Bijgewerkt: 21 oktober 2021

Het is je misschien al opgevallen: Er wordt de laatste tijd veel gesproken over papiertekorten bij het boekdrukken. Op deze pagina leggen we je duidelijk uit wat er precies aan de hand is, en wat het papiertekort betekent voor jou als Pumbo-klant.

Inhoudsopgave
Papiertekorten: de feiten
Hoe ontstaan de papiertekorten?
Wat betekenen de papiertekorten voor drukken bij Pumbo?
Het papiertekort: Reden voor paniek?

Papiertekorten: de feiten

De papier- en pulpindustrie blijft maar groeien en elk jaar worden miljoenen tonnen papier geproduceerd. Maar de productie blijkt helaas niet genoeg: er is een papiertekort. De situatie speelt wereldwijd en er wordt al veel over geschreven.

De tekorten raken ook de drukkerijbranche: vanwege de schaarste, stijgen de prijzen en moeten drukkers ook langer wachten op de levering van papier. Niet alleen nieuwe boeken, maar ook herdrukken en (door corona) uitgestelde drukken staan in de wachtrij en kosten meer dan een paar maanden geleden.

Hoe ontstaan de papiertekorten?

Zoals vaker bij tekorten is er sprake van het ongelukkig samenvallen van verschillende omstandigheden. Het papiertekort wereldwijd is hierop geen uitzondering. De tekorten ontstaan om verschillende redenen – het vervelende is dan ook dat er geen makkelijke, eenduidige oplossing is.

1. Corona en hygiëneproducten

Sinds de corona-pandemie wordt er meer online besteld. Of je nu een telefoon of een lampje koopt, vrijwel alle producten worden geleverd in kartonnen dozen. De vraag naar karton is dan ook gestegen.

Ook blijft de vraag naar hygiënische producten stijgen. Deels door corona, maar ook doordat de welvaart stijgt, kunnen steeds meer mensen – vooral de Aziatische middenklasse – zich toiletpapier, wegwerpluiers en andere hygiëneproducten permitteren.

Papierfabrieken spelen hierop in en zijn daarom in grote mate overgestapt op de productie van karton en hygiëneproducten, wat op dit moment meer oplevert. Hierdoor wordt er minder papier geproduceerd en vissen onder andere de drukkerijen achter het net.

2. Minder plastic, meer hout

Een andere belangrijke reden voor de papiertekorten is de wereldwijde bewustwording over de impact van wegwerpplastic. Minder gebruik van plastic leidt tot nieuwe vraag naar alternatieve materialen. Vooral papier (denk aan papieren rietjes) en goedkoop, vezelrijk hout waar ook papierpulp van wordt gemaakt (denk aan hout wegwerpbestek), wordt gebruikt in plaats van plastic.

Ook dit betekent weer dat er meer vraag is naar papier en pulp, terwijl er minder hout beschikbaar is (zie punt 4).

Hogere transportkosten

3. Hogere transportkosten

Door verschillende redenen, zoals de containertekorten, minder schepen op zee, en de blokkade op het Suezkanaal (waarvan de gevolgen nog steeds voelbaar zijn) zijn de transportkosten voor de zeevracht wereldwijd enorm gestegen.

China, de Verenigde Staten en Japan zijn de grootste papierproducten. Het grootste gedeelte van het papier dat in Europa wordt gebruikt, komt dus per (inmiddels peperdure) container naar Europa.

De transportkosten voor de zeevracht stijgen al ruim een jaar, en de voorspellingen zijn wisselend. Sommige analisten voorspellen een daling in de transportkosten, terwijl anderen negatiever zijn en de huidige transportkostenstijging zien als het begin van een nieuwe standaard.

4. Houttekorten

Tot slot is er wereldwijd een tekort aan hout, dat gebruikt wordt voor het maken van papierpulp. Het houttekort heeft drie oorzaken:

    • Er wordt meer gebouwd omdat er een grotere vraag is naar woningen.
    • De coronacrisis (houtfabrieken verlaagden hun capaciteit en er waren minder vrachtwagens op de weg, maar mensen zijn vaker gaan klussen).
    • De Verenigde Staten verhoogde de importheffingen op Canadees hout, waardoor veel Scandinavisch hout direct naar de Verenigde Staten gaat.

