In Nederland is het zelf schrijven en uitgeven van een boek populair. Steeds meer mensen starten met het schrijven van een boek. Iedere auteur heeft hierin zijn eigen doelstelling: is het hobbymatig of juist zakelijk? Ook de persoonlijke omstandigheden zijn per auteur verschillend. Schrijf je vanuit een vaste dienstbetrekking, een eigen bedrijf of ontvang je een uitkering? In veel situaties komt al snel de Belastingdienst of de uitkeringsinstantie om de hoek kijken. Hoe moet je je als auteur én uitgever opstellen? Waar moet je aan voldoen? Hieronder worden de belangrijkste aspecten toegelicht.

Image
Boek uitgeven: belastingdienst of uitkeringsinstantie

1. Wanneer moet een auteur belasting gaan betalen over de verkopen van zijn boek?

Het is belangrijk om hier een duidelijk onderscheid aan te brengen in:

 1. Hobbymatig schrijven
 2. Schrijven met winstoogmerk
Hobbymatig schrijven

Ga je als auteur eenmalig een boek schrijven dat een minimale oplage telt, dan hoef je richting de Belastingdienst geen actie te ondernemen. De opbrengst van je boek minus de gemaakte kosten dien je bij de aangifte inkomstenbelasting op te geven als ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’. Over dit bedrag moet je inkomstenbelasting betalen. Je geniet verder geen fiscale aftrekregelingen. Wordt je boek plotseling ‘opgepakt’ en nemen de verkopen fors toe? Neem dan contact op met de Belastingdienst, zij kunnen jou hierover adviseren wat te doen qua administratie en aangiftes.

Schrijven met winstoogmerk

Veel schrijvers die zelf een boek uitgeven, willen er – naast veel gelezen worden – ook aan verdienen. Auteurs worden steeds behendiger als het gaat om het promoten van hun boek: de gemiddelde verkopen per boek stijgen jaarlijks bij Pumbo.nl. Ga je je boek puur voor de winst verkopen? Of maakt je boek deel uit van een groter zakelijk belang (bijvoorbeeld een online portal, een webshop of trainingen)? Neem dan vooraf contact op met de Belastingdienst. Laat je goed informeren en geef aan dat je als ondernemer wilt worden gezien. Dit geeft namelijk een aantal fiscale voordelen.

Om voor de inkomstenbelasting als ondernemer te worden gezien, is – naast zelfstandig je werkzaamheden uitvoeren – winst met je boek maken essentieel. Verder telt voor de fiscus onder meer mee hoeveel tijd je in je boek (en bedrijf) steekt. Hier geldt het zogenaamde ‘urencriterium’. Als je minimaal 1.225 uur per jaar aan je boek besteedt, heb je recht op een aantal aftrekposten – bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, die voor startende auteurs (lees dus: ondernemers) nog verhoogd wordt met de startersaftrek. Afhankelijk van de winst op je boek kun je enkele duizenden euro’s aftrekken. Houd dus altijd een goede urenregistratie bij.

Kleineondernemersregeling

Ter info: boeken vallen per 1 januari 2019 onder het 9%-tarief, e-books kennen per 1 januari 2020 ook een btw-tarief van 9%. Als eigenaar van een (kleine) onderneming moet je btw afdragen. Is deze echter erg laag, dan kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling. Je moet met je bedrijf voldoen aan de regels die de Belastingdienst hiervoor opgeeft (zie hieronder). Het voordeel is dat je minder en soms helemaal geen btw hoeft af te dragen. Je kunt zelfs ontheffing krijgen van de administratieve verplichtingen rondom het aanvragen van de btw: je hoeft dan nog maar één keer per jaar btw-aangifte te doen.

Voorwaarden kleineondernemersregeling

Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de kleineondernemersregeling (let op: de criteria kunnen jaarlijks wijzigen, houd de website www.belastingdienst.nl in de gaten):
 

 • Je betaalt minder dan €1.883,- btw in een jaar.
 • Je hebt een eenmanszaak of maakt deel uit van een maatschap of vof.
 • De onderneming is gevestigd in Nederland.
 • Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw.

Sta je als startende/kleine onderneming aangemerkt bij de Belastingdienst, dan hoef je in eerste instantie maar één keer per jaar aangifte te doen. De stap naar kwartaal gaat automatisch bij overschrijding van de drempel. Eventueel kun je ook maandelijks de aangifte verzorgen.

