Nog een paar weken en dan start het nieuwe jaar. Gaat u uw boek uitgeven in 2020? 1 januari is traditioneel het startpunt voor het ingaan van nieuwe regels of nieuwe tarieven. Daarom zetten we de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.

Image
Uw boek uitgeven in 2020

Btw-verlaging op e-books

De Nederlandse regering heeft in september dit jaar bekendgemaakt het btw-tarief voor e-books en audioboeken te verlagen, van het hoge btw-tarief van 21% naar het lage btw-tarief van 9%. Deze verlaging gaat in op 1 januari 2020. Pumbo zorgt ervoor dat vanaf 1 januari 2020 in al zijn systemen voor e-books en audioboeken wordt gerekend met het lage btw-tarief van 9%. Deze systeemaanpassingen voeren wij onder andere uit in afstemming met het Centraal Boekhuis, de Media Federatie en de Koninklijke Boekverkopersbond.

Wij zullen uw e-book-verkopen automatisch verwerken met het nieuwe btw-tarief, u hoeft hiervoor niet in actie te komen. De verlaging van de btw zorgt er wel voor dat uw marge zal toenemen. Omdat e-books en audioboeken niet onder de Wet op de vaste boekenprijs vallen, kunt u de prijs van uw e-book op elk gewenst moment (laten) aanpassen, om zo de verlaging van het btw-tarief geheel of gedeeltelijk door te geven aan de consument. De btw-verlaging op de verkoop van e-books heeft geen invloed op de kosten voor het e-book-abonnement: die blijven 21% van de verkoopprijs bedragen.

 

Nieuwe regeling KOR (kleineondernemersregeling)

Als uitgever van uw boek, bent u wellicht ondernemer en kunt u gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Deze regeling verandert in 2020: in plaats van een belastingvermindering wordt het een zogenaamde btw-vrijstelling. Van deze vrijstelling kunt u gebruikmaken als u als ondernemer in Nederland bent gevestigd en niet meer dan EUR 20.000 omzet per kalenderjaar hebt. Elke ondernemer, stichting of vereniging kan deelnemen aan de KOR. De keuze is geheel vrijwillig, maar kiest u ervoor, dan is dit wel voor drie jaar verplicht of tot u de omzetdrempel overschrijdt.

Zodra u deelneemt aan de KOR hoeft u geen btw meer te heffen over uw verkopen. U factureert dan dus met 0% btw. Lees ons uitgebreide artikel over de nieuwe KOR hier.

 

Nieuw belasting-id voor ZZP’ers, het btw-id

Eenmanszaken krijgen vanaf 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. In het nieuwe nummer is uw burgerservicenummer (BSN) niet meer verwerkt waardoor uw privacy beter wordt beschermd. Dit nieuwe btw-identificatienummer moet u vanaf 1 januari 2020 gebruiken bij al uw contacten met klanten of leveranciers. U kunt per 1 januari 2020 uw nummer eenvoudig wijzigen in uw profiel of per e-mail doorgeven aan ons. Het is belangrijk dat u het juiste nummer hanteert bij het aanvragen van een uitbetaling. Bent u een eenmanszaak, dan heeft u reeds een brief met een nieuw btw-identificatienummer ontvangen van de Belastingdienst. Neem anders contact op met de belastingdienst.

 

Opslagkosten

Hoewel onze kosten jaarlijks stijgen, wijzigen wij onze opslagkosten tot nog toe eens per 2 jaar. Onze laatste verhoging dateert van 1 januari 2019, wat betekent dat we het aankomende jaar met hetzelfde opslagtarief zullen werken.

 

Image
pumbo_opslagkosten_2020

 

Drukkosten

Een belangrijke factor in de uiteindelijke prijs van het drukwerk is het papier. De prijzen van papier veranderen op basis van vraag en aanbod wereldwijd. Ook andere factoren spelen een rol, zoals lagere transportkosten door lege retourvrachten richting Azië; deze drukken de transportkosten van Europese leveranciers richting Azië. Een toenemende vraag in Azië met gunstige leveringen vanuit Europa zorgen weer voor schaarste in Europa, met een prijsstijging tot gevolg.

Gelukkig hoeven wij vanwege goed geplande (grote) inkoop niet dagelijks onze prijzen bij te stellen – sterker nog, door de goede samenwerking tussen de producenten en tussenhandels hebben we de enorme wijzigingen van het afgelopen jaar goed weten op te vangen. De papierprijzen lijken weer te stabiliseren. De verwachting is dan ook dat de prijzen de komende maanden niet verder zullen stijgen, maar eerder licht zullen dalen. We starten 2020 daarom met dezelfde basisprijslijst als 2019.

 

Pumbo

Ruim anderhalf jaar is Pumbo volledig actief op de Franse markt. Met succes; ook de Franse klanten weten ons concept te waarderen. Daar zijn we bijzonder blij mee. Ons Nederlandse team is inmiddels versterkt met enkele Franse collega’s. Hoewel er tijdens onze lunch nog steeds geen wijn wordt geserveerd, hebben we er op kantoor wel 11 officiële feestdagen bij – en die vieren we natuurlijk wel volgens de Franse traditie met een bijbehorende maaltijd. Afgelopen zomer hebben we met ons team een werkbezoek gebracht aan onze locatie in Nice, Frankrijk.

 

Image
pumbo-pumbofr-visit-nice

 

Ook in Nederland zitten we niet stil! We hebben op de achtergrond veel wijzigingen doorgevoerd aan onze automatische systemen. Hierdoor zijn we in staat uw bestanden nog sneller te verwerken, met behoud van persoonlijk contact en zorgvuldige controle. We hebben voor 2020 een verdere uitbreiding van deze systemen gepland.

Ook hebben we ons productaanbod weten uit te breiden. Zo kunnen we nu boeken die met Print on demand per stuk worden gedrukt, voorzien van een omslag met goud- of zilverdruk, spot-uv of een krasvast laminaat. Dankzij een verdere uitbreiding aan opties en door steeds meer maatwerk toe te passen, zullen we u in 2020 nog beter van dienst kunnen zijn. Zo blijven we er alles aan doen om het uitgeven en drukken van boeken toegankelijk te maken voor iedereen.

We wensen u alvast een fantastisch uiteinde en hopen op een mooi nieuwjaar!

Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Comments

Angela Wagemaker

Hartstikke leuk dat jullie de franse markt aangeboord hebben! Gefeliciteerd!!!
Leuke foto ook!

Phil Angel

Waar is de bron van deze informatie? Ik wil graag iets citeren in mijn scriptie

Fred Van Der Wal

LS,

Indien u fotoboeken drukt, kan ik dan cover en inhoud in PDF aanleveren?

m. vr. groet

Fred van der Wal

Yordy (Pumbo)

Ja, dat is de normale werkwijze. Stuur ons de bestanden dan gaan wij voor u aan de slag!

Reactie toevoegen