Pumbo beschikt over hypermoderne PDF-software die PDF-bestanden volledig geautomatiseerd kan controleren. Dit is een technische controle om ervoor te zorgen dat de PDF druktechnisch helemaal in orde is. Op deze manier ontstaan er minder verschillen tussen de aangeleverde PDF en de uiteindelijke druk.

Naast de druktechnische controle doen wij ook een visuele controle, waarbij we bekijken of de aangeleverde PDF er goed uitziet. In dit artikel leggen we u uit hoe u zelf zo’n controle kunt uitvoeren.

 

De visuele controle bestaat uit 9 verschillende onderdelen:

  1. Volgorde van het begin van het boek logisch?
  2. Colofon goed ingevuld
  3. Nummering van de pagina`s niet vanaf het begin?
  4. Even pagina`s links en oneven paginanummers rechts?
  5. Paginanummers gecentreerd of buitenkant pagina?
  6. Als er afbeeldingen op een spread staan, staan ze dan goed?
  7. Is er een normale witruimte gebruikt?
  8. Indien van toepassing is er afloop gebruikt?
  9. Is de font grootte een beetje normaal?

 

1. Is de volgorde van het begin van het boek logisch?

Een boek begint vrijwel nooit met het eerste hoofdstuk op de eerste pagina. De eerste pagina is meestal een titelpagina, gevolgd door een lege pagina, dan het colofon en dan misschien een inhoudsopgave enzovoort.

Toch krijgen wij heel vaak bestanden aangeleverd waarin het begin van het boek niet op een logische manier verloopt. Daarom hebben wij een pagina gemaakt met uitleg over de beginpagina’s van een boek

Hierbij kunt u ook nog onderscheid maken tussen een paperback en een hardcover. Als u een paperback openslaat dan is de rechterpagina die u ziet de eerste pagina uit het binnenwerkbestand. Als u een hardcover openslaat dan ziet u eerst een schutblad. Als u die omslaat dan ziet u aan de rechterkant de eerste pagina uit het binnenwerkbestand.

warning
Bij een binnenwerkbestand voor een printboek zet u nooit de cover in het binnenwerk. De cover is een apart bestand.

Bij een hardcover horen schutbladen. Dit zijn de pagina’s die aan de binnenzijde van de cover zijn vastgeplakt. Als die onbedrukt zijn, hoeft u hiervoor geen bestanden mee te leveren en ook niet de pagina’s aan het binnenwerk toe te voegen.

Alleen als de schutbladen bedrukt moeten worden, dient u hiervoor een aparte PDF aan te leveren.

 

2. Is het colofon goed ingevuld?

Vaak zien wij in het colofon nog standaard ingevulde gegevens staan. Er ontbreken dus nog gegevens of er staat bijvoorbeeld ‘Naam auteur’ of een ISBN zoals 123456789. Controleer daarom of het colofon compleet en goed is ingevuld.

Het is niet verplicht, maar wij waarderen het enorm als u in het colofon wilt vermelden:

Druk: Pumbo.nl

Op de volgende pagina kunt u meer informatie vinden over het colofon.

 

3. Worden de eerste pagina’s niet genummerd?

Als u paginanummers wilt toevoegen, plaatsen de meeste programma’s deze standaard op de eerste pagina. Dit staat niet mooi. Dit probleem is met de meeste software eenvoudig te verhelpen. Op de volgende pagina van onze supportsectie kunt u eenvoudig leren hoe u kunt werken met secties in uw bestand.

 

4. Staand de even pagina’s links en oneven paginanummers rechts?

Het is in een boek altijd zo dat de even paginanummers linkerpagina’s zijn en de oneven paginanummers rechterpagina’s. Controleer dit daarom goed. Kunt u dit echt niet aanpassen, dan kunnen wij het boek wel drukken. Het staat alleen wel een beetje raar.

Als dit bij u verkeerd staat, dan komt dit waarschijnlijk doordat u de paginanummers met een ander nummer laat beginnen. Kijk dus goed bij de instellingen van de paginanummers.

 

5. Staan de paginanummers gecentreerd of aan de buitenkant?

Paginanummers staan altijd óf in het midden van de pagina, óf aan de buitenkant van de pagina. Ze staan vrijwel nooit aan de binnenkant van de pagina, want daar is zo’n paginanummer lastig te zien. Controleer dus of de paginanummers in het midden van een pagina staan of aan de buitenkant. Houd hierbij reken dat de even paginanummers linkerpagina’s zijn en de oneven paginanummers rechterpagina’s.

 

6. Staan de afbeeldingen op een spread goed?

Als u een afbeelding verspreid over een linker- en rechterpagina wilt plaatsen, dan moet de linker afbeelding op een even pagina staan en de rechter afbeelding een oneven pagina.

 

7. Is er een normale witruimte gebruikt?

De witruimte is de lege ruimte om de tekst heen. Dit moet in verhouding tot elkaar staan. Als er te veel of te weinig witruimte is gebruikt, dan zal een lezer dit als onprettiger ervaren. Houd voor een nette witruimte tussen de 1,5 cm en 2 cm aan.

 

8. Is er afloop gebruikt?

Gebruikt u afbeeldingen en/of kleuren die helemaal tegen de rand van de pagina aan staan? Dan moet het document rondom 3 mm groter worden aangeleverd. Deze 3 mm noemen we de ‘afloop’ of in het Engels ‘bleed’.

Als deze 3 mm niet wordt gebruikt dan bestaat de kans dat er een wit lijntje te zien zal zijn op de randen van de pagina’s. Dat komt doordat de pagina’s op grotere vellen papier gedrukt worden. Na het drukken worden deze vellen papier op het juiste formaat van uw boek gesneden. Tijdens dit snijden kan er altijd 1 of 2 mm afwijking ontstaan. Als dit gebeurt dan is er dus een witte rand zichtbaar omdat het papier wit (of crème) van kleur is.

De kleur of afbeelding moet daarom in die 3 mm extra ruimte doorlopen. Na het drukken wordt deze 3 mm rand er weer van afgesneden. Op deze manier bestaat er geen kans op een wit lijntje, omdat in die 3 mm de afbeelding of kleur staat.

Als u de PDF bekijkt, dan ziet u in de hoeken paskruizen staan. Als u de lijnen van het kruis denkbeeldig doortrekt, dan kunt u ontdekken of de afbeeldingen en/of kleuren wel ver genoeg doorlopen.

Onze software kan niet ontdekken of u afbeeldingen en/of kleuren gebruikt die tegen de randen van de pagina aan staan en daarom moet u dit goed zelf controleren.

 

9. Is er een normale fontgrootte gebruikt?

Op een beeldscherm is het soms lastig te zien of een lettertype een normale grootte heeft. Heeft u lettergrootte 14 gebruikt, dan is dit voor vrijwel alle leesboeken een te groot lettertype. Als u een kinderboek heeft geschreven of een boek voor oude mensen, dan is een groot lettertype wel te rechtvaardigen.

Denk dus goed na over de grootte van het lettertype in uw boek. Bij heel grote boeken wordt vaker een kleiner lettertype gebruikt om zo het aantal pagina’s te verminderen. Lager dan grootte 9 is af te raden. Voor een gemiddeld A5-formaat boek wordt grootte 10 gebruikt. Grootte 12 lijkt al snel heel groot, maar als uw boek heel weinig pagina’s heeft dan kan dit een manier zijn om het wat groter te doen lijken.