Support: Veelgestelde vragen

Vind hier alle veelgestelde vragen

Boek drukken

Support

Bekijk

Boek uitgeven

Support

Bekijk

Boek schrijven

Support

Bekijk

Barcode

generator

Bekijk

Promotie

Complete gids

Bekijk

Support

Veelgestelde vragen

Bestanden

Gebruik website

Maakt u gebruik van minimaal één afbeelding (of kleurenvlak) die de rand van het papier raakt, dan moet het gehele bestand een afloop van 3 mm bevatten. Het bestand zelf moet dan rondom 3 mm groter worden aangeleverd, waarbij de afbeelding of het kleurenvlak geheel in deze 3 mm afloop doorloopt. De reden hiervoor ligt bij het drukken en naderhand snijden. Voor het snijden geldt namelijk een kleine foutmarge. Als u een afbeelding of kleurenvlak niet in de afloop laat doorlopen en er wordt net iets naast gesneden, loopt er een witte lijn langs de rand van het papier, wat niet uw bedoeling was. Door afloop te gebruiken is hier geen kans meer op.

Op de vierde pagina van een boek staat normaal gesproken het colofon. Dit is een opsomming van de manier waarop een boek tot stand is gekomen. Op de volgende pagina kunt u een voorbeeld van het colofon zien: colofon. Wij vragen niet om een groot logo op uw kaft of een gehele pagina aan ons gewijd, maar we waarderen het wel als u ‘Druk: Pumbo.nl’ in het colofon kunt vermelden.

Bij POD-boeken is de maximale rugdikte 5 cm; groter dan dit kunnen wij POD-boeken helaas niet produceren. De dikte van de rug hangt zowel af van het aantal pagina’s als van de papiersoort. Hoe dik de rug wordt, kunt u precies berekenen op deze pagina: cover formaat. Als u er niet uitkomt, kunnen wij u altijd bijstaan per telefoon of e-mail.

Bij offsetdrukwerk is er meer mogelijk, maar bij extremen beoordelen wij graag zelf of er een goed product uitkomt of dat er toch iets veranderd moet worden.

Hoelang het proces bij Pumbo duurt, hangt af van het stadium waarin uw boek zich bevindt. Heeft u het omslag en het binnenwerk zelf correct opgemaakt, dan kan uw boek al binnen dertig minuten besteld worden en eventueel online verkocht worden. Omdat we alle bestanden handmatig controleren en u altijd van feedback voorzien, kan het enkele uren tot een werkdag duren voordat u antwoord van ons krijgt. Neem bij spoed altijd even contact met ons op. 

Zijn de cover en inhoud nog niet opgemaakt en wilt of kunt u dit niet zelf doen? Het opmaken van een cover en het uitvoeren van diverse werkzaamheden aan het binnenwerk voeren we vrijwel altijd kosteloos uit. Uitgebreide opmaak of het redigeren van teksten valt niet onder onze standaard dienstverlening. In deze gevallen overleggen we vooraf met u of kunt u gebruik maken van een van onze partners. Voor de meest voorkomende werkzaamheden die wij voor u kunnen uitvoeren hebben we handleidingen geschreven en zijn terug te vinden in support.

Door het uitvoeren van dergelijke werkzaamheden, duurt het natuurlijk langer voordat uw boek besteld kan worden of te koop kan staan. Houdt daar rekening mee!

Omdat uw wachtwoord versleuteld wordt opgeslagen in onze databank, kunnen wij dit nooit terughalen. Als u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u dit via de knop ‘Wachtwoord vergeten’ onderaan het inlogformulier opnieuw instellen. U krijgt dan een geautomatiseerde e-mail toegestuurd met een link om een nieuw wachtwoord in te stellen. Na het inloggen op onze website kunt u dit wachtwoord eventueel wijzigen onder ‘Profiel’. Gebruik hiervoor het naar u toegestuurde wachtwoord.

Het e-mailadres waarmee u een account heeft aangemaakt, is tevens uw inlognaam. Weet u niet meer met welk e-mailadres u een account heeft aangemaakt, maak dan nooit een nieuwe account aan. Als u een nieuwe account aanmaakt, is het namelijk niet mogelijk om de opgeslagen boeken van uw oude account terug te zetten. Neem contact met ons op als u deze gegevens kwijt bent.

Contracten en voorwaarden

Verdiensten

U zit bij Pumbo nergens aan vast. Geen contract, geen eisen, helemaal niets. U bent vrij om te gaan en staan waar u wilt. Voorwaarde is wel dat u de auteursrechten op de aangeleverde werken bezit. In onze algemene voorwaarden voor auteurs staat alles keurig uitgelegd.

Jazeker u bent immers zelf de uitgever. Let wel op: een belangrijke voorwaarde is dat u de auteursrechten bezit op de teksten en afbeeldingen in het binnenwerk en omslag óf toestemming heeft om deze te mogen gebruiken. In onze algemene voorwaarden voor auteurs staat alles keurig uitgelegd.

 

Indien u uw boek laat produceren en vervolgens gaat verkopen, valt uw boek onder de Wet op de vaste boekenprijs. U bent als uitgever verplicht om de verkoopprijs van uw boek te melden bij het Commissariaat voor de Media.

Om een prijs te kunnen doorgeven, moet u zich eerst registreren.

De btw op geprinte boeken bedraagt 9% en de btw op e-books (digitale boeken) bedraagt 21%. Verder rekent Pumbo 9% btw over de verzendkosten (als er alleen boeken worden verzonden) en 21% btw over overige diensten. Uitbetalingen aan particulieren zijn netto, zonder btw. Zakelijke klanten kunnen in aanmerking komen voor uitbetaling met btw. Bent u een zakelijke klant en wilt u inclusief btw uitbetaald krijgen? Stuur ons dan een uittreksel van de Kamer van Koophandel en uw btw-nummer toe. Wij zullen uw account dan als zakelijk aanmerken in ons systeem.

De verdiensten worden bepaald door de zelf te bepalen verkoopprijs minus het bijbehorende btw-tarief, minus de transactiekosten, minus de drukkosten.Het bedrag dat overblijft is voor u. De hoogte van de transactiekosten (± € 0,60), het btw-tarief en de drukkosten zijn afhankelijk van de verkoopprijs, de samenstelling van uw boek en eventuele volumekortingen bij grotere afnames. In het beheer kunt u onder ‘Stap 3: Prijsbeheer’ exact zien wat de verdiensten en kosten zijn voor het betreffende boek. Heeft u nog geen account bij ons, dan kunt u op de volgende pagina een berekening maken van uw verdiensten: kosten.

De verdiensten worden bepaald door de zelf te bepalen verkoopprijs minus het bijbehorende btw-tarief, minus de transactiekosten, minus een fee. Het bedrag dat overblijft is voor u. De hoogte van de transactiekosten (± € 0,60), het btw-tarief en de fee (€ 2,- + 15% van de verkoopprijs) zijn uiteindelijk afhankelijk van de verkoopprijs. In het beheer kunt u onder ‘Stap 3: Prijsbeheer’ exact zien wat de verdiensten en kosten zijn voor het betreffende e-book. Heeft u nog geen account bij ons, dan kunt u op de volgende pagina een berekening maken van uw verdiensten: kosten.

In het beheer vindt u uw netto beschikbare saldo terug, alsmede een overzicht van de totale opbrengsten en uitbetalingen voor een bepaalde periode. Per uitbetaling kunt u een specificatie downloaden voor de administratie. Indien u uw beschikbare saldo wilt laten uitbetalen, kunt u hiervoor eenvoudig een verzoek indienen via de website. Pumbo maakt het geld binnen één tot vijf werkdagen over en levert de (selfbilling) nota voor uw administratie. Openstaande facturen of nog in rekening te brengen kosten kunnen verrekend worden met een uitbetaling. Particulieren worden altijd netto (zonder btw) uitbetaald. Zakelijk komt u in aanmerking voor uitbetaling met 21% btw. Stuur een aanvraag per e-mail (inclusief een geldig btw-nummer en een digitaal ondertekend uittreksel van de Kamer van Koophandel), zodat wij uw account als ‘zakelijk’ kunnen instellen. Zie voor meer informatie ook ons artikel  https://www.pumbo.nl/support/boek-uitgeven/hoe-zit-het-met-belasting-of-uitkeringsinstantie

Uw boek ligt bij de bibliotheek en wordt uitgeleend. Heeft u dan recht op een deel van het leengeld? Ja, het verdelen van leengelden wordt verzorgd door Stichting Lira. De Stichting Literaire Rechten Auteurs (Lira) is de auteursrechtorganisatie voor schrijvers en vertalers van allerhande schrijfwerken (gedichten, verhalen, essays, columns, hoorspelen en meer). Meer informatie kunt u vinden op de website van Stichting Lira. Aansluiting bij Stichting Lira is verplicht als u aanspraak wilt kunnen maken op bijvoorbeeld het leengeld.

Op de volgende pagina staat uitgelegd wat de KOR inhoudt en hoe u dit op de juiste manier bij Pumbo kunt laten instellen:

https://www.pumbo.nl/support/boek-uitgeven/zakelijk-uw-boek-uitgeven-de-kor-wijzigt-per-1-januari-2020-dit-moet-u-weten

Producten en diensten

Hoe begin ik

U kunt als auteur een abonnement afsluiten om uw e-books te verkopen via online boekhandels. Sluit u een abonnement af, dan melden wij uw e-book kosteloos aan bij het CB, zodat het behalve via Boekenbestellen.nl ook beschikbaar is via belangrijke aanbieders zoals Apple, Bol.com, Kobo of de Koninklijke Bibliotheek. U betaalt hiervoor €9,95 per maand voor de eerste titel en €2,50 extra per maand voor iedere volgende titel. Het afsluiten van een abonnement is bijzonder eenvoudig en kunt u zelf doen vanuit uw Pumbo-account. De eerste betaling doet u voor twaalf maanden en daarna kunt u het abonnement maandelijks verlengen. Meer informatie vindt u terug op de pagina:

https://www.pumbo.nl/boek-uitgeven/ebook/verkopen

Wij vinden het belangrijk om zoveel mogelijk manieren aan te bieden om uw boek te verkopen.

