
Een terugkerend item op ons blog is het interviewen van professionals uit het boekenvak. Op deze manier hopen wij je meer inzicht te geven in de vaak complexe boekenwereld.
Deze keer hebben we Eveline Broekhuizen geïnterviewd. Zij is een ervaren redacteur en met haar bedrijf Elibro Tekst & Redactie helpt ze schrijvers om hun teksten te verbeteren. Wil je weten wat een redacteur precies doet en wat een redacteur voor jou als auteur kan betekenen?
Bekijk of lees dan snel het interview en laat ons onder aan deze pagina weten of er nog vragen zijn die we kunnen beantwoorden!
Het interview liever als podcast beluisteren? Dat kan hieronder.
Hieronder vind je de transcriptie van het interview, voor als je de voorkeur geeft aan lezen.
Mijn naam is Eveline Broekhuizen en met Elibro Tekst en Redactie help ik als redacteur schrijvers om hun teksten te verbeteren.
Wat doet een redacteur precies?
Nou, een redacteur verbetert teksten in eigenlijk de meest brede zin van het woord. Dus vanaf het moment dat je iets geschreven hebt en je denkt van ‘hé, zit ik op de goede weg?’ dan kan je een redacteur inschakelen. En die kan jou feedback geven en op een gegeven moment, als er een goede versie ligt, dan gaat hij ook door de hele teksten heen, overal opmerkingen bij schrijven, verbeteringen op het gebied van inhoud, op het gebied van stijl, totdat er uiteindelijk een laatste versie ligt die nog wel gecorrigeerd kan worden op de laatste puntjes, maar dat is vooral het werk van een corrector. Dus een redacteur zit eigenlijk vanaf het begin van je eerste versie tot en met een versie die eigenlijk klaar is om opgemaakt te worden.
Hoe ziet de gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Nou, gemiddeld, als het lekker weer is ga ik eerst eventjes naar buiten, om een uurtje of acht, om even mijn hoofd leeg te maken en daarna ga ik geconcentreerd achter mijn bureau zitten, rond half negen, en werk ik eerst mijn mail door, verstuur ik wat offertes of heb ik wat contact met auteurs, en dan begin ik met redigeren. Dus dan pak ik een Word-bestand erbij en ga ik aan de slag. En nou, zo met een aantal tussenpozen – af en toe neem ik even pauze om de concentratie hoog te houden – ga ik zo door tot een uur of vijf. Ik denk dat ik ongeveer zes uur op een dag echt redigeer of corrigeer, en de rest van twee à drie uur administratie, correspondentie, promotie. Dus zo vul ik mijn dagen.
Hoe ben jij redacteur geworden?
Ik ben redacteur geworden door eerst Nederlands te studeren, aan de UvA, en na mijn bachelor had ik zoiets van: ‘Ja, wat wil ik nou eigenlijk? Wat kan ik met deze studie?’ Ik wilde wel iets praktischer.
En toen kwam, mijn oog viel op de master Redacteur/Editor, ook aan de UvA. Die opleiding leidt op tot redacteur bij een uitgeverij en je gaat ook stage lopen, er zitten intensieve masterclasses bij, dus dat sprak mij heel erg aan, dat je echt aan de slag ging.
Daarna, of tijdens die studie, heb ik stage gelopen bij Wereldbibliotheek en daarna werd ik door Uitgeverij Wereldbibliotheek gevraagd om daar te komen werken als uitgeefassistent. En ik was eigenlijk een spil in het web, dus ik heb van de hele boekenwereld kennis kunnen nemen. En daarna ben ik voor mijzelf begonnen als redacteur.
Hoe komen auteurs normaal gesproken bij jou terecht?
