Het Historisch Stadscentrum van Hoogeveen. Toen en Nu. In Beeld.

Geschreven door Ronald Wilfred Jansen

Verkrijgbaar bij


Informatie
Heeft u interesse in dit boek? Als u tot aankoop besluit over te gaan en op ‘bestellen’ klikt, wordt u doorverwezen naar onze verkoopwebsite Boekenbestellen.nl. Hier kunt u uw bestelling vervolgens afronden en de betaling voldoen. Na een eventuele aankoop verloopt ook de communicatie via ons platform Boekenbestellen.nl. Wij handelen uw order voor u af onder deze naam.


 • BOEK

  paperback

  59,00


 • Samenvatting

  ‘T OGEVEINSE KLAAGLIED

  ‘t Ogeveine, kale Bijlmer,
  van het mooie Dèentse laand,
  oen straoten, strak as elastiek,
  stikt vlukend of bij ‘t Olde Zaand.
  Coevern, Möppelt, ‘t midden van Assen,
  ‘t is verriekt en op efleurd,
  deur al dat moois wat daor bewaard is.
  Slinterend woj daor op ebeurd.
  ‘t Ogeveine, beste Bijlmer,
  al oen wieken bint edempt.
  Oen Heilig Asfalt en - Beton
  hef alles mit zien sfeer estemd.
  Zölfs de oldste kark is jong,
  en zuuk ie naor een older huus,
  dan koom ie mit een grote sprong,
  bij die paar gevelties an ‘t Kruus.
  Ze bint wel mooi, architectonisch,
  bint ze weerdevol as gold,
  maor bint ze daormit ok historisch?
  Maakt zoe warm of laot z’oe kold?
  Verdwenen, verbouwd, en of ebrèuken,
  is de rest van oen cultuur.
  Het echood nao, te vaak ezegd:
  “ ‘t Mut plat. ‘t Is niks. Bewaren?
  Te duur!”

  Veldeling

 • Inhoudsopgave

  Recensie

  DE SPIEGEL VAN RONALD W.JANSEN

  Hoogeveen, toen en nu. Bijna iedereen heeft er een mening over. Waar de een geniet van de nieuwe architectuur, of vol is van de vooruitgang die toch zo broodnodig was tussen al die ouwe troep, voelt de ander zich machteloos tegenover een (bijna) alles vernielend beleid of gebrek aan beleid, waardoor van de oude plaats Hoogeveen maar weinig over is. Een prachtig landelijk gebied als De Weide verdween na 1970 in een paar jaar tijd onder een nieuwe woonwijk, zonder dat er moeite werd gedaan om wat oude panden overeind te houden. De Wolfsbos, jaren 60/70 idem, de Hoofdstraat, daar had de verandering al ingezet direct na de demping van 1948.

  Bij dat alles moeten we het vaak doen met herinneringen. Oude foto's zijn verspreid over diverse sites en boeken, nieuwe impressies missen we nogal eens, of we kennen alleen ons eigen stukje Hoogeveen. Dat is nu anders geworden. Ronald W. Jansen, bekend van fotoboeken over Anne Frank, heeft Hoogeveen tegen het licht gehouden, doorgelicht, geteld, gewogen, en u mag zelf oordelen of het wel of niet te licht bevonden is. Een prachtige serie oude foto's wordt tientallen jaren na dato geplaatst naast kleurenfoto's van