Wat mag ik met Creative Commons-beeld?

Auteursrecht


Creative Commons is een initiatief voor mensen die hergebruik van hun foto’s of teksten willen toestaan, bijvoorbeeld omdat het goede reclame voor henzelf is.

Wie zijn werk onder één van de Creative Commons-licenties uitbrengt, geeft toestemming voor gebruik en verspreiding, mits zijn naam er maar netjes bij vermeld wordt.

De licenties zijn eenvoudig van opzet: iedereen mag alles doen met het werk, behalve die beperkingen die de auteur expliciet kiest. Er zijn slechts drie mogelijke beperkingen, die al dan niet in combinatie met elkaar gebruikt kunnen worden. Deze beperkingen zijn:

  • Geen commercieel gebruik: het is niet toegestaan om het werk te verspreiden of te gebruiken als de verspreider of gebruiker daarmee direct of indirect geld verdient. Een boek uitgeven bij Pumbo is natuurlijk commercieel, tenzij u kiest voor een gratis e-book.
  • Geen afgeleide werken: het werk mag alleen worden gebruikt in originele vorm. Het mag dus in zijn geheel worden gekopieerd, gepubliceerd of doorgegeven, maar niemand mag het werk wijzigen, uitbreiden of erin knippen. Een foto onder deze beperking mag u alleen integraal opnemen, met alleen een verkleining of formaatconversie als dat technisch nodig is.
  • Gelijk delen: wie het maken van afgeleide werken wel wil toestaan, kan er nog voor kiezen om dit te doen onder de voorwaarde dat de gewijzigde of uitgebreide versie onder dezelfde Creative Commons-licentie moet worden gepubliceerd. Voor beeld betekent dit dat mensen uw bewerkte beeld ook moeten kunnen hergebruiken. Voor tekst geldt dit dan voor het gehele hoofdstuk of mogelijk het gehele boek!


Bekijk alle artikelen in de categorie  Auteursrecht 
Of lees meer over het drukken van boeken of het uitgeven van boeken

Copyright © 2006-2021 Pumbo.nl BV    Thuiswinkel Waarborg Thuiswinkel Waarborg

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw tenzij anders vermeld.