Bijgewerkt: 25 oktober 2017

Wat is boekhandelskorting? Wie bepaalt de boekhandelskorting? Hoe wordt de boekhandelskorting afgerekend?

Zo maar wat vragen die ik dagelijks te horen krijg van onze klanten.

In deze uitgebreide handleiding zal ik de boekhandelskorting uitgebreid behandelen, zodat er geen vraagtekens meer ontstaan bij het horen van deze term.

Ik ga niet alleen uitleggen wat het nu precies betekent maar geef er ook een aantal rekenvoorbeelden bij.

Na het lezen van dit artikel kent de boekhandelskorting geen geheimen meer voor jou!

Inhoudsopgave:

Wat is boekhandelskorting?
Verschillende boeksoorten, verschillende korting
Inclusief of exclusief btw?
Wie berekent de boekhandelskorting?
Rekenvoorbeelden
Rekentool
Conclusie

Heb je vragen of opmerkingen? Stel deze dan altijd onder aan de pagina en ons team antwoordt zo snel en compleet mogelijk.

Wat is boekhandelskorting?

De term boekhandelskorting verklapt gelijk al wat het precies is: de korting die een boekhandel krijgt op de inkoop van boeken. Het wordt officieel handelsmarge genoemd, maar is beter bekend als boekhandelskorting.

Iedere boekhandel krijgt deze korting. Het maakt dus niet uit of het een fysieke boekhandel is of een internetboekhandel zoals Bol.com.

Omdat er in Nederland een Wet op de vaste boekenprijs bestaat, moet iedere boekhandel het boek tegen dezelfde verkoopprijs verkopen. De korting die de boekhandel dus krijgt is gelijk ook de brutowinst die de boekhandel op een boek maakt.

Uiteraard maakt een boekhandel nog kosten om zo’n boek te verkopen, dus het is voor de boekhandel geen nettowinst. Zowel de fysieke boekhandel als de online boekhandels krijgen te maken met allerlei kosten waardoor hun nettowinst lager uitvalt.

Een fysieke boekhandel heeft meestal een dure winkellocatie en een online boekhandel heeft weer te maken met hoge verzendkosten. Zo moet een online boekhandel de verpakking, de handeling en de verzendkosten betalen om het boek bij de klant te krijgen. Vaak wordt er boven de €20,- geen verzendkosten gerekend en daaronder maar €1,95 en die kosten zijn bij lange na niet genoeg om de verzendkosten te dekken.

Dus het goed is om te begrijpen dat de boekhandelskorting die een boekhandel krijgt niet de echte winst is en dat er nog kosten van afgaan.

De boekhandelskorting is niet iets wat alleen in Nederland voorkomt. Ook in het buitenland wordt vaak op deze manier gewerkt. Het wordt dan commissie genoemd, maar het wordt vaak wel op dezelfde manier berekend.

Verschillende boeksoorten met verschillende kortingen

Boeksoorten

In Nederland zijn er vier verschillende soorten boeken. Iedere soort heeft zijn eigen boekhandelskortingspercentage (leuk Scrabble-woord 🙂

De verschillende soorten boeken en bijbehorende percentages zijn bepaald door:

– de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) http://www.boekbond.nl
– de Groep Algemene Uitgevers (GAU) http://www.nuv.nl/groepen/algemene-uitgevers
– en de Nederlands Uitgeversverbond (NUV) http://www.nuv.nl

De vier boeksoorten zijn:

A-Boek ofwel Algemene boeken

A-Boek_algemeen_boekHier vallen verreweg de meeste Nederlandse boeken onder. Het maakt niet uit wat voor genre het boek heeft – van dichtbundels tot thrillers en van kinderboeken tot managementboeken.

S-Boek ofwel Schoolboeken

S-Boek_School_of_Studie_boekDit zijn alle boeken die voor een studie gebruikt kunnen worden. Je mag zelf bepalen of je boek hieronder valt. Je hoeft dus niet een gecertificeerd opleidingsinstituut te zijn.