Daarom ondersteunen we vrijwel elke mogelijkheid. We lichten de verschillende opties hier kort toe.

U kunt uw boek op drie manieren verkopen:

 1. Via uw eigen website of vanuit huis/kantoor
 2. Via onze verkoopwebsite Boekenbestellen.nl
 3. Via de boekhandel

Hieronder een uitleg van deze drie mogelijkheden:

1. Via uw eigen website of vanuit huis/kantoor

Uiteraard kunt u altijd boeken voor thuis of op kantoor bestellen en die zelf verkopen. Een voordeel hiervan is dat u in de meeste gevallen meer winst overhoudt, omdat u geen boekhandelskorting hoeft af te staan. Een nadeel is dat het veel werk is om boeken zelf te verkopen.

Als u op een evenement bent of een seminar geeft waar u uw boek verkoopt, moet u ook de betaling afhandelen en dat kan veel tijd kosten.

Als u uw boek via uw eigen website verkoopt, moet u het ook inpakken, adresseren, frankeren en naar een postkantoor brengen. In de meeste situaties kunt u deze tijd beter besteden aan de promotie van uw boek.

Wilt u wel via uw eigen website blijven verkopen, maar het werk liever uitbesteden? Dat kan via onze externe winkelwagen of XML-koppeling.

2. Via onze verkoopwebsite Boekenbestellen.nl

Deze website hebben wij speciaal ontwikkeld voor onze klanten, zodat zij een professionele verkoopwebsite tot hun beschikking hebben. Als u dat wilt, krijgt u een gratis vermelding op deze website en kunt u uw promotieactiviteiten richten op uw persoonlijke verkooppagina.

Klanten kunnen op deze pagina eenvoudig uw boek bestellen en afrekenen. Vrijwel alle betaalmethoden worden geaccepteerd.

Hier kunt u een voorbeeld zien van zo’n verkooppagina: Thailand voor beginners.

Via deze website hoeft u geen boekhandelskorting af te staan. Wij rekenen alleen de €0,60 transactiekosten door die wij ook door de bank berekend krijgen. 

Het is ook mogelijk een koppeling te maken vanaf uw website met Boekenbestellen.nl. Zo kunt u uw boek via uw eigen website blijven verkopen, maar handelen wij de betaling en eventueel ook de verzending voor u af.

3. Via de boekhandel

De meest gebruikte methode om boeken te verkopen, is nog steeds via de boekhandel.

Wij beschikken als één van de weinigen in Nederland over een uitgebreide koppeling met het Centraal Boekhuis (CB).

Vrijwel alle boekhandels zijn bij het CB aangesloten. Als wij uw boek aanmelden onder onze account, wordt het beschikbaar voor deze boekhandels.

Dit betekent niet dat de fysieke boekhandel automatisch een stapel boeken in de winkel zal neerleggen. Het betekent wel dat uw boek automatisch op de websites van online boekhandels te koop komt te staan, waaronder Bol.com, Managementboek.nl en vele andere. Zij hebben immers onbeperkte schapruimte.

Een boek drukken via Pumbo biedt veel mogelijkheden qua binding en papiersoorten.

Wij werken niet met vaste formaten, maar kunnen boeken tot op de millimeter nauwkeurig en naar uw wensen produceren.

We leveren boeken via twee productiemethoden:

 1. Printing on Demand (POD), ofwel per stuk produceren
 2. Offset drukken in grote oplage

Bij zowel POD als offset drukken, kunnen we de volgende soorten boeken produceren:

Klik op één van bovenstaande bindingen om een uitgebreide toelichting te lezen.

Bij offset drukken zijn vrijwel alle papiersoorten beschikbaar. Bij POD kunt u kiezen uit de acht meest gebruikte papiersoorten.

Op de volgende pagina kunt u meer lezen over de verschillende papiersoorten: papiersoorten.

Wij kunnen boeken op twee manieren produceren:

 • Printing on Demand (POD), ofwel per stuk produceren
 • Offset drukken in grote oplage

Bij offset drukken kunt u vrijwel alle denkbare papiersoorten bij ons bestellen. Bij POD werken we met de meest gebruikte papiersoorten, om zo boeken snel per stuk te kunnen produceren.

De papiersoorten waar u uit kunt kiezen bij een POD-geprint boek zijn:

 • 80 grams HVO
 • 90 grams HVO
 • 120 grams HVO
 • 160 grams HVO
 • 80 grams Biotop
 • 90 grams Biotop
 • 120 grams Biotop
 • 115 grams MC silk
 • 135 grams MC silk
 • 170 grams MC silk
 • 200 grams MC silk
 • 80 grams MC gestreken
 • 90 grams MC gestreken
 • 100 grams MC gestreken
 • 120 grams MC gestreken
 • 160 grams MC gestreken
 • 200 grams MC gestreken
 • 200 grams MC gloss
 • 90 grams roman

Bovenstaande papiersoorten zijn bij offset dus ook allemaal mogelijk.

HVO-papier staat voor ‘Hout Vrij Offset’ en is een papiersoort met een open structuur. Het voelt daarom ruwer aan en de inkt wordt beter in het papier gezogen. HVO-papier heeft een matte uitstraling. Het is prima mogelijk om foto’s in kleur op HVO-papier te drukken, maar omdat de inkt iets beter in het papier wordt gezogen en het papier een matte uitstraling heeft, ‘spat’ een foto minder van het papier dan bij MC-papier.

MC-papier staat voor ‘Machine Coated’ en is een papiersoort waar een coating overheen zit. Hierdoor voelt het papier gladder aan en blijft de inkt beter op het papier liggen. MC-papier heeft meestal een licht glanzende uitstraling. Dat geldt alleen niet voor MC gloss, dat sterk glanzend is. Daarnaast is er nog een verschil tussen MC silk en MC gestreken. Deze laatste papiersoort is helderwit. MC silk lijkt optisch wel wit, maar heeft een heel licht kleurtje waardoor deze papiersoort minder vermoeiend is voor de ogen.

Op de volgende pagina kunt u meer lezen over de verschillende papiersoorten: https://www.pumbo.nl/boek-drukken/papiersoorten.

Het is bij POD-printen en bij offset drukken mogelijk om de binnenzijde van de cover van een paperback te bedrukken. Dit kost bij een POD-paperback € 0,50 inclusief btw extra per boek.

Als u dit wilt bij een paperback die in grote oplage offset wordt gedrukt, kunt u contact met ons opnemen voor een offerte. De kosten zijn dan afhankelijk van het aantal boeken dat u wilt laten drukken.

Als u de binnenzijde van de cover van een paperback wilt laten bedrukken, levert u het ontwerp daarvoor aan als tweede pagina van het PDF-bestand met de cover. Dit wordt dus een extra pagina met dezelfde formaten en instellingen, waarbij de linkerzijde de binnenkant van de voorzijde is en de rechterzijde de binnenkant van de achterzijde.

Bij een hardcover wordt gebruikgemaakt van schutbladen. Dit zijn vellen papier die tegen de binnenzijde van de hardcover worden geplakt. Hierdoor is het niet mogelijk om de binnenzijde van een hardcover te bedrukken. Wel is het mogelijk om de schutbladen te bedrukken, maar dit kan alleen als u ervoor kiest om een grote oplage offset te drukken. De schutbladen kunnen dan in zwart-wit, met een PMS-kleur of volledig in kleur worden bedrukt. Neem contact met ons op voor een offerte.

U kunt uw e-book op drie manieren verkopen:

 • Via uw eigen website of vanuit huis/kantoor
 • Via onze verkoopwebsite Boekenbestellen.nl
 • Via de boekhandel

Hieronder een uitleg van deze drie mogelijkheden:

1. Via uw eigen website of vanuit huis/kantoor

U kunt uw e-book altijd te koop zetten op uw eigen website. Ook al geeft u uw e-book via Pumbo uit, dan nog blijft u alle rechten bezitten en mag u uiteraard ook zelf bepalen waar u uw e-book verkoopt.

Het kan wel lastig zijn om uw e-book via uw website te verkopen, want u moet dan zelf de betaling afhandelen en het e-book bij een succesvolle betaling geautomatiseerd naar de klant sturen.

Wilt u wel via uw eigen website blijven verkopen, maar het werk liever uitbesteden? Dat kan via onze externe winkelwagen of XML-koppeling.

2. Via onze verkoopwebsite Boekenbestellen.nl

Deze website hebben wij speciaal ontwikkeld voor onze klanten, zodat zij een professionele verkoopwebsite tot hun beschikking hebben. Als u dat wilt, krijgt u een gratis vermelding op deze website en kunt u uw promotieactiviteiten richten op uw persoonlijke verkooppagina.

Klanten kunnen uw e-book op deze pagina eenvoudig bestellen en afrekenen. Vrijwel alle betaalmethoden worden geaccepteerd.

Hier kunt u een voorbeeld zien van zo’n verkooppagina: Thailand voor beginners.

Via deze website hoeft u geen boekhandelskorting af te staan.

