Ebook lezers lezen gemiddeld meer boeken dan de traditionele boekenlezer. Het gemak van aanschaf en gebruik maakt het ebook steeds populairder. De groei van het aantal tablets geeft een impuls aan de verkoop van ebooks maar print geniet nog veruit de voorkeur van de Nederlandse boekenlezer. De verkoop van ebooks in Nederland is in 2011 verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Het marktaandeel van ebooks lijkt met 1,4% verwaarloosbaar maar de verkopen van het traditionele boek liepen in 2011 met bijna 5% terug. De trend om zelf een boek uit te geven blijft onverminderd doorgroeien in Nederland.

Image
Ebook lezers lezen meer
Digitaal lezen steeds meer geaccepteerd

“Met de groei van het aantal tablets in Nederlands zien wij ook de groei van het aantal verkochte ebooks toenemen”, vertelt Yordy Spoor, mede-eigenaar Pumbo.nl. “De toepassingen om ebooks te lezen zijn zeer gebruiksvriendelijk en worden breeduit geaccepteerd. Wij merken hierdoor dat digitale lezers eerder geneigd zijn om meerdere ebooks te kopen, diverse internationale onderzoeken onderstrepen deze trend.” Met de groeiende populariteit van digitaal lezen ontstaan er kansen voor aspirant schrijvers. De laagdrempeligheid van het schrijven en het zelf uitgeven van ebooks zorgt voor een snelle groei van het aanbod. Toch heeft Spoor een advies voor de nieuwe auteurs van Nederland: “Kies niet te snel voor alleen een ebook, veruit de meeste lezers kopen nog graag een traditioneel boek. Onze ervaring is dan ook dat de een combinatie tussen digitaal en print de meest succesvolle is. Zo wordt de doelgroep optimaal bediend!”

Boekverkoop via internet zal snel stijgen

De groei en acceptatie van digitale toepassingen (tablets, ereaders) om ebooks te lezen zal naar verwachting het marktaandeel van het traditionele boek flink onder druk zetten in 2012. De steeds gunstigere prijsstelling van tablets en ereaders zal ook bijdragen aan de opmars van het ebook. “Na het bekend maken van de boeken verkoopcijfers over 2011 werd de verwachting uitgesproken dat het marktaandeel van ebooks in 2012 kan doorgroeien naar 5%. Voor ons zelf geldt dat wij nu gemiddeld 15% aan ebooks verkopen”, geeft Spoor aan. “Sowieso zal de boekverkoop via internet snel stijgen, berichten uit de branche geven het beeld dat in 2015 al de helft van de boekverkoop via internet gaat!” De trend om zelf een boek uit te geven blijft zich sterk ontwikkelen in Nederland. Ook de mogelijkheden om een onderscheidend boek te uit te geven groeit snel. “Afbeeldingen en video’s, maar ook widgets, 3D-modellen en animaties zullen binnenkort steeds vaker deel uit gaan maken van de nieuwe generatie ebooks,” legt Spoor uit. “Een fenomeen dat helemaal past in de huidige belevingstrend van mensen!”

Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Reactie toevoegen