Hoe is het self-publishing landschap in drie jaar tijd veranderd?

Het is inmiddels alweer drie jaar geleden dat we een infographic over uitgeven in eigen beheer hebben gemaakt en verspreid via onze website. Hoog tijd – vonden wij – om de balans op te maken en om te kijken hoe het self-publishing landschap in drie jaar tijd is veranderd. De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het verzamelen van de gegevens van ruim 10.000 zelf uitgegeven titels en hebben we deze vergeleken met de cijfers van drie jaar geleden, om zo een duidelijk beeld te kunnen schetsen van de veranderingen die er op het gebied van zelf uitgeven hebben plaatsgevonden. Kijk je met ons mee?

Image
Infographic 2016

Een aantal belangrijk conclusies:
 

  • In 2013 waren er zo’n 70.000 (aspirant) schrijvers in Nederland die de wens hadden een boek uit te geven. Nu, drie jaar later, is dat aantal met maar liefst 67 procent gestegen naar ruim 116.000 schrijvers. Dit heeft te maken met het feit dat zelf uitgeven steeds meer wordt geaccepteerd, onder meer omdat ook bekende Nederlanders steeds vaker van deze mogelijkheid gebruikmaken.
  • Waar traditionele uitgevers de afzet van boeken met nog geen procent zien stijgen, zien we bij zelfpublicerende auteurs een indrukwekkende toename van het aantal verkochte boeken. Hieruit kunnen we concluderen dat auteurs die hun boek zelf uitgeven er steeds beter in slagen hun boek succesvol te promoten. Het internet speelt hierbij een belangrijke rol.
  • Drie jaar geleden dachten wij – en vele anderen met ons – dat het aandeel verkochte e-books rond deze tijd veel groter zou zijn. De groei is echter nog gering.
  • Steeds meer auteurs kiezen voor offset en laten hun boek in grote oplage produceren. Vaak besluiten zij hiertoe nadat zij hun boek via Printing on Demand hebben uitgegeven en er vertrouwen in hebben gekregen dat een grote(re) oplage ook zal verkopen.
  • Het percentage boeken dat in kleur wordt gedrukt is toegenomen, omdat de drukkosten zijn gedaald door het gebruik van nieuwe productietechnieken.
  • De vrouwen zijn een inhaalslag aan het maken ten opzichte van de mannen en waren in 2016 zelfs beter vertegenwoordigd onder de zelfpublicerende auteurs. Het aandeel vrouwen steeg met 15 procent.
Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Reactie toevoegen