Het is ook mogelijk een koppeling te maken vanaf uw website met Boekenbestellen.nl. Zo kunt u uw e-book via uw eigen website blijven verkopen, maar handelen wij de betaling voor u af.

3. Via de boekhandel

De meest gebruikte methode om e-books te verkopen, is nog steeds via de boekhandel.

Wij beschikken als één van de weinigen in Nederland over een uitgebreide koppeling met het Centraal Boekhuis (CB).

Vrijwel alle boekhandels die e-books verkopen, zijn bij het CB aangesloten. Als wij uw e-book aanmelden onder onze account, wordt het beschikbaar voor deze boekhandels.

Dit betekent dat uw e-book automatisch op de websites van online boekhandels te koop komt te staan, waaronder Bol.com, Managementboek.nl, de Apple iBookstore en vele andere.

Op de volgende pagina vindt u meer informatie over het verkopen van e-books via de online boekhandel: e-book uitgeven.

Ja, dat kan. Dit wordt door klanten gedaan die hun e-book zo veel mogelijk willen verspreiden en hiervoor geen vergoeding willen ontvangen.

Zij doen dit meestal om meer bekendheid te krijgen binnen hun vakgebied.

Hiertoe kunt u een project aanmaken en vervolgens kiezen voor gratis publiceren (zie ‘Stap 4: Publicatie’).

U krijgt dan een unieke pagina op onze website voor het gratis e-book. De klant kan uw e-book hier vervolgens downloaden.

Als tegenprestatie vragen wij de klant om zijn of haar naam en e-mailadres achter te laten. Deze gegevens kunt u vervolgens inzien en gebruiken voor eigen doeleinden.

De klant moet bij het downloaden wel expliciet akkoord geven voor het gebruik van deze gegevens, anders is downloaden niet mogelijk.

Nee, daar hebben we bewust voor gekozen.

Een blog bijhouden is zeker een goed idee, alleen adviseren wij hiervoor het gebruik van professionele blogplatforms.

Deze platforms zijn in bloggen gespecialiseerd, zodat u zeker weet dat u dit optimaal, veilig en eenvoudig kunt doen.

Bovendien is uw blog dan niet gekoppeld aan één aanbieder en dat is wel zo prettig voor u. Tips: www.wordpress.com of www.blogger.com. Van beide diensten kunt u gratis gebruikmaken. U kunt deze zelfs laten koppelen aan een eigen domeinnaam.

Wilt u het echt professioneel aanpakken en heeft u nog geen eigen website? Kijk dan op de volgende pagina voor meer informatie over het laten maken hiervan: website laten maken.

Een eigen boek uitgeven én presenteren aan een grote zakelijke doelgroep op Managementboek.nl? Dat kan eenvoudig voor POD-titels of reeds gedrukte boeken (offset).

De belangrijkste voorwaarden van Managementboek.nl zijn:

 • Levering van e-books, boeken en andere producten met een korting van 45% op de verkoopprijs (de prijs inclusief 6% of 21% btw).
 • Franco levering (levering vrij van portokosten, deze worden aan u doorberekend).
 • Het boek moet passen binnen het aanbod van Managementboek.nl. Dit wordt per boek door Managementboek.nl zelf beoordeeld.

Managementboek.nl kan de boeken bij Pumbo.nl bestellen. Wij zorgen voor de levering en facturatie van de boeken.

De verdiensten minus de korting en portokosten worden vervolgens automatisch met u verrekend.

Meer informatie over Managementboek.nl: boek verkopen op Managementboek.nl.

Ja, daarvoor biedt Pumbo verschillende mogelijkheden.

Zo kunt u zich via ons aansluiten bij het CB (van oorsprong bekend als het Centraal Boekhuis). Simpel gezegd komt het erop neer dat uw boek dan via de (internet)boekhandel te koop is, zoals Bol.com of Bruna.

Dit wil niet zeggen dat alle boekhandels in één keer een stapel boeken van u op voorraad nemen, maar wel dat zij uw boek gemakkelijk via het CB kunnen bestellen.

Het CB verzorgt de verzending naar de boekhandel of, in het geval van een internetboekhandel, zelfs rechtstreeks naar de klant. Zie voor meer informatie over een aansluiting bij het CB de volgende pagina: over het CB.

Ook kunt u uw boek eenvoudig als ‘gadget’ op uw website plaatsen, kunt u een koop-nu-knop voor op uw website genereren en kunt u een persbericht laten schrijven.

Elk boek krijgt tevens een unieke verkooppagina op Boekenbestellen.nl, waarop u allerlei gegevens kunt plaatsen die betrekking hebben op uw boek.

De verkooppagina is zo ingericht dat u extra gegevens kunt toevoegen voor zoekmachineoptimalisatie. U kunt zelfs uw eigen Google Analytics-code toevoegen als u daar gebruik van maakt. Zo kunt u precies zien hoeveel bezoekers uw pagina krijgt en waar deze vandaan komen.

Bovendien hebben wij een online cursus over boekmarketing ontwikkeld om auteurs te helpen bij het succesvol in de markt zetten van hun boek. Meer informatie over deze cursus en over de andere promotiemogelijkheden vindt u in het beheer en op de promotiepagina.

Om een boek in de bibliotheek te krijgen, kunt u via NBD Biblion een poging wagen.

NBD Biblion verzorgt een wekelijks aanbod van titels (zowel boeken als digitale media) aan openbare bibliotheken.

Vervolgens kunnen de bibliotheken deze titels bij NBD Biblion bestellen en zorgt deze instantie ervoor dat de producten uitleenklaar bij de bibliotheek terechtkomen. Zij zullen een korte recensie schrijven, die gekoppeld is aan het CB en daardoor op meerdere websites zal verschijnen.

Meer informatie over hoe je jouw boek naar NBD Biblion kunt versturen, vind je op de volgende pagina: https://www.pumbo.nl/support/boek-uitgeven/complete-gids/boek-in-de-bibliotheek

De eerste stap is het aanmaken van een account op onze website. Zonder account is het niet mogelijk om gebruik te maken van onze diensten.

Wij kunnen de bestanden die u naar ons heeft opgestuurd of nog gaat opsturen aan uw account koppelen, zodat u alles vanuit één omgeving kunt beheren. Ook is een account nodig voor het uitbetalen van uw verdiensten als u uw boek gaat uitgeven en winst gaat maken.

Om een account aan te maken, klikt u rechtsboven op ‘Account’ en vervolgens op ‘Ga naar de registratiepagina’.

Vul dan de benodigde gegevens in. Na het aanmaken van uw account kunt u direct aan de slag.

Uw e-mailadres wordt gebruikt om u op de hoogte te brengen van eventuele verkopen en van acties die Pumbo organiseert. Wij zullen uw e-mailadres nooit aan derden verstrekken of doorverkopen.

Uw gegevens zijn absoluut veilig. Alle gegevens worden opgeslagen op een server die aan de hoogste beveiligingseisen voldoet. Een aantal gegevens, zoals uw wachtwoord, worden versleuteld in een databank opgeslagen, waardoor ze zelfs voor ons onzichtbaar zijn. U bent te allen tijden zelf verantwoordelijk voor uw inloggegevens, dus zorg ervoor dat u deze niet zomaar aan derden verstrekt. Pumbo zal nooit naar uw wachtwoord vragen, dus ga niet op verzoeken om uw wachtwoord door te geven in. Licht ons direct in als dit u overkomt door onderaan een willekeurige pagina op ‘Contact’ te klikken. Bank- en betaalgegevens worden nooit opgeslagen.

In de communicatie tussen u en ons verwijzen we vaak naar het beheergedeelte. Dit gedeelte bereikt u na het inloggen en is de startpagina voor verdere acties. Na het aanmaken van een account bent u automatisch ingelogd en kunt u beginnen met de eerste stappen voor een nieuw project.

Als u bent ingelogd in het beheergedeelte, kunt u de eerste stappen zetten door bovenin het menu op ‘Project’ te klikken. Zodra u hierop heeft geklikt, start de wizard voor het aanmaken van uw eerste project.

Eerst bepaalt u de vormgeving van uw boek, zoals het formaat, de papiersoort, of het in kleur of zwart-wit gedrukt moet worden, het aantal pagina’s, et cetera. Deze gegevens kunt u achteraf nog wijzigen, totdat er een definitief bestand is.

De eerste stappen zijn vooral belangrijk voor de vervolgstap: het aanleveren van uw bestanden. Als wij uw bestanden hebben ontvangen, hoeven we alleen maar uw projectinstellingen te bekijken om te begrijpen wat u precies voor wensen heeft.

Voordat u definitief gaat publiceren, kunt u alle gegevens nog nalopen, controleren, aanpassen en aanvullen.

Een boek laten drukken via Pumbo betekent twee verschillende bestanden uploaden.

Allereerst de inhoud van het boek (het binnenwerk) en daarna de cover (het omslag).

De bestanden worden altijd los van elkaar gedrukt en pas later bij elkaar gebonden. Zo bereiken we optimale kwaliteit.

U bent niet gebonden aan een beperkte keuze in kleur of opmaak en wij drukken géén logo of informatie over ons op uw boek.

U mag vrijwel alle bestandstypen aanleveren, maar uiteindelijk is PDF het eindformaat. Als u zelf geen printklare PDF kunt maken, helpen wij u daar graag bij. U stuurt ons dan bijvoorbeeld het Word-bestand toe en dan gaan wij voor u aan de slag.

Voor een e-book is alleen het binnenwerk nodig en hoeft u geen apart coverbestand aan te leveren. Een e-book kan als PDF of als ePub worden aangeleverd.

