Je wilt je levensverhaal opschrijven. Je eigen unieke, bijzondere, écht geleefde levensverhaal. Maar hoe begin je met het schrijven van een autobiografie? Zitten anderen wel te wachten op jouw verhaal? Of wat als de mensen om je heen niet meewerken? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Image
Zo schrijf je een autobiografie

In dit artikel:

Het verschil tussen een autobiografie en een biografie
Is een autobiografie altijd waargebeurd?
Waarom zou je een autobiografie schrijven?
Zelf schrijven of gebruik maken van een ghostwriter?
De betrokkenen – wil een persoon niet genoemd worden in je boek?
Een autobiografie schrijven in 8 stappen:
Maak je zelf je boek op of laat je het opmaken?
Wil je je boek laten uitgeven of het zelf doen?

 

Het verschil tussen een autobiografie en een biografie

Voordat we meer vertellen over het schrijven van een autobiografie, vertellen we je kort wat het verschil is tussen een autobiografie en een biografie. Een autobiografie en een biografie lijken namelijk erg op elkaar. En het verschil tussen de twee genres zit hem alleen in de rol van de schrijver. 

Een autobiografie is jouw levensverhaal. Je leven zoals jij het hebt beleefd, geschreven vanuit jouw perspectief.

Een biografie is ‘een’ levensverhaal. Dit kan het levensverhaal zijn van je vader of moeder, een verre vriend, je buurvrouw, een bekend persoon of wie dan ook. Het is elk levensverhaal dat niet het jouwe is.

 

Is een autobiografie altijd waargebeurd?

Een (auto)biografie is vaak gebaseerd op werkelijke feiten, maar dit is geen harde regel. Als schrijver mag je zowel bij autobiografieën als bij biografieën elementen toevoegen, weglaten of omvormen. 

Dit vertel je je lezers natuurlijk wel in het voorwoord, en eventueel al op de flaptekst.

 

Image
Een autobiografie is jouw levensverhaal

 

Waarom zou je een autobiografie schrijven?

Er zijn veel mensen die een autobiografie willen schrijven. Voor professionals kan een autobiografie hun autoriteit verhogen. En voor beroemdheden helpt het hún verhaal naar boven te brengen. Maar je hoeft echt geen bekend persoon of professional te zijn om een autobiografie te schrijven.

Elk persoon maakt dingen mee en bijna iedereen heeft wel een bijzonder verhaal. Iedereen kan een autobiografie schrijven, dus jij ook. 

Maar zitten mensen wel te wachten op mijn verhaal?

Ja!

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een boek over geschreven. En als je kijkt naar de best verkopende boeken wereldwijd, zijn echt niet alle boeken op het eerste gezicht bijster interessant. 

Wat een verhaal bijzonder maakt is de juiste toon, spanning en wending. Hiermee kun je elk verhaal tot een interessant verhaal maken. Dus geen zorgen, mensen zitten zéker te wachten op jouw autobiografie.

Daarnaast kan het opschrijven van jouw levensverhaal ook helend of therapeutisch werken. En dat is natuurlijk al helemaal een goede reden om je verhaal op te schrijven!

 

Zelf schrijven of gebruik maken van een ghostwriter?

Een autobiografie schrijven is niet iets wat je zomaar doet. Er gaat veel tijd en research inzitten. Daarnaast is schrijven gewoon lastig. Heb jij een verhaal te vertellen maar heb je geen tijd of kennis om je verhaal echt om te vormen tot een boek? Dan kun je gebruik maken van een ghostwriter. 

Ghostwriters worden vaak ingezet door bekende personen. Zij hebben een verhaal te vertellen, maar zijn te druk of missen de expertise om het op te schrijven. 

Maar ook mensen die niet bekend zijn, kunnen een ghostwriter inzetten voor hun verhaal. Meer over het inhuren van een ghostwriter lees je in dit artikel: Een ghostwriter inschakelen, hoe werkt dat?

 

Image
Let op de betrokkenen bij het schrijven van je autobiografie

 

De betrokkenen – wil een persoon niet genoemd worden in je boek?

Je begint met je verhaal, maar wat blijkt, een van de personen wil niet meewerken aan je boek. Of je krijgt zelfs de eis dat hij of zij niet wordt genoemd! Hoe ga je hiermee om? 

In principe is het niet verboden om iemand te noemen in je boek, zolang maar duidelijk blijft dat het verhaal is geschreven vanuit jouw perspectief. Ook moet duidelijk zijn dat deze persoon de gebeurtenissen heel anders beleefd kan hebben. 

Ook is het belangrijk dat de persoon niet wordt veroordeeld of beticht van strafbare feiten. Als je ze beticht van laster en smaad, kan je hier problemen mee krijgen. 

Als de persoon daarnaast herkenbaar is, kan deze het als een inbreuk op de privacy ervaren. Dit leidt in het ergste geval tot juridische procedures – je onthult namelijk privégegevens over iemand zonder dat je hiervoor toestemming hebt gekregen.

