
Je hebt een geweldig idee of een interessante expertise en je wilt dit met de hele wereld delen. Dat boek móét dus uitgegeven worden. Maar je agenda loopt over en het is lastig om tijd over te houden om te schrijven. In dit artikel geven we je 11 praktische tips waarmee je gegarandeerd tijd overhoudt om te schrijven.
Timemanagement is de sleutel tot succes
Je jongleert tussen je werk, gezin, boodschappen doen, koken, je sociale leven, je kinderen, vrienden, familie, je vrije tijd, en de telefoon die maar aandacht blijft trekken… we hebben het drukker dan ooit, maar nog steeds maar dezelfde 24 uur in een dag. Tijd overhouden om jouw boek te schrijven lijkt een onmogelijke opgave.
Het goed organiseren van je tijd valt binnen het specialisme timemanagement. Dat er überhaupt een term voor bestaat, betekent dat je niet de enige bent met dit probleem. Met alle afleidingen van vandaag de dag is het gewoon écht lastig om je tijd goed in te delen.
Meer uren in een dag is onmogelijk, maar met deze timemanagement tips, en het veranderen van je prioriteiten en inzichten kunnen we je wel op weg helpen met het waarmaken van je droom: je eigen boek uitgeven.
Tip 1: Het begin: Een goede brainstormsessie
Een goed begin is het halve werk. Als je ideeën nog in je hoofd rondzweven is het lastig om echt te beginnen. Daarnaast komen goede ideeën niet zomaar uit te lucht vallen.
Het idee achter brainstormen is loskomen en goede inzichten te krijgen in wat je nu eigenlijk wilt bereiken met je boek. Het schrijven van een boek begint daarom altijd met een (korte) brainstormsessie.
We bespreken 3 interessante brainstormtechnieken:
- De traditionele woordspin: Dit is de bekendste brainstormmethode. Schrijf je hoofdonderwerp in het midden van een groot blad. Schrijf nu alles op wat er in je hoofd opkomt. Misschien krijg je nieuwe inzichten, of zie je dat je al een erg afgebakend onderwerp hebt – fijn! De klassieke woordspin kun je ook maken met post-its op een grote muur, of zelfs met een app waar je video’s en afbeeldingen kunt toevoegen. Het is net waar jij de voorkeur aan geeft en wat past bij het onderwerp van je boek.
- Rolestorming: Deze brainstorm-methode is vooral interessant voor boeken met een commerciële insteek, zoals non-fictieboeken. Het is een combinatie van klassiek brainstormen en een rollenspel. Plaats je in de rol van een ander, bijvoorbeeld in de lezer of een concurrent. Probeer vanuit het perspectief van deze andere persoon te brainstormen. Dit kan verrassende inzichten geven bij het schrijven van je boek.
- Droom weg en interview jezelf: Deze brainstormtechniek is niet alleen handig, maar het maakt je ook nog eens extra enthousiast om er écht voor te gaan. Doe alsof je een journalist bent en schrijf 10 vragen op de je jezelf zou willen stellen. Geef vervolgens uitgebreid antwoord, en neem jezelf op. Luister het gesprek na, of laat het uittypen, en voilà, je hebt een interessant voorwoord of beginpunt voor je boek.
Let op: het brainstormproces is belangrijk, maar verlies je er niet in. Één avondje brainstormen is genoeg.

Tip 2: De inhoudsopgave van je boek als to-do-lijst
Een inhoudsopgave is niet alleen een handig overzicht van de inhoud van je boek, maar werkt ook perfect als een to-do-lijst. Pak een willekeurig boek en bekijk de inhoudsopgave. Dat lijkt best veel op de perfecte to-do-lijst, vind je niet?
Maak na je brainstormsessie van tip 1 daarom een logische inhoudsopgave. Een goede inhoudsopgave maakt het schrijven makkelijker en zorgt voor een logische opbouw van je boek. Heb je de inhoudsopgave af maar vind je het moeilijk om met hoofdstuk 1 te beginnen? Geen probleem, je kunt ook beginnen met een ander hoofdstuk. Het belangrijkste is dat je begint.
Tip 3: Zet duidelijke doelen
Hierboven zeiden we al dat je niet per se de volgorde van je inhoudsopgave hoeft aan te houden. Wel is het belangrijk dat je een planning maakt voor wanneer je gaat schrijven, wat de volgorde ook is. Maak een overzichtelijke kalender of to-do lijst en zet er realistische datums bij.
Een hoofdstuk per week, of per maand? Of een bepaald aantal woorden per keer? Er is geen goed of fout, het belangrijkste is dat je consistent bent, er een gewoonte van maakt, en je geen excuses zoekt om niet te schrijven.
Tip 4: Werk in blokken, maar laat je soms gaan
Werk in blokken van 20 tot 40 minuten (afhankelijk van je spanningsboog), met daarna 5 minuten pauze. Het is moeilijk om langer geconcentreerd te blijven. Als je voelt dat je even een pauze wilt, kun je makkelijk op de klok kijken, en het nog even wat langer volhouden. Want je weet dat je na je 20 of 40 minuten een kleine pauze mag houden voor een kopje koffie of andere zaken. Deze methode is een vrijere versie van de Pomodorotechniek.
Een andere optie is je soms gewoon even laten gaan. Vergeet de klok. Je krijgt er misschien niet letterlijk meer tijd van, maar je kunt wel ingaan op je verhaal en in je eigen bubbel komen. Voor je het weet heb je een heel stuk tekst op papier staan. Slapen komt later wel.