W-boek ofwel Wetenschappelijke boeken

W-Boek_Wetenschappelijk_boekDe boeken die vanuit een wetenschappelijk oogpunt zijn geschreven vallen onder de W-boekcategorie. Ook hiervoor geldt dat je zelf mag bepalen of je boek hieronder valt.

O-Boek ofwel Overige boeken

O-Boek_Overige_boekenDit zijn alle boeken waar een ander boekhandelskortingspercentage aan vastzit. Dit wordt vaak gedaan bij boeken waarvan de marge anders heel hoog zou zijn of juist voor boeken waarbij niet genoeg marge overblijft na aftrek van de boekhandelskorting.

En hier horen de volgende kortingen bij:

• A-Boek

42% korting

• S-Boek

24.1% korting

• W-Boek
Heeft een variabele percentage op basis van de hoogte van de verkoopprijs. 
Tot een verkoopprijs van €25,77 is de korting 30,19%
Tot een verkoopprijs van €50,63 is de korting 29.19%
Vanaf een verkoopprijs van €50,64 is de korting 27.19%

Een uitzondering is Bol.com. Omdat dit de grootste boekhandel van Nederland is, eist Bol.com een hogere korting. Zo krijgt Bol.com 45% op A-boeken, 28% op S-boeken en O-Boeken gaat niet voor minder dan 35% weg.

Door al deze informatie lijkt het misschien ingewikkeld, maar dat valt mee. De meeste boeken zijn A-boeken. Het is in Nederland zodoende gebruikelijk dat een boek standaard 42% boekhandelskorting heeft.

Wil je afwijken van de normale gang van zaken, dan heeft dat meestal een duidelijk reden en val je dus in een andere categorie. Je hebt bijvoorbeeld een studieboek of een wetenschappelijk boek geschreven.

Het is ook mogelijk om een hogere korting aan een boekhandel te geven. Hierdoor is een boekhandel sneller geneigd het boek in te kopen en het te gaan promoten.

Een lagere boekhandelskorting geven doe je door het boek als O-boek te gaan verkopen. Je kunt dan een afwijkende korting instellen. Deze korting geldt dan voor iedere boekhandel.

Het instellen van een hogere boekhandelskorting kan op boekhandelsniveau. Je kunt dus per boekhandel een aparte afspraak maken. Als het boek via onze koppeling met het CB verkocht wordt, dan kunnen wij deze kortingsafspraak voor je in het systeem plaatsen zodat dit ook automatisch verrekend wordt.

Advies over de boekhandelskorting:


Twijfel je nog in welke categorie je jouw boek moet plaatsen? Vraag het dan aan mij, dan probeer ik je te adviseren. We kunnen dan ook bespreken of het slim is een hogere korting te geven of het gewoon bij de standaard korting te houden.

Inclusief of exclusief btw?

De boekhandelskorting wordt bijna altijd gerekend over de verkoopprijs exclusief btw. Bij sommige e-bookverkopers wordt wel een boekhandelskorting gerekend over de verkoopprijs inclusief btw. Vaak zijn dit buitenlandse partijen. In Nederland rekent vrijwel iedereen met de verkoopprijs exclusief btw.

Het berekenen van de verkoopprijs exclusief btw is heel eenvoudig. In Nederland zit er 6% btw op geprinte boeken en 21% btw op e-books.

Stel dat de verkoopprijs van het geprinte boek €19,95 is, dan deel je dit bedrag door 1.06. Hier komt dan een exclusief btw-bedrag uit en dat is in dit geval €18,82. Over dit bedrag wordt dus de korting berekend.

Dus even voor de duidelijkheid:

verkoopprijs inclusief btw / 1.06 = verkoopprijs exclusief btw

Bij een e-book bereken je de verkoopprijs exclusief btw door het bedrag te delen door 1.21.

Wie berekent de boekhandelskorting?

BoekhandelskortingAls je je boek via het CB verkoopt, dan wordt de boekhandelskorting automatisch verrekend. Het CB incasseert immers het geld van de boekhandel. Het CB betaalt dit dan weer uit aan de uitgever en het duurt 1 tot 3 maanden voordat je het geld gestort krijgt op je rekening.

