Een boek uitgeven wordt steeds goedkoper. De Print on Demand-techniek gaat met grote sprongen vooruit, waardoor de kosten dalen. Boeken die in grote oplage offset worden gedrukt, hebben sowieso al een lage kostprijs per stuk. Als zelfpublicerende auteur komen echter ook de kosten voor de redactie, de vormgeving en de distributie voor jouw rekening. Daar heb je natuurlijk geld voor nodig. Als je zelf niet voldoende budget hebt, maar je boek toch het levenslicht wilt laten zien, is crowdfunding misschien wel dé oplossing voor jou.

Image
Via crowdfunding je boek uitgeven

In dit artikel leggen we je uit wat crowdfunding is, waarom en voor wie het de moeite waard is en hoe je het kunt aanpakken. We behandelen de verschillende mogelijkheden die je hebt en geven je tips om van jouw campagne een ongekend succes te maken.

Wat is crowdfunding?

Voordat we gaan onderzoeken of crowdfunding jou kan helpen om je boek in de boekhandel te krijgen, zullen we je eerst vertellen wat crowdfunding nu eigenlijk precies is.

Crowdfunding is een relatief nieuwe methode van fondsenwerving, waarbij projecten met behulp van het publiek (de ‘crowd’) worden gefinancierd (ofwel ‘gefund’). Met andere woorden: het publiek zorgt ervoor dat een bepaald project gerealiseerd kan worden door blijk te geven van zijn interesse in de vorm van financiële steun.

Daarmee verschilt crowdfunding van de gebruikelijke manier van investeren, waarbij een klein aantal mensen grote sommen geld beschikbaar stelt. Bij crowdfunding is het omgekeerde aan de hand: een relatief grote groep belangstellenden investeert kleine bedragen om een project van de grond te krijgen.

 

Image
Geld investeren in een crowdfunding campagne

 

Crowdfunding is sinds het ontstaan snel in populariteit gestegen. Steeds meer artiesten, bedrijven en zelfstandig ondernemers kiezen voor crowdfunding als instrument om hun dromen te verwezenlijken. Ook uit de boekenbranche is crowdfunding inmiddels niet meer weg te denken. 

Als auteur heb je de keuze uit verschillende platformen, waarvan we er verderop in dit artikel een aantal zullen uitlichten. 

Succesverhalen

Angelique de Vogel startte in 2023 de crowdfundingscampagne voor haar boek Ontworteld op boekfunding.nl. Een boek over de ontdekking te zijn geadopteerd en het ingewikkelde proces daarna. 

Binnen de gestelde termijn behaalde zij ruim 100% van het streefbedrag. Zo kon zij haar boek publiceren en promoten via verschillende media, zoals het AD, het programma Tijd voor Max, De Margriet en verschillende andere kranten en artikelen. 

Auteur Rogier van Kralingen startte een corwdfundingscampagne op Kickstarter, een Amerikaans platform. Hij haalde binnen een week genoeg geld op om de kosten voor het drukken van zijn boek ‘The Outerweb’ te kunnen dekken.

Zijn boek gaat over de veranderende rol van het internet in onze samenleving en de technologische ontwikkelingen die daaruit voortvloeien.

Hij vertelt: “In mijn boek omschrijf ik dat de technologische ontwikkelingen op dit moment zo snel gaan, dat er sprake is van een versmelting tussen de mens, zijn omgeving en alles wat digitaal is. Je zou kunnen zeggen dat het internet, dat normaal gesproken op je computer zit, naar buiten komt.” Dit verschijnsel typeert Rogier als ‘the outerweb’.

Image
Ontworteld Angelique de Vogel
Image
The Outerweb door Rogier van Kralingen
Image
Boekpresentatie Rogier van Kralingen

 

6 redenen om voor crowdfunding te kiezen

1: Je ontvangt geld voor de realisatie van je boek

Waarschijnlijk is dit ook voor jou de belangrijkste reden om crowdfunding te overwegen: genoeg geld verzamelen om je boek uit te kunnen geven. Dit geld kun je op verschillende manieren besteden, afhankelijk van je wensen en je eigen financiële mogelijkheden.

Sommige auteurs zamelen speciaal geld in om de professionele hulp van een redacteur, vormgever of illustrator in te kunnen schakelen; anderen puur en alleen om het drukken en distribueren van hun boek te bekostigen. Bij dit laatste kunnen wij je natuurlijk van dienst zijn.

Ook als je op zoek bent naar een professional om je boek naar het volgende niveau te tillen, kunnen wij je overigens op weg helpen. We werken namelijk samen met verschillende dienstverleners die jouw boek met liefde nóg beter maken dan het al is.