Ga je deze persoon toch noemen, zonder compromis? Houd deze punten dan in je achterhoofd:
 

  • Komt het tot een rechtszaak, dan kan de inbreuk op de privacy te rechtvaardigen zijn als het boek een groter eigen belang heeft. Oftewel: Jouw verhaal moet zo belangrijk zijn dat de privacy moet wijken. 
  • Zijn de feiten uit je boek juist? En kun je bewijzen dat jouw eigen mening en conclusies gebaseerd zijn op de feiten die je beschrijft? Dan zit je vaak wel goed. Maar let op, we geven geen garanties ;-)

Bij overleden personen gelden deze privacyregels overigens niet. Maar als de teksten ook de nabestaanden raken, hebben zij wel weer een reden om een proces tegen je aan te spannen.

Tot slot mag je jouw autobiografie opleuken met verzonnen stukken. Hierin mag je ook bekende namen gebruiken. Let wel op dat je deze personen niet in een negatief daglicht zet. Dit kan worden gezien als smaad.

 

Image
Personen in je autobiografie anonimiseren

 

Manieren om een compromis te vinden:

Laten we eerlijk zijn. Niemand stelt het op prijs om genoemd te worden zonder dat ze daar toestemming voor hebben gegeven. Er zijn ook andere oplossingen, denk aan:
 

  • De naam van de persoon veranderen.
  • De persoon een ander geslacht geven.
  • De leeftijd, de volgorde in de familie (oudste zus in plaats van jongste zus) veranderen.
  • De rol in de familie. Maak deze persoon een neef in plaats van een broer.
  • Verander de locaties waar de interactie met de persoon plaatsvonden.

Wat je ook doet, denk goed na over hoe je het oplost en zoek een duidelijke oplossing voordat je begint met schrijven. Niet alleen blokkeert een probleem je schrijfflow, maar zal de lezer het ook opmerken: Als je iets probeert te verbergen of er vaag omheen schrijft, zorgt dit vaak voor zwakke plekken in je verhaal. 

 

Een autobiografie schrijven in 8 stappen:

Je schrijft zelf je levensverhaal, maar hoe doe je dat? Waar begin je? Hieronder vertellen we het je in 8 eenvoudige stappen.

 

1.    Je doelgroep bepalen 

Voordat je begint met schrijven, denk je na over je doelgroep. Je doelgroep is niet ‘iedereen’, want dat is schieten met losse flodders. Bedenk daarom heel specifiek voor wie je je verhaal schrijft. Wie wil je aanspreken en hoe ga je dat doen? Wat wil je jouw lezer meegeven met je verhaal?

Met een doel voor ogen schrijf je gericht en zorg je ervoor dat je niet afdwaalt. Daarnaast kies je automatisch een passende schrijfstijl

 

2.    Brainstorm en bedenk welke herinneringen je hebt

Het is misschien confronterend, of juist hartstikke leuk, maar een autobiografie gaat over jouw geschiedenis en hoe jij je daarbij voelt. Het gaat dus om reflecteren en je belangrijkste herinneringen boven tafel halen. Stel jezelf deze vragen:
 

  • Welke impact hebben bepaalde gebeurtenissen gehad op jouw leven? 
  • Welke personen spelen een leidende rol in jouw verhaal? 
  • Welke overtuigingen zorgen voor de rode draad in je leven? 
  • Was er een keerpunt in  je leven, of misschien wel meerdere?

Deze brainstormsessies ondersteun je met feiten. Maak daarvoor een stamboom of een schematisch overzicht van je leven, je familie en vrienden. Doe dit per levensperiode (kindertijd, pubertijd, jonge jaren, middelbare jaren, enzovoort). 

Een stamboom maak je makkelijk in Excel, of gewoon op papier natuurlijk.

 

3.    Graaf dieper in je geheugen

Nu je de eerste brainstormsessies achter de rug hebt, merk je dat je geheugen je misschien parten speelt. Bepaalde scenario’s die zo duidelijk leken, zitten ineens vol met gaten. Fris je geheugen op met onderstaande tips:
 

  • Ga door je archief: oude foto’s, brieven, agenda’s, officiële documenten, tickets, souvenirs…
  • Praat met je familieleden en vrienden
  • Loop een rondje door je oude buurt(en)
  • Bezoek die ene belangrijke vakantieplek nog een keer
  • Speel een belangrijke passage na (trek dezelfde kleren aan, fiets dezelfde route, stop op die ene brug…)
  • Ga langs de scholen die je hebt bezocht, de plaatsen waar je graag kwam, waar je hebt gewerkt, waar je altijd je boodschappen deed, waar je je eerste kus kreeg…

 

Image
Maak een schrijfplanning voor je boek

 

4.    Maak een schrijfplanning

Een schrijfplanning lijkt misschien overbodig, maar het is echt belangrijk. Eén goede reden om het te doen? De kans dat jouw boek een succes wordt is groter.