Als je de aansluiting bij het CB via Pumbo hebt geregeld, dan handelen wij alles voor je af. Wij hebben een uitgebreide technische koppeling met het CB zodat onze systemen heel goed met elkaar gekoppeld zijn. Ook al ontvangen wij het geld ook pas na 1 tot 3 maanden van het CB, kun je bij ons wel op ieder moment vragen je verdiensten te laten uitbetalen.

Je kunt een boek natuurlijk ook rechtstreeks aan de boekhandel verkopen. In deze situatie moet je zelf de facturatie afhandelen.

Omdat je de boekhandel een factuur stuurt, moet de inkoopprijs van één boek wel weer opgehoogd worden met de btw. Hoe je dit precies doet, leg ik uit in het rekenvoorbeeld hieronder.

Rekenvoorbeeld voor de boekhandelskorting

Mijn uitleg wordt waarschijnlijk inzichtelijker als ik een rekenvoorbeeld geef.

Laten we even €19,95 als voorbeeld nemen als verkoopprijs voor een geprint boek. De boekhandelskorting is bijna altijd een percentage over de verkoopprijs exclusief btw.

We moeten dus als eerste de verkoopprijs exclusief btw uitrekenen. Voor een geprint boek is de btw 6% en wordt dit als volgt uitgerekend:

verkoopprijs inclusief btw / 1.06 = verkoopprijs exclusief btw

€19,95 / 1,06 = €18,82

We kunnen nu de boekhandelskorting uitrekenen. We gaan er even van uit dat dit een standaard A-boek betreft met 42% boekhandelskorting:

€18,82 x 0,42 = €7,90

De inkoopprijs voor de boekhandel bereken je dan door de boekhandelskorting van de verkoopprijs ex btw af te trekken:

€18,82 – €7,90 = €10,92

De boekhandel kan het boek dus inkopen voor €10,92. Maar dit is een prijs exclusief btw. Wil je de boekhandel zelf een factuur sturen, dan moet je de btw er weer bij optellen. Dit doe je door het bedrag te vermenigvuldigen met 1.06:

€10,92 x 1,06 = €11,58

Het is wel goed om te beseffen dat dit niet je nettowinst is. Hier gaan immers nog de drukkosten en eventuele andere kosten van af.

Handige rekentool

Boekhandelskorting_berekenen

Het berekenen van de boekhandelskorting is een eenvoudige berekening, maar om het je nog makkelijker te maken hebben we een tooltje gemaakt waarmee je dit direct uitrekent.

Vul de verkoopprijs in en geef aan hoeveel boekhandelskorting je geeft:

Vul hier de verkoopprijs van het boek in: €19,95
Dan is dit het btw-bedrag: €1,13
Dan is dit de verkoopprijs exclusief btw: €18,82

42% boekhandelskorting: €7,90

Inkoopprijs voor de boekhandel: €10,92

Optioneel factuur aan de boekhandel + 6% €11,58

Dit is dus alleen nodig als je zelf de facturatie gaat afhandelen. Meestal verloopt dit via het CB en heb je er geen omkijken naar.

Kortingtool

Deze berekening is handig omdat je misschien wel een aparte afspraak met een boekhandel wilt maken. Als je een boekhandel bijvoorbeeld meer korting wilt geven dan kun je eenvoudig uitrekenen of je daarvoor ruimte in je marge hebt.

Staffelkorting

Het is ook gebruikelijk om hogere kortingen aan een boekhandel te geven als deze meerdere exemplaren afneemt. Hiermee stimuleer je de boekhandel om grotere aantallen af te nemen en dat is voor jou als auteur/uitgever natuurlijk prettig. De korting is dan bijvoorbeeld als volgt:

• 1 exemplaar: 42% korting
• 10 tot 50 exemplaren: 50% korting
• 50 tot 100 exemplaren: 55% korting

Dit is maar een voorbeeld en geen vaste regel. Het is maar net wat je zelf met de boekhandel afspreekt.

