Dit hoofdstuk is onderdeel van Boek uitgeven: de complete gratis gids voor uitgeven in eigen beheer.
Geschreven door Wouter Vink
Misschien heb je al een website die goed in elkaar zit, misschien ben je bezig met het opzetten ervan of misschien heb je daar nog helemaal niet aan gedacht. Hoe dan ook: je moet als zelfuitgevende auteur een eigen website hebben die goed in elkaar zit. Vooral dat laatste zorgt voor veel problemen, want hoe zorg je ervoor dat je website optimaal zijn werk kan doen?
In dit hoofdstuk leggen we uit wat de voordelen van een eigen website zijn en waarom het vandaag de dag ondenkbaar is om een boek uit te geven zónder dat je een website hebt. Daarna gaan we de handen uit de mouwen steken en gaan we zelf aan de slag met het maken van een website.
Ook als je jouw website niet zelf gaat maken, maar een programmeur inhuurt, is het aan te raden om dit hoofdstuk zorgvuldig door te nemen. Een programmeur kan programmeren: that’s it. Een programmeur is geen marketingexpert. Een programmeur weet niet wat jouw doelgroep wil. Kijk uit met programmeurs die zeggen dat zij alles kunnen. Je gaat dan af op hun verhaal en onze ervaring is dat de meeste programmeurs wel kunnen programmeren, maar niet kunnen optimaliseren.
Als je dit hoofdstuk hebt afgerond, kun je een programmeur veel gerichter instructies geven over hoe jouw website moet functioneren. Laten we direct beginnen.
Waarom heb je een website nodig?
Je boek is toch ook via de boekhandel te koop?
Je start een website om verschillende redenen. Het verkopen van je boek via je eigen website is daar maar een klein onderdeel van en soms kun je deze aanschafmogelijkheid zelfs beter weglaten. Daarover later meer.
Wat ons betreft zijn er vier hoofdredenen te onderscheiden om een website te gebruiken. Heb je al een website? Lees deze redenen dan door om erachter te komen of jij hier goed over hebt nagedacht.
Reden #1
Eén van de redenen om een eigen website te gebruiken bij het zelf uitgeven van boeken, is het onderhouden van contact met je doelgroep. Hiervoor zou je social media kunnen gebruiken en dat moet je ook zeker doen, maar via je eigen website heb je veel meer controle.
In het hoofdstuk over social media zul je bijvoorbeeld leren dat minder dan 10 procent van je Facebook-volgers jouw geweldige post gratis voorgeschoteld krijgt. Ja, dat lees je goed. Ook als je 10.000 volgers hebt en een post op je Facebook-pagina plaatst, zien als je mazzel hebt maar 1.000 mensen dit.
Zo meteen zul je leren hoe je dit kunt verbeteren. Voor nu is het even belangrijk dat je weet dat promoten via social media goed werkt, maar helaas voornamelijk geld kost.
Er bestaat gelukkig een aantal slimme manieren om een band te creëren met je doelgroep via je eigen website. Hierover later meer.
Reden #2
Een andere reden om een eigen website te gebruiken bij het uitgeven van een boek, is de vindbaarheid. Mits je het goed aanpakt, kan je website zorgen voor een aanwas van nieuwe klanten.
Hoe mooi is het als je bijvoorbeeld een hondentrainer bent en via de Google-zoekopdrachten wordt gevonden op het woord ‘hondentrainer’? Superwaardevol en ook zeker haalbaar! Meer hierover verderop in dit hoofdstuk.
Reden #3
De derde reden om een eigen website te (laten) maken, is de mogelijkheid om je doelgroep heel gericht te bereiken. Dit is één van de onderbelichte functies van een eigen website. Met een eigen website kun je superveel te weten komen over je doelgroep. Waar bevindt die zich en hoe kun je met je lezerspubliek in contact komen?
Reden #4
De vierde reden voor het (laten) ontwikkelen van een eigen website, is dat je autoriteit kunt opbouwen binnen jouw vakgebied. Het uitgeven van een boek geeft je al enorm veel autoriteit, maar een website kan hierbij niet ontbreken.
Je website wordt een verzamelplaats voor je doelgroep om meer kennis te vergaren over het onderwerp waar jij over schrijft. Als je dit goed aanpakt, groeit je autoriteit en daarmee ook je klantenbestand als vanzelf. Ook hier gaan we zo meteen verder op in.
De verschillende CMS’en die beschikbaar zijn
Vandaag de dag zijn er ontzettend veel mogelijkheden om zelf een website te maken en te beheren. Er wordt ook veel reclame voor gemaakt, zelfs op televisie. Dit geeft al aan hoe populair veel van deze systemen zijn. Hieronder een aantal bekende CMS’en ofwel ‘content management systemen’.

De eerste drie zijn wat ons betreft geen serieuze opties. Dit zijn systemen waarbij het heel makkelijk gemaakt wordt om een website te maken via een online editor. Je kunt elementen zoals een fotoslider ergens heen slepen, een foto uploaden en het werkt. Zo gaat het bij alle soorten elementen op een pagina: tekstvakken, invulvelden, video’s, et cetera.
Dat klinkt natuurlijk heel verleidelijk, maar het zijn systemen die te gesloten zijn. Dit is natuurlijk bewust gedaan, zodat je zelf niet veel kunt verprutsen. Dit soort systemen is niet flexibel. Vaak is de techniek erachter ook niet zoekmachinevriendelijk. Als iets niet goed werkt of je wilt het net op een andere manier presenteren, kun je dit vaak niet handmatig aanpassen.
Daarnaast heb je de wat serieuzere alternatieven, waarbij WordPress wat ons betreft de beste optie is. WordPress is wereldwijd het meestgebruikte websitesysteem. Ruim 25 procent van de websites draait op WordPress.
Een WordPress-thema zoeken
Het is alleen minder gebruiksvriendelijk om zelf een website met WordPress te ontwerpen. Je zou het zelf kunnen doen, maar houd er dan rekening mee dat je echt vele uren kwijt bent om alles onder de knie te krijgen. Er zijn op internet uitgebreide how-to-video’s te vinden over hoe je alles zelf kunt instellen, maar onze ervaring is dat je dan een website krijgt die aan alle kanten rammelt.
Wat wel een mogelijkheid kan opleveren, is het vinden van een thema dat precies past bij jouw wensen. Er bestaan tienduizenden thema’s, dus het zou zomaar kunnen dat je een thema vindt dat precies opgezet is zoals jij het voor ogen had. Je hoeft dan alleen maar de teksten en afbeeldingen te wijzigen en je bent klaar.
Het probleem is dat het heel lastig is om zo’n thema te vinden. Daarom werkt het bijna altijd zo dat je een thema vindt dat in de buurt komt van jouw wensen, dat je dan nog moet tweaken om helemaal kloppend te maken. Hier gaat het dan ook vaak mis. Als je geen programmeur bent, ga je zeker tegen problemen aanlopen.
Een professionele uitstraling is superbelangrijk
Ons advies is dan ook om iemand te zoeken die de WordPress-website voor je kan opzetten, zodat alles helemaal perfect werkt.
Wanneer de website eenmaal is opgezet, is het wel heel eenvoudig om deze zelf bij te houden. Zolang je maar geen extra functionaliteiten hoeft toe te voegen. Het aanpassen van teksten of afbeeldingen en het aanmaken van nieuwe pagina’s of blogberichten is echt supereenvoudig.
Als je zelf niemand kent die dit voor je kan opzetten, kunnen wij dit ook voor je doen. Op deze pagina vind je meer informatie over het laten maken van een website.