Aan een barcode worden strenge eisen gesteld. Alle boekhandels moeten de barcode immers wel 100% goed kunnen scannen.

Om deze reden is er een aantal regels opgesteld waar een barcode aan moet voldoen. Voldoet uw barcode niet aan deze regels, dan kan het boek afgekeurd worden en moeten er barcodestickers overheen geplakt worden. Dat ziet er niet mooi uit en brengt onnodige kosten met zich mee.

Image
Barcode Generator

Gelukkig kunt u via onze ISBN barcode generator op deze pagina een barcode aanmaken die 100% nauwkeurig is en aan alle regels voldoet.

Lees, voordat u de barcode onder aan deze pagina aanmaakt, eerst even de volgende informatie goed door. Zo weten we zeker dat ook na het aanmaken van de barcode deze goed verwerkt zal worden in het PDF-bestand van uw cover.

Wat is een barcode?

Een barcode is een streepjescode die op een product wordt geplaatst, waarmee kassa- en magazijnsystemen producten kunnen verwerken. Dankzij de barcode gaat deze verwerking sneller en efficiënter. Veel van deze barcodes worden aangemaakt op basis van een EAN. EAN' staat voor 'European Article Numbering'. Voor een boek gebruiken we ook een EAN, maar dan een speciale variant; het ISBN.

 

Wie bepaalt de regels omtrent de streepjescodes?

Wereldwijd zijn er standaarden afgesproken, zodat de handel wereldwijd eenvoudiger kan verlopen. De organisatie die verantwoordelijk is voor deze standaarden is GS1. De Nederlandse tak hiervan is www.gs1.nl

GS1 bepaalt waar de barcode aan moet voldoen. Deze eisen zijn vrij streng, zodat er met grote zekerheid van uit kan worden gegaan dat alles scanners en kassasystemen de barcodes goed kunnen lezen. Onze gs1 barcode generator voldoet aan deze eisen.

 

Wat gebeurt er als mijn barcode niet goed is?

In Nederland is de barcode vooral belangrijk voor boeken die via het CB worden verkocht. Als de boeken bij het CB worden afgeleverd, dan wordt de barcode uitgebreid gecontroleerd en wordt er een rapport gegenereerd van deze controle.

Als er één of meerdere punten zijn die niet voldoen aan de afgesproken standaarden, dan wordt de barcode afgekeurd en krijgt de uitgever hier melding van. De uitgever moet dan akkoord geven op het opnieuw stickeren van de barcodes.

Vervolgens worden er barcodestickers door het CB uitgeprint en over de verkeerde barcode heen geplakt. Deze stickers zijn bijna altijd groter dan de originele barcode en daardoor bedekt de sticker van een deel van de cover die u eigenlijk aan de lezer wilt tonen.

De sticker ziet er dus niet mooi uit. Bovendien kost het geld om die stickers te laten maken en erop te plakken. De opstartkosten zijn € 25,- ex. btw en daarbovenop komt € 0,14 per boek. Ook levert dit een aantal werkdagen vertraging op, wat voor problemen kan zorgen als u een bepaalde deadline wilt halen.

 

Technische specificaties barcode

De barcode die u op deze pagina kunt aanmaken voldoet 100% aan de technische eisen die gesteld worden door GS1. Het is eenvoudig en gratis om een barcode op deze pagina aan te maken.

Wilt u toch zelf aan de slag met het maken van een barcode? Let dan op de volgende technische specificaties:

Afmetingen
De afmetingen van de barcodes zijn heel nauwkeurig gespecificeerd. Hieronder de 3 meest gebruikte afmetingen voor boeken:

100% 37,29 mm breed en 22,85 mm hoog
90% 33,56 mm breed en 20,57 mm hoog
80% 29,83 mm breed en 18,28 mm hoog

Deze afstanden worden gemeten tussen de volgende punten:

 

Image
Barcode afmetingen

 

Het is dus niet toegestaan de hoogte van de barcode in te korten zoals in dit voorbeeld:

 

Image
Barcode foutief - ingekort

 

Lichte zones
Zowel links als rechts van de streepjes moet een lege ruimte overgehouden worden. Links minimaal 3,63 mm en rechts minimaal 2,31 mm.

 

Image
Barcode lichte zones

 

Kleur van de barcode
De meeste barcodes hebben zwarte strepen op een witte achtergrond. Het is echter wel mogelijk om andere kleuren te gebruiken, zolang er maar genoeg contrast is tussen de streepjes en de achtergrond.