Conclusie

De boekhandelskorting klinkt in het begin misschien ingewikkeld, maar het is uiteindelijk gewoon een kwestie van korting verlenen aan de tussenhandel. Dit gebeurt in elke branche.

In het boekenvak klinkt het echter bijzonder door alle standaard afspraken.

Het kan gelukkig heel eenvoudig worden uitgerekend. Bepaal eerst wat voor soort boek je hebt en welke korting daarbij hoort. Gebruik daarna de rekentool op deze pagina en je weet direct over welke bedragen je praat.

Dit is handig bij eventuele onderhandelingen met een boekhandel of om je marge te kunnen berekenen bij verkoop via de boekhandel.

Hou er wel rekening mee dat er bijvoorbeeld bij het CB nog extra kosten afgaan die het CB in rekening brengt voor de handeling om het boek te distribueren. Het bedrag dat je van de boekhandel ontvangt is dus een brutowinst.

Waardeer je de complete informatie op deze pagina? Deel deze pagina dan met anderen om je waardering te laten zien! Deel het artikel op Facebook, LinkedIn, Twitter of stuur het door naar een vriend/vriendin. Dank!


gratis-ebook-uitgeven-blauw-oranje

Yordy Spoor

Auteur


Deel dit artikel Pijl

31 Reacties op “Boekhandelskorting, de complete handleiding”

F.Frijns

Zijn er ook standaard afspraken wie de verzendkosten betaald? Breng je de verzendkosten in rekening bij de boekwinkel als deze boeken bij jou als uitgever besteld of betaad de uitgever deze?

  Yordy Spoor

  Als je het boek via het CB verkoopt dan worden de verzendkosten automatisch verrekend en zijn deze voor de boekhandel. Als je het boek zelf aan de boekhandel verkoopt dan moet je met de boekhandel overleggen wie de verzendkosten betaalt. Bij een levering via het CB krijgt een boekhandel vaak al meerdere keren per week veel boeken geleverd dus vallen de verzendkosten per boek wel mee. Dit is natuurlijk anders als je zelf het boek moet verzenden. De verzendkosten lopen dan vrij snel op. Een boekhandel betaalt deze verzendkosten natuurlijk liever niet maar begrijpt ook wel dat er bij 1 boek iets bijgedragen moet worden. Je moet dus zelf goed bepalen hoe graag je het boek via die boekhandel wilt verkopen en hoeveel bijdrage in de verzendkosten daar bij passen.

Jan de Lint

Duidelijke uitleg! Dank

  Yordy Spoor

  Graag gedaan Jan!

Joke Wagenaar

Interessant om te weten.

  Yordy Spoor

  Dat is het zeker Joke, als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

Jet Rood

Wat mij het meeste intereseert is wat de schrijver er daadwerkelijk op verdient
Haal je zo de kosten er wel uit?

  Yordy Spoor

  Wat je er als schrijver aan verdient ligt aan de drukkosten en eventueel andere kosten de je hebt gemaakt om het boek drukklaar te krijgen. In het voorbeeld hou je bij een verkoopprijs van €19,95 en een korting van 42% dus bruto: €18,82 – 10,92 = €7,90 over. Stel dat je het boek laat drukken in een oplage van 1000 waarbij de kostprijs van 1 boek €2,06 is dan is je nettowinst €5,84. Hierbij heb ik nog geen rekening gehouden met eventueel andere kosten die je hebt gemaakt voor bijvoorbeeld een redacteur.

Octavia Siertsema Aanbestedingsspecialist

Zoals altijd van PUMBO: duidelijke uitleg!

  Yordy Spoor

  Bedankt Octavia!

Jan Altena

Dag Yordy,

Een kleine aanvulling: e-books voor studiedoeleinden vallen – net als gewone studieboeken – onder het 6% tarief.
Verder een helder artikel. Met dank

Henk van Oosterwijk

Ik ben niet meer ingeschreven in de KvK.
Hoe werkt dat dan met de BTW?
Voordien deed ik elke 3 maanden BTW-aangifte.