Ontheffing (dus geen aangifte doen) is alleen mogelijk als je aannemelijk kunt maken dat je de komende jaren niet meer dan €1.345,- btw hoeft te betalen. Je profiteert dan uiteraard ook niet van de btw-aftrekregeling.

Update: per 1 januari 2020 zijn er nieuwe regels van kracht met betrekking tot de KOR (kleineondernemingsregel). We hebben een apart artikel over de nieuwe KOR 2020 geschreven.

 

2. Wanneer moet een auteur zich bij de KvK inschrijven?

Schrijf je hobbymatig een boek, dan is inschrijving bij de KvK niet noodzakelijk. Anders wordt het als je met je boek echt winst wilt gaan behalen. Daarbij kan het boek ook een middel zijn om meer business te genereren: denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een expertboek. Heeft het schrijven en uitgeven van je boek een zakelijk karakter? Maak dan een afspraak met de KvK. Zij zullen je plannen aanhoren en beoordelen of je je (op basis van de Handelsregisterwet) moet inschrijven. Globaal geldt dat je wekelijks zo’n 10-15 uur moet besteden aan je onderneming en een omzetverwachting hebt van minimaal €10.000,- per jaar.

 

3. Wanneer komt een uitkering in gevaar als je als auteur een uitkering hebt en één of meerdere boeken verkoopt?

WW-uitkering

Ontvang je als auteur een WW-uitkering? Dan moet je vooraf je plannen kenbaar maken aan het UWV. Voor de financiële afwikkeling zijn twee opties mogelijk:

 1. Via een wijzigingsformulier aangeven: de gemaakte uren worden gekort op de WW-uitkering. Deze optie wordt gezien als de meest ongunstige variant.
 2. Startersregeling aanvragen: hiervoor moet je toestemming krijgen van je werkcoach. De startersregeling houdt in dat je maximaal 26 weken lang 29% gekort wordt op je WW-uitkering. Ongeacht hoeveel tijd je stopt in het schrijven van het boek. Ook de verdiensten spelen geen rol, zelfs niet als je boek een bestseller wordt!
WIA-uitkering

Ontvang je als auteur een WIA-uitkering? Geef dan altijd je verdiensten door via een wijzigingsformulier. De eventuele winst wordt zo verrekend met de (voorschotten) uitkering voor een nieuw jaar.

Bijstandsuitkering

Ontvang je als auteur een bijstandsuitkering, dan worden je inkomsten gekort op je uitkering. Je moet je inkomsten aangeven bij de gemeente waarin je woont. Doe je dit niet, dan kun je worden gekort op je toekomstige bijstandsuitkering. Ook is de kans groot op een terugvordering van de te veel ontvangen uitkering.

Neem dus – voordat je start met het schrijven van je boek – contact op met de gemeente. Zij kennen ook de uitzonderingen. Sommige inkomsten worden namelijk niet gekort of worden gedeeltelijk vrijgelaten. Zij bepalen zelf welke inkomsten – volledig of gedeeltelijk – zijn vrijgesteld.

 

4. Wat is het verschil tussen inkomsten en royalties?

Inkomsten

Dit is de winst bij de verkoop van boeken. Je bezit zelf alle rechten.

Royalty

Een royalty kun je het best omschrijven als een auteursrechtvergoeding. Je geeft de gebruiksrechten of je recht als uitgever aan een derde partij. Iedere keer dat je boek verkocht wordt, krijg je hier een vergoeding (royalty) over. Je ontvangt een vooraf afgesproken percentage (doorgaans tussen de 5 en 15% per verkocht boek). Als auteur ontvang je in veel gevallen jaarlijks de totale som aan royalties. Als je boek in 2016 wordt uitgegeven, dan ontvang je de royalties in 2017.

Verdien geld per uitgeleend boek

Je kunt ook proberen om je boek in de bibliotheek te krijgen. Iedere keer dat je boek wordt uitgeleend, ontvang je daarvoor een bedrag: de zogenaamde leenvergoeding. Gemiddeld ligt deze leenvergoeding tussen de 3 en 10 cent per uitlening. Stichting Lira (www.lira.nl) verzorgt de financiële afwikkeling. Lira keert eenmaal per jaar het geld uit aan de auteurs, dit vindt plaats in december. De inkomsten worden bij de aangifte Inkomstenbelasting opgevoerd.

