Bij het opmaken van het omslag van je boek moet je rekening houden met veel verschillende factoren, ongeacht of je dit zelf doet of uitbesteedt. Zo moet je ervoor zorgen dat de afbeeldingen van voldoende kwaliteit zijn en over afloop beschikken, dat de barcode aan de daarvoor gestelde eisen voldoet en dat de teksten ver genoeg van de rand af staan en correct zijn uitgelijnd.

Maar dan ben je er nog niet. Aan de rug wordt vaak minder aandacht besteed en dat is op zijn zachtst gezegd jammer. Dat geldt met name wanneer de rug van jouw boek als‘kritisch’ bestempeld kan worden. Wat dat is en waar je bij een kritische rug op moet letten, lees je hier.

Image
Wat is een kritische rug?

Onder een kritische rug verstaan we een rug die duidelijk zichtbaar is en qua vormgeving afwijkt van de rest van het omslag, bijvoorbeeld doordat deze een andere kleur heeft. Op de afbeelding hieronder zie je hier een voorbeeld van. De zwarte lijntjes die boven- en onderaan de rug staan afgebeeld, geven aan waar de randen van de rug zich bevinden.

 

Image
Kritische rug

 

Voor boeken die volgens de Print on Demand-methode worden gedrukt, geldt dat de rugdikte bij een binnenwerk in zwart-wit ongeveer vijf procent mag afwijken. Bij een binnenwerk in kleur mag deze afwijking nog groter zijn, omdat het binnenwerk dikker wordt naarmate dit meer kleurenpagina’s bevat. Dit heeft te maken met de lagen kleurtoner die bij POD min of meer op het papier komen te liggen en hier minder intrekken dan bij offset.

Voor offset gedrukte boeken geldt in principe een vergelijkbare afwijking, maar omdat deze boeken voorafgaand aan de druk extra worden gecontroleerd, kan dit in veel gevallen worden voorkomen.

Doordat de rugdikte zowel bij POD als bij offset een paar procent mag afwijken, kan het je bij een boek met een kritische rug gebeuren dat de voor- of achterzijde van het omslag gedeeltelijk zichtbaar wordt op de rug of andersom. Hoe dikker het boek, hoe groter deze afwijking in millimeters mag zijn en hoe waarschijnlijker het is dat de rug zichtbaar breder of smaller wordt.

 

Niet-kritische rug

Bij POD is de kans op een afwijkende rug groter dan bij offset vanwege het productieproces. Wil je dit toch al kleine risico volledig uitbannen, dan kun je altijd nog voor een niet-kritische rug kiezen.

In dat geval kun je het kleurvlak van de rug bijvoorbeeld doortrekken tot de rillijnen (bij een paperback) of tot de kneep (bij een hardcover). Rillijnen zijn lijnen op vijf millimeter afstand van de rug, waar met een machine een vouw wordt aangebracht zodat het boek makkelijk is open te slaan. Een kneep heeft een vergelijkbare functie en bevindt zich aan beide zijden op acht millimeter afstand van de rug.

Op onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een niet-kritische rug bij een paperback.

 

Image
Niet-kritische rug (voorbeeld 1)

 

Als de rug van het ontwerp uit bovenstaand voorbeeld dikker of dunner uitvalt, heeft dat geen noemenswaardige consequenties. Het zwart van de rug loopt hoe dan ook door op de voor- en achterzijde van het omslag.

Natuurlijk mag je de rug in principe zo ver doortrekken als je zelf wilt, maar we adviseren je in ieder geval om bij een paperback minimaal vijf millimeter aan te houden en bij een hardcover minimaal acht.

Om een kritische rug te omzeilen, kun je ook voor een ontwerp kiezen waarbij de rug deel uitmaakt van het design, bijvoorbeeld omdat de afbeelding doorloopt op de voor- en achterzijde. Daar zie je hieronder een voorbeeld van. Bij dit ontwerp maakt het niet uit of de rug dunner of dikker wordt dan verondersteld.

 

Image
Niet-kritische rug (voorbeeld 2)

 

Zit je nog met onbeantwoorde vragen over dit onderwerp of wil je graag weten wat wij je adviseren met betrekking tot het aanpassen van de rug van je boek? Laat het ons dan hieronder weten of neem contact met ons op.

Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Comments

Marion Landman

Weer wat geleerd! leuk!

Fabianne (Pumbo)

Fijn Marion! Goed om te horen dat je er iets van hebt opgestoken!

Gerard

Een kritische blik gekregen

Sjaak

Heel leerzaam

Alleen vraag ik me af waarom WORD niet voldoet

Yordy (Pumbo)

Een cover moet heel nauwkeurig opgemaakt worden. Tot op de mm nauwkeurig. In Word is dat heel lastig. Word is een tekstverwerkingsprogramma en geen ontwerp programma. Je kunt het ontwerp wel in Word maken en dan naar ons toe sturen. Wij nemen dit ontwerp dan over in Adobe inDesign en mailen een paar keer heen en weer totdat je helemaal tevreden bent.

Mario Domen

Dat is mooi. Kan ik het dan gewoon uploaden, of moet ik het er apart bij vermelden?

Wouter (Pumbo)

Je hoeft het er niet bij te vermelden

Reactie toevoegen