  Wouter Vink

  Hoi Henk,

  Bedankt voor je reactie. In dit artikel vertellen we er meer over:
  https://www.pumbo.nl/blog/boek-uitgeven/hoe-zit-het-met-belasting-of-uitkeringsinstantie

  Je mag overigens als particulier wel een soort van factuur sturen, het heet dan een kwitantie. Je zet de afgesproken prijs op de kwitantie (dat kan de verkoopprijs minus een korting zijn). Je mag op de kwitantie nergens btw vermelden, daar heb je als particulier namelijk niets mee te maken. De kwitantie moet alleen duidelijk maken wanneer én welke goederen er geleverd zijn.

  De inkomsten moet je vervolgens weer opgeven aan de Belastingdienst. De boekhandel kan in dit geval echter geen btw verrekenen, dus niet elke boekhandel zal een kwitantie wenselijk vinden. Via Pumbo.nl handelen wij de btw voor je af, dat is ook voor boekhandels prettiger.

Bertus van Heusden

Hallo Yordy,
Uitleg is helder, alleen… In reactie op (en misschien in navolging van) F.Frijns schrijf je twee keer betaald waar betaalt juist zou zijn. Schrijf je voor schrijvers, sta dan niet te kijken als je op je vingers gekeken wordt! Hopelijk is dat nog te veranderen, want mij doet het pijn aan de ogen.

  Yordy Spoor

  Je hebt uiteraard helemaal gelijk Bertus. Het artikel laat ik altijd redigeren maar mijn reacties niet en het is inderdaad niet mijn sterkte kant. Bedankt voor je opmerking!

Rob Vennix

Hallo Yordy,
Hartelijk dank voor je uitleg. Met een ding blijf ik nog zitten en dat is het volgende.
Je schrijft dat op een A-boek 42% boekhandelskorting berekend wordt en dat bol.com, omdat deze het grootste is de privileges heeft om 45% boekhandelskorting te eisen. Dat is 3% meer dan op de boeken welke verkocht worden via de gewone boekhandel.
Ik heb een boek geschreven wat een verkoopprijs heeft van € 24,95 incl. B.T.W.. Als deze verkocht wordt bij Boekenbestellen.nl ontvang ik € 7,34 per verkocht boek. Dit snap ik omdat dit rechtstreeks gebeurt zonder tussenkomst van het CB. Besteld een boekhandel via het CB een boek dan ontvang ik € 3,78 per boek(16% van de verkoopprijs excl. B.T.W.), maar besteld bol.com via het CB een boek dan ontvang ik maar € 0,25 oftewel (afgerond) 1% van de verkoopprijs excl. B.T.W. als netto winst. Ik vind dit een belediging naar elke schrijver.
Misschien heb ik het mis maar het is toch wel interessant om te weten waar bij bol.com de kosten gemaakt worden vooral omdat hun kosten in de verzendkosten zitten en niet zoals bij een fysieke winkel in de totale presentatie.
Vriendelijke groet,
Rob Vennix

  Wouter Vink

  Ik begrijp je opmerking, maar er is wel een verklaring voor. Ik heb even gekeken naar jouw boek. Het is een duur boek om POD te produceren omdat het veel pagina’s heeft waarvan ook nog eens veel in kleur. Het boek is duurder dan een gemiddeld boek en is er dus minder ruimte om 42% korting weg te geven. Daarom is dit boek als een O-boek ingesteld tegen 20% korting. Bol.com gaat alleen niet akkoord met 20% en eist op O-boeken minimaal 35%. Dat verklaart het grote verschil tussen de winst via de normale boekhandel en Bol.com. Overigens maakt ook een online boekhandel veel kosten. Zo moeten ze bijvoorbeeld de verzendkosten betalen (zoals je al aangeeft) van het CB naar de klant, die zijn behoorlijk hoog. En omdat webshops deze kosten niet geheel kunnen/willen doorberekenen aan klanten, is het al snel een aardige kostenpost.

