1

Standaard wordt in Apple Pages een nieuw document in A4-formaat aangemaakt. De kans is groot dat uw document ook in dit formaat staat. We gaan er in deze demo vanuit dat u een boek wilt opmaken met een breedte van 145 mm en een hoogte van 210 mm. Dit is bijna het A5-formaat en valt daardoor in een goedkoper tarief. Wilt u een ander formaat voor uw boek, dan zijn de stappen hetzelfde. Alleen de ingestelde maten wijken dan af. Naast het aanpassen van het formaat gaan we ook laten zien hoe u de witruimte rond de tekst kunt instellen. Dit document bevat een dummytekst, zodat het makkelijker wordt om het resultaat te zien van de aanpassingen die we nu gaan uitvoeren.

Image
Marges instellen in Apple Pages stap 1

2

We beginnen met het aanpassen van het A4-formaat naar het A5-formaat. Klik hiervoor bovenin de menubalk op ‘archief’.

  Klik vervolgens op ‘pagina-instelling’.

Image
Marges instellen in Apple Pages stap 2

3

Er verschijnt een venster waarin u het papierformaat kunt aanpassen.

  In dit venster ziet u dat het papierformaat inderdaad op A4 staat ingesteld.

Image
Marges instellen in Apple Pages stap 3

4

  Klik dit uitklapmenu aan en kies voor ‘aangepaste formaten’.

Image
Marges instellen in Apple Pages stap 4

5

  U kunt nu een nieuw formaat toevoegen door op het plusteken te klikken.

Image
Marges instellen in Apple Pages stap 5

6

  Vul nu bij de breedte 145 mm in en bij de hoogte 210 mm.

  Bij de printermarges vult u overal 0 in.

  Dubbelklik op ‘naamloos’ om de naam aan te passen naar ‘145x210’ zodat u deze instellingen later gemakkelijk terug kunt vinden.

  Klik op OK om op te slaan

Image
Marges instellen in Apple Pages stap 6

7

  Controleer in het venster dat dan nog openstaat of het formaat inderdaad op 145 mm bij 210 mm staat.

  Vervolgens klikt u nog een keer op OK om het nieuwe formaat toe te passen.

Image
Marges instellen in Apple Pages stap 7

8

  Nu het papierformaat goed staat ingesteld, kunt u meteen de witruimtes gaan instellen. Klik hiervoor bovenin het menu op ‘weergave’.

  Daarna klikt u op ‘toon infovenster’.

Image
Marges instellen in Apple Pages stap 8

9

  Naast het formaat kunt u ook instellen hoe groot de witruimtes rondom de tekst moeten zijn, dus de witte ruimte links, rechts, boven en onder de tekst. Boven en onder zijn eenvoudig, want die veranderen niet als u een bladzijde in een boek omslaat. Voor de linker- en rechterkant is het mooier als de witruimtes zijn gespiegeld. U kunt dit instellen door in het infovenster te klikken op het documenticoontje.

  Daarna zet u een vinkje bij ‘tegenover elkaar liggende pagina’s’. U ziet dan dat het programma de pagina’s automatisch tegenover elkaar zet. De eerste pagina wordt dan een rechterpagina.

{i} Het spiegelen van de marges geeft een mooier resultaat. De pagina’s van een boek worden aan één kant bij elkaar gebonden. Hierdoor valt een deel van de pagina’s weg in de rug. Hoe ver u een boek ook openslaat; er valt altijd een deel van de pagina’s weg. De ene keer is dit een deel van de linkerkant en de andere keer een deel van de rechterkant. Door de marges te spiegelen, blijft de tekst meer in het midden van de pagina’s staan. Via de instelling ‘marges spiegelen’ kunt u dus aangeven dat de tekst op de pagina’s soms iets meer van de linkerkant af moet staan en soms iets meer van de rechterkant. Het programma past dit dan automatisch aan.

  U hoeft nu alleen nog maar aan te geven hoeveel witruimte u rondom de tekst wilt hebben. Het is aan te raden om niet te veel tekst op één pagina te plaatsen, omdat dit rustiger leest. In deze handleiding vullen we zowel bij de boven- als ondermarge 2 cm in. De binnenmarge is de kant waar de pagina deels in de rugkant valt, dus daar geven we iets meer ruimte dan bij de buitenmarge: 2,5 cm voor de binnenkant en 2 cm voor de buitenkant.

Image
Marges instellen in Apple Pages stap 9

10

Op de ene pagina staat de tekst iets meer van de linkerkant af. Op de volgende pagina staat de tekst iets meer van de rechterkant af. Bij elke volgende pagina die u in het document aanmaakt, wordt dit nu automatisch zo ingesteld.

Image
Marges instellen in Apple Pages stap 10
warning
Door het aanpassen van het formaat en de marges verplaatst bijna altijd de tekst. Controleer dus altijd goed alle teksten om te kijken of deze nog op de juiste plek staan. Dit is het einde van deze demo. Wilt u nog meer tips zien voor het opmaken van een boek?