Zakelijk uw boek uitgeven? De KOR wijzigt per 1 januari 2020: dit moet u weten

blog

kleine-ondernemers-regeling-boek-uitgeven-2020-01
Gewijzigd: 22 feb 2023 01 nov 2019

Door het uitgeven van uw eigen boek bent u mogelijk al ondernemer en kunt u wellicht gebruikmaken van de nieuwe KOR (Kleine Ondernemers Regel). Deze regeling wijzigt per 1 januari 2020.

In plaats van een belastingvermindering komt er een zogenaamde btw-vrijstelling. Van deze vrijstelling kunt u gebruikmaken als u als ondernemer in Nederland bent gevestigd en niet meer dan EUR 20.000 omzet per kalenderjaar hebt. Elke ondernemer, stichting of vereniging kan deelnemen aan de KOR. De keuze is geheel vrijwillig, maar kiest u ervoor, dan is dit wel voor drie jaar verplicht of tot u de omzetdrempel overschrijdt.

Zodra u deelneemt aan de KOR hoeft u geen btw meer te heffen over uw verkopen. U factureert dan dus met 0% btw. U mag ook geen btw aftrekken van uw inkopen want u bent niet meer btw plichtig.

De btw op de verkopen aan eindklanten blijven voor rekening van de verkopende partij: Pumbo.nl, Boekenbestellen.nl of boekhandels. De marge (of commissie) die u krijgt op deze verkopen gaan wel iets anders uitbetaald worden, namelijk met 0% btw in plaats van (deels) met 21% btw. Uw netto saldo blijft gelijk.

Wat zijn de gevolgen voor uw verdiensten via Pumbo.nl
Als u eerder gebruik heeft gemaakt van de kleineondernemersregeling, dan is de netto opbrengst in de nieuwe situatie mogelijk iets lager. Dit wordt veroorzaakt doordat we u niet meer met 21% btw gaan uitbetalen maar met 0%. In de oude situatie hoefde u de btw niet af te dragen, maar werd deze wel bij uw winst opgeteld. Uiteindelijk moest over de extra (btw)inkomsten wel weer belasting betaald worden, maar dat was netto meestal minder dan het kleine voordeel.

Moet ik iets wijzigen in mijn account?
Ja, als u gebruik gaat maken van de nieuwe KOR, geeft u dan vóór uw eerste uitbetaling in 2020 aan ons uw nieuwe situatie door, inclusief het bewijs van vrijstelling van btw. Wij wijzigen dan de status van uw account, zodat de verrekeningen en de self-billingfacturen worden opgemaakt met vrijstelling van btw. Zowel bij uw profiel als bij het uitbetalen staat er een verwijzing naar de nieuwe KOR. Voor ondernemers die geen gebruikmaken van de nieuwe KOR verandert er niets. Ook voor particulieren wijzigt er niets, aangezien er bij particulieren geen sprake is van btw.

Wel of niet deelnemen aan de nieuwe KOR is niet meer zo vanzelfsprekend als met de oude regeling. Wel of niet deelnemen kan in uw voor- of nadeel zijn. Ons advies is dan ook om dit samen met een belastingadviseur te bespreken.

Wanneer u per 1 januari 2020 gebruik wilt maken van de KOR, dan moet u dit uiterlijk 20 november 2019 kenbaar maken aan de Belastingdienst, anders gaat de nieuwe KOR pas in op 1 april 2020.

Meer informatie

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/
btw/hoe_werkt_de_btw/nieuwe-kleineondernemersregeling/

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/zzp/kleineondernemersregeling-verandert/

https://www.zzp-nederland.nl/nieuws/nieuwe-kleineondernemersregeling-van-kracht-vanaf-1-januari-2020

Reacties


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd of zonder uw toestemming gebruikt voor marketing doeleinden. Verplichte velden zijn gemarkeerd