  Ik hoop dat het zo weer wat duidelijker is!

Co

Hoe werkt een boekenwinkel met overgebleven boeken? Wat hij overhoudt na een bepaalde terug aan de auteur of blijf het bij de boekhandelaar

P.H. Palmbergen

Een zeer duidelijk overzicht over de boekhandels kortingen. Verder goed uitgebreid met de onderbouwingen. De voorbeeld berekeningen spreken voor zich. En ook is goed dat men weet dat de verzendkosten een kleine bijdrage is. Eigenlijk is dat ook wel logisch. De tarieven voor het verzenden zijn erg hoog. Een boek is zwaar en zit in een speciale verzend doos om goed aan te komen bij de besteller. En dat is erg belangrijk. Voor slechts € 2,00 kan dat allemaal niet. Dus het is erg goed dat men slechts deze bijdrage hoeft te betalen.

Bedankt voor deze informatie.

P.H. Palmbergen, een schrijver bij Pumbo.

  Wouter Vink

  Graag gedaan en bedankt voor uw reactie!

Arno van den Kieboom

Bedankt voor de uitleg. Echt fijn die berekening. Zeker omdat ik nog aan het begin sta als uitgever.

Ik heb wel een vraag. Als een boekhandel een boek van mij besteld via CB en dan ga ik even uit van verkoopprijs inc btw van 17,95.
Exclusief btw is dat dan 16,88. Min 42 % korting, betekent dat de boekhandel 9,80 euro moet betalen.
Moet ik wel de officiele verkoopprijs inc btw als mijn omzet zien of dat wat de boekhandel betaald?

  Yordy Spoor

  De omzet wordt bepaald door de hoogte van je factuurbedrag. Als er op de factuur €9,80 staat dan is dat de omzet. Omzet is niet een heel belangrijk cijfer. Je kunt beter kijken naar bruto/nettowinst en aantallen verkochte boeken.

Evelina Zinger

Hallo Yordy,

Ik kwam ook de kosten van het CB tegen (30,- per maand en 1,29 per verkocht boek). Zijn dat bedragen die hier nog bij komen?

Groetjes Evelina

Annemarie Hering

Ik moet nog steeds even slikken als ik mijn boek ‘Sla met suiker’, verkoopprijs 19.95 euro verkoop via de boekhandel en Pumbo regelt alles, ik maar 1.77 overhoud. Wordt het via bol.com gekocht dan houd ik maar 1.20 over.

  Yordy Spoor

  Je geeft het boek POD uit. Zonder investering en voorraad. De boeken die besteld worden die worden dus on demand gedrukt en verstuurd. De kostprijs van 1 boek is dan een stuk hoger dan wanneer je er in 1 keer 500 of 1000 laat drukken. Het voordeel is dat je geen investering hoeft te doen en dus minder risico loopt. Het nadeel is dat je minder winst op een verkoop maakt.

y. visser

Stel dat een boekhandel veel boeken tegelijkertijd bij mij bestelt, op aanvraag van 1 klant. Kan ik dan onderhandelen zodat de boekhandelkorting wat naar beneden gaat? Hij heeft dan geen kosten. (ik verzend ook aan zijn klant). NB het gaat om een w boek.

  Yordy Spoor

  Dit is niet de gebruikelijke manier om boeken via de boekhandel te verkopen. Een boekhandel levert doorgaans zelf de boeken aan de klant.

  Een boekhandel krijgt dan meestal meer korting omdat hij een grotere oplage afneemt. Hierdoor neemt zijn risico ook toe en daarom een hogere winst voor de boekhandel.

  Als je zelf een afspraak met een boekhandel hebt gemaakt en hier staat in dit jij de boeken rechtstreeks naar de klant verstuurd dan heeft de boekhandel veel minder risico dus dan vind ik het wel weer logischer dat de boekhandel minder korting krijgt.

  Ik zou alleen wel even goed nakijken of dit in je afspraak met de boekhandel staat want dit is niet gebruikelijk.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *