Na goedkeuring door de vergadering van aandeelhouders op 25 mei 2011 gaat TNT Post op 31 mei 2011 als zelfstandig postbedrijf verder onder de nieuwe naam PostNL. De focus van PostNL ligt op de markten van post, pakketten en e-commerce in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië.

Image
PostNL Checkpay

Leuk, weer een nieuwe reeks van inspirerende reclames om de naamsverandering bekend te maken. Zo werd ook het betaalmiddel Checkpay weer eens vermeld. Een ideaal betaalmiddel voor webwinkels, aldus PostNL. En voldoet tevens aan de eisen van Thuiswinkelwaarborg. Voor mij een mooi moment om de nieuwe website te bezoeken en het betaalmiddel weer eens opnieuw onder de loep te nemen.

Wat is Checkpay

Zodra een klant een bestelling doet via de webwinkel, voldoet hij het aankoopbedrag via iDEAL. CheckPay zorgt ervoor dat dit bedrag op een tussenrekening van PostNL blijft staan. De succesvolle betaling wordt aan de webwinkel gemeld, waarna de webwinkel de bestelling kan verzenden. PostNL stuurt de klant vervolgens een persoonlijke aflevercode via sms en/of e-mail. Bij aflevering van de bestelling vraagt de pakketchauffeur om deze code. Zo bevestigd de klant zijn bestelling en de webwinkel ontvangt het aankoopbedrag binnen enkele dagen op rekening. Zover zo goed…Maar helaas…wat ons betreft voorlopig geen optie. PostNL eist ten eerste een pakketcontract maar dat ansich is geen struikelblok. Daarnaast wordt er € 4,50 per order + 1% over het aankoopbedrag gerekend. Een korte rekensom leert dat dat rond de € 5,- per verkocht boek zal zijn…Dat is bijna meer dan de gemiddelde boekhandel aan korting wenst. En gezien het minimale debiteuren risico vind ik de prijsstelling onbegrijpelijk. De klant heeft immers al betaald. De enige die risico loopt bij het niet afleveren van een pakket (waar PostNL zich soms ook schuldig aanmaakt) is de webwinkel. Misschien dat de afhandeling aan de deur erg lang duurt… Het zou een prima alternatief voor acceptgiro of eenmalige incasso kunnen zijn maar niet zolang deze tarieven gelden. Hopelijk komt daar nog een wijziging in…want je eigen boek uitgeven is leuk, maar het moet wel betaalbaar blijven.

Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Reactie toevoegen