Onze Green Friday actie is afgelopen en met trots kunnen we melden dat we, met jullie hulp, 200 bomen hebben kunnen doneren! Hieronder lees je meer over het fenomeen Green Friday en die actie die wij dit jaar hielden.

Image
Van Black Friday naar Green Friday

Klimaatverandering is een ding, we kunnen (en willen) er niet meer omheen. Wij van Pumbo hebben dan ook steeds meer onze bedenkingen bij massale shop-feestdagen zoals Black Friday. We geven om het klimaat, compenseren onze CO₂-uitstoot, drukken met bio-inkt, printen op FSC-papier, en dragen op allerlei andere manieren een steentje bij aan het milieu. Voor ons is het dan ook een logische stap om dit jaar te kiezen voor Green Friday in plaats van Black Friday. In dit artikel vertellen we je alles over deze groene vrijdag.

In dit artikel:
 

 • Black Friday en de consumptiemaatschappij
 • Green Friday als groene tegenbeweging
 • De voordelen van Green Friday
 • Wat doet Pumbo op Green Friday?
 • Wat doen wij verder nog voor het milieu?

 

Black Friday en de consumptiemaatschappij

Om Green Friday uit te kunnen leggen, vertellen we je eerst meer over Black Friday. Black Friday is een uit Amerika overgekomen ‘feestdag’, waarbij het vooral om consumeren draait. Black Friday valt op de vrijdag na Thanksgiving en op deze dag geven winkels extreem hoge kortingen op hun producten.

Hoewel wij in Nederland geen Thanksgiving vieren, doen retailers wel mee met Black Friday – en hoe! Door de jaren heen is deze dag uitgegroeid tot hét moment om te shoppen met hoge kortingen. Grote retailers doen er al langer aan mee, maar ook kleinere (web)winkels bieden vaker kortingen aan op deze dag. Velen zeggen er niet omheen te kunnen en wel mee moeten doen om mee te kunnen komen met hun concurrenten.

Op zich is consumeren niet problematisch, maar alles waar te voor staat is dat wel. En onze consumptiemaatschappij met willekeurige, onnodige aankopen is een van de oorzaken van de klimaatproblematiek.

We putten onze natuurlijke bronnen uit en de oceanen overstromen bijna van het plastic. We zien het zelfs terug in de huidige papiertekorten, die nu ook de boekensector raken. Een van de redenen van de tekorten, is dat sinds de coronacrisis meer mensen (online) shoppen. Want een groot deel van de wereldwijde papierpulp wordt nu gebruikt voor het maken van verpakkingsmateriaal, waarin de verkochte producten worden verpakt en verzonden.

 

Image
Boomtop

 

Green Friday als groene tegenbeweging

Om een tegengeluid te geven is Green Friday geïntroduceerd. Deze groene tegenhanger van Black Friday is in 2017 bedacht door de Franse milieuorganisatie Envie. Het initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een steeds groter wordende beweging.

In Nederland wordt de tegenbeweging aangestuurd door Trees for All, waar wij onlangs een samenwerking mee zijn aangegaan. Trees for All is een Nederlandse organisatie, opgericht in 1999. De organisatie plant bomen in Nederland en het buitenland en compenseert CO2-uitstoot via duurzame herbebossingsprojecten. De missie van Trees for All is om wereldwijd zoveel mogelijk nieuw bos aan te planten en bestaande bossen te herstellen.

Met Green Friday wil Trees for All awareness creëren rondom bewust consumeren. Bij Black Friday gaat het om meer, meer, meer. Bij Green Friday gaat het juist om kwaliteit en duurzaamheid. Het idee is de consument bewust te maken van het feit dat elke individuele persoon verantwoordelijk is voor zijn of haar aankoopkeuze en daarmee dus ook voor de directe gevolgen op het milieu.

Met Green Friday wil Trees for All mensen zich niet schuldig laten voelen, maar wel bewustwording creëren en verantwoorde consumptie stimuleren.

 

De voordelen van Green Friday

De voordelen van Green Friday zijn duurzaam. Als je Green Friday steunt:
 

 • Draag je bij aan een groenere en mooiere wereld.
 • Maak je onderdeel uit van de groeiende beweging.
 • Laat je zien dat je duurzaamheid belangrijk vindt.

Wil je toch shoppen op Green Friday? Kies dan voor een duurzaam product of koop iets waarbij er een donatie wordt gedaan aan Trees for All of een andere duurzame organisatie.

 

Wat doet Pumbo op Green Friday?

Elk bedrijf geeft zijn eigen invulling aan Green Friday. Speciaal voor Green Friday doen wij dit jaar op 24, 25 en 26 november per iedere tien verkochte boeken een donatie aan Trees for All, waarmee een boom kan worden geplant.