Tip 5: Zorg voor een goede werkplek
Aan de keukentafel, in je thuiskantoor of in de logeerkamer. Waar het ook is, maak een comfortabele, rustige en georganiseerde werkplek. Als je eenmaal een goede plek hebt is het makkelijker om effectief te werken. Ruim je bureau op, maar houd eventuele belangrijke documenten bij de hand.
Zorg daarnaast voor een tweede ‘bureaublad’ op je computer of laptop. Deze gebruik je voor je schrijfwerk (zonder andere open tabbladen of openstaande bestanden). Zet het internet, je telefoon en de televisie uit als je gaat werken.
Daarnaast kun je tools gebruiken om afleidingsvrij te schrijven. Bekende tools zijn: Calmly Writer, Omm Writer, ZenPen of Writeroom (voor Mac).
Tip 6: Creëer letterlijk meer tijd
De grootste denkers uit de geschiedenis sliepen bar weinig. Als gewone sterveling hebben we natuurlijk wel onze slaap nodig, maar 30 tot 60 minuten per nacht minder is geen ramp. Sta elke dag iets eerder op, of ga later naar bed en creëer letterlijk meer tijd.
Als je deze 30 tot 60 minuten goed voorbereid en effectief invult, kan dit een groot verschil maken. Als je bijvoorbeeld elke dag 60 minuten eerder opstaat, heb je per week bijna een complete werkdag extra!
Tip 7: Gebruik je tijd om te schrijven en stop met researchen
Het internet is geweldig, maar je kunt je verliezen in de hoeveelheid informatie die je er kunt vinden. Het is verleidelijk om steeds meer te researchen, maar in veel gevallen is dit eigenlijk een afleiding van wat daadwerkelijk belangrijk is: schrijven. Wees eerlijk, heb je eigenlijk niet al genoeg informatie? Focus je op wat je al weet.
Je hoeft belangrijke gegevens echt niet uit je hoofd te kennen. Als je tijdens het schrijven een gegeven mist, markeer je de tekst en zoek je deze later op. Is deze informatie echt nodig om verder te kunnen schrijven? Zoek het dan op en sluit het tabblad snel weer – verlies je niet meer in de details.

Tip 8: Sluit jezelf een week op
Het is niet voor iedereen weggelegd, maar voor veel schrijvers is dit écht de perfecte oplossing. Ga voor een hutje op de heide of een andere rustgevende plek en sluit je een hele week op. Misschien heb je je boek niet binnen een week af – of wel! –, maar 7 dagen zijn wel genoeg voor een paar hoofdstukken of de kladversie.
Tip 9: Ga offline
We zitten in Nederland gemiddeld 1,5 uur per dag op social media, inclusief WhatsApp. Het klinkt misschien veel, maar houd je gebruik maar eens een week bij. De meeste moderne smartphones hebben deze functionaliteit al ingebouwd. Je kunt ook een app downloaden. Waarschijnlijk schrik je van het resultaat.
Neem tijdens het schrijfproces daarom afscheid van social media. Veel accounts kun je tijdelijk deactiveren, en je Netflix- abonnement kun je tijdelijk stopzetten. Misschien heel rigoureus, maar wel effectief.
Tip 10: Spreek je boek in en laat de tekst uitschrijven
Ben je eigenlijk helemaal niet zo’n schrijver, en praat je liever? Dat hoeft als schrijver echt geen probleem te zijn. Neem de tijd om je boek op te nemen met je recorder, en laat het boek uittypen door een transcriptiebureau. Daarna moet er waarschijnlijk nog een hoop gebeuren, maar de basis van je boek staat in ieder geval!
Tip 11: Kijk streng naar je huishouden en sociale leven
Tot slot nog wat praktische tips over je huishouden en sociale leven. Handig voor degenen die écht niet weten waar ze de tijd vandaan moeten halen:
Het huishouden:
- Maak een weekmenu en bestel je eten online.
- Ga voor makkelijke maaltijden of kook vooruit.
- Besteed je huishoudelijke taken uit
- Besteed minder tijd aan huishoudelijke taken door het te automatiseren met bijvoorbeeld een robotstofzuiger, een vaatwasser of droger.
- Wees sneller. Vouw je kleding sneller, sla de hoekjes over bij het stofzuigen en hang je kleren op in plaats van ze op te vouwen. Dat scheelt al snel veel tijd per keer.
- Besteed je veel tijd aan minder belangrijke taken (beddengoed strijken, het stoepje schrobben, ramen lappen)? Doe dit even niet tot je boek af is.

Je sociale leven:
Indien de situatie dat toelaat:
- Plan ontmoetingen met vrienden of familie tijdens het avondeten, je lunchpauze op werk of tijdens het buitenspelen met je kinderen. Dit zijn dingen die je toch al moet doen, maar je nu makkelijk kunt combineren.
- Zie je vrienden of familie met z’n allen bij elkaar in plaats van telkens losse afspraken in te plannen.
Tot slot, onthoud dat je eigenlijk wel tijd hebt. Een kleine rekensom om het te verduidelijken: We hebben 168 uur in een week. Als je 8 uur slaapt, en 8 uur werkt (5 dagen per week) heb je nog 72 uur over! Kijk kritisch naar je gewoontes en pas aan wat nodig is, zodat jij je boek eindelijk echt kunt uitgeven!
Wat zijn jouw ultieme tips om tijd over te houden om te schrijven? Laat het ons weten in de comments!
Reacties
Reactie toevoegen