Volwassen Geloof

Geschreven door Albert Vollbehr

Verkrijgbaar bij


Informatie
Heeft u interesse in dit boek? Als u tot aankoop besluit over te gaan en op ‘bestellen’ klikt, wordt u doorverwezen naar onze verkoopwebsite Boekenbestellen.nl. Hier kunt u uw bestelling vervolgens afronden en de betaling voldoen. Na een eventuele aankoop verloopt ook de communicatie via ons platform Boekenbestellen.nl. Wij handelen uw order voor u af onder deze naam.


 • BOEK

  paperback

  36,95


 • EBOEK

  pdf zonder drm

  12,95


 • Samenvatting

  Het christelijke tijdperk is in de westerse wereld ten einde gekomen. De laatste christelijke orthodoxie is gewikkeld in een verbeten doodsstrijd, en vrijzinnig christendom zakt steeds dieper in een moeras van ongeloofwaardigheid. Dit boek laat de beweegredenen zien van een diepgelovig christen en theoloog om zijn geloof de rug toe te keren en op zoek te gaan naar een nieuwe manier van denken om het leven te ervaren. De schrijver worstelt voortdurend om spiritualiteit toch in zijn denken te behouden, om het dienen van de aarde de hoogste invulling te geven, en noemt dat Volwassen Geloof: als mondig mens zelf inhoud geven aan hoogwaardig menselijk denken.

 • Inhoudsopgave

  Inhoud

  1.         Zoektocht naar God    7

  2.         Op de helft van een mensenleven    27

  3.         De oertijd  37

  4.         Van Abraham tot Mozes     71

  5.         De meest bizarre bijbeltekst      95

  6.         Hoe denkt God over slaven?      105

  7.         Hoe denkt God over de vrouw en de opvoeding?     113

  8.         De Intolerante God  133

  9.         De oorlogsgod  155

  10.       Haat in de bijbel    175

  11.       Het optreden van Jezus    193

  12.       Hoe betrouwbaar zijn de evangeliën?  225

  13.       De opstanding van de Zoon van God        251

  14.       Het verscheurde innerlijk van de gelovige    297

  15.       De hel, Satan en demonen    337

  16.       De Doodzonde    369

  17.       De God van de wraak    381

  18.       De Aanklacht    403

  19.       De godsdienst van de liefde    425

  20.      Waarom ik geen christen ben     431

  21.       Christelijk geloof in de 21ste eeuw    451

  22.       Ontgroeien aan het christelijk geloof     475

  23.        Een appèl op de hoogste menselijkheid    505

  24.        Het einde van de godsdienst    517

  25.        De keerzijde van de christelijke godsdienst     533

  26.        Is volwassen geloof mogelijk?     563

  27.        De ontleding van allerlei geloof      609

  28.        H.M. Kuitert, de tsunami en de grenzen van het godsgeloof    627

  29.        De pelgrimsreis naar volwassen geloof       645 

 • Fragment

  Wat absolute eerlijkheid betreft nog het volgende. Het eerste wat ons duidelijk zal moeten zijn in deze moderne tijd is het doorslaggevende van onze eigen houding, onze eigen keus, ons eigen denken en handelen. We kunnen de gevolgen van ons handelen niet meer vroom begeleiden en omlijsten met woorden als ‘als God mij niet bewaart’, want wij leven in de moderne tijd van de informatie. Wij weten in deze moderne tijd dat God mensen echt niet bewaart. Zo sprak men vroeger: "De Helper staat gereed om telkens in het water te springen als wij dreigen te verdrinken”. Hoe ironisch, hoe schrijnend. Hoe onwaar. Hoeveel miljoenen keren in de geschiedenis is dit onwaar gebleken? Wijzelf maken van de wereld een hel of bouwen hem op. Wijzelf handelen liefdevol of geven er niets om.

  Het is velen opgevallen dat geloof groeit uit angst voor het leven. De behoefte om angst te bezweren doet mensen zaken die ons voordelig toeschijnen uitroepen tot zekerheden. Men handelt met slinkse redeneringen zoals men op geen enkel ander gebied zou handelen. Zo komt men altijd op zekerheden die handig worden verpakt in openbaringen aan anderen en in antieke geschriften, allebei per definitie immuun voor verificatie. Men doet vervolgens zijn best om te laten zien dat bijvoorbeeld de tot heilig uitgeroepen schrift redelijk goed is gekopieerd door de eeuwen en denkt dat men dan afdoende de geldigheid van het geloof heeft onderbouwd en redelijk is. Zo komt de gelovige uit op zelfgecreëerde zekerheid en geborgenheid en  een interpretatie van redelijkheid waar ieder totalitair systeem tevreden mee zou zijn, als antwoord op de angst voor het leven, een zekerheid die hij, indien het betrekking zou hebben op iets anders - het bestaan van een groene draak bijvoorbeeld - zonder meer prutserig zou noemen. Maar de prijs die men voor deze innerlijke rust betaalt is zeer hoog: men verliest de mogelijkheid om de waarheid in eigen lijf ooit naar boven te halen. De belevenissen, de ervaringen die men in het leven opdoet, móeten voortdurend ondergeschikt gemaakt worden aan de waarheid die de eens aanvaarde boekgodsdienst nu constant opdringt. Zo worden gelovigen voortdurend getraind om het doodeerlijk zijn zoveel mogelijk te onderdrukken. En uiteindelijk schiet men er niets mee op: men ruilt de angst voor het leven slechts om voor angst dat men de verkregen geborgenheid weer kwijtraakt. Gelovigen zijn dan ook altijd bang dat ze iets afgepakt worden. Gelovige oren zitten dan ook meestal dicht voor alle andere geluiden dan hun vertrouwde geloofsovertuigingen en men komt nooit toe aan bewustwording.

Copyright © 2006-2021 Pumbo.nl BV    Thuiswinkel Waarborg Thuiswinkel Waarborg

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw tenzij anders vermeld.