 

Image
Groene inkt

 

Wat doen wij verder nog voor het milieu?

Bij Pumbo denken we niet alleen op Green Friday aan het milieu. Zo drukken we op FSC-papier, gebruiken we bio-inkt en zijn we zelfvoorzienend: We hergebruiken de warmte die vrijkomt bij ons digitale drukwerk, waardoor we tot tien graden onder nul zelfvoorzienend zijn. 

En met een jaarlijkse donatie compenseren wij onze CO₂-uitstoot via Trees for All. Daarom mag je als je bij ons een boek drukt, het Trees for All-logo gebruiken in het colofon of op een andere pagina van jouw boek. Omgerekend worden er met behulp van onze donatie zo’n negenhonderd bomen per jaar aangeplant in Bolivia. Het voordeel van bomen planten in ontwikkelingslanden is dat het op meerdere fronten een duurzaam effect heeft:
 

 1. We compenseren onze CO₂.
 2. We dragen bij aan betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking.
 3. Bomen in een tropisch klimaat groene sneller en zijn ze dus eerder effectief.

Wij hopen dat we jullie hebben geïnspireerd om mee te doen met Green Friday. Heb je nog vragen of suggesties? Laat het ons weten in de comments!

Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Comments

Jenne Wierstra

Heel goed initiatief!

Baudy Wiechers

Wat een gave actie. Toen ik dit las, vond ik het nog fijner dat we onze boeken via jullie uitgeven. #consentmethode

Valerie Docters Verswijveren

Wat een geweldige initiatieven! Overigens wist ik niet dat ik het logo kon gebruiken; mijn boek wordt deze week gedrukt. Ik zal zeker melding van Green Friday en jullie acties maken op mijn social media kanalen. Wat mij betreft nemen jullie het voortaan op in jullie offerte.

Jan Vos

Uitstekend initiatief, hoop dat er zeer veel mensen zullen reageren op dit belangrijke onderwerp!

Jan Postma

Prima, Pumbo.
Gelukkig zijn er nog mensen die zich niet gek laten maken.

Titia Ten Bosch

Echt een mooi initiatief, deze groene tegenhanger! Geeft de burger moed!

Andre Sjouerman

Wat een goed initiatief PUMBO mensen.
Graag omarm het en het Trees for all logo neem ik graag op in de colofon van DE AANLEIDING

Drsj.Beukhof

Prima, Ga zo door Pumbo. Jullie zijn op de goede weg.
Jan Beukhof

D.W.Kuilman

Prima initiatief.
Ik wist niet dat jullie zelfvoorzienend waren.
Chapeau!

Theo De Wijs

Fantastisch! Kunnen jullie dit logo zelf in en op de achterzijde van mijn boek zetten, zodat ik niet opnieuw de inhoud en cover behoef te uploaden?

W. Van Vliet

Is toch een beetje vreemd om tegen consumentisme te zijn (ben ik ook), maar wel stimuleren dat er minimaal tien boeken worden besteld.
Houdt dan een actie waarop gedurende de genoemde dagen geen boeken kunnen worden besteld en stimuleer mensen om minimaal die drie dagen helemaal geen dingen te kopen de ze niet echt nodig hebben.

Henk Bloemhoff

Hartstikke goed, dit initiatief, Pumbo! Een erg aangename verrassing zo aan het eind van de middag!

R Uyldert

PRACHTIG!!! Blij dat ik bij jullie ben!

Rosita Sikking Reeberg

Wat zijn jullie toch een tof bedrijf PUMBO.
Ik beveel jullie dan ook altijd van harte aan.
In mijn volgende boeken komt zeker dit logo!

Top!

Yordy (Pumbo)

Het is inderdaad een goed idee om dit in onze offertes op te nemen. Bedankt voor de tip!

Yordy (Pumbo)

Dat is slim om te te doen. Stuur ons het aangepaste bestanden dan gaan we dit voortaan gebruiken voor het drukwerk.

Yordy (Pumbo)

Dit kan alleen in het bronbestand aangepast worden. Als het goed is heb je die zelf en kun je het ook zelf aanpassen.
Als je het bestand niet meer hebt, of kunt bewerken, stuur ons een email dan gaan wij kijken hoe we dit kunnen toevoegen.

Yordy (Pumbo)

We stimuleren niet dat er minimaal 10 boeken besteld moeten worden. We planten 1 boom per 10 boeken die tijdens die dagen besteld worden. Als je geen boeken nodig hebt moet je uiteraard geen extra boeken bestellen. Wij doneren hoe dan ook extra aan de stichting trees for all in deze 3 dagen.

