Een inhoudsopgave maken, kan erg tijdrovend zijn. Al helemaal als u achteraf nog wijzigingen gaat aanbrengen in de tekst, waardoor de hoofdstukken op een andere pagina beginnen. De inhoudsopgave klopt dan niet meer en u zult alles weer moeten nalopen om deze kloppend te maken. Gelukkig kan ook een inhoudsopgave op een eenvoudige manier worden toegevoegd. Elke wijziging die u later aanbrengt, wordt dan automatisch verwerkt. Hiervoor moet u uw document zo inrichten dat het programma weet van welke titels u een inhoudsopgave wilt maken.

 

Werken met stijlen

Elke tekst die u in een document typt, is gekoppeld aan een stijl. Standaard is de tekst gekoppeld aan de stijl ‘standaard’. De meeste auteurs typen een titel in, veranderen de lettergrootte en maken het lettertype bijvoorbeeld nog dikgedrukt. Hierdoor behoudt deze titel de stijl ‘standaard’, maar het programma voegt daar de extra instellingen aan toe. Het wordt dan bijvoorbeeld de stijl ‘standaard + lettergrootte 16 + dikgedrukt’.

Een veel efficiëntere manier is de titel een andere stijl te geven. Er staan standaard al verschillende stijlen in de programma’s. Naast de stijl ‘standaard’ bestaan er ook stijlen met de namen ‘titel’, ‘kop 1’, ‘kop 2’ et cetera. Als u de titel van het hoofdstuk de stijl ‘titel’ meegeeft, kunt u in een later stadium aan het programma vertellen dat u de inhoudsopgave wilt laten samenstellen uit alle teksten die gekoppeld zijn aan de stijl ‘titel’. Het programma zoekt deze dan allemaal op en plaatst ze onder elkaar, inclusief de bijbehorende paginanummers.

 

Extra voordeel

Een extra voordeel van het werken met stijlen, is dat u heel eenvoudig een stijl kunt aanpassen. U kunt dan bijvoorbeeld het lettertype wijzigen of de grootte ervan. Alle teksten die gekoppeld zijn aan deze stijl, zullen dan automatisch meeveranderen.

 

Handleiding

Hoe u deze instellingen moet toepassen, verschilt per programma. We hebben voor de meest gebruikte programma’s een handleiding opgesteld. Staat uw versie of programma er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Selecteer uw programma

Word 365

Word 2010

Word 2007

Word 2003

Word Mac 2011

LibreOffice

Open Office

Apple Pages '09

Apple Pages