De Nederlandse A-boekenmarkt heeft een relatief goed eerste kwartaal achter de rug, meldt GfK. De daling in omzet viel met 1,4 procent mee, maar de daling in afzet is met 4,5 procent fors. In drie jaar tijd verloor de boekenmarkt in het eerste kwartaal ruim 20 procent aan omzet.

Image
Cijfers Nederlandse A-boeken

Over het eerste kwartaal waren er twee genres waarvan de omzet groeide ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. Kinderboeken stegen met 1,7% in omzet, vrijetijdsnon-fictie steeg met 3,3%. Het grootste genre, fictie, daalde in het eerste kwartaal met 3,9% in omzet. Informatieve non-fictie bleef in omzet stabiel (-0,3%), mede dankzij een reeks titels over de troonswisseling. De e-boekenomzet groeide in het eerste kwartaal van 2013 met 45%. Er werden ruim 330.000 digitale boeken verkocht (bijna 50% meer dan in Q1 2012). Het marktaandeel van Nederlandstalige e-boeken bedroeg in Q1 2013 3,9% in stuks.
Bron: Boekblad, GfK retailreports

Wat we wel missen in de cijfers is het aantal verkochte boeken en ebooks die niet worden gemeten door GfK. Er is namelijk nog steeds een duidelijke groei in het uitgeven in eigen beheer én het zelf verkopen van boeken. Het zou een leuk (maar wel moeilijk uitvoerbaar) initiatief zijn van GfK om deze markt ook eens te onderzoeken. Al geloof ik niet dat het gat tussen het 1e kwartaal 2013 en het 1e kwartaal van 2010 volledig te verklaren valt door de toename in zelf uitgeven, concurrentie van andere media zullen ook bepalend zijn voor een lagere omzet. Het verschil in omzet tussen deze periodes wordt geschat op ruim 30 miljoen euro.

Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Reactie toevoegen