn alleen relevant voor grote uitgeverijen. Verwacht u snel meer dan 10 ISBN’s nodig te hebben, dan dient u tegenwoordig eerst contact met Bureau ISBN op te nemen. Zij verlenen de grotere prefixen niet zomaar aan iedereen. De noodzaak voor meer dan 10 ISBN’s dient u dan te kunnen onderbouwen.

Hebt u het inschrijfformulier volledig ingevuld? Klik dan rechts onderin op ‘versturen’.

Stap 2: Log in op de website van Mijn ISBN

isbn_log_in_page

Als uw account is aangemaakt of als u reeds een uitgeversprefix hebt, kunt u op Mijn ISBN inloggen met het e-mailadres waarmee u bent ingeschreven en het wachtwoord dat u per e-mail hebt ontvangen (of met een zelfgekozen wachtwoord, als u het toegezonden wachtwoord reeds hebt gewijzigd).

isbn_wijzigen_1

Wanneer u eenmaal bent ingelogd, komt u op de pagina ‘mijn assortiment’ terecht. Op deze pagina kunt u al uw aangevraagde ISBN’s opzoeken. Aan de zijkant vindt u een menu met diverse opties.

Stap 3: Vul de basisgegevens in

isbn_aanvraag_stap_1

Op de registratiepagina waar u vervolgens terechtkomt, moet u de nodige informatie over uw boek achterlaten. We zullen de velden die u moet invullen puntsgewijs behandelen.

Titel: Dit is de titel van uw boek. Als uw boek uit verschillende delen bestaat die allemaal op hetzelfde moment worden uitgebracht (zoals bij een lesmethode), wordt de overkoepelende naam van de publicatie als hoofdtitel beschouwd.

Ondertitel: Dit is de ondertitel of subtitel van uw boek. Bij een boek dat uit verschillende delen bestaat die tegelijkertijd worden uitgegeven, geldt de ondertitel als de naam van een afzonderlijk boek uit deze serie.

Reeksnaam: Als uw boek deel uitmaakt van een serie waarbinnen meerdere delen zullen verschijnen, vult u de naam van deze serie in als reeksnaam.

Reeksnummer: Bij een boek dat onderdeel is van een reeks kunt u achter het reeksnummer aangeven om welk boek uit de serie het gaat.

Verschijningsvorm: Dit is een van de lastigste variabelen. Voor iedere verschijningsvorm van uw boek dient u een apart ISBN aan te vragen. Vandaar dat het bijbehorende uitklapmenu een onwaarschijnlijk groot aantal opties biedt. Bij een paperback of hardcover is er geen vuiltje aan de lucht en kunt u simpelweg voor de optie ‘paperback/softback’ of ‘hardback’ kiezen. In het geval van een ringband wordt het al iets ingewikkelder, want deze optie is niet in het keuzemenu opgenomen. Ook de alternatieve benaming ‘wire-O’ is geen optie; Bureau ISBN spreekt dan over een boek met losse bladeren ofwel een ‘loose-leaf’.

Druksoort: Hier maakt u een keuze uit de opties ‘nieuw boek’, ‘nieuwe druk’ en ‘heruitgave’ (als uw boek eerder bij een andere uitgeverij is verschenen).

Druknummer: Hier vult u in welke druk van uw boek het betreft.

NUR: Dit is een driecijferige code die aangeeft over welk onderwerp een boek gaat en die door boekhandels en bibliotheken wordt gebruikt om te bepalen in welk schap een boek geplaatst moet worden. Hebt u nog niet bepaald wat de NUR-code van uw boek moet worden, dan kunt u dat hier doen.

Taal: Hier vult u de taal waarin uw boek is schreven in.

(Vermoedelijke) Verschijningsdatum: Hier vult u een datum in waarop u verwacht dat het boek gaat verschijnen. Dit is een indicatieve datum en staat dus niet vast.

Als u de gegevens van uw boek heeft ingevoerd klikt u op ‘volgende’. U komt dan in het onderstaande scherm terecht:

isbn_aanvraag_stap_2

Stap 4: Geef de betrokkenen door

We zijn er bijna. Het op één na laatste wat u moet doen, is in dit scherm aangeven welke personen er betrokken zijn bij de totstandkoming van uw boek. Selecteer hun functies en vul hun voor- en achternamen in.

Dit is ook het moment om aan te geven dat u zelf de auteur van het boek bent, als dat inderdaad het geval is. De gegevens over de betrokkenen worden door Bol.com en een groot aantal andere online boekhandels op de verkooppagina van uw boek getoond.

