Over het beveiligen van ebooks is al tijden veel discussie. Adobe DRM beveiliging of een watermerk-beveiliging, daar ging de discussie vooral over. Adobe DRM beveiliging werd tot voor kort breeduit toegepast binnen de ebook-wereld, echter aan Adobe DRM kleven veel nadelen. De verplichte verbinding met Adobe en de uiterst inflexibele mogelijkheden vinden wij binnen Pumbo wel de grootste nadelen van Adobe DRM.

Image
Uw ebook uitgeven en beveiligen

Wat is Adobe DRM eigenlijk?

Digital Rights Management (DRM) is een techniek om de rechten van rechthebbenden van werken (zoals muziek, afbeeldingen, teksten) digitaal te beheren. De rechthebbenden kunnen met deze techniek de omvang en wijze van gebruik zelf bepalen of beperken. Zo kan bijvoorbeeld een uitgever slechts een beperkt aantal afdrukken of kopieën toestaan, of kan een muziekuitgever vaststellen dat een muziekstuk slechts een bepaald aantal keer beluisterd kan worden. DRM heeft dus betrekking op het beheren (van de administratie van de rechten) en beperken (van het gebruikmaken van iemands rechten). In alle gevallen gaat het om digitale content en om het beheren op afstand. Adobe DRM is hiermee de meest ‘strenge’ manier van beveiligen. Wij zien – ondanks de vele beperkingen – dat nog steeds veel uitgevers Adobe DRM als beveiligingswijze van e-books kiezen.

 

De beperkingen van Adobe DRM:
 

  • lezers hebben een verplicht Adobe ID nodig
  • lezers moeten speciale software met DRM ondersteuning downloaden om een aangekocht e-book te kunnen lezen
  • een aangekocht e-book kan niet of slechts met grote moeite op andere apparaten worden geplaatst (op maximaal slechts 4 apparaten!)
  • niet 100% veilig

De lezer moet het programma Adobe Digital Editons op zijn eigen computer installeren en aan een Adobe account koppelen. Alleen via deze manier kunnen e-books met DRM worden gelezen, vaak is dit een lastige opgave voor lezers. Wij krijgen dan ook weleens klachten van lezers die de koppeling niet goed hebben kunnen realiseren. Het gevolg is dat het e-book onleesbaar is. In onze optiek is Adobe DRM dan ook een klantonvriendelijke en een gedateerde oplossing.

 

Ontwikkelingen gaan snel!

De acceptatie van e-books gaat snel, wereldwijd, maar zeker ook in Nederland. Adobe DRM voelde voor veel lezers als een waar struikelblok om een e-book te kopen. Steeds meer uitgeverijen erkenden de problemen met Adobe DRM. Door dit sentiment heeft het Centraal Boekhuis – in samenspraak met uitgevers – recentelijk de beveiliging van e-books ingrijpend aangepast; het statische Adobe DRM is grotendeels vervangen voor de veel flexibelere watermerk-beveiliging (social DRM). Ook binnen Pumbo kunnen e-books inmiddels worden beveiligd met het flexibelere watermerk.

 

Voordelen e-book watermerk-beveiliging
 

  • Het downloaden van een e-book gaat veel gemakkelijker.
  • Eenvoudig te lezen op bijvoorbeeld tablet, smartphone en e-reader.
  • E-books kunnen worden uitgeleend aan kennissen, vrienden of familie.
  • Bij oneigenlijk gebruik zijn de eigenaren makkelijker te achterhalen.

 

Hoe het werkt

E-books in het epub formaat, die via Pumbo in eigen beheer worden uitgegeven, kunnen worden voorzien van een watermerk-beveiliging. Deze beveiliging omvat een zichtbaar deel (bv. de naam van de klant op iedere pagina en de verkoopdatum) en onzichtbare kenmerken. Deze extra gegevens worden pas toegevoegd nadat de klant de betaling succesvol heeft uitgevoerd. Zodra dit is gebeurd ontvangt de klant een download link naar het bestand. Er zijn wel kosten verbonden aan het beveiligen van een ePub-bestand: per download bedraagt dit € 0,30. Het watermerk is toepasbaar op de eigen verkoop website van Pumbo.nl, Boekenbestellen.nl. Binnen de e-books van Pumbo die beschermd zijn met een watermerk-beveiliging, verschijnt als zichtbaar kenmerk een ex-libris als eerste pagina, op de afbeelding te zien.

Image
DRM voorbeeld

Natuurlijk is ook deze beveiliging niet 100% veilig. Voordeel is wel dat als er sprake is van oneigenlijk gebruik, de eigenaar van het e-book getraceerd en aangesproken kan worden. Gelukkig heeft verreweg het overgrote deel van de lezers geen slechte bedoelingen. Met het gebruik van watermerk-beveiliging zitten er geen beperkingen op het gebruik van het e-book. De lezer kan het dus op meerdere apparaten openen en eventueel uitprinten. Veel gebruiksvriendelijker dus!

 

E-book is serieuze groeimarkt

Gezien alle recente ontwikkelingen denken wij dat een auteur er goed aan doet om zijn boek ook als e-book aan te bieden. Met het aanbieden van een e-book wordt de verkoopkans flink vergroot. Deze nieuwe doelgroep zal de komende tijd alleen maar doorgroeien en het uiteindelijk zelfs overnemen van de kopers die alleen print boeken kopen. In Amerika is de verkoop van e-books al meer dan die van print boeken. De verwachting leeft dat deze trend ook op niet al te lange termijn in Nederland zichtbaar zal zijn. Ook wij ervaren dat het aandeel e-books binnen Pumbo gestaag doorgroeit.

Heeft u nog vragen over e-books of de beveiliging ervan? Of wilt u gebruik maken van watermerk beveiliging op een van uw eigen epub bestanden? Neem contact met ons op of plaats een bericht op onze Facebook pagina.

Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Reactie toevoegen