Let wel op: een belangrijke voorwaarde is dat u de auteursrechten bezit op de teksten en afbeeldingen in het binnenwerk en omslag óf toestemming heeft om deze te mogen gebruiken. In onze algemene voorwaarden voor auteurs staat alles keurig uitgelegd.

U kunt de volgende bestandstypen uploaden:

 • Microsoft Word
 • Open Office
 • Apple Pages
 • Adobe InDesign
 • EPub

U mag uiteraard ook een kant-en-klare PDF aanleveren. Voor het aanleveren van een printklare PDF moet u wel met een aantal zaken rekening houden. Het insluiten van lettertypen is bijvoorbeeld een vereiste. Lees meer over het aanmaken van een PDF.
U kunt de bestanden uploaden via ‘Stap 2: Bestanden’ als u bent ingelogd op uw Pumbo-account. Als u dat makkelijker vindt, kunt u ons de bestanden ook gewoon per e-mail of via WeTransfer toesturen.

Als u de cover zelf ontwerpt, mag u de volgende bestanden aanleveren:

 • Adobe PDF (*.PDF)
 • Adobe Photoshop (*.PSD)
 • Adobe InDesign (*.INDD)

Voor het aanleveren van een cover moet u wel met een aantal zaken rekening houden. Snijlijnen zijn nodig, voldoende resolutie (minimaal 150 dpi en bij voorkeur 300 dpi) van afbeeldingen wordt geadviseerd. Meer informatie over het aanmaken van een cover vindt u in support. U kunt de bestanden uploaden via ‘Stap 2: Bestanden’ als u bent ingelogd op uw Pumbo-account. Als u dat makkelijker vindt, kunt u ons de bestanden ook gewoon per e-mail of via WeTransfer toesturen.

U kunt de volgende bestandstypen uploaden:

 • Microsoft Word
 • Open Office
 • Apple Pages
 • Adobe InDesign

U mag ook een kant-en-klare PDF of ePub aanleveren.

Aan de PDF van een e-book worden praktisch geen eisen gesteld, aan het ePub-bestand wel. Zo moet het ePub-bestand gevalideerd zijn. Voor een e-book hoeft u geen apart coverbestand te uploaden.

Nadat u een project heeft aangemaakt, kunt u de bestanden op twee manieren aanleveren.

 1. Via ons eigen uploadsysteem. Eén klik op de knop opent een venster waarmee u uw bestand kunt uploaden. Ons eigen systeem is geschikt voor bestanden van 0 tot 2 GB.
 2. Via ons eigen kanaal op de website WeTansfer.com. Via deze website kunt u bestanden van meer dan 2 GB aanleveren. Dankzij ons eigen kanaal staan alle gegevens al voor u ingevuld.

Beide mogelijkheden kunnen vanuit het beheergedeelte worden gebruikt. U vindt deze opties als u een project heeft aangemaakt onder ‘Stap 2: Bestanden’.

U kunt onze WeTransfer-pagina ook bereiken via deze link.

Heeft u liever rechtstreeks contact, dan kunt u ons de bestanden ook per e-mail toesturen. Per e-mail kunnen wij bestanden tot 20 MB ontvangen.

Bestellen

Betalen, bezorgen en retouren

Een proefexemplaar is in feite een eerste bestelling van uw eigen boek. Dit betekent dat u het boek bestelt voor thuis, voordat u het publiceert.

Pumbo biedt de mogelijkheid om via een eenvoudige procedure (Print on Demand) één boek thuis te laten bezorgen.

De kosten voor één exemplaar zijn opgebouwd uit de drukkosten en de verzendkosten.

Het is altijd verstandig om eerst één exemplaar te bestellen voordat u eventueel een grotere bestelling plaatst.

De ervaring leert dat de meeste auteurs met behulp van een proefexemplaar nog net even de puntjes op de i kunnen zetten voor een goed eindresultaat.

ONLINE-voorraad is een virtuele voorraad, een soort prepaid systeem. De boeken worden niet daadwerkelijk geprint, maar u profiteert wel van extra kortingen. Nadat u een ONLINE-voorraad heeft aangeschaft, kunt u uw boeken laten leveren op elk gewenst adres. U betaalt dan alleen nog de verzendkosten, want de printkosten heeft u al vooruitbetaald. Deze voorraad wordt niet gebruikt voor verkoop via Boekenbestellen.nl of de boekhandel. De boeken worden pas gedrukt na een door uzelf geplaatste bestelling. Zo kunt u tussentijds ook altijd nog wijzigingen aanbrengen in het bestand. Dit is interessant voor klanten die nu al weten dat zij bijvoorbeeld 100 boeken gaan bestellen, maar dit willen verspreiden over een langere periode. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand die regelmatig seminars geeft, maar nog geen 100 boeken tegelijkertijd wil bestellen, omdat er mogelijk nog iets gewijzigd moet worden in het boek of omdat diegene geen ruimte heeft voor een stapel boeken in huis.

Ja, dat kan. Ook hier geldt dat u bij afname van meerdere boeken korting krijgt. Vanuit het beheer kunt u eenvoudig boeken voor thuis bestellen. U betaalt dan alleen de drukkosten en de verzendkosten. Eventuele kortingen worden getoond tijdens de bestelprocedure.

Ja, hoe meer POD-boeken u afneemt, hoe meer korting u krijgt. De korting wordt berekend over het totale aantal POD-boeken in een bestelling. Als u meerdere titels tegelijkertijd wilt bestellen, tellen wij deze bij elkaar op om het aantal voor de korting te berekenen.

Afname in stuks
1-5 € 0,-
6-24 stuks: € 1,-
25-99 stuks: € 3,-
100-199 stuks: € 5,-
200+: € 6,-
400+: advies grote oplage (offset)

Alle informatie over de actuele levertijden vindt u op de pagina: levertijden

We maken hierbij onderscheid tussen POD (per stuk geproduceerde boeken) en offset (in grote oplage geproduceerde boeken).

Boeken die via POD per stuk worden geproduceerd

Via uw Pumbo-account kunt u online 24 uur per dag, 7 dagen per week bestellen.

U kunt alleen boeken bestellen waarvan wij de bestanden handmatig hebben gecontroleerd.

Pas als wij aangeven dat de bestanden die u heeft doorgestuurd op ‘bestelklaar’ staan in ons systeem, kunt u een bestelling plaatsen.

Als u een bestelling wilt plaatsen, logt u in op onze website en klikt u in de menubalk op ‘Bestel’.

Het is aan te raden om eerst één exemplaar te bestellen voordat u eventueel een grotere bestelling plaatst. Zo kunt u kijken of u helemaal tevreden bent met het resultaat.

Meestal komt u nog wel een paar kleine foutjes tegen in het boek die u dan nog kunt aanpassen. Aanpassingen kunt u dan doorsturen via ‘Stap 2: Bestanden’.

Boeken die in grote oplage offset worden gedrukt

Als u boeken in een grote oplage wilt bestellen, verloopt de bestelling altijd via e-mailcontact met ons.

Wij maken een overzicht van de samenstelling van het boek en de bestanden die we gaan gebruiken voor het drukwerk. Daarbij vermelden we ook waar de boeken afgeleverd zullen worden.

Als u daarmee akkoord gaat, maken we een factuur op. Daarvan moet 50% aanbetaald worden.

Is de aanbetaling binnengekomen, dan zullen we de bestelling inzetten en u op de hoogte brengen van de verwachte leverdatum.

Indien u een geprint boek heeft toegevoegd aan uw winkelwagentje, wordt er gevraagd een afleveradres in te vullen. Na betaling worden de bestelde boeken naar dat adres verzonden.

Alle prijzen op de verkooppagina van een boek zijn altijd inclusief btw, maar exclusief verzendkosten. De verzendkosten worden getoond in het winkelwagenoverzicht. Het winkelwagenoverzicht verschijnt automatisch nadat u op de bestelknop heeft geklikt.

Na elke bestelling ontvangt u van Pumbo een e-mail met een overzicht, de factuur en een bevestiging van uw bestelling. In de bevestiging staat tevens de unieke downloadlink vermeld om het e-book te kunnen downloaden.

Let op: een e-book is uitgesloten van het herroepingsrecht nadat u het heeft gedownload. Indien u het e-book nog niet heeft gedownload, kunt u zich wel beroepen op het herroepingsrecht. Meer informatie hierover vindt u in de algemene voorwaarden voor verkopen.

Aan bovenstaand recht is geen termijn gekoppeld. Een hardcover gaat immers langer mee dan een paperback en van het ene product wordt ook weer meer verwacht dan van het andere. Deze regels staan in een wet vermeld, zijnde de wettelijke garantie. Deze wettelijke garantie wil zeggen dat een product datgene is of moet doen wat de consument er in alle redelijkheid van mag verwachten.Meer informatie staat ook in de algemene voorwaarden voor verkopen.

Alle tarieven, zowel nationaal als internationaal, zijn gebaseerd op de meest recente tarieven van PostNL.

Een volledig overzicht van de tarieven kunt u hier downloaden: verzendtarieven.

Als u een grote offsetdruk bestelt, zijn de verzendkosten voor één adres in Nederland al bij het bedrag inbegrepen.

Een volledig overzicht, inclusief tarieven, kunt u hier downloaden: landen verzending.

Na het plaatsen van de bestelling en de (gedeeltelijke) betaling wordt de order doorgestuurd naar de productieafdeling of naar het magazijn.

De bezorging wordt verzorgd door PostNL of door een koeriersbedrijf.

Als bezorgadres geldt het adres dat bij de persoonlijke gegevens is ingevuld.

Het risico van beschadiging of vermissing van producten berust tot het moment van levering bij Pumbo, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.