2: Je weet of er animo is voor je boek

Een bijkomend voordeel van crowdfunding is dat je via deze weg kunt achterhalen of er voldoende animo voor je boek is om het tot een succes te maken. Als je crowdfunding campagne onvoldoende respons oplevert, is het namelijk nog maar de vraag of je boek dat wel doet.

Natuurlijk kan een onsuccesvolle campagne ook het gevolg zijn van een slecht uitgevoerd marketingplan, waarover later meer, maar over het algemeen geeft de mate waarin je campagne succesvol is je een goede indicatie van de levensvatbaarheid van je boek.

Als je een autoriteit bent op een bepaald gebied, ervaring hebt met schrijven en al een netwerk hebt opgebouwd, kun je zelfs overwegen om nog voordat je je boek hebt geschreven een crowdfunding campagne te starten. Zo weet je zeker dat je niet nodeloos tijd en moeite investeert in een project dat gedoemd is te mislukken.

Image
Crowdfunding leert je of er animo is voor je boek

 

3: Je bereikt potentiële lezers in een vroeg stadium

Als je een crowdfunding campagne rondom je boek opzet, kun je potentiële lezers in een vroeg stadium bereiken. Bij crowdfunding is het van groot belang dat je voordat je campagne van start gaat een netwerk hebt waar je op kunt rekenen, maar dat betekent niet dat je geen onbekenden voor je boek kunt interesseren.

Zij zijn nog voordat je boek uitkomt van het bestaan ervan op de hoogte en als je bij hen de juiste snaar weet te raken, zullen zij je boek niet snel vergeten. Dit kunnen mensen zijn die je boek vanwege hun belangstelling voor het onderwerp ervan interessant vinden, maar het kan hier bijvoorbeeld ook gaan om de pers die je boek nog voor de lancering oppikt.

4: Je kunt je lezerspubliek mobiliseren

Een crowdfunding campagne is ook een geschikt middel om je lezerspubliek te mobiliseren. Als er onvoldoende geld voor de realisatie van je boek wordt opgehaald, komt het er per slot van rekening niet! Dit kan je doelgroep over de streep trekken om je boek financieel te steunen en om anderen ervan te overtuigen dat zij dat ook moeten doen.

Met een beetje geluk brengen je fans je boek ook bij hun eigen netwerk onder de aandacht, of dat nu bij familieleden of vrienden is of in professionelere kringen. Zo wordt de kans dat het boek waar zij hun zinnen op hebben gezet daadwerkelijk verschijnt namelijk groter en – ook niet onprettig – krijgt jouw boek meer bekendheid.

 

Image
Met crowdfunding kun je je lezerspubliek mobiliseren

 

5: Je boek wordt gewild

Welke auteur wil nu niet dat zijn lezers reikhalzend uitkijken naar zijn nieuwe boek? Misschien denk je dat dit alleen voor gevestigde auteurs is weggelegd, maar niets is minder waar.

Door crowdfunding te gebruiken om de publicatie van je boek te faciliteren, kan het je zelfs als debuterende, zelfpublicerende auteur gebeuren dat je publiek niet kan wachten op de komst van je boek.

Een goed uitgevoerde crowdfunding campagne maakt dat er over je boek wordt gepraat en dat creëert ‘buzz’, zoals dat in de marketingwereld zo mooi genoemd wordt. Je boek wordt bekender en daarmee gewilder en dat is precies waar jij op uit bent.

6: Je creëert sociale bewijskracht rondom je boek

Zelfpublicerende auteurs worden nogal eens onderschat. Het is een misverstand dat zij hun boek stuk voor stuk zelf uitgeven ‘omdat het niet goed genoeg is voor een reguliere uitgever’ en dat moeten zij keer op keer uitleggen.

Met een succesvolle crowdfunding campagne kun je laten zien dat mensen je boek steunen, interessant vinden en zelfs bereid zijn het te kopen. Het legitimeert je boek en geeft het als het ware bestaansrecht.

Image
Sociale media

Crowdfunding voor je boek: do or don’t?

Je ziet het: crowdfunding gaat gepaard met een groot aantal voordelen. Voordat je besluit om een crowdfunding campagne op te zetten rondom jouw boek, moet je jezelf wel afvragen of deze financieringsmethode ook voor jou interessant is. Dat is namelijk niet altijd het geval.

In principe is crowdfunding bijzonder geschikt voor zelfpublicerende auteurs om hun boek gepubliceerd te krijgen, maar of dat ook voor jou geldt, is afhankelijk van je motivatie en de gereedschappen die je tot je beschikking hebt.