 

5. Hoe zit het met de btw op royalties?

Pumbo.nl noemt het verschil tussen de verkoopprijs en de kosten ‘marge’. Dit is vergelijkbaar met een royalty of commissievergoeding. Word je door de Belastingdienst gezien als een onderneming, dan zijn deze royalties voor een auteur in beginsel altijd belast, maar er is een uitzondering: leenvergoedingen van bibliotheken zijn vrijgesteld van btw.

Pumbo.nl betaalt de marge plus de btw alleen uit aan auteurs die als ondernemer aangemerkt worden. De auteur neemt deze ontvangen btw op in de aangifte. De 9% btw op de verkopen van het boek of 9% btw op een e-book worden geïncasseerd en afgedragen door de verkopende partij en staan los van de margevergoeding aan de auteur. Voor deelnemers onder de nieuwe KOR per 01-01-2020 geldt er een btw-vrijstelling, voor particulieren is btw helemaal niet aan de orde en ontvangt u de netto-opbrengsten.

 

6. Wanneer geldt de btw-vrijstelling voor auteurs?

De Belastingdienst geeft aan dat de volgende activiteiten vrij zijn van btw:
 

 • schrijven van publicaties voor gedrukte of digitale media met daarin je eigen gedachtegoed
 • vertalen van boeken
 • samenstellen van woordenboeken
 • signeren van je eigen werk
 • optredens voor bijvoorbeeld radio of televisie, waarbij je uit eigen werk voorleest of daarover vertelt

 

7. Als je investeert in bijvoorbeeld het ontwerpen van een cover of het laten redigeren van de tekst, is dat dan nog aftrekbaar?

Een auteur die hobbymatig schrijft, kan de gemaakte kosten aftrekken van de winst. De winst geef je vervolgens op bij de afgifte Inkomensbelasting. Voor een auteur die winst wil gaan genereren (en als ondernemer wordt aangemerkt), gelden de volgende richtlijnen:
 

 • Btw: je kunt de gemaakte kosten verrekenen als voorbelasting. Voorwaarde is dus dat je als ondernemer wordt aangemerkt door de Belastingdienst.
 • Inkomstenbelasting: hier voer je de opbrengst minus de gemaakte kosten op.

Noot: Dit artikel is mede opgesteld op basis van telefonische interviews met de Belastingdienst, het UWV en de KvK. Websites die geraadpleegd zijn, zijn onder andere Beeldrijk.org, Belastingdienst.nl en Judex.nl. Financieel adviseurs van Althof Accountants & Adviseurs hebben meegelezen en daar waar nodig de informatie aangevuld.

Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Comments

Arno Van Den Kieboom

Hallo.

Ik heb al eerder contact met jullie gehad.
Ik wil ik het voorjaar eigen uitgeverij beginnen. Nu zit ik er sterk.aan te denken om.me dan bij jullie aan te sluiten. Daar is al contact over geweest.
Nu heb ik nog wel een vraag.
Als ik een boek uitgeef voor een andere auteur kan ik dan de 10 % procent die hij van mij krijgt en de boekhandel korting opgeven aan de belasting? Ik ga mezelf namelijk dan ook als uitgeverij inschrijven bij KVK. Gr

Fabianne (Pumbo)

Dank voor je vraag, Arno. Bij de belastingdienst hoef je deze kosten niet op te geven. Zij willen juist weten hoeveel winst je hebt gemaakt.

Dit soort vragen kunt je beter aan een accountant stellen. Hij of zij kan aan de hand van jouw persoonlijke situatie adviseren wat je het best kunt doen. Misschien heb je nu een hoog inkomen of juist een uitkering. Iedere situatie is anders, dus laat je goed informeren. Succes!

Jasmijn

Wat een goed artikel over ondernemerschap (of niet) bij het schrijven van een boek. Vooral voor hobby schrijvers die nu echt hun droom achterna willen gaan is het een duidelijk afweging tussen het als een hobby laten of er vol voor gaan.

Simon

beste deskundigen...
Als zzp'er in het onderwijs ben ik in 2016 begonnen met het uitwerken van mijn plan om een (professioneel) boek te schrijven dat in september/oktober ook echt wordt uitgegeven! Joepie, dus!!
Mijn vraag is: Ik heb er natuurlijk héél veel uren in zitten die ik niet 'gewerkt' heb in mijn onderwijs-werk.
Hoe kan ik deze uren verwerken in mijn inkomstenberekening in 2016 (en 2017, want dan zullen er ook nog geen grote inkomsten zijn)
Kan ik 'werk-kosten' in rekening brengen, door die uren te rekenen in mijn aangifte?
Dank, Groet, Simon

Yordy (Pumbo)

Deze vraag is te specifiek voor ons om te beantwoorden. Hiervoor kun je beter contact opnemen met je accountant. Succes!

Lauren De Bruijn

Mijn broer heeft net een boek geschreven en hij wil het uitgeven. Ik weet niet zeker of hij over verschil tussen hobbymatig schrijven en schrijven met winstoogmerk weet. Ik zorg ervoor dat hij dit artikel leest en als er nog vragen over belastingen zijn, gaan we op zoek naar een belastingadviseur!

Diana

Goed, duidelijk artikel! Bedankt!

Helma Schoonhoven-Port

Hallo,
als de optelsom van kosten minus de baten ongeveer op nul uitkomt, heeft het dan wel zin om alles kenbaar te maken bij de belastingdienst? Ik zal hobbymatig mijn boek uitgeven maar zonder winstoogmerk. Ik hoop wel dat ik uitkom met de kosten.

Als ik er voor zou kiezen om niets op te schrijven of door te geven, ben ik dan in overtreding?
Alvast dank voor uw reactie.

Wouter (Pumbo)

Beste Helma, u kunt dit beste met een financieel adviseur bespreken bij het samenstellen van uw aangifte. Wat ik u wel adviseer is om gedurende het jaar gewoon netjes bij te houden welke opbrengsten er zijn geweest en welke uitgaven. Het inkopen van uw boek of bijvoorbeeld de kosten voor het redigeren van uw boek zijn uitgaven die direct gerelateerd zijn aan het (hobbymatig) uitgeven van uw boek. Of alle door u gemaakte kosten wel of niet gerelateerd zijn, daar kan uw adviseer uitsluitsel over geven.

Yordy (Pumbo)

Als je geen winst maakt hoef je dit ook niet op te geven bij de belastingdienst.
U kunt dit het beste bespreken met degene die uw belastingaangifte doet.

Toos

Wat een gedoe. Ik vraag me af of het uitgeven van een boek wel zin heeft na véle , véle uren werk.

Yordy (Pumbo)

Het ligt er maar net aan wat uw doelstelling is met het uitgeven van boek. In de meeste gevallen heeft het wel zin en wij horen dan ook voornamelijk positieve geluiden van auteurs die hun boek hebben uitgegeven. Succes met uw keuze!

Fred

Uit punt 5 begrijp ik dat marge die PUMBO de auteur betaalf vergelijkbaar is met een royalty. Ik ben niet ingeschreven bij de KvK, schrijf naast een betaalde baan en geef mijn ontvangen royalties jaarlijks op bij mijn aangifte als overige inkomsten. Mijn boeken behoeven geen aandacht na publicatie, dus ik investeer geen tijd meer in schrijven (muv een nieuw boek, maar dat laten we nu even buiten beschouwing). Stel ik verlies mijn betaalde baan. Normaal zou ik recht hebben op ww om de periode naar nieuw werk te overbruggen. Uiteraard worden terecht de royalties gekort op elke uitkering, maar wat hebben de royalties voor invloed op het recht op ww in de geschetste situatie?

Wouter (Pumbo)

Beste Fred, overige inkomsten zouden los moeten staan van uw recht op WW - meer over het recht op WW https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ww-uitkering/vraag-en-antwoord…. Bijverdienste die u al had toen u werkloos werd worden normaal gesproken niet gekort op uw uitkering. Maar het beste kunt u, als deze situatie zich onverhoopts zou voordoen, uw situatie altijd even met het UWV bespreken.

Nikki

Hoi, ik weet niet zeker of ik het nu goed begrijp.
Als ik mijn boek niet in eigen beheer uitgeef, moet ik me dan alsnog inschrijven bij de kvk, of is dat alleen als ik boven een bepaald bedrag aan royalties ontvang.
Moet ik bij het ontvangen van mijn royalties ook nog 9% aan de belasting afstaan of doet de uitgever dat?
Ik schrijf mijn boek in principe als hobby, maar mocht het echt aanslaan, kan dat natuurlijk veranderen.