Ja, deze mogelijkheid wordt geboden middels betaling via een creditcard. Alle betalingen die via een creditcard verlopen, worden pas daadwerkelijk afgeschreven na de levering van het product, ook als de levering onverhoopt vertraging oploopt. De bestelling wordt wel direct in behandeling genomen.

Betaalmogelijkheden na levering:

 • VISA
 • MasterCard

Pumbo biedt de volgende betaalmogelijkheden.

Betaling na levering:

 • Creditcard: Via onze payment service provider Docdata Payments kunt u kiezen voor de betaalmethode VISA/MasterCard. Via een beveiligde SSL-verbinding kunt u het betaalproces eenvoudig doorlopen.

Directe betaling:

 • PayPal: Via onze payment service provider Docdata Payments kunt u kiezen voor de betaalmethode PayPal. Via een beveiligde SSL-verbinding kunt u het betaalproces eenvoudig doorlopen.
 • iDEAL: Via onze payment service provider Docdata Payments kunt u ook kiezen voor de betaalmethode iDEAL. U kunt hiermee direct tijdens het bestelproces de betaling afhandelen via uw eigen bank. U rekent af in uw vertrouwde online betaalomgeving, met gebruikmaking van de specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.
 • Mistercash: Via onze payment service provider Docdata Payments kunt u eveneens betalen met Mistercash.
 • SOFORT Banking: Via onze payment service provider Docdata Payments kunt u tot slot betalen met SOFORT Banking.

Betaling vooruit:

 • Overschrijving: Via onze payment service provider Docdata Payments kunt u kiezen voor een overschrijving. Nadat u het geld heeft overgemaakt en het door ons is ontvangen, voeren wij de bestelling uit.

Nee, het is het niet mogelijk om uw opgebouwde saldo te gebruiken voor een betaling. U zult dan eerst een uitbetaling moeten aanvragen en daarna apart de bestelling moeten voldoen.

U kunt ons een e-mail sturen waarin u de klacht of vraag vermeldt. Na binnenkomst van uw bericht ontvangt u binnen twee werkdagen een inhoudelijke reactie. U kunt ook rechtstreeks bellen met 0229-700228.

Mocht de klacht onderling niet kunnen worden opgelost, dan kan deze als geschil worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Thuiswinkel (http://www.sgc.nl)

De adresgegevens van de Geschillencommissie Thuiswinkel vindt u hieronder.

Geschillencommissie Thuiswinkel
Postbus 90600
2509 LP Den Haag

Voordat het geschil wordt voorgelegd, dient u de klacht binnen bekwame tijd aan Pumbo te hebben gemeld. 
De Geschillencommissie doet uitspraak onder de voorwaarden zoals deze zijn vastgesteld in het reglement van de Geschillencommissie. De beslissingen van de Geschillencommissie gelden als bindend advies.

Per 15 februari 2016 kunt u zich ook melden bij het Europese online geschillenplatform (ODR).

Voor uitgebreide informatie inzake de afhandeling van reclamaties en klachten verwijzen wij u naar de algemene voorwaarden voor verkopen

Bij de aankoop van een abonnement om e-books te verkopen is het herroepingsrecht van toepassing. U heeft de mogelijkheid om de overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden gedurende veertien dagen. Deze bedenktermijn gaat in op de dag van het sluiten van de overeenkomst. Indien u een bedrag betaald heeft, zullen wij dit zo spoedig mogelijk (uiterlijk veertien dagen na ontbinding) terugbetalen. U wordt terugbetaald met hetzelfde betaalmiddel als waarmee u de oorspronkelijke transactie heeft verricht, tenzij u uitdrukkelijk anderszins heeft ingestemd. Om de overeenkomst te herroepingen kunt u het retourformulier herroeping downloaden en dit ingevuld per post of e-mail naar ons toesturen. U kunt ook gebruikmaken van het Europees modelformulier voor herroeping om aan ons kenbaar te maken dat u van de aankoop afziet. Gebruik van dit formulier is echter niet verplicht.

Om de herroepingstermijn na te leven volstaat het om uw mededeling betreffende uw uitoefening van het herroepingsrecht te verzenden voordat de herroepingstermijn is verstreken. U bent alleen gehouden de eventuele abonnementskosten te betalen voor de dienst tot het moment van ontbinding.

Als u als auteur zelf uw eigen boek koopt, dan valt dit onder maatwerk en kunt u het boek niet terugsturen als het u niet bevalt. Uiteraard mag u het boek wel terugsturen als het een productiefout betreft. We maken dan z.s.m een nieuw exemplaar.

Na het plaatsen van de bestelling en de (gedeeltelijke) betaling wordt de order doorgestuurd naar de productieafdeling of naar het magazijn.

De bezorgingen worden verzorgd door GLS (pallets en pakketten), PostNL (pakketten en brievenbuspost), reguliere transportbedrijven (pallets) of koeriersbedrijven (spoedleveringen).

Als bezorgadres geldt het adres dat bij de persoonlijke gegevens is ingevuld.

Pumbo zal geaccepteerde bestellingen met bekwame spoed (normaliter na drie werkdagen) doch uiterlijk binnen dertig dagen uitvoeren, tenzij een langere leveringstermijn is afgesproken.

Indien de bezorging vertraging ondervindt of indien een bestelling niet dan wel slechts gedeeltelijk kan worden uitgevoerd, ontvangt u hiervan uiterlijk dertig dagen nadat u de bestelling heeft geplaatst bericht. U heeft in dat geval het recht om de overeenkomst zonder kosten te ontbinden.

In het geval van brievenbuspost is er geen track en trace code beschikbaar. Bij brievenbuspost past de zending door de brievenbus waardoor er altijd geleverd kan worden. Indien uw zending als pakket is verzonden en u niet thuis bent op het moment van levering volgt er normaal gesproken een tweede afleverpoging of wordt het pakket achtergelaten op een afhaalpunt. De bezorger kan er ook voor kiezen om het pakket bij uw buren af te leveren. Wij kunnen geen specifieke instructies meegeven met de bezorger. In het geval van pakketlevering kunnen wij u voorzien van een track en trace code.

Het risico van beschadiging of vermissing van producten berust tot het moment van levering bij Pumbo, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen. Zie voor uitgebreide informatie de algemene voorwaarden voor verkopen.

Boekhandels hebben de mogelijkheid om boeken retour te sturen naar het CB. Een retour kan meerdere oorzaken hebben:

 

1.    Recht van retour
Een boekhandel heeft standaard 10 werkdagen de tijd om een boek retour te sturen. Dit kan voor komen wanneer een klant van de boekhandel zich heeft bedacht. Of misschien heeft de boekhandel het verkeerde boek besteld.


2.    Beschadigt 
Een boekhandel die een beschadigt boek afgeleverd krijgt heeft 2 werkdagen de tijd om dit aan te geven en retour te sturen. Een beschadiging kan op meerdere manieren gebeuren. Dit kan tijdens het transport gebeuren, in het magazijn of al vanuit de druk. Het is bijna nooit te achterhalen waardoor een beschadiging is gekomen. 


3.    Misdruk 
Soms komt het voor dat er iets mis is gegaan bij het drukken van een boek. Er kan bijvoorbeeld een katern ondersteboven zijn geplaatst of het boek is duidelijk verkeerd afgesneden. Een boekhandel heeft altijd het recht om dit retour te sturen. Een klant kan er immers pas veel later achter komen. 

 

Als een boekhandel een retour indient dan krijgen wij daar een melding van. Als dit binnen 10 werkdagen is dan wordt een retour standaard geaccordeerd. Is het langer dan 10 werkdagen dan vragen we de uitgever / auteur of we akkoord mogen geven op deze retouraanvraag. Het is meestal slimmer en gebruikelijker om een retour goed te keuren. Ook als het langer dan 10 werkdagen geleden is besteld door de boekhandel. Een boekhandel heeft meestal een goede reden om het terug te sturen en je wilt boekhandels het niet al te lastig maken. Het boek kan immers weer verkocht worden.

 

Als de boeken retour komen bij het CB dan beoordeelt het CB of het boek er nog goed uitziet en dus weer verkocht kan worden. Het zal dan terug in de voorraad gelegd worden. Als het boek beschadigd is of het is een misdruk dan wordt het boek vernietigd. 

 

Het CB rekent kosten door om retouren te verwerken. Als er een retour verwerkt is dan ontvang je hiervan een verkoop email waarbij er een negatief aantal genoemd staat. Bijvoorbeeld -1.

 

In het Pumbo financieel overzicht worden er dan 2 punten automatisch verwerkt:

1.    De marge die je hebt verdiend met de verkoop wordt teruggedraaid. De boekhandel heeft immers het boek niet verkocht dus heb je ook geen winst gemaakt met die verkoop.

2.    De kosten voor een retour worden bij je in rekening gebracht. 

 

Een boek wat POD wordt gemaakt mag nooit retour gestuurd worden. Er bestaat immers geen voorraad van en dus kan het boek ook niet terug in de voorraad gelegd worden. De boekhandels weten dit zodra ze een boek bestellen. Een boekhandel kan wel vragen of hij het boek retour mag sturen. Dit kan dan niet via het CB. De boekhandel zal dan een email sturen met een uitleg waarom hij het retour wil sturen. Wij vragen dit dan aan de uitgever / auteur van het boek. Meestal mag de boekhandel het boek dan wel retour sturen naar de uitgever / auteurs want die kan het dan nog verkopen. De kosten voor het terugzenden komen dan meestal wel voor de boekhandel. Dit is gelijk een lastig punt want vaak zijn de verzendkosten hoger dan de boekhandelskorting die de boekhandel heeft verkregen. Daarom komen dit soort aanvragen niet vaak voor.

 

Heb je nog vragen over retouren? Neem dan contact met ons op!
 

Auteursrecht

Auteursrecht

Er is geen verschil tussen auteursrecht en copyright. ‘Copyright’ is de Engelse term, maar het betreft juridisch precies hetzelfde concept.

Auteursrecht is het recht van de maker op een werk, zoals een tekst of een foto.

Niemand behalve de auteur mag dat kopiëren of publiceren zonder zijn toestemming, behalve in bepaalde wettelijk geregelde uitzonderingssituaties.

Auteursrecht geldt automatisch zodra u het werk heeft gemaakt. U hoeft als auteur niets aan te vragen, niets te deponeren of te registreren en zelfs geen ‘copyright notice’ bij uw werk te zetten. De kosten zijn dan ook nul.

Er zijn diverse bedrijven en instanties die aanbieden uw ‘intellectuele eigendom te beschermen’ door vastlegging in hun register.

Dat is juridisch gezien niet nodig. Zo’n vastlegging helpt u alleen als u bang bent dat een ander gaat claimen dat hij de auteur is van uw werk.

De datum van vastlegging bewijst dan dat u de auteur bent, omdat u het werk als eerst heeft laten vastleggen. Maar dat bewijs kunt u vaak ook op andere manieren leveren.

Nee, u kunt een vertaling alleen publiceren als u toestemming heeft van de oorspronkelijke auteur.

Sommige mensen denken dat het auteursrecht van de oorspronkelijke maker niet meer geldt als zij maar genoeg aanpassen.

Ze gaan dan woorden vervangen door synoniemen of zinnen herschrijven. Dat is juridisch gezien niet genoeg: het is en blijft een bewerking.

Als de auteur meer dan zeventig jaar geleden is overleden, behoort zijn werk tot het publieke domein.

Het auteursrecht geldt dan niet meer. Vanaf dat moment mag u zijn werk vertalen en uitgeven zonder toestemming.

U mag een kort stukje uit iemands werk overnemen als citaat.

Dat wil zeggen dat u dat stukje gebruikt binnen een aankondiging, bespreking, kritiek of discussie, of voor een daarmee vergelijkbaar doel.

Er moet sprake zijn van een voldoende duidelijk inhoudelijk verband tussen dat stukje en uw eigen tekst.

Zo mag u bij een wetenschappelijke of zakelijke tekst een aantal zinnen van een autoriteit aanhalen om zo de eigen uitleg te onderbouwen, of juist om daaronder een weerlegging te kunnen geven.

Bij een e-book over een product mag u een kleine foto van dat product laten zien, zodat mensen weten waar het over gaat.

Hergebruik van een werk als versiering is daarentegen niet toegestaan.

Zomaar een afbeelding van een molen tonen bij een boek over molens is geen beeldcitaat.

Die afbeelding heeft onvoldoende inhoudelijk verband met het boek.

‘Fair use’ is een begrip uit het Amerikaanse auteursrecht.

Het wil zo veel zeggen als dat elk gebruik van een werk toegestaan is, mits u maar kunt onderbouwen dat het ‘fair’ (oftewel eerlijk) is.

Dit begrip kennen wij niet in de Nederlandse wet. Het lijkt een beetje op ons citaatrecht, maar ‘fair use’ is veel flexibeler en kan ook in situaties worden gebruikt waarin geen sprake van citeren is.

U kunt u bij uitgeven via Pumbo niet beroepen op ‘fair use’, omdat Pumbo uitgeeft onder de Nederlandse wet.

Andermans tekst in uw eigen woorden weergeven heet parafraseren.

De wet ziet dat als een vorm van citeren (zie de vraag daarover).

Parafraseren mag net als letterlijk citeren, mits u aangeeft wat u overneemt, en u duidelijk uw eigen bijdrage scheidt van hetgeen u van het origineel overneemt.

Het is niet zo dat u door herschrijven de tekst zomaar mag gebruiken.

Zolang in de tekst de originele brontekst doorschemert, is nog steeds sprake van inbreuk op het auteursrecht, tenzij u zich op het citaatrecht kunt beroepen.

Karakters zoals personages uit een boek of stripverhaal zijn auteursrechtelijk beschermd.

Deze mag u dus niet zomaar in een nieuw verhaal verwerken, ook niet als dat verhaal zelf geheel uw eigen idee is.

De enige echte uitzondering is een parodie: als u die personages in een eigen verhaal opvoert op zo’n manier dat u het origineel belachelijk maakt of bespot, dan is dat in principe legaal.

Denk bijvoorbeeld aan een seksueel getinte versie van Suske & Wiske (bestaat écht...).

Wanneer u een verhaal schrijft over iemand, dan kan dat als een inbreuk op de privacy worden ervaren.

Zeker als het verhaal (semi-)biografisch is, oftewel de werkelijkheid probeert te benaderen.

U onthult dan immers privégegevens over iemand. Dit kan ruzie opleveren met die persoon. Alleen al daarom moet u zich afvragen of u dit werkelijk moet willen.

Juridisch gezien is een inbreuk op de privacy te rechtvaardigen als u een groter eigen belang heeft in het kader van de vrijheid van meningsuiting.

Oftewel: het moet zo belangrijk zijn dit te vertellen dat de privacy nu even moet wijken.

Die onderbouwing moet u kunnen maken op het moment dat u het boek wilt publiceren.

Verder moeten de feiten uit uw boek juist en te bewijzen zijn en uw eigen mening en conclusies moeten gebaseerd zijn op die feiten.

Als u een verzonnen verhaal vertelt, mag u daarin bekende namen opnemen om uw verhaal op te sieren.

Let wel op dat u mensen niet zomaar in rare negatieve situaties zet. Dat zou smaad kunnen opleveren, afhankelijk van de context en het soort verhaal.

Bij overleden personen geldt dit niet. Privacy geldt dan juridisch gezien niet meer, maar als uw tekst ook de nabestaanden raakt, kunnen zij er natuurlijk wél iets van zeggen op basis van bovenstaande.

Als iemand herkenbaar op de foto staat, heeft hij portretrecht.

Dat houdt in dat u moet kijken hoe groot zijn belang tegen publicatie is en uw belang vóór publicatie.

Oftewel: hoe erg is het voor hem dat deze foto in een boek komt en hoe belangrijk is het voor de lezers?

Bij een simpele straatfoto waar toevallig iemand voorbijkomt, is het vrij duidelijk dat er geen belang tegen publicatie is. Zo’n foto kunt u dus gebruiken.

Een close-up of pasfoto van een persoon levert een groter privacybelang op en dan moet er dus een zwaardere reden zijn om de foto te mogen gebruiken.

Dat kan bijvoorbeeld de nieuwswaarde zijn (vrijheid van meningsuiting). Zie hiervoor de vorige vraag.

Voor gebruik van afbeeldingen heeft u toestemming nodig van de maker, de fotograaf of tekenaar.

Dat een afbeelding te vinden is via Google Afbeeldingen betekent nog niet dat u deze legaal mag gebruiken. U zult echt moeten navragen bij de website of zij de rechten hebben en of ze u toestemming willen geven voor gebruik.

Er zijn diverse websites die gratis beelden aanbieden, zoals RGBStock.nl en FreeImages.com. Op Flickr.com kunt u via Creative Commons ook veel gratis bruikbaar beeld vinden.

Controleer wel de exacte licentie die erbij staat: niet al het beeld mag u in commerciële boeken gebruiken en soms mag u het beeld niet eens bewerken.

Er zijn ook vele stockfotowebsites waar u voor een laag bedrag (soms minder dan een euro) het recht kunt kopen het beeld in uw boek te verwerken. De bekendste websites zijn IStockphoto.com en BigStockPhoto.com.

Let op: de term ‘royalty free’ bij foto’s betekent niet dat de foto gratis gebruikt mag worden. Deze term betekent alleen maar dat u niet per kopie van de foto hoeft te betalen.

Nee. Als u de auteur of zijn nabestaanden niet kunt vinden, heeft u een probleem. Auteursrechtelijk gezien betekent dit namelijk dat u de afbeelding in kwestie niet mag gebruiken.

Stichting Foto Anoniem kan soms helpen. Deze instantie heeft een uitgebreid adressenbestand van fotografen. Op uw verzoek kunnen ze proberen de fotograaf te achterhalen, zodat u een licentie kunt kopen.

Kunnen ook zij de fotograaf niet vinden, dan kunt u met hen een contract sluiten waarin zij – in ruil voor een vergoeding – alle aansprakelijkheid voor het gebruik van die foto op zich nemen.

Ja, ook bij lesboeken voor het onderwijs is toestemming nodig als u andermans werk (zoals foto’s of teksten) wilt hergebruiken.

De wet kent een uitzondering voor gebruik van andermans werk in het onderwijs, maar die uitzondering geldt alleen voor de onderwijsinstelling zelf en niet voor de auteur van een boek voor het onderwijs.

Een onderwijsinstelling mag artikelen en (delen van) boeken kopiëren als dat nodig is voor het lesplan, mits men een billijke vergoeding betaalt. De auteur van een lesboek kan zich daar niet op beroepen.

Buma/Stemra, Sena en BREIN zijn zogeheten ‘collectieve organisaties’. Zij treden op namens aangesloten artiesten, zoals componisten van muziek of uitvoerend artiesten. Zo hoeft de gebruiker van werk van die artiesten dan alleen aan die organisatie royalties te betalen.

Er zijn zo’n twintig van zulke organisaties. Buma/Stemra is de bekendste: zij werkt voor muziekauteurs en incasseert royalties voor reproducties op cd en dvd.

Sena gaat over de naburige rechten van uitvoerend artiesten.

Stichting BREIN is geen rechtenorganisatie, maar treedt op tegen grootschalige inbreuk op het auteursrecht (en iedereen die daar direct of indirect iets mee te maken heeft) bij films en muziek.

Als auteur van een boek zult u in principe niets te maken hebben met deze organisaties, tenzij u muziek van een Buma/Stemra- of Sena-aangeslotene wilt kopiëren in uw boek of e-book. Stichting BREIN kunt u op uw pad vinden als u andermans e-books verspreidt.

In principe kan dat. U heeft toestemming nodig van de auteur.

Als u iemands werk publiceert zonder toestemming, kan diegene meteen een schadeclaim indienen. Ook als u deze persoon ondanks uw inspanningen niet kon vinden en ook als het gaat om niet-commercieel gebruik. De enige discussie kan gaan over de hoogte van de schade.

Verder mag de auteursrechthebbende naast de schadevergoeding ook de winst opeisen die u gemaakt heeft met de inbreuk. Dit kan betekenen dat u alle Pumbo-inkomsten moet afgeven.

Als bij een YouTube-video de embed-optie niet is uitgeschakeld, mag u deze embedden in een e-book.

Het embedden van een video telt namelijk niet als auteursrechtinbreuk. U plaatst dan alleen een speciaal soort hyperlink waarmee men de video kan bekijken.

Houdt u er wel rekening mee dat YouTube-video’s ook verwijderd kunnen worden.

Voor het integreren van muziek of video’s in een e-book geldt hetzelfde als voor het overnemen van tekst of beeld van een ander: dat mag alleen met toestemming.

Heel soms kan het citaatrecht van toepassing zijn, bijvoorbeeld als u dat muziekwerk bespreekt of de video’s gebruikt om een eigen stelling te onderbouwen.

Vuistregel is dat u die bespreking of onderbouwing niet kúnt doen zonder die muziek of video op te nemen.

Als u wilt bewijzen dat een bepaald liedje sterk lijkt op een ander, dan zult u de liedjes moeten laten horen, anders kan de lezer dat niet verifiëren.

Wilt u vertellen over popmuziek in de jaren zestig, dan kunt u dat ook doen zonder muziek te laten horen.

Ook op reclamemateriaal zoals folders zit auteursrecht. De hoofdregel geldt dus ook hier: gebruik mag alleen met toestemming. Echter, het citaatrecht zal hier sneller van toepassing zijn.

Als u bijvoorbeeld een e-book schrijft over effectieve folderteksten, kunt u voorbeelden laten zien van hoe het wel of niet moet.

Bespreekt u fouten in reclame, dan mag u screenshots van foute reclamebanners laten zien.

Gaat uw boek over een bepaald softwarepakket, dan mag u screenshots van dat pakket tonen om uw uitleg mee te onderbouwen. U mag natuurlijk niet in een boek over dat softwarepakket grote lappen tekst uit de folder of handleiding overnemen. Dat is geen citeren meer.

Als u een foto maakt, kan daar toevallig iemands merk of logo (of een tekst of afbeelding) op zichtbaar zijn. Denk aan een straatfoto waar een McDonald’s restaurant zichtbaar is, of een foto van een laptop waar u het Dell-logo kunt zien.

Dergelijke toevallige zaken hoeft u niet weg te poetsen. De auteurswet kent een uitzondering voor ‘ondergeschikt en incidenteel’ gebruik van een werk en ook het merkenrecht maakt hier geen probleem van.

Nee, een pseudoniem gebruiken heeft geen gevolgen voor uw auteursrecht. De wet erkent dat auteurs onder pseudoniem publiceren.

Natuurlijk moet u wel kunnen bewijzen dat u de persoon achter het pseudoniem bent, mocht het tot een rechtszaak komen.

Wie een foto maakt, heeft daarop het auteursrecht. Dit geldt natuurlijk ook voor portretfoto’s, maar het publiceren van foto’s van personen mag niet zomaar. De geportretteerde heeft ook bepaalde rechten, namelijk het portretrecht.

Als mensen toevallig in beeld zijn (en dus niet geposeerd hebben voor de foto), mag u de foto publiceren zonder toestemming. Wel moet u dan zelf inschatten of mogelijk hun privacy of goede naam geschaad zou worden door die publicatie.

Schrijft u een boek over overgewicht, dan kunt u niet zomaar een portret van een iets te dik persoon gebruiken, omdat u daardoor de indruk wekt dat die persoon obees is oftewel ziekelijk dik. Dat is een aantasting van zijn goede naam. Het maakt dan niet uit of de foto op de openbare weg is gemaakt. Het gaat erom of mensen nadelig kunnen worden geraakt door de foto.

Hebben mensen wél geposeerd, dan heeft u echt hun toestemming nodig voordat u hun foto mag publiceren. Het liefst krijgt u die schriftelijk, zodat er geen discussie kan ontstaan over wat er nu wel en niet mocht. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een Quitclaim-formulier (externe website Nationale Beeldbank).

Creative Commons is een initiatief voor mensen die hergebruik van hun foto’s of teksten willen toestaan, bijvoorbeeld omdat het goede reclame voor henzelf is.

Wie zijn werk onder één van de Creative Commons-licenties uitbrengt, geeft toestemming voor gebruik en verspreiding, mits zijn naam er maar netjes bij vermeld wordt.

De licenties zijn eenvoudig van opzet: iedereen mag alles doen met het werk, behalve die beperkingen die de auteur expliciet kiest. Er zijn slechts drie mogelijke beperkingen, die al dan niet in combinatie met elkaar gebruikt kunnen worden. Deze beperkingen zijn:

 • Geen commercieel gebruik: het is niet toegestaan om het werk te verspreiden of te gebruiken als de verspreider of gebruiker daarmee direct of indirect geld verdient. Een boek uitgeven bij Pumbo is natuurlijk commercieel, tenzij u kiest voor een gratis e-book.
 • Geen afgeleide werken: het werk mag alleen worden gebruikt in originele vorm. Het mag dus in zijn geheel worden gekopieerd, gepubliceerd of doorgegeven, maar niemand mag het werk wijzigen, uitbreiden of erin knippen. Een foto onder deze beperking mag u alleen integraal opnemen, met alleen een verkleining of formaatconversie als dat technisch nodig is.
 • Gelijk delen: wie het maken van afgeleide werken wel wil toestaan, kan er nog voor kiezen om dit te doen onder de voorwaarde dat de gewijzigde of uitgebreide versie onder dezelfde Creative Commons-licentie moet worden gepubliceerd. Voor beeld betekent dit dat mensen uw bewerkte beeld ook moeten kunnen hergebruiken. Voor tekst geldt dit dan voor het gehele hoofdstuk of mogelijk het gehele boek!

Wie zonder toestemming van de auteursrechthebbende het werk kopieert of publiceert, pleegt inbreuk op het auteursrecht. Zo’n schending is een onrechtmatige daad: de schade moet worden vergoed.

De eerste stap is contact leggen met de vermeende inbreukmaker. Dat kan het best een beleefde brief of e-mail zijn, waarin u ze erop wijst dat uw werk is overgenomen terwijl u daar geen toestemming voor heeft gegeven. Vraag ze om het weg te halen binnen een redelijke termijn, bijvoorbeeld vijf werkdagen.

Houd er rekening mee dat niet iedereen verstand heeft van auteursrecht. Ga dus niet uit van kwade trouw en gebruik geen beladen woorden als ‘diefstal’. Bovendien hebben boze brieven waarin gedreigd wordt met gerechtelijke stappen vaak een averechts effect. Als het uw doel is om het materiaal snel weg te laten halen, heeft een scheldkannonade dus niet zo veel zin.

Als contact leggen met de verantwoordelijke geen effect heeft, benader dan diens hostingprovider of de eigenaar van de website. Dit kan een stuk zakelijker: wijs ze erop dat er auteursrechtelijk beschermd materiaal van u onrechtmatig openbaar gemaakt wordt door hun klant. Geef duidelijk aan waar het werk staat, welke klant (voor zover u dat weet) en indien mogelijk waar uw origineel staat. Vermeld expliciet dat u de rechthebbende bent en geen toestemming heeft gegeven. De provider moet dan het materiaal weghalen, anders wordt hij zelf aansprakelijk voor de schade.

Lukt dat allemaal niet, dan kunt u een rechtszaak aanspannen. Het probleem daarbij is wel dat het relatief duur is en meestal nogal lang duurt. Daarbij komt nog dat geschillen omtrent auteursrecht en andere rechten van intellectueel eigendom meestal niet gedekt worden door rechtsbijstandsverzekeringen.

Terminologie

Terminologie

De Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp) kent een uitzondering voor boeken die via POD worden geproduceerd. Dit staat aangegeven op de volgende pagina: veelgestelde vragen Wvbp. Als uw boek per stuk via POD wordt geproduceerd, hoeft het niet te worden aangemeld bij het Commissariaat voor de Media (CvdM). De regels zijn vrij onduidelijk, dus lees de vragenpagina van het CvdM goed door. Omdat wij niet de uitgever van uw boek zijn, melden wij het ook niet voor u aan bij het CvdM.

Boeken die in grote oplage worden geproduceerd, moeten wel worden aangemeld. Hiervoor heeft u een btw- en KvK-nummer nodig. Als u dit niet heeft, kunt u contact opnemen met het CvdM.

De Wvbp geldt niet voor e-books. E-bookverkopers mogen de prijs van een e-book dus zelf bepalen. Sommige verkopers houden lage prijzen aan om klanten binnen te halen. De marge die u in dat geval overhoudt, is de marge die u ook zou overhouden wanneer uw e-book tegen de reguliere verkoopprijs zou worden verkocht. Als een e-bookverkoper een lagere verkoopprijs hanteert, is dat dus van invloed op zijn marge en niet op die van u.

De distributievorm is de wijze waarop een boek wordt aangeboden. Via Pumbo kunnen we drie distributievormen aanbieden:

 • Boek (geprinte uitgave)
 • E-book (PDF-uitgave)
 • E-book (ePub-uitgave)

Eén titel (één project) kan dus bestaan uit maximaal drie distributievormen.

Een project omvat één boektitel met de mogelijkheid voor meerdere distributievormen.

Een aantal eigenschappen, zoals bijvoorbeeld de titel, de auteur en de samenvatting, is voor alle distributievormen gelijk. Deze informatie hoeft u dan ook maar één keer per project in te stellen.

De gegevens die wel specifiek per distributievorm gelden, zoals de ISBN’s, de bestanden en de prijsgegevens, kunt u wel afzonderlijk instellen.

PDF (Portable Document Format) is een standaard voor de uitwisseling van elektronische documenten en formulieren die in hun oorspronkelijke vorm gereproduceerd moeten kunnen worden.

PDF is een universele bestandsindeling waarmee lettertypen, afbeeldingen en de lay-out van elk willekeurig brondocument behouden blijven, ongeacht het programma of het platform waarmee het document werd gemaakt.

Een voordeel van een PDF-bestand is dat het er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Microsoft Word-document, op elke printer hetzelfde uit zal zien. Ook kan een PDF-bestand op alle besturingssystemen bekeken en bewerkt worden.

Om een PDF-bestand te kunnen openen, heeft u een PDF-reader nodig zoals bijvoorbeeld Adobe Acrobat Reader.

EPub (Electronic Publication) is een gratis en open e-bookformaat dat ontwikkeld is door het International Digital Publishing Forum (IDPF). EPub is de bestandsextensie van een type (XML) dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld e-books.

Een ePub-bestand is een combinatie van drie open standaarden: de Open Publication Structure (OPS), het Open Packaging Format (OPF) en het Open Container Format (OCF).

Het voordeel van een ePub is dat de tekst zich aanpast aan het scherm (‘reflowable content’). Bij een klein scherm worden de zinnen automatisch korter gemaakt of de tekst kleiner, bij een groter scherm langer en groter. Bij het PDF-formaat is dat niet het geval en daarom is dit moeilijker te lezen op kleinere schermen.

De opmaaktaal van een ePub is vergelijkbaar met HTML-code, waarmee ook websites worden opgemaakt.

 

Als u een lettertype ofwel font insluit, weet u zeker dat de PDF dezelfde fonts gebruikt als het oorspronkelijke document, ongeacht waar u de PDF opent en welke fonts op dat systeem zijn geïnstalleerd. Zo blijft de lay-out identiek.

Indien een lettertype niet wordt ingesloten, wordt er een alternatief gekozen als het gebruikte lettertype niet op het systeem van de ‘lezer’ voorkomt. Zo kan er een afwijking in de opmaak voorkomen.

Een PDF-bestand waarbij het lettertype niet is ingesloten, wordt door ons afgekeurd.

Hoe u een lettertype juist kunt insluiten (een printklare PDF maken), leest u in support.

Een bladzijde uit uw boek bestaat uit een voor- en achterzijde (twee pagina’s). De buitenkant van de achterzijde is het spiegelbeeld van de buitenkant van de voorzijde.

Om de witranden rondom de tekst optisch gelijk te houden, kunt u de marges spiegelen. Doet u dat niet, dan is de witruimte op de achterzijde van de bladzijde aan de binnenkant altijd heel krap en aan de buitenzijde te ruim. Dat komt omdat er een deel van de pagina wegvalt in de rug.

In tekstbewerkingsprogramma’s kunt u aangeven dat u de marges wilt spiegelen. Hoe u dat het best kunt doen, leest u in support.

Het Internationaal Standaard Boeknummer (ISBN) is een unieke titelidentificatie die wereldwijd wordt gebruikt om gegevens van boeken en aanverwante producten op te slaan in computers van bibliotheken, grossiers, importeurs, distributeurs en boekverkopers.

Het doel van het ISBN is dat elke titel die een uitgever uitgeeft snel en eenvoudig is terug te vinden in databestanden.

Het ISBN vormt voor boekverkopers het bestelnummer van het boek waarmee informatie over de titel opgevraagd kan worden en bestellingen geplaatst kunnen worden.

Het ISBN-systeem is er voor beroepsuitgevers, maar ook universiteiten, bedrijven, verenigingen, stichtingen en particulieren kunnen gebruikmaken van het ISBN.

In 1966 werd in Engeland een Standard Book Number (SBN) ingevoerd door de boekhandelsketen W.H. Smith. Het kende negen cijfers, verdeeld in de groepen uitgeversaanduiding, titelaanduiding en controlecijfer.

In 1970 werd het systeem internationaal overgenomen als International Standard Book Number, al is in Engeland het negencijferig systeem nog jarenlang gebruikt naast het nieuwe.

Dat ISBN was tiencijferig gemaakt: er werd een groepscode voor de drie bestaande groepen geplaatst en voor Engelssprekende landen was die groepscode 0 of 1.

Andere landen sloten zich aan. Als hun registratiegroep uit meer dan één cijfer bestond, ging dat ten koste van de erop volgende cijfers; uitgevers- en/of titelaanduiding werden dus korter. (Bron: Wikipedia)

De tiencijferige ISBN’s raakten op en mede om de aansluiting te verstevigen met de internationale EAN-standaard werd het ISBN uitgebreid tot dertien cijfers. ISBN-10 werd ISBN-13.

Die operatie ging op 1 januari 2007 in de praktijk van start en op 1 januari 2008 moesten alle codes zijn ‘omgenummerd’. Voor deze exercitie bestaat overigens een ‘converter’, waarmee ook het controlegetal kan worden vastgesteld.

Voorlopig is aan bestaande nummers alleen het prefix 978 toegevoegd; hun aantal is daarmee gelijk gebleven. Maar doordat ook het prefix 979 voor de toekomst is gereserveerd, is op termijn het beschikbare aantal ISBN’s verdubbeld. (Bron: Wikipedia)

De witrand is de lege ruimte op de pagina, rondom uw tekst. De grootte van de witrand kunt u zelf bepalen. Zie ook het support.

De snijrand is de rand waarop het boek zal worden afgesneden. Alles buiten deze rand (afloop) zal worden weggesneden.

Het toevoegen van een afloop met snijrand is verplicht voor de cover, maar ook voor het binnenwerk als er gebruik wordt gemaakt van afbeeldingen of kleuren die tegen de rand aan staan.

Elke printer heeft een bepaald bereik. Stel dat u een afbeelding volledig op A4-formaat wilt zien en u gebruikt geen afloop en snijdt niets weg, dan zit er altijd een witte rand omheen omdat de printer dat gebied niet kan bedrukken. De grootte van de rand kan variëren en is afhankelijk van de printer.

Om ervoor te zorgen dat er geen witte rand ontstaat, maakt u het originele bestand groter, stelt u de snijrand in op het A4-formaat en plaatst u de randen van de foto over de snijrand. De printer pakt nu een groter vel papier en snijdt het restant weg, waardoor er geen witte rand meer zichtbaar is. U kunt deze techniek ook op het binnenwerk toepassen.

Wij hanteren een afloop van 3 mm. De snijrand staat dan rondom 3 mm vanaf de rand van het bestand en het bestand is rondom 3 mm groter dan het gewenste eindformaat.

Met de afloop bedoelen we het gebied buiten de snijrand. Het is verplicht om de cover met afloop aan te leveren.

Wij hanteren een afloop van 3 mm. Deze afloop (het gebied buiten de snijlijn) wordt uiteindelijk weggesneden. Houd daar rekening mee in uw ontwerp.

Het binnenwerk kan ook met afloop worden aangeleverd, maar dat is niet altijd noodzakelijk. Doe dit alleen als u bepaalde afbeeldingen tot aan de rand zou willen laten doorlopen.

De trimbox is voor ons noodzakelijk en wordt, indien nog niet aanwezig, altijd door ons in een PDF-bestand geplaatst.

Deze lijn rondom het bestand wordt door Pumbo als snijlijn gebruikt en geeft het schone, netto formaat van het bestand weer.

De trimbox is alleen zichtbaar in programma’s zoals bijvoorbeeld Adobe Acrobat Pro. In de reguliere PDF-readers zijn deze gegevens niet zichtbaar.

De rand wordt uiteraard ook niet meegeprint.

Komt u ergens niet uit?

Onze experts staan altijd voor u klaar

Robert

Robert

Marjolijn

Marjolijn

Isabelle

Isabelle

Monique

Monique

Isabelle

Yordy

Monique

Wouter

Sebastian

Sebastian

Marchel

Marchel


Pumbo.nl BV
Jelle Zijlstraweg 192
1689ZX Zwaag
vragen@pumbo.nl

Bel voor vrijblijvend advies
0229-700228

Bekijk al onze contactmogelijkheden

Een belafspraak inplannen

Contact met een van onze adviseurs

Als u graag vrijblijvend een gesprek wilt met een van onze experts, bijvoorbeeld over het drukken of het zelf uitgeven van uw boek, plan dan zelf een afspraak in. Wij bellen u dan terug op de aangegeven dag en tijdstip en hebben zo alle tijd om uw vragen door te nemen.

Plan een belafspraak