Deze voorbeelden hebben niet genoeg contrast:

 

Image
Barcode fout - niet voldoende contrast

 

Het is ook niet toegestaan het zwart en wit om te draaien, zoals hier:

 

Image
Barcode fout - zwart-wit inverted

 

De meeste scanners werken met rood licht. Hierdoor worden kleuren anders waargenomen dan met het blote oog. Het is daarom ook niet toegestaan rode streepjes te gebruiken, zoals in dit voorbeeld:

 

Image
Barcode rode strepen

 

Het veiligste is een barcode van zwarte strepen op een witte achtergrond. Hierbij is het belangrijk dat het zwart niet is opgebouwd uit een mix van CMYK. Als er gebruik wordt gemaakt van offsetdrukken kan dit zorgen voor onscherpe strepen en daardoor kan de barcode afgekeurd worden. Het zwart moet dus alleen 100% K zijn.

Breedte van de strepen
De breedte van de dunste strepen moeten bij een barcode van 100% een dikte hebben van 0,33 mm. De dikkere strepen uit de barcode hebben altijd een veelvoud van deze dikte en ook de witte gedeeltes zijn 0,33 mm dik of een veelvoud hiervan.

De nummers boven en onder de barcode
Het is verplicht om de nummers onder de barcode te vermelden. Het is daarnaast netjes om boven de barcode het ISBN te plaatsen, maar dan met streepjes. Als om wat voor reden dan ook de scanner niet werkt, kan iemand de code handmatig invullen en dan is het ISBN met streepjes ertussen makkelijker te lezen.

Plaatsing van de barcode
Het is gebruikelijk om de barcode rechtsonder op de achterkant van de cover te plaatsen:
 

Image
Voorbeeld omslag barcode achterzijde



Het is toegestaan om de barcode elders op het boek te plaatsen. Het is ook toegestaan om de barcode 90 graden te kantelen. Bijna alle boeken hebben de barcode rechtsonder, dus als u geen reden hebt om het anders te doen, houd dan deze meest gebruikte plaatsing aan.

Het maken van een barcode
Nu bent u aangekomen bij het daadwerkelijk maken van de barcode. Vul hieronder het ISBN van uw boek in, zonder of met streepjes. Kies de grootte van de barcode. Klik dan op 'Genereren'.

Barcode generator

Lees, voordat u straks de barcode achter op uw cover gaat plaatsen, eerst zorgvuldig de volgende informatie door:

Kies het juiste bestandsformaat
Heeft u de barcode aangemaakt? Dan kunt u de barcode in 2 bestandsformaten downloaden:

.jpg
.eps

Het beste programma om een cover mee op te maken is Adobe InDesign. Sommige vormgevers gebruiken een ander programma, zoals Adobe Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma.

Wordt de cover opgemaakt in het programma InDesign, dan moet u de .eps barcode gebruiken. Deze barcode is dan in één keer goed, precies op maat en met de juiste kleurinstelling.

Wordt de cover opgemaakt in het programma Adobe Photoshop, dan moet u de .jpg barcode downloaden en dient u nog enkele extra handelingen uit te voeren om de PDF die u hiervan gaat maken 100% in orde te laten zijn.

Importeer de .jpg barcode in een nieuw Photoshop-bestand.
Klik dan linksboven op ‘Image’ en dan op ‘Image size’.
U krijgt dan het volgende venster te zien:

 

Image
Barcode afmeting in Photoshop

 

Vul bij resolutie 300 in en kies ernaast voor Pixels/Inch.

Hebt u het Photoshop-bestand van uw cover op een andere resolutie ingesteld dan 300, dan dient u hier dezelfde resolutie invullen. Bij voorkeur zet u zowel uw cover Photoshop-bestand als deze barcode op 300 pixels/Inch.

Kies bij ‘Resample’ voor ‘Nearest Neighbor (hard edges)’. Klik daarna op ‘OK’.

De barcode die u nu voor u hebt staan, kunt u in het Photoshop-bestand van uw importeren.

Als u daarna de PDF vanuit Photoshop gaat aanmaken, dan moet u het kleurprofiel niet insluiten.

U kunt de barcode nu op de juiste plek zetten en een PDF van uw Photoshop-bestand maken. Hierbij is het wel belangrijk dat u uw Photoshop-bestand eerst in de CMYK-modus zet en niet in RGB laat staan. Als de modus nog in RGB staat, dan worden de zwarte strepen van 100% K namelijk omgezet naar een mix van CMYK. Als het boek dan als offset wordt gedrukt is de kans groot dat de barcode wordt afgekeurd, ook al ziet deze er op het oog goed uit.

 

Conclusie

Na het lezen van deze pagina en het gebruiken van onze barcode generator heeft u een correcte barcode. Lukt er iets niet of blijft u met vragen zitten, stel die alstublieft aan ons. We willen graag van u horen of alles duidelijk is en of het gelukt is om een barcode aan te maken via onze barcode generator.