Als u deze foutmelding krijgt dan staan er één of meer afbeeldingen in het bestand die opgebouwd zijn in RGB (dit is de kleurindeling voor beeldschermen). Bij het drukken van het boek wordt er gebruikgemaakt van een andere kleurindeling (CMYK). Het is daarom belangrijk dat de kleuren in uw bestand ook in CMYK zijn opgebouwd.

Onze software zet deze afbeeldingen al voor u om naar CMYK. Door het omzetten van de RGB-afbeeldingen naar CMYK kan er een kleurverschil optreden.

Het is daarom altijd beter als u zelf de afbeeldingen in CMYK aanlevert. U heeft dan meer controle over de uitkomst ervan.

In sommige situaties kan het lastig zijn om een afbeelding in CYMK aan te leveren. Als u bijvoorbeeld met Officeprogramma’s werkt wordt gebruik gemaakt van RGB en niet van CMYK. In deze situatie moet u de PDF controleren die wij hebben aangepast.

Verschil RGB en CMYK kleuren

Het is heel belangrijk om te weten dat RGB afbeeldingen fellere kleuren kunnen tonen dan CMYK afbeeldingen. Een afbeelding kan dus doffer zijn nadat deze is omgezet van RGB naar CMYK. Als u dit wilt voorkomen dan moet een afbeelding nadat deze is omgezet naar CMYK nog even opgefrist worden in een programma zoals Photoshop.

 

Image
RGB naar CMYK
Links staan de kleuren in RGB en rechts in CMYK

 

We laten nu hele felgekleurde vlakken zien omdat het verschil dan duidelijk zichtbaar is. Dit probleem treedt echter ook op bij foto’s. Als de foto in RGB aangeleverd wordt, en er fris en helder uit ziet, kan dit een minder worden als deze omgezet is naar CMYK.

Vanwege dit grote verschil is het altijd beter om zelf de foto’s aan te leveren in CMYK. Dit kan niet als u werkt met Office programma’s maar wel als u met professionele software werkt.

Als u na het lezen van deze pagina nog vragen heeft, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u altijd verder ondersteunen.