Wouter (Pumbo)

Beste, als u winst maakt (op welke manier of met welk product dan ook), dan moet u dat altijd meenemen in de belastingaangifte. Het afdragen van btw is voor u als particulier niet van toepassing.
Uw uitgever kan u allicht beter adviseren aangezien wij niet kunnen beoordelen op welke wijze de boeken worden verkocht en de royalties aan u worden afgedragen. Normaal gesproken hoeft u deze inkomsten alleen maar aan te geven als overige inkomsten. Zodra de inkomsten structureel zijn en een zakelijk karakter beginnen te krijgen, dan is het starten van een onderneming het overwegen waard. Met dit soort vragen kunt u ook bij de KvK terecht.

Merel Slotboom

Dank voor het mooie artikel. Volgens mij zijn ebook en audioboeken vanaf 1-1-2020 met 9% btw belast. Klopt dat? Groet, Merel Slotboom

Wouter (Pumbo)

Beste Merel, dat klopt inderdaad! We hebben het artikel inmiddels bijgewerkt. Bedankt!

George

Dank voor de info. Toch heb ik nog een vraag. Als ik in één jaar maar een stuk of 50 boeken verkoop, met pakweg een winst dus 500 Euro, moet ik dat dan bij de belastingdienst aangeven?

Wouter (Pumbo)

Beste George, u kunt dit als overige inkomsten opgeven. Vergeet niet dat u alle direct gerelateerde kosten wel mag aftrekken van de brutowinst (bijvoorbeeld de kosten voor het drukken, een vormgever, redacteur of marketing van het boek). Als er in het betreffende jaar dan nog winst overblijft, dan geeft u deze dus aan als overige inkomsten. De gemaakte kosten moet u natuurlijk wel kunnen onderbouwen.

George

Hartelijk dank Wouter

Kimberly

Hoi,
Ik zit er over te denken een prentenboek zelf uit te geven. In eerste instantie als hobby, dus bij de belasting op te geven op inkomsten uit overige werkzaamheden. Maar ik snap het het btw gedeelte per boek niet helemaal die 9% geld dat niet als je valt onder uit overige werkzaamheden?
En als ik met mijn illustrator afspreek dat ze 10% per boek krijgt kan ik dat gewoon naar haar overmaken bijv?

Yordy (Pumbo)

De 9% BTW moet de verkopende partij afdragen.
Als het boek bijvoorbeeld op Bol.com wordt verkocht dan moet Bol die 9% afdragen.
De 9% heeft dus niet te maken met inkomsten.

De inkomsten is wat overblijft als alle kosten er vanaf zijn gehaald.
Als je 10% per wilt afdragen aan je illustrator dan kan dat inderdaad.

Het is lastig deze vraag compleet te beantwoorden via dit bericht.
Ik weet immers niet wat je specifieke situatie is. Ben je een particulier of zakelijk?
Als je vragen hebt is het beter mij even te bellen dan kan ik het rustig uitleggen.

Polletje

precies, levert meer hoofdpijn op dan lol uiteindelijk, maar dat zal een uitgever niet zeggen , zowiezo raar dat je als schrijver zo weinig ontvangt per verkocht of geleend boek, kun je beter zelf uitgeven als je dit echt wilt gaan doen, dat scheelt.

Lydia Kool

Ik heb een prentenboek laten drukken. Zelf als uitgever. Ik wil het gebruiken voor goed doel. Ik maak dus geen winst. Wil wel uit de onkosten komen. Ik neem aan dat ook al leg ik het in de bibliotheek of bij een gespecialiseerde boekhandel ik niet gesnapt wordt en ineens belasting moet betalen als ik kan bewijzen dat de inkomsten naar goed doel zijn gegaan?

Yordy (Pumbo)

Het maakt niet uit via welk kanaal je een boek verkoopt. Als je geen of nauwelijks winst maakt zal de belastingdienst geen probleem vormen.

Yordy (Pumbo)

Beste Mark, in grote lijnen, als je factureert zonder btw (want je hebt een vrijstelling en/of maakt gebruik van de KOR https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/wetten-en-regels/kleineondernemersregeling-gebruiken/) dan kun (en hoef) je die btw ook niet af te dragen aan de Belastingdienst. Aan de andere kant, zodra je een dergelijke vrijstelling hebt verkregen, kun je in principe ook geen btw terugvragen op bijvoorbeeld je inkopen. Maar neem bij twijfels of meer vragen contact op met een financieel adviseur want elke situatie is anders en dus persoonlijk. 

Reactie toevoegen