Want wat blijkt? Bijna alle succesvolle schrijvers schrijft met een waterdicht schrijfplan. Het maakt niet uit als je soms wat moet bijschaven: Het is altijd beter om een plan te hebben, dan helemaal geen plan.

Hoe maak je zo’n plan? Je leest het hier: Zo maak je een schrijfplanning in 5 stappen

 

Image
Bepaal je schrijfstijl en maak een overzicht

 

5.    Bepaal je schrijfstijl en maak een overzicht

Extra belangrijk bij een autobiografie zijn de schrijfstijl en een duidelijk overzicht van je verhaal:

1.    Bepaal je schrijfstijl
Bepaal de volgorde van de gebeurtenissen en het perspectief. Ga je jouw verhaal in chronologische volgorde vertellen of wil je gebruik maken van flashbacks? Ga je schrijven in de ik-vorm, of wil je in de derde persoon je verhaal vertellen? Wordt het een dagboekstijl, of juist een roman?

Waar komt het keerpunt in je boek? In het begin, halverwege of misschien juist op het einde? Allemaal vragen die er uiteindelijk voor zorgen dat je boek één fijn leesbaar geheel wordt.

2.    Maak een overzicht van de hoofdstukken en de inhoud
Als het goed is, heb je de inhoud al duidelijk in je hoofd. Maar heb je écht alle informatie die je nodig hebt voor een logisch verhaal? Is de fundering van je huis écht stevig?

Maak een overzicht van de hoofdstukken, en wat je bespreekt in elk hoofdstuk. Nu je de inhoud voor je ziet, is meteen duidelijk of alles klopt. 

 

6.    Schrijf!

Nu je je research hebt gedaan en klaar bent met je planning, begin je met schrijven. Hoeveel tijd je hiervoor hebt, en wanneer je je boek afhebt staat als het goed is allemaal in je schrijfplanning. 

Kom je er even niet uit? We schreven een artikel met tips over hoe je meer tijd overhoudt om te schrijven

 

7.    Neem afstand van je werk

Hoelang heb je nodig om je werk weer met frisse ogen te kunnen bekijken? Dat verschilt per persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan een paar dagen. Anderen moeten er zeker een vakantie overheen laten gaan. Hoe weet je of je genoeg afstand hebt genomen?

Pak je verhaal. Glijden je ogen over de eerste regels zonder dat je de letters en de woorden écht leest? Lees je passages in sneltreinvaart? Dan heb je nog niet genoeg tijd genomen. Leg je boek nog even opzij en besteed ondertussen tijd aan je promotie, marketing of de opmaak.

 

8.    Tijd voor de proefrondes, opmaak, uitbesteding en de druk!

Als je boek écht klaar is zijn er nog een paar dingen die je moet doen.

Laat je jouw werk redigeren door een professional of door een bekende?
Natuurlijk schrijven we allemaal goed. Maar zelfs de beste schrijvers maken fouten en dat is helemaal niet erg. Wél erg is het wanneer deze fouten niet worden gecorrigeerd. Met een goede redacteur voorkom je dit.

Ga je voor een betaalde redacteur, of laat je jouw boek lezen door een taalfanaat in je eigen cirkel? Wat je ook doet, zorg ervoor dat je alle fouten eruit haalt voordat je boek wordt gedrukt. 

 

Image
Laat je boek redigeren voordat je het publiceert

 

Maak je zelf je boek op of laat je het opmaken?

Je cover, de flaptekst, een foto, de opmaak… Een boek is veel meer dan alleen letters. En hoewel het allemaal om de inhoud gaat, doet het uiterlijk er écht wel toe. 

Want hoe beslist jouw lezer of jouw boek de moeite waard is om te lezen? Juist, door het boek aan de buitenkant te bekijken, en eventueel de eerste bladzijdes te lezen. 

Zorg er daarom voor dat je net zoveel tijd besteedt aan de opmaak van je boek als aan het schrijven (goed, bijna evenveel tijd dan). Laat je het doen door een professional of ga je zelf aan de slag met opmaak- en bewerkprogramma’s?

 

Wil je je boek laten uitgeven of het zelf doen?

Het is de vraag van elke beginnende schrijver en wij begrijpen het compleet. Maar het romantische beeld van je boek laten uitgeven is maar voor weinigen een realiteit. Daarnaast valt het uitgeven via een traditionele uitgeverij vaak nog flink tegen qua inkomsten en marketing.

Lees je goed in, neem al de pro’s en contra’s in overweging, en lees ook vooral ons artikel: Uitgeverij of afzetterij? 

Wij hopen dat je met deze gids een flink eind komt met het schrijven van je autobiografie. We zien hem graag tegemoet! Heb je nog vragen, comments of aanvullingen? Laat het ons weten in de comments.

Reactie toevoegen