Google+ inzetten voor boekpromotie?

Google
Gewijzigd: 18 mei 2022 12 dec 2013

Social Media heeft zich razendsnel ontwikkeld tot een belangrijk online kanaal. Opvallend is dan ook dat Google pas in 2011 een eigen social media platform lanceerde: Google+ genaamd. Hierdoor is Google+ voor een groot deel van internettend Nederland nog een ‘vreemde eend in de bijt’. De schatting is dat er nu ruim een half miljoen Nederlanders actief gebruik maken van Google+ (Facebook 8 miljoen). Toch mag u als auteur Google+ niet links laten liggen. Sterker nog: nu beginnen biedt grote kansen. Al was het maar vanwege de plannen die Google zelf heeft met Google+. Daarnaast meet Google meer-en-meer de activiteiten op het eigen social network: goed actief zijn op Google+ helpt de zichtbaarheid binnen de Google-zoekresultaten. Genoeg redenen dus om Google+ eens nader te bekijken en te zien wat de mogelijkheden zijn voor u als auteur.

google_start

Startscherm om uw Google+ account aan te maken

Wat is Google+ nu eigenlijk?
Google+ is een social network dat zich meer richt op het contact maken zoals u dat in het dagelijkse leven bent gewend. Uw contacten kunt u dan ook onderbrengen in zogenaamde ‘kringen’ (ook wel ‘cirkels’ genoemd). Deze kringen kunt u zelf aanmaken en beheren. U kunt bijvoorbeeld een kring maken over het schrijven van een boek, maar ook een kring waarin het thema van uw boek centraal staat. Beide kringen kennen een specifieke doelgroep. We zoomen hiermee gelijk al even kort in op een belangrijke functionaliteit van Google+, dit om Google+ t.o.v. de andere social networks te positioneren. Voordat u gebruik gaat maken van Google+ moet u eerst een Google Gmail-account aanmaken via www.gmail.com. Bezit u een Gmail-account, dan kunt u via https://plus.google.com/pages/create een Google+ pagina aanmaken.

Snel bereik creëren
Na uw aanmelding op Google+ kunt u uw profiel invullen. Vergeet niet om een duidelijke introductietekst en een link naar uw boekenwebsite (of boekenbestellen.nl) te plaatsen. Bovenin de zoekbalk kunt u vervolgens op zoek gaan naar vrienden, kennissen of wellicht collega-auteurs. Heeft u een persoon gevonden en wilt u deze volgen? Dan gaat u met de muis op de button ‘Toevoegen aan kringen’ staan en selecteert u de gewenste kring. De persoon die u nu volgt krijgt hier ook een melding van. Naast personen kunt u zo ook op zoek gaan naar interessante communities. Typ bijvoorbeeld het woord ‘boek’ eens in en de community ‘Boekenvak’ komt in beeld. U kunt via de button ‘Lid worden van community’ snel lid worden van deze community en vervolgens zelf berichten plaatsen maar ook lezen. Google+ biedt u ook de mogelijkheid om zelf een community te starten (via ‘Startpagina’s’ > ‘Communities’). Zo biedt Google+ u diverse mogelijkheden om snel uw bereik vergroten. Voorwaarde voor succes is wel dat u relevante content verspreid.

google_start

Met de zoekbalk vindt u snel interessante personen en communities

Naast volgen en delen biedt Google+ nog enkele interessante opties. Zo kunt u – als u bent ingelogd binnen Gmail – zoekresultaten binnen Google direct een +1 geven. Uw waardering is meteen zichtbaar binnen uw Google+ profiel. Andersom kan natuurlijk ook: men kan ook uw website belonen met een +1 waardoor uw website (met daarop uw boek) verspreid wordt binnen Google+. Een andere belangrijke optie is ‘Google Authorship’ en wordt hieronder verder uitgelegd.

Belangrijk: Google Authorship
Misschien is het u al eens opgevallen: Google gaat steeds meer auteursinformatie in de zoekresultaten tonen. Steeds vaker ziet u foto’s staan van personen die auteur zijn van een specifieke webpagina. Deze zogenaamde ‘meta data’ wordt door Google getoond middels een koppeling van uw Google+ profiel en de website(s) waarvan u de auteur bent. Google kent steeds meer waarde toe aan ‘Online Authorship’ waardoor de specifieke webpagina’s beter ranken binnen Google.

google_start

Bij de zoekresultaten verschijnt een profiel foto van de auteur van een artikel.

google_start

Net als bij de artikelen van Pumbo.nl

Als u in zoekresultaten uw auteursinformatie wilt weergeven voor de inhoud die u maakt, heeft u een Google+ profiel nodig met een herkenbare foto van uw gezicht als profielfoto. Vervolgens verifieert u dat u de eigenaar van uw inhoud bent door de inhoud met een van de onderstaande methoden aan uw profiel te koppelen. Google kan niet garanderen dat auteursinformatie wordt weergegeven in resultaten op Google Zoeken of Google Nieuws.

U kunt hier lezen hoe u uw auteursinformatie kunt koppelen:
https://support.google.com/webmasters/answer/1408986?hl=nl&hlrm=en

Tot slot: SEO!
Over rankings binnen Google zijn boeken vol geschreven. Search Engine Optimization, kortweg SEO genoemd, is een bloeiende online-bedrijfstak. Tal van factoren spelen een rol om goed te scoren binnen Google. Met de verdere uitrol van Google+ zal actief deelnemen op Google+ steeds zwaarder gaan wegen binnen online marketing. Nu al worden berichten die op Google+ worden gepost veel sneller geïndexeerd. Naar Twitter en Facebook kijkt Google niet of nauwelijks. Facebook schermt zelfs de gegevens geheel af voor Google! Maar op het eigen Google+ heeft Google vrij spel. Nieuwe content kan snel worden herleid. Doe als auteur hier uw voordeel mee!

google_start

Een standaard bericht op Google+ geeft u de mogelijkheid om naast tekst, een link op te nemen. Zorg voor een tekst met juiste keywords. Google neemt postings binnen Google+ mee voor het bepalen van rankings.

Tips

  • Relatief nieuw network, volop kansen
  • Snel interessante personen volgen
  • Ook eigen community maken is eenvoudig
  • Verhoogt uw online autoriteit
  • Positieve impact op ranking binnen Google

Nog meer inspiratie?
Het kan natuurlijk zo zijn dat u als auteur al volop actief bent op Google+. Wij zijn dan nieuwsgierig naar uw tips, aanbevelingen en/of inspirerende voorbeelden. Deel ze hieronder met uw collega-auteurs. Alvast bedankt!

Reacties


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd of zonder uw toestemming gebruikt voor marketing doeleinden. Verplichte velden zijn gemarkeerd