BTW tarief verhoging voor boeken

euro tekens
Gewijzigd: 19 mei 2022 22 nov 2018

Het lage btw-tarief gaat per 1 januari 2019 van 6% naar 9%. Klinkt misschien wat ingewikkeld, maar is het niet. Eten, drinken en… boeken worden een beetje duurder. De verhoging van de btw zorgt in eerste instantie ook voor een verlaging van jouw winstmarge. Het hoge btw-tarief van 21%, wat geldt voor e-books, wijzigt niet.

Benieuwd wat de verhoging van het lage tarief voor jouw boek betekent? Vul hieronder de huidige verkoopprijs in en bekijk het bedrag dat je minder verdient op je boek:

Wat te doen?

In de praktijk mag je niet zomaar je vaste boekenprijs aanpassen. Dit is vastgelegd in de Wet op de vaste boekenprijs. Deze wet geldt ook voor boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven.

In boekenland wordt momenteel druk overlegd omdat men een tijdelijke aanpassing wenst van de Wet op de vaste boekenprijs. Het verzoek is om uitgevers de mogelijkheid te bieden om de prijzen eenmalig aan te mogen passen als overgangsregeling om zodoende het effect van de btw-verhoging te dempen.

[update 23-11] Op 15 november 2018 is dit voorstel, als onderdeel van het Belastingplan 2019, aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer stemt op 18 december over het Belastingplan 2019. Wij gaan ervan uit dat ook de Eerste Kamer het Belastingplan 2019 aanneemt en je de eventuele prijswijzigingen mag doorvoeren. Of alle prijzen vervolgens vóór of op precies 1 januari (praktisch gezien) gewijzigd kunnen worden is nog niet zeker; meer informatie hierover volgt nog.

[update 13-12] Vooruitlopend op de goedkeuring van de Eerste Kamer hebben we inmiddels een e-mail bericht uitgezonden met hierin een overzicht van uw boeken, het effect op de marge en de mogelijkheid om de prijs eventueel te wijzigen. Wilt u de prijs wijzigen maar heeft u de e-mail gemist? Neem dan even contact met ons op.

Wilt u de prijs wijzigen? Let dan wel op!

Voorkom dat je onduidelijke verkoopprijzen gaat hanteren. Een boek dat eerst € 17,95 kostte, kun je na 1 januari beter niet voor € 18,46 verkopen. Mensen willen graag afgeronde getallen zien.

Dit zijn je opties:

  1. Je blijft de oude verkoopprijs hanteren en accepteert een iets lagere marge. Je hoeft geen actie te ondernemen.
  2. Je verhoogt de verkoopprijs, maar kiest wel voor een afgeronde prijs. Vergeet niet om de prijs na de wijziging ook in al je uitingen aan te passen (e-mail, websites, flyers, etc.).

Niet vergeten bij een wijziging
Tot 1 februari 2019 kun je de aan het nieuwe btw-tarief aangepaste boekenprijs nog melden bij het Commissariaat voor de Media via uw eigen account op boekenprijs.cvdm.nl.

Reacties

Yordy Spoor (Pumbo)
wo, 05 december 2018 - 09:29

Meer informatie volgt nog inzake de mogelijke prijsverhogingen. We zijn in overleg met andere partijen (zoals het CB) om dit op een juiste manier door te voeren. Helaas zijn we afhankelijk van deze partijen om hier uitsluitsel over te kunnen geven.

Yordy Spoor (Pumbo)
do, 29 november 2018 - 10:30

Als je de prijs niet aanpast dan zullen wij het boek terugtrekken uit de verkoop waardoor bol.com en andere boekhandels het niet meer kunnen verkopen. Als we dat niet doen dan zullen de boekhandels het boek nog wel blijven verkopen maar dan moeten wij je een factuur sturen voor het verlies wat je per verkoopt hebt. Dat kunnen wij niet en daarom trekken wij het boek terug uit de verkoop.

Sander Hunink
do, 29 november 2018 - 06:17

Toch een vraag: voor de prijsbepaling van mijn boek heb ik de prijs laten afhangen van het minimumbedrag om nog geaccepteerd te worden door Bol.com. Als ik de prijs blijf hanteren en jullie rekenmodule gebruik, vervalt mijn marge op boeken die worden verkocht via bol.com. Sterker: ik lijd dan verlies (0,19 cent, maar toch). Betekent dit dat mijn boek zonder prijsverhoging niet meer geaccepteerd wordt door bol.com?

Jan Altena
di, 01 januari 2019 - 16:23

Nog heel hartelijk bedankt voor de makkelijke manier wat betreft het aanpassen van de prijzen.
Ik wens jullie allemaal het allerbeste voor het nieuwe jaar!

Anna Koenschot
vr, 14 december 2018 - 08:18

Hi Pumbo,

prima update.
Nou kom ik er met een rekenmachine best uit, maar kunnen jullie aan die rekenhulp toevoegen "Om evenveel over te houden als eerst, moet je nieuwe prijs X,XX worden"

Groetjes,
Anna

Yordy Spoor (Pumbo)
vr, 14 december 2018 - 08:33

Mail mij je boek gegevens dan maak ik een overzicht voor je. Op 1 januari kun je de prijs ook zelf uitrekenen via ons prijsberekening. vragen@pumbo.nl

Chris de Graaff
ma, 26 november 2018 - 10:35

Keurige update weer vanuit Pumbo. Meer dan communiceren is niet mogelijk en dan gaat zoals altijd helder en correct. Op een prijs van €14,95 'kost' het de auteur slechts €0,38. In de kappersbranche zie je prijsverhogingen van €2,50 op een knipbeurt van van €17,95. Dat onder de noemer btw verhoging. Right.

Shit happens 😉

Jan Altena
di, 04 december 2018 - 18:27

Voor een enkel boek zal ik toch de prijs waarschijnlijk aanpassen per 1 januari. Is het voldoende om dat in ‘prijsbeheer’ te doen of moet ik dat los daarvan ook nog bij jullie melden (vanwege het doorgeven naar het CB)?


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd of zonder uw toestemming gebruikt voor marketing doeleinden. Verplichte velden zijn gemarkeerd