P. Driessen

Prachtige oplossing. Dat er vele bomen geplant moge worden. Laat ieder die deze boodschap heeft ontvangen hier bekendheid aan geven als Black-Friday ter sprake komt.

Symona Colina

Ja... dat klinkt als muziek in de oren.

Hanny Kuijer

Ik was al blij met jullie maar nu ben ik helemaal trots dat ik mijn boek via jullie heb uitgegeven! Wat mooi dat er ook bedrijven als jullie zijn die een verschil maken in het redden van onze planeet! Ik laat volgend jaar weer een nieuwe oplage van ‘ Heerlijk schrijven’ drukken. Dan wil ik heel graag dat logo erin!!

Sietske Bloemhoff

Beste mensen: een hele goeie aktie, blij verrast! Jullie inzet toont aan dat we met elkaar zeker kunnen werken aan een betere, groene toekomst. In het vervolg wil ik heel graag het genoemde logo in onze boeken opnemen.
Met hartelijke groet,
Sietske Bloemhoff,
(voor Stichting Stellingwarver Schrieversronte, voor tekstbureau Beeldige Tael)

Fred Mampuys

Hartelijk bedankt dat je me op greenfriday gewezen hebt, het verwoord ook mijn bedenkingen!
Fred

A.W.Teunissen

Uiteraard draag ik graag bij aan het moreel besef van het pro-actie standpunt, zoals de Pumbo verkondigt.

Monique

Heel goed initiatief en ook fijn om te weten! Ik had eerlijk gezegd geen idee dat jullie zo proactief bezig zijn met duurzaamheid. Mijn volgende boek gaat zeker weer via Pumbo hoor!

Jorien

Top! Leuk :). Ik hoorde vandaag op de radio van nog één ander bedrijf dat in zich op een alternatieve manier en van zijn groene kant laat zien op Black (dus eigenlijk) Green Friday. Daar kon je een opknapbeurt voor je al eerder bij hun gekochte artikelen krijgen, zodat ze langer meegaan. Hopelijk doen steeds meer bedrijven dit en reageren consumenten hier ook positief op. Consuminderen in plaats van consumeren!

Desiree

Zo, wat goed; het logo mag ook absoluut in onze boek(en)! Trots op jullie!

P.G. Krouwel

Een goed initiatief. Voor mij is Black Friday overgewaaide onzin uit de VS. Ik heb die koopwoede nooit begrepen. Bravo voor Pumbo.

Reina

Heel goede actie. Ook ik ben blij dat mijn boek bij jullie is ondergebracht. Black Friday is in mijn ogen ook een massa consumeren wat indruist tegen het minderen.

Tjeerd Tienen

Top; een mooi moment om vooral de (ver)koop van e-boeken te promoten!

Jelle G. De Vries

Vanaf de PPR stem ik al op GroenLinks. Dit is een prachtig initiatief van Pumbo .

Dr Ir Bert Suurmeijer

"Een-tien-met-een-griffel-en-een-zoen-van-de-juffrouw" voor dit initiatief! Pumbo staat bij mij en mijn mede-auteurs sowieso al met ster genoteerd. Ga zo door met jullie klimaatvriendelijk beleid.

Miranda Huisman

Super mooi initiatief Pumbo.
Complimenten! Een mooi gebaar naar de natuur

Ilona Van Hilst

Fijn dat PUMBO weer een goed initiatief heeft. Ik ben al "gedrukt", maar bij een volgende aanpassing neem ik in het binnenwerk het groene logo op.

Wiebe Glastra

Ik vind dit een mooi commitment. In mijn boek Binnenstebuiten staat al: Druk: Pumbo.nl, op milieuvriendelijk papier, maar met welke tekst kan ik daar Trees for All aan toevoegen, en waar haal ik het beste logo vandaan?

Wiebe Glastra

Dankjewel voor de snelle reactie. Uiteraard meteen een nieuw binnenwerk geüpload met de toevoeging van tekst en logo:

Druk: Pumbo.nl, op milieuvriendelijk papier en klimaatneutraal
Pumbo.nl compenseert haar CO2-uitstoot namelijk via Trees for All [logo]
Ook verkrijgbaar als e-Book (PDF) op boekenbestellen.nl/boek/binnenstebuiten

Desiree

Dat is fijn om te weten, Pumbo. (Ik zal het ook delen op mijn blog).

donatie brief opstellen

Wat een prachtige donatiebrief! Jullie toewijding aan dit nobele doel straalt entryway elke zin. Ik ben geïnspireerd om mijn steentje bij te dragen.

Reactie toevoegen