Ze kunnen via internet bij mij terechtkomen, ze googelen of via Pumbo natuurlijk en andere netwerksites, en ook wel via mijn eigen netwerk. Mensen kennen mij nog van Uitgeverij Wereldbibliotheek omdat ik daar ook voor een groot deel de social media rondom WBFantasy heb opgezet – dat waren de fantasyboeken die wij uitgaven – en veel fantasyschrijvers kennen mij daar nog van en komen via die weg bij mij terecht.
Voor wat voor soort klanten werk je allemaal?
De klanten waarvoor ik werk dat zijn auteurs, mensen die zelf een boek willen gaan schrijven en die dat ook wel professioneel willen aanpakken en die willen daar dus wat feedback op, die komen bij mij terecht.
Maar ook uitgeverijen die een boek willen laten nakijken of die advies willen hebben of een boek geschikt is voor publicatie, die laten het door mij bekijken. En ik doe ook wel gewoon echt correctiewerk, dus de laatste puntjes op de i voor uitgevers.
En als derde eigenlijk bedrijven die willen kijken of hun webteksten goed zijn of teksten voor een folder die laten ze dan door mij redigeren.
Wat vind je het leukste aan je werk als redacteur?
Het leukste vind ik het moment dat je merkt dat iets niet helemaal werkt met een tekst en je gaat het analyseren, je denkt ‘waar ligt het nou aan’, je zet alles op een rij, je merkt van ‘hé, hier gaat het niet lekker’. Dan duik je er nog iets dieper op in en dan denk je ‘nou, als we dit nou daar zetten…’ En dat je dan ziet van ‘hé, maar nou loopt het’. En de auteur heeft dat ook, die ziet ook het licht: ‘Oh, maar als we dat daar neerzetten dan kan ik het zus en zo oppakken.’ Dat vind ik het beste, als je als het ware een soort eurekamoment hebt: en nu wordt het boek nog beter.
Kun je uitleggen wat nou de echte meerwaarde is van een redacteur?
De meerwaarde van de redacteur is dat je je tekst net even een niveau hoger brengt. En we hebben allemaal een blinde vlek voor onze tekst, dat heb ik ook als ik iets schrijf – je zit erin, het is jouw wereldje, jij weet waar je naartoe wilt, wat je wil gaan vertellen, maar de lezer die komt er zomaar in vallen en die heeft geen idee waar jij heen wil – en eigenlijk om die brug te maken, daar helpt een redacteur bij. Dus die zorgt dat je tekst beter aankomt bij de lezer.
In welke genres ben je zelf het meeste thuis?
Het liefste lees ik literaire fictie en dat vind ik dus ook eigenlijk wel het leukste om te redigeren. Andere genres waarin ik thuis ben zijn fantasy, thrillers en ik redigeer ook veel managementboeken.
Tegen welke problemen lopen auteurs aan bij het schrijven?
Waar auteurs tegen aanlopen bij het schrijven is vooral dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Ze hebben al drie versies gehad, ze hebben dingen gewijzigd en dan op een gegeven moment weet je zelf niet meer: had ik dat personage er nou uitgehaald? Dan zie je niet meer of je verhaal loopt en dan is het fijn om iemand van buitenaf er met een frisse blik naar te laten kijken die nog van niks weet, om te kijken: wat kan er nou nog aan verbeterd worden?
Heb jij nog schrijftips?
Natuurlijk heb ik schrijftips, ik barst ervan. Maar ik denk dat de belangrijkste is: zorg dat je tekst actief is. Dat kan je op allemaal verschillende manieren doen natuurlijk. We kennen waarschijnlijk wel tips als ‘show don’t tell’, maar als je alleen maar aan het showen bent en niks aan het vertellen, dat werkt ook niet. Dus je moet telkens een goede variatie weten te vinden tussen inzoomen, uitzoomen, lange zinnen, korte zinnen en op die manier zorg je voor actie. Actieve zinnen en dan weer een passieve zin. Als je alleen maar beschrijvend vertelt, vanaf een afstand, dat werkt niet. Dus zorg dat het aankomt bij de lezer.

Reacties
Reactie toevoegen