Als u de betrokkenen van uw boek heeft ingevoerd, klikt u op ‘volgende’. In het volgende scherm hoeft u enkel nog optionele informatie door te voeren, zoals de bibliografische imprint en aantal pagina’s. Hieronder vindt u een uitgebreide uitleg van deze velden.

isbn_aanvraag_stap_3

Stap 5: Optionele (meta)data invoeren

Bibliografisch imprint: Dit is de uitgeversnaam zoals deze in uw boek staat vermeld. Normaal gesproken is dit de uitgeversnaam die u bij het aanvragen van een prefix hebt gekozen, maar dat hoeft niet. Geeft u uw boek liever uit onder een andere uitgeversnaam of hebt u bijvoorbeeld eenmalig samengewerkt met een bedrijf dat de kosten voor de publicatie op zich neemt, dan kunt u hier een andere naam invullen.

Begeleidend materiaal: Dit veld hoeft u alleen in te vullen als er een cd-rom, dvd of ander product bij uw boek wordt geleverd.

Aantal pagina’s: Zoals u ziet, is het aantal pagina’s opgedeeld in proloog, hoofdtekst en epiloog. Beschikt uw boek niet over een proloog of epiloog, dan kunt u deze velden leeg laten en vult u het totale aantal pagina’s in achter de hoofdtekst. Deze velden kunt u overigens ook beter niet invullen als uw boek wel een proloog of epiloog heeft, omdat het aantal pagina’s dan nogal eens verkeerd wordt overgenomen.

Illustraties: Hier geeft u aan of het binnenwerk van uw boek uit meer dan tekst alleen bestaat.

Als u alles heeft ingevoerd gaat u naar ‘volgende’ en kunt u de aanvraag van het ISBN afronden. Zodra u op versturen heeft geklikt duurt het ca. 1 á 2 werkdagen voordat u het ISBN heeft ontvangen.

Let op: u kunt Bureau ISBN tegen betaling een barcode van uw ISBN laten maken, maar dit kunt u eenvoudig gratis doen via onze gratis Barcode generator.

Stap 6: Gegevens wijzigen

Wilt u de gegevens die u bij het aanvragen van een ISBN hebt ingevoerd in een later stadium aanpassen, bijvoorbeeld omdat u iets bent vergeten of omdat er iets is veranderd? Dan kunt u dit doen op de website van Mijn ISBN: www.mijnisbn.nl. In het linkermenu kunt u kiezen voor ‘Mijn assortiment’. Zoek het ISBN en klik hierop. Vervolgens kunt u de gegevens aanpassen en opslaan.

Het is aan te raden deze gegevens zo compleet mogelijk in te vullen. Hoe completer de database is gevuld, hoe beter het boek gevonden en getoond kan worden.

Barcode maken

barcode-generator-1

Achter op het omslag moet een barcode komen. Als een vormgever de cover voor u opmaakt, dan kan deze doorgaans ook een barcode aanmaken.

Als u zelf een barcode wilt aanmaken, dan kan dat kosteloos met onze barcodegenerator op de volgende pagina:

https://www.pumbo.nl/support/boek-uitgeven/barcode-generator

Met deze barcodegenerator weet u zeker dat u een barcode maakt die 100% voldoet aan alle eisen die gesteld worden door de boekhandels.

Missie geslaagd: uw boek heeft een ISBN!

Gefeliciteerd! Als u hier bent aangekomen, betekent dat vast dat u alle stappen succesvol hebt doorlopen en dat uw boek inmiddels óf zeer binnenkort over een eigen ISBN beschikt. Dat was makkelijker dan gedacht, of niet?

Hebben we het mis en bent u er nog niet in geslaagd om een ISBN voor uw boek aan te vragen? Laat ons dan weten waar u tegenaan loopt, zodat wij u een helpende hand kunnen bieden. Ook als u aanvullende vragen hebt over het aanvragen van een ISBN, kunt u die aan ons kwijt.

Laat u het aanvragen van een ISBN liever aan ons over? Neem dan contact met ons op.

Reacties

fred van der wal
wo, 20 mei 2020 - 06:39

LS

Kunt u voor mij een ISBN nummer aanvragen?

m. vr. groet

Fred van der Wal

Yordy Spoor (Pumbo)
wo, 20 mei 2020 - 06:56

Ja, dit is gratis. Stuur ons een email met de gegevens van het boek dan gaan wij het ISBN aanvragen

M. van Zuilichem
zo, 07 maart 2021 - 14:13

Voor een heruitgave met aanpassingen (nieuw voorwoord en extra artikel), moet ik daarvoor een nieuw ISDN nummer voor aanvragen en wat moet ik daarvoor invullen? Het is niet nieuw, maar ook geen ongewijzigde heruitgave.

Alvast bedankt voor uw reactie
M. van Zuilichem

Yordy Spoor (Pumbo)
ma, 08 maart 2021 - 07:30

Hiervoor hoef je geen nieuw ISBN aan te vragen.

Victoria
za, 28 mei 2022 - 11:31

Hallo,

Is het isbn nummer plus de barcode zelf bij jullie helemaal gratis?

Yordy - Pumbo.nl
do, 02 juni 2022 - 11:27

Ja, dat klopt. Deze zijn gratis als je het boek via ons laat produceren. 


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd of zonder uw toestemming gebruikt voor marketing doeleinden. Verplichte velden zijn gemarkeerd