Dit hoofdstuk is onderdeel van Boek uitgeven: de complete gratis gids voor uitgeven in eigen beheer.
Geschreven door Wouter Vink
Het is ontzettend lastig om vooraf te bepalen hoeveel boeken je zult verkopen. Eigenlijk is dat zelfs onmogelijk. Het zou heel handig zijn om dit te weten, want dan kun je precies de oplage bestellen die je nodig hebt om zo het voordeligst uit te zijn.
Helaas is dit niet de realiteit. Je weet van tevoren simpelweg niet wat je kunt verwachten. In dit hoofdstuk leggen we je uit hoe je hier het best mee kunt omgaan en hoe je in bepaalde situaties de beste keuze kunt maken.
Als je een keuze hebt gemaakt voor een productiemethode, moet je de boeken ook nog gaan verkopen. Het is vrij lastig om dit zelf af te handelen en voor de meeste auteurs is dit geen optie. Welke mogelijkheden er wel zijn, lichten we in dit hoofdstuk toe.
Maak een keuze voor een productiemethode
In grote lijnen kun je uit twee productiemethodes kiezen.
- Digitaal printen (Printing on Demand ofwel POD)
- Offset drukken
We zullen deze twee technieken nu eerst toelichten, zodat de voor- en nadelen duidelijk worden.
Printing on Demand is meestal duurder
Printing on Demand wordt vaak afgekort tot POD. Letterlijk betekent het ‘printen op aanvraag’: je boek wordt pas geprint als er een bestelling is geplaatst. Dat klinkt ideaal en in sommige situaties is het dat ook. Er kleeft alleen wel een aantal nadelen aan.
Boeken die per stuk worden geproduceerd, worden digitaal geprint. Dit is een andere techniek dan de traditionele drukmethode. Daarbij worden de boeken namelijk gedrukt in plaats van geprint.
Digitaal printen is al vrij lang mogelijk, maar was altijd erg duur. Dit is de laatste jaren veranderd. De technieken zijn verbeterd en de printers zijn efficiënter geworden. Hierdoor is het prijstechnisch gezien voor bepaalde typen boeken interessant om deze per stuk te produceren in plaats van in grote oplage.
Printing on Demand is niet voor ieder type boek geschikt
Nog niet alle typen boeken kunnen goedkoop geproduceerd worden volgens deze methode. Voor bepaalde typen boeken is dit wel interessant, zoals voor paperbacks in pocketformaat met een zwart-wit binnenwerk. Veel romans voldoen hieraan.
Wil je een hardcover, dan wordt het meteen al een stuk duurder. Alleen al omdat er een harde kaft omheen moet, kost het boek per stuk € 3,- tot € 6,- meer. Ook kleurenpagina’s zijn veel duurder. Stel dat je een mooie hardcover met veel kleurenfoto’s wilt uitgeven. Je bent dan haast wel gebonden aan een grote oplage, omdat dit type boek dan wel betaalbaar is.
Wat ook een lastig boek is om uit te geven in kleine oplage, is een kinderboek. Kinderboeken hebben over het algemeen een lage verkoopprijs, zijn vrijwel altijd hardcovers in een groot formaat en worden meestal volledig uitgevoerd in kleur. Dit type boek kan gewoon via POD geproduceerd worden, maar dat is heel duur. Daarom kun je geen normale verkoopprijs meer aanbieden en zul je niets verkopen. Met een kinderboek ben je dus vaak aangewezen op offset drukken.
Printing on Demand is superflexibel
Daar bedoelen we niet mee dat je de bestanden van het binnenwerk en het omslag op ieder moment kunt aanpassen. De boeken worden immers pas geproduceerd als ze door een boekhandel of een klant worden besteld. Mocht je dus nog een foutje tegenkomen (dat gebeurt altijd), dan pas je de bestanden aan en stuur je die naar ons toe. Vanaf dat moment worden de nieuwe bestanden gebruikt voor de productie.
Dit is helemaal ideaal voor boeken over onderwerpen die heel veranderlijk zijn. Zo hebben wij een klant gehad die een boek had geschreven over SEO: zoekmachine optimalisatie in Google. Hij verkocht dit boek eerst via POD en dat liep goed. Toen besloot hij dat hij zijn boek in een oplage van 500 stuks wilde bestellen. Nog voordat de boeken waren afgeleverd, kwam Google met een grote update van het zoekalgoritme, waardoor veel anders werkte dan voorheen. Hierdoor klopte de inhoud van zijn boek niet meer en konden er 500 boeken worden vernietigd. Dat doet pijn, geloof ons maar…
Wat ook een groot voordeel is van POD, is de snelle levertijd. Bestellingen worden al op de tweede werkdag verzonden. Als er echt haast bij is, kan je boek soms zelfs nog op dezelfde dag worden verzonden. Bij een grote oplage ligt de levertijd vaak op een aantal weken.
Bij Printing on Demand is er minder mogelijk
Bij de productie van POD-boeken is de snelheid heel belangrijk. Dagelijks gaan er bij een POD-drukker honderden en soms zelfs wel duizenden bestellingen van één stuk de deur uit. Om een boek per stuk te kunnen produceren en op tijd te kunnen versturen, moeten er dus afspraken worden gemaakt over de mogelijkheden. Als er geen beperkingen zouden gelden, zou het onmogelijk zijn om de boeken snel te produceren.
Sommige extra’s zijn daarom lastig via POD te produceren. Het is productietechnisch gezien vrijwel altijd mogelijk, maar kostentechnisch gezien niet haalbaar om zoveel extra werk voor één boek te doen. Voorbeelden van deze extra’s zijn leeslinten, speciale glimmende omslagen, uitklapbare pagina’s en grote, afwijkende formaten.
Tot zover even het POD-verhaal. Nu de uitleg over offset drukken.
Je boek drukken via de offset-techniek betekent een lage kostprijs
Als boeken in grote oplage worden geproduceerd, worden ze offset gedrukt in plaats van digitaal geprint. Bij offset drukken worden er bij een boek dat volledig in kleur wordt uitgevoerd vier drukplaten per katern gemaakt. Dit kost tijd en geld en daarom loont het pas om deze techniek toe te passen bij een oplage vanaf ongeveer 400 exemplaren.
De kostprijs per boek schiet naar beneden als je meer dan 400 boeken laat drukken. De opstartkosten zijn dan immers al gemaakt. Er hoeft alleen maar inkt en papier te worden bijgevuld, wat relatief goedkoop is.
Kleurenpagina’s zijn ook bij offset drukken duurder dan zwart-witpagina’s, maar zijn wel veel minder duur dan bij digitaal printen. Ook het maken van een hardcover is bij offset drukken een stuk goedkoper, omdat er in één keer 400 of 1.000 hardcovers gemaakt kunnen worden in plaats van slechts één. Het werkt dus veel efficiënter, waardoor de meerprijs van een hardcover ten opzichte van een paperback ook meevalt.
Bij het drukken van boeken in grote oplage is er veel meer mogelijk. Eigenlijk is alles wat je maar kunt verzinnen realiseerbaar. Dat heeft te maken met het opstarten en instellen van deze extra mogelijkheden. Als je een boek wilt met een extraatje, ben je dus aangewezen op offset drukken.
Het omslagpunt ligt trouwens niet altijd bij 400 boeken. Het kan ook hoger liggen, maar ligt bijna nooit lager. Dat heeft te maken met het type boek.
Boeken offset drukken betekent meer vooruit plannen
De levertijd van boeken die in grote oplage worden geproduceerd, ligt over het algemeen hoger dan bij POD. Soms is het mogelijk om de levertijd tegen extra kosten te verkorten, maar over het algemeen ligt de levertijd op een aantal weken.
Wanneer de boeken eenmaal zijn gedrukt en je nog een fout tegenkomt, is dit uiteraard niet meer aan te passen tot de volgende druk. Dit kan vervelend zijn, al heb je veel minder kans op grote fouten als je een goede redacteur inhuurt.
Bij offset drukken loop je meer financieel risico
Een ander belangrijk verschil tussen offset drukken en digitaal printen, is de totale investering. Bij offset drukken moet je in één keer vaak duizenden euro’s vooruitbetalen, terwijl je bij POD niets hoeft te investeren. Het risico bij POD ligt dus veel lager dan bij offset drukken.
Welke productiemethode moet je kiezen?
Het is heel begrijpelijk als je het lastig vindt om tussen beide productiemethodes te kiezen. De keuze is afhankelijk van het type boek, je persoonlijke situatie, je financiële situatie en je plannen voor de toekomst. Heb je genoeg geld te besteden, wil je een mooie full colour hardcover uitgeven over een onderwerp dat niet snel veroudert en heb je al een goed marketingplan, dan kun je het best voor offset drukken kiezen. Je houdt dan simpelweg meer winst over.
Geef je voor het eerst een roman uit als paperback in pocketformaat met uitsluitend zwart-witpagina’s en heb je nog geen groot netwerk voor de promotie, dan is POD een goede optie. Het risico is hierbij een stuk minder groot en de productiekosten zijn laag. Pas als je grote plannen hebt en verwacht veel boeken te gaan verkopen, kun je misschien beter voor offset drukken kiezen.
Zoals je ziet, hangt de keuze die je maakt met veel factoren samen. De mogelijkheden die je hebt, kunnen overweldigend overkomen. In dit soort situaties is het handig om even contact met ons op te nemen. Tijdens het gesprek vragen we je naar jouw situatie en zo kunnen we samen bepalen wat voor jou de beste optie is.