Om te beginnen is het niet aan te raden om je boek te crowdfunden als het je puur en alleen om het geld te doen is. Het is verstandiger om dit als prettige bijkomstigheid te beschouwen en om je crowdfunding campagne vooral te zien als een middel om je boek te promoten.

Een crowdfunding campagne is ook geen goed idee als je nog niet over een uitgebreid netwerk beschikt dat je kunt inzetten bij de promotie van je boek. Je moet het tenslotte vooral van je eigen netwerk hebben en kunt er niet van uitgaan dat volslagen vreemden je project zullen steunen.

Image
Crowdfunding is marketing

 

Crowdfund je boek in 7 stappen

Stap 1: Zoek een geschikt crowdfunding platform

Het eerste wat je te doen staat als je hebt besloten om je boek te crowdfunden, is het zoeken naar (en het vinden van) een geschikt platform. In het afgelopen decennium zijn er tientallen crowdfunding platforms opgericht, variërend van meer algemene platforms zoals Kickstarter en Indiegogo tot platforms die zich expliciet op een bepaald product of interessegebied richten, zoals Boekfunding dat doet voor Nederlandse auteurs. 

Aan jou de taak om het platform te kiezen dat het best aansluit bij jouw wensen en behoeften. Wij helpen je daarbij op weg. Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat de investeerders hun geld bij ieder platform terugkrijgen als het beoogde doel niet wordt behaald. Ook brengen de meeste platforms transactiekosten in rekening.
 

Optie 1: Boekfunding:

Boekfunding: dit is een Nederlands platform dat zich heeft gespecialiseerd in het crowdfunden van boeken, e-books, luisterboeken en vertalingen. Hier werken enkel specialisten uit het boekenvak. Zij beschikken over meer kennis over het crowdfunden van boeken dan alle andere platformen. Voor auteurs is dit dus een perfect platform. Het bereik is groot en de campagnes komen direct bij een geïnteresseerd publiek terecht.

Het grote voordeel van Boekfunding ten opzichte van andere crowdfundingplatformen, is dat je als auteur wordt geholpen met het proces. Stap 2 tot en met 7, hieronder in dit artikel, hoef je dus niet zelf te bepalen en uit te denken. Samen met boekfunding richt je je campagne in, bedenk je promotiemateriaal en tegenprestaties en zorg je ervoor dat je het streefbedrag behaalt. Gedurende de hele campagne blijf je met boekfunding in contact, je staat er dus niet alleen voor.

Je streefbedrag wordt bepaald op basis van de kosten die je zult maken voor het drukken van je boek, zoals de drukkosten, de distributiekosten, maar ook kosten voor eventuele diensten die je hebt ingeschakeld (denk aan een redacteur, illustrator, schrijfcoach…) en natuurlijk de fee die je betaalt aan boekfunding. Deze fee bedraagt een percentage van 15% van je streefbedrag en wordt meestal bij het streefbedrag ingecalculeerd, zo heb je er dus feitelijk geen kosten aan. 

Als self-publishing auteur blijf je natuurlijk verantwoordelijk voor de promotie van je boek. Het is belangrijk je netwerk in te zetten en zoveel mogelijk promotie te maken voor je boek via social media. In combinatie met Boekfunding heb je zo een groot bereik en is de kans van slagen van je campagne erg groot.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op met Boekfunding. Vul het contactformulier zo gedetailleerd mogelijk in en vermeld dat je van Pumbo komt, dan kan Boekfunding je zo precies mogelijk helpen. Wanneer Boekfunding voldoende mogelijkheden ziet voor een campagne, zullen zij een gesprek per Zoom met je inplannen om persoonlijk kennis te maken. 

Optie 2: Kickstarter:

Bij velen wellicht het bekendste crowdfunding platform. Het werkwoord ‘kickstarten’ heeft door dit platform een nieuwe betekenis gekregen. Kickstarter vraagt 5% van de opbrengsten van je campagne en staat bekend om zijn gebruiksgemak. Wel betreft het een Engelstalig platform, dat niet gericht is op een specifieke markt. Dit platform wordt door ook gebruikt voor uiteenlopende projecten. 

Optie 3: Indiegogo:

De grootste concurrent van Kickstarter, die twee jaar eerder werd opgericht. Indiegogo vraagt 5% van de opbrengsten van je campagne en 9% als je kiest voor ‘flexible funding’, waarmee dit platform zich onderscheidt. Dit houdt in dat je het bedrag dat je ophaalt ook mag houden als het lager is dan je streefbedrag. Kies je voor deze optie en slaagt je actie wel, dan hoef je slechts 4% af te staan.

Optie 4: voordekunst:

Wederom een Nederlands crowdfunding platform dat zich richt op de creatieve sector. Dit platform richt zich op de creatieve sector, waaronder dus ook boeken. Voordekunst rekent €121,- contributie wanneer het project live gaat en dan 7% exclusief BTW over het opgehaalde streefbedrag. De transactiekosten zijn bij dit platform inbegrepen in het percentage dat je afstaat. 

Optie 5: Publishizer:

Van oorsprong Amerikaans en toegespitst op het uitgeven van boeken. Publishizer hecht veel waarde aan persoonlijk contact met auteurs en vraagt 30% van de opbrengsten van je campagne. In ruil hiervoor sta je in contact met zowel lezers als uitgevers. 

Stap 2: Maak een plan van aanpak

Ben jij weleens een crowdfunding campagne tegengekomen die onprofessioneel oogde, vol spel- en taalfouten stond en toch een succes werd? Waarschijnlijk niet – en dat is niet zonder reden.

Als je jouw campagne wilt laten slagen, kun je van tevoren maar beter een plan van aanpak maken of een marketingplan opstellen. Daarin beschrijf je stap voor stap wat er moet gebeuren, in welke volgorde en vooral: wanneer. Maak een waterdichte planning en zorg dat alles nog voordat je campagne live gaat tot in de puntjes is geregeld. Zo maximaliseer je jouw kans op succes.

Denk bijvoorbeeld goed na over het streefbedrag en de duur van je campagne. Maak berekeningen en onderzoek vergelijkbare projecten. Waarom zijn die wel of niet geslaagd en welke streefbedragen en tijdsduren werden er gehanteerd?

 

Image
Maak een plan van aanpak voor je crowdfunding campagne

 

Stap 3: Laat een cover maken

Zorg er als het even kan voor dat de cover van je boek klaar is voordat je crowdfunding campagne van start gaat. Het oog wil namelijk ook wat en het omslag is een uitstekend middel om het publiek een betere indruk te geven van (de sfeer van) je boek.

Ook als je van plan bent om geld te verzamelen om een vormgever in te kunnen schakelen, is dit de beste optie. Laat in dat geval ten minste de cover van je boek opmaken en probeer de kosten daarvan met je campagne terug te verdienen. Het binnenwerk kun je nog even laten voor wat het is en als het omslag later toch nog verandert, is dat ook geen ramp.

Schakel hoe dan ook een professionele vormgever in en maak de cover niet zelf op, tenzij dat je vak is. Wil je weten welke afmetingen je aan hem of haar kunt doorgeven? Neem dan een kijkje in het leercentrum.

Stap 4: Zorg voor een video

Een ondersteunende video is essentieel voor je crowdfunding campagne. Als je het écht professioneel wilt aanpakken, plaats je deze niet alleen op de pagina van je actie, maar verspreid je deze ook via andere kanalen, zoals Facebook, X, Vimeo en YouTube.

De video moet kort, maar krachtig zijn en moet binnen enkele minuten (liefst drie of minder) verduidelijken wat je met je campagne wilt bereiken, waarom jouw boek er moet komen en vooral: waarom je je actie bent begonnen. Als je dat in heldere bewoordingen kunt overbrengen, vergroot je de kans dat het publiek je campagne steunt.

Maak de video zo aantrekkelijk en persoonlijk mogelijk. Dat kan door professionele hulp in te schakelen, maar ook door het juist intiem te houden en door je verhaal te doen in de vertrouwde omgeving van je eigen huis.

 

Image
Ondersteun je crowdfunding campagne met een promotievideo

 

Stap 5: Bedenk originele beloningen

Bij crowdfunding is het gebruikelijk om degenen die je financieel steunen speciale beloningen aan te bieden. Sommige mensen investeren in je campagne omdat zij hopen dat je boek uitkomt; anderen vanwege het vooruitzicht op een beloning die zij interessant vinden. Zorg er daarom voor dat deze beloningen, die ook wel ‘rewards’ worden genoemd, origineel zijn en passen bij het onderwerp van je boek.

Het spreekt voor zich dat je degenen die je campagne ‘backen’ een exemplaar van je boek toestuurt zodra dit is gepubliceerd. Daarnaast kun je nog tal van andere beloningen bedenken. Het is belangrijk dat deze hun kosten meer dan waard zijn en dat de prijzen niet te ver uit elkaar liggen. Wel moet elke opvolgende beloning beduidend meer waard zijn dan zijn voorganger.

Ook Rogier van Kralingen gebruikte beloningen om zijn waardering te laten blijken: “Ik heb een gesigneerde versie beschikbaar gesteld aan iedereen die mijn boek vooruitbestelde en ik heb een speciale actie voor het bedrijfsleven gedaan. Bij afname van een x-aantal boeken kwam ik een lezing geven over het onderwerp van mijn boek.”

Stap 6: Schrijf de teksten voor je campagne

Heb je alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen, dan ben je toe aan het échte werk. Dat begint met het schrijven van de teksten voor je campagne. Voordat je daarmee aan de slag gaat, moet je duidelijk voor ogen hebben wat de doelgroep van je campagne (en dus van je boek) is. Als daar geen onduidelijkheid meer over bestaat, moet je bepalen welke teksten je nodig hebt. Welke dat zijn, hangt af van het crowdfunding platform dat je hebt gekozen.

Start de tekst over je boek in ieder geval met een pakkende eerste zin, waarmee je de aandacht van het publiek trekt. Introduceer het onderwerp van je boek, speel in op de wensen en behoeften van je doelgroep en behandel het ‘waarom’ achter je actie. Waarom heb je voor crowdfunding gekozen en wat wil je bereiken?

Vertel ook iets over jezelf en leg uit voor wie het boek bedoeld is. Som ten slotte op waar het geld aan wordt besteed en zet een tijdlijn uit om het vertrouwen van investeerders te winnen. Hoe duurder de beloningen die je aanbiedt, des te langer je tekst en uitleg moeten zijn.

 

Image
Schrijf de teksten voor je campagne

 

Stap 7: Promoot je campagne

Als je crowdfunding campagne live staat (maar eigenlijk al daarvoor), moet je je verdiepen in de promotie. Je wilt dat zoveel mogelijk mensen van het bestaan van je campagne afweten en dat kun je op verschillende manieren bereiken.

Om te beginnen is het verstandig om een persbericht te (laten) schrijven en uit te sturen om je campagne aan te kondigen. Dat deed Rogier van Kralingen ook: “Daar reageert de pers overigens niet op en dat kun je hen ook niet kwalijk nemen. Als je crowdfunding actie geslaagd is, stuur je nog een keer een persbericht en dan reageert men wel. Dan hebben ze het twee keer gezien en weten ze dat het een succes is.”

Ook het versturen van een uitgebreide e-mail naar je persoonlijke netwerk is aan te raden. Verder kun je je socialmediakanalen inzetten en kun je bloggen over je campagne op je eigen website, als je die hebt. Heb je die niet, dan kun je ook overwegen om gastblogs over het onderwerp van je boek te schrijven voor andere websites (of om een website door ons te laten maken).

Het is sowieso verstandig om invloedrijke personen uit je vakgebied te benaderen met de vraag of zij aandacht aan je campagne willen besteden, om zoveel mogelijk personen uit je doelgroep te bereiken.

 

8 gouden tips voor crowdfunding

  1. Vraag jezelf af of je crowdfunding campagne bijzonder genoeg is. Wees daarbij eerlijk tegenover jezelf, want anders is de kans op succes te verwaarlozen. Heeft je boek iets wat het speciaal maakt? Heeft het de spreekwoordelijke x-factor?
  2. Maak je crowdfunding campagne onweerstaanbaar, zowel in woord als in beeld. Met een goed geschreven tekst kun je zelfs een minder aansprekend idee aantrekkelijk maken. Schakel hier desnoods een externe partij voor in. Ditzelfde geldt voor de cover van je boek en voor de promotievideo.
  3. Kies een realistisch streefbedrag (gebaseerd op toegekende bijdragen) en beperk de tijdsduur van je crowdfunding campagne. Dat deed Rogier van Kralingen ook: “Mijn actie duurde maar een beperkt aantal weken, zodat mensen voor hun gevoel meteen moesten beslissen.”
  4. Bied beloningen aan die je crowdfunding campagne meerwaarde geven. Zorg ervoor dat deze zó aantrekkelijk zijn, dat de beloningen op zichzelf al voldoende motiverend zijn om je actie financieel te steunen.
  5. Wees bedacht op het moment waarop je crowdfunding campagne stilvalt. Dat komt er namelijk altijd. Ook Rogier stond daarvan te kijken: “Ik was daar niet op voorbereid. Aan het begin, in het midden en aan het einde van je crowdfunding actie moet je drie keer een momentum pakken om iets bijzonders te communiceren of om er een extraatje tegenaan te gooien.”
  6. Ga het avontuur vol enthousiasme aan. “Je moet echt zin hebben om je boek te promoten, want dat is wat je aan het doen bent. Je bent geen geld aan het vragen. Laat het vuur zien!”, aldus Rogier.
  7. Wees bescheiden in je verwachtingen en je streefbedrag. Rogier: “Dat dwingt je om goed uit te leggen wat je aan het doen bent en dan zou het weleens tot de situatie kunnen komen waarin je veel meer krijgt dan je gedacht had.”
  8. Ben je ervan bewust dat je boek zichzelf niet zal verkopen. Het promoten van je crowdfunding campagne kost veel tijd en energie, zo ondervond ook Rogier: “Bereid je voor op een extreem intensieve periode. Zelfs als je een dag niets aan je crowdfunding actie doet, ben je er in je hoofd continu mee bezig. Mijn advies? Neem daarna vakantie!”

 

Image
Neem vakantie na je crowdfunding campagne

 

Conclusie

Via crowdfunding je boek uitgeven kost aardig wat bloed, zweet en tranen. Dat moet je niet onderschatten. Daar staat tegenover dat het een effectieve én leuke manier is om ervoor te zorgen dat je boek daadwerkelijk verschijnt. Voorwaarde hiervoor is wel dat je al over een netwerk beschikt dat je daarbij kan helpen en dat je crowdfunding vooral als promotiemiddel ziet. Dan hoef je je geen zorgen te maken en staat je een enerverende en leerzame periode te wachten.

Rogier van Kralingen is het daar roerend mee eens: “Ik heb het uiteindelijk als heel positief ervaren. Niet in de laatste plaats omdat het gelukt is, dat moet ik er wel bij zeggen. Het heeft me vooral geleerd om veel connecties te maken en om niet te verwachten dat iedereen zomaar met je meedoet.”

Weet je niet zeker of crowdfunding iets voor jou is? Vraag ons hieronder om advies of neem telefonisch of per e-mail contact met ons op.

 

Wat zijn jouw ervaringen met crowdfunding?

Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Comments

Lego Montini

Uiteindelijk worden die boeken het bekendst waarbij het best aan crowdfunding wordt gedaan. Het gaat dan niet meer om kwaliteit van het werk zelf. Helaas, de grote 'verdunning' is ingetreden.

Ellen Van Der Valk

Bedankt voor dit interessante artikel.

Mijn eerste druk via Pumbo heb ik zelf gefinancierd ... de tweede en de vertalingen naar Engels en Spaans probeer ik momenteel via crowdfunding te organiseren. Het is enorm leuk, inspirerend en steunend om het op deze manier aan te pakken. Mijn boek is nu niet meer MIJN boek, maar het boek van ALLE lezers, familie, bekenden en supporters. Dat geeft mij nog meer kracht om écht voor mijn verhaal te gaan staan. Ik realiseer me - nu ik er midden in zit - dat de funding nog beter had verlopen, als ik het beter had voorbereid. Die les en alle goede tips uit dit artikel neem ik mee voor de 3e druk of het 2e boek :)!

Mijn project vind je op https://www.kickstarter.com/projects/713837141/baby-in-mijn-hoofd-2e-dr…! Nog 10 dagen te gaan ...

Fabianne (Pumbo)

Bedankt voor je uitgebreide reactie, Ellen! Leuk om te horen dat zelfs jij nog iets aan dit artikel hebt gehad. We wensen je veel succes met je crowdfunding campagne!

Quian

Een goed artikel, maar niet aan mij besteed. Ook toen ik nog via een 'echte' uitgever werkte, gaf ik nooit de adressen van mijn vrienden en kennissen. Die wil ik namelijk niet pressen, mijn geschrijf te kopen. In wezen ben ik het met Lego Montini eens; het gaat om de kwaliteit, nergens anders om.
Niet commercieel, ik weet het ... Maar ach, ondanks dat heb ik geen klagen!

Ank

Het lijkt voor mij een beetje laat om nog aan crowfunding te beginnen. Mijn boek is er immers al een tijdje. Het schrijven en redigeren vond ik super leuk. Maar 1 ding weet ik voor een volgend boek zeker. Ik ben bepaald geen PR vrouw. Ik vind dat dus helemaal niks om overal met mijn boek te leuren en te roepen: kijk eens wat ik geschreven heb! Als ik nog eens een boek schrijf dan laat ik dat heel graag aan iemand anders over....

Hermannes

Heel interessant. Ga het nog eens bestuderen.

Randy Schmidt

Ja een artikel dat m de kriebels, geeft meteen weer verder te schrijven.
Maar ik bracht al een boek uit, wat nog niet echt loopt, al is het belangwekkend genoeg, en de doelgroep groot: bewust ouderschap.
Ik ga me oriënteren. Terecht vond ik, dat het om bekendheid gaat niet het geld. En mijn eigen netwerk (verloskundigen e.a. in geboorte zorg) zouden de bekendheid van de inhoud zeker toejuichen.
Natuurlijk is het voor jullie Pumbo ook interessant als leverancier van deskundigen.
Het heeft mij op het idee van bekostigen van een vertaling gebracht. Daarvoor moet ik nog vervolg op de kennis realiseren.
Strategie en Vooruitdenken is denk hard nodig bij crowdfunding. Bedankt voor het heldere artikel,vooral de vertaling van de vele Engelse termen.

J.W. Pon

Niets voor mij

Niki

Hartelijk dank om mij op de hoogte te brengen, helaas kan ik een crownfunding campagne niet aan om gezondheidsredenen, het zou me teveel stress geven.
Mijn boek MET HARTZEER OP DE VLUCHT is mijn biografie, ik heb dit geschreven omdat er nog heel veel onbegrip is voor deze problematiek.
Ik heb een heel zware depressie gedaan en nadien 2 burnout's, deels door stress, ik heb ook geprobeerd een inzicht te geven wat een impact, dit had op mij en mijn dierbaren.
Het is een strijd, maar Ik ben er nog, ik heb heel veel moeten inleveren, en zoeken wat het beste voor me was.
Groetjes, NIKI.

Th.A.Klabbers

Ik heb 20 korte verhalen geschreven en 2 lange mijn probleem is dat er volgens mijn vrienden te veel grammatica fouten in staan ook punten coma e.d zijn niet altijd correct de verhalen zijn volgens deze vrienden wel goed en spannend.
Theodorus

Fabianne (Pumbo)

Geen dank, Randy! Fijn dat je het een nuttig artikel vond. Mochten er nog vragen rijzen als je je gaat oriënteren, dan kun je die altijd stellen. Succes, ook met je boek zelf!

Jos De Gruiter

Klopt, Lego. Helaas geldt dat ook voor de 'grote' literatuur. Hoe gekker de schrijver hoe meer aandacht, hoe groter de kans op succes. Leid een leven vol drank en drugs, zorg dat je in de gevangenis komt en schrijf dan een boek. Grote kans dat je in DWDD komt en dat de verkoop op gang komt. De kwaliteit van het boek doet er helaas steeds minder toe.

Fabianne (Pumbo)

Bedankt! Leuk om te horen en alvast veel succes!

Fabianne (Pumbo)

Wat vervelend, Niki. Begrijpelijk dat je het dan even aan je voorbij laat gaan. Succes met je boek!

Symona

Dank aan jullie voor het delen van dit artikel.

Henk Van Heun

Prima artikel, maar ik mis de soorten boeken waarvoor crowd funding geschikt zou zijn. Zelf ben ik net begonnen aan een lesboek in het Engels over besturingen. Dat lijkt me een te smalle niche hiervoor.

Soeres Ramadhin

Ik heb inmiddels al een Engelstalig apologetisch boek uitgegeven. Recentelijk overwoog ik om dit boek naar het Nederlands te laten vertalen.
Mischien maak ik gebruik van jullie tip om dit te financieren met behulp van crowdfunding.

Chris Frencken

Zojuist heb ik het boek, Wat gebeurt er? Mijn Jakobsweg naar Santiago de Compostela, ISBN 978-90-824907-0-1, dat ik heb geschreven over mijn pelgrimstocht naar Santiago, thuis ontvangen.
Dit boek is voor een belangrijk deel gefinancierd door crowd funding. Ik had dit onderwerp zelf bestudeerd.
In de bovenstaande artikelen van Fabianne staat dit alles keurig verwoord. Met name het definiëren van een goede tegenprestatie is erg belangrijk evenals het blijven informeren van de deelnemers tijdens de actie. Bij mij zijn de reacties eigenlijk alleen maar positief geweest.

Stephan Van Erp

Ik heb de productiekosten van mijn debuutroman 'Retour Baxley' (isbn: 9789090293813) via crowdfunding succesvol bijeen gebracht. Je moet een goed plan hebben met een overtuigend verhaal. Mag ik jullie allen een tip meegeven die ik nog niet heb gelezen? Bepaal ook het moment waarop je stopt met het individueel onder de aandacht brengen van je crowdfundingactiviteiten. Het kan voor potentiele deelnemers negatief ervaren worden als ze bijvoorbeeld voor de vijfde maal een berichtje krijgen over je activiteiten. Ken je potentiele financiers!

Stephan van Erp
www.retourbaxley.com

Ada Van Ree

Ank, het is heel herkenbaar wat je schrijft. Dat promoten van mijn eigen boek vind ik zelfs een beetje gênant. Maar het zal toch wel een beetje moeten. Dus: dit is het jaar van het boek en ik denk dat we onze kans moeten grijpen en moeten proberen of we ons daar niet kunnen presenteren. Ik ga de organisatoren van de Boekenparade, in september in Amsterdam Noord, vragen of dat kan. Het zou goed zijn als we daar met een groep(je) aanwezig zouden kunnen zijn.

Fabianne (Pumbo)

Wat een leuk idee, Ada! Hopelijk lukt het jullie. Veel succes!

Fabianne (Pumbo)

Bedankt voor je tip, Stephan! Het is inderdaad verstandig om daar rekening mee te houden. Leuk dat je zulke goede ervaringen hebt met crowdfunding.

Fabianne (Pumbo)

Wat leuk om te horen, Chris! Fijn dat jouw ervaring met crowdfunding positief was en dat je boek inmiddels binnen is. Veel succes met de verkoop!

Ellen Van Der Valk

Het is gelukt!!! Enorm spannend en menigmaal gedacht dat het niet ging lukken. Maar vooral de laatste dagen ging het opeens heel snel.

Het moeilijkste was misschien nog wel mijn eigen weerstand overwinnen. Want ja, het voelde als leuren ... maar dat was vooral mijn eigen belemmerende overtuiging, bleek uit de positieve reacties die ik achteraf kreeg. Mensen willen graag geven aan iets dat hen raakt en bijdragen aan de creatie daarvan.

Fabianne (Pumbo)

Wat goed om te horen, Ellen. Gefeliciteerd! Fijn dat je het uiteindelijk zo positief hebt ervaren en dat je omgeving zo enthousiast reageerde.

Wim A.E. Jansen

Inderdaad, de crowdfunders zijn niet alleen financieel van belang, maar vooral ook voor de promotie.

Voor mijn boek 'De reus ontwaakt / Brazilië' heb ik 400 zogeheten participaties van €25 opgehaald. Van die 10.000 euro kon ik productie en print én 40% loyalties bekostigen (20% vd schrijver, 20% vd uitgever - in dit geval was ik beiden). De participanten delen in de winst. Zie hier voor het crowd fund-model: https://wimaejansen.wordpress.com/2014/05/13/crowd-funding-participatie…

Karin Van Veldhoven

Een goed en helder artikel! Dank daarvoor.

Ik ga hier eens goed over nadenken of de crowdfunding een manier van promoten is, die bij mij past.
Momenteel ben ik mijn eerste stappen aan het zetten op mijn Facebook pagina en de reacties zijn al leuk. Dus dat is een goede eerste ervaring.
Laat ik eerlijk zijn: welke manier je als zelf publicerende auteur ook kiest: stap uit je comfort zone en ga het avontuur aan!

Tania Menten

Inspirerend artikel! Ook wanneer je niet aan crowdfunding as such toe bent, haal je er veel ideeën uit die op zich waardevol zijn in een promotiecampagne. Voor wie de grote stap wel waagt, de inzichten en het stappenplan in het artikel zijn een super leidraad. Bedankt daarvoor. Het is écht wijs te zien hoe jullie omgaan met kennisdeling.

Yordy (Pumbo)

Bedankt voor je complimenten!

Eva

Hi Ellen, ik wil starten met Crowdfunding, heb je tips ivm de voorbereidingen?
Leuk om van je te leren.
groet Eva

Mandy Willems

Heel interessant artikel! Ik ga me hierin eens in verdiepen. Ik heb wel een vraagje: ik heb net op Kickstarter rondgeneusd, waar ook een (Engelstalig) kinderboek staat. Daar staat als Reward dat men een hardcopy van het boek krijgt (gesigneerd uiteraard!). Mag dat in Nederland ook, of is dit in strijd met de Wet op de vaste boekenprijs?

Alvast bedankt voor je reactie!

Jos Smit

Dit gevoel herken ik heel goed. Ook ik wil mijn vrienden niet degraderen tot verkoopkanaal.

Yordy (Pumbo)

Op de volgende pagina staat meer info over de wet op de vaste boekenprijs: 
---> https://www.pumbo.nl/support/boek-uitgeven/wet-op-de-vaste-boekenprijs Het is volgens ons wel toegestaan om iedereen die geholpen heeft bij het financieren van het boek als beloning een gratis exemplaar toe te sturen. Vanaf het moment dat het boek echt te koop staat mag dit dus niet meer.

Fabianne (Pumbo)

Als het verhaal spannend is, ben je in ieder geval goed op weg! Heb je al eens overwogen om een redacteur in te schakelen? Wij werken ook samen met een aantal redacteurs, je vindt ze hier: https://www.pumbo.nl/boek-redigeren.

Reactie toevoegen