Gebruikt u afbeeldingen en/of kleuren die helemaal tegen de rand van de pagina aan staan? Dan moet het document rondom 3 mm groter worden aangeleverd. Deze 3 mm noemen we de ‘afloop’ of in het Engels ‘bleed’.

Als deze 3 mm niet wordt gebruikt dan bestaat de kans dat er een wit lijntje te zien zal zijn op de randen van de pagina’s. Dat komt doordat de pagina’s op grotere vellen papier gedrukt worden. Na het drukken worden deze vellen papier op het juiste formaat van uw boek gesneden. Tijdens dit snijden kan er altijd 1 of 2 mm afwijking ontstaan. Als dit gebeurt dan is er dus een witte rand zichtbaar omdat het papier wit (of crème) van kleur is.

De kleur of afbeelding moet daarom in die 3 mm extra ruimte doorlopen. Na het drukken wordt deze 3 mm rand er weer van afgesneden. Op deze manier bestaat er geen kans op een wit lijntje, omdat in die 3 mm de afbeelding of kleur staat.

Als u de PDF bekijkt, dan ziet u in de hoeken paskruizen (snijtekens) staan. Als u de lijnen van het kruis denkbeeldig doortrekt, dan kunt u ontdekken of de afbeeldingen en/of kleuren wel ver genoeg doorlopen.

Onze software kan niet ontdekken of u afbeeldingen en/of kleuren gebruikt die tegen de randen van de pagina aan staan en daarom moet u dit goed zelf controleren.

 

Voorbeeld

Voeg 3mm afloop (bleed) toe aan de maatvoering van uw bestand.

 

Image
Afloop / Bleed

 

De drukklare PDF is nu 3mm groter dan het uiteindelijke formaat.

 

Image
Afloop / Bleed

 

De 3mm rondom wordt achteraf weggesneden zodat er geen witte randen ontstaan.

 

Image
Afloop / Bleed

 

Als de bleed goed is toegevoegd, is er geen witte lijn maar zie je de kleuren juist mooi tot aan de rand doorlopen.

 

Image
Afloop / Bleed correct

 

Als de bleed niet is toegevoegd, dan zou er wel een witte lijn zichtbaar geweest zijn.

 

Image
Afloop / Bleed foutief

 

Gekleurde randen

Let bij het opmaken van het boek op dat je geen randen met kleuren of afbeeldingen om de pagina’s plaatst. Zoals hierboven al genoemd, kan tijdens het snijden en binden van het boek een afwijking van 1 à 2 mm ontstaan. Bij het gebruik van een rand om een pagina heen zal dit verschil snel zichtbaar zijn. We raden het dan ook al om randen rondom pagina’s te plaatsen.

 

Image
Afloop / Bleed