Wat betekenen de papiertekorten voor drukken bij Pumbo?

De papiertekorten hebben ook effect op de drukkerijen. Sommige papiersoorten zijn soms lastiger verkrijgbaar of worden later geleverd. Dit heeft weer invloed op de levertijd en de kosten voor het drukken van je boek. We zien dit voornamelijk bij het drukken van grote oplages (offsetdruk).

1. Hogere kosten voor het drukken van je boek

En hoewel we tot op heden de prijzen op onze website nog niet hebben hoeven aanpassen, moet er wel rekening worden gehouden met een eventuele opslag op de papierprijs op het moment dat je bestelling definitief wordt (wanneer je voor je bestelling betaalt).

Gelukkig is papier slechts een onderdeel van de kostprijs van het drukken van een boek, dus de prijsstijgingen zullen niet gigantisch zijn. Toch kan het iets zijn waar je rekening mee moet houden als je je boek in grote aantallen wilt laten drukken (of je een bestseller schrijft en je je boek meerdere keren moet laten herdrukken ;-))

Hieronder geven we je een rekenvoorbeeld zodat je weet wat je eventueel te wachten staat.

Wanneer we een prijsberekening maken voor een paperback 170×240 met 380 pagina’s in kleur en het binnenwerk op 135 grams MC silk papier, komt de totale prijsverhoging voor 1000 boeken neer op 430 euro, dat betekent een verhoging van 7%. Per exemplaar komt dit dus neer op 0,43 € per boek.

In bovenstaande voorbeeld gaat om een boek met veel pagina’s in kleurendruk. We geven nog een voorbeeld van een boek, ditmaal met minder pagina’s en in zwart-wit:

Een paperback boek van hetzelfde formaat met een zwart/wit binnenwerk 200 pagina’s op 90 grams roman papier is in totaal maar 34 euro duurder. De levertijd voor dit type boek is op dit moment niet langer dan normaal.

Zoals je hierboven kunt zien hangt de prijs(verhoging) dus sterk af van de gebruikte papiersoort. Je kunt de rekentool op onze website gebruiken als indicatie van de drukkosten. Om de precieze prijs voor je boek te berekenen: neem contact met ons op. We maken dan handmatig een offerte op met de juiste prijzen.

Mogelijkheid tot langere levertijden

2. Langere levertijd bij het drukken van je boek

De levertijd van het drukken van een boek hangt af van de drukwijze: voor een kleine oplage gemaakt met printing on demand ligt de levertijd nu op de twee tot 5 werkdagen, afhankelijk van het type binding. Voor het drukken van grote oplages met offset hangt de levertijd af van zowel het type binding als de druk. De huidige levertijden zijn als volgt:

Paperback, zwart-wit: 3 weken
Paperback, kleurendruk: 4 à 5 weken
Hardcover zwart-wit en kleurendruk: 6 a 8 weken

Als onze papierleveranciers langer doen over het leveren van het papier, kan de levertijd nog oplopen. Houd hier rekening mee.

De levertijden voor het drukken van je boek wordt tijdens het bestelproces vermeldt. Als je hier vragen over hebt neem dan contact met ons op.

Het papiertekort: Reden voor paniek?

Hoewel wij zelf ook niet blij zijn met deze situatie, willen we benadrukken dat de situatie rondom corona natuurlijk uitzonderlijk is.

Het wereldwijde vraag en aanbod is uit balans, en dat is terug te zien in alle sectoren. Op den duur zal de situatie weer stabiliseren en dalen de papierprijzen ook weer. Maar hoelang dit nog duurt, kunnen we helaas niet voorspellen.

En om deze pagina tóch met een positief punt te eindigen: de afgelopen jaren was het niet rendabel om oudpapier te hergebruiken in Europa. Oudpapier werd daarom verscheept naar andere landen waar er wél voor werd betaald. Door de stijgende prijzen is het inmiddels weer rendabel om in Nederland oudpapier in te zamelen. Goed voor het milieu dus.

Heb je nog vragen of comments over de papiertekorten of de papierprijzen? Laat het ons weten. We helpen je graag!

Yordy Spoor

Auteur


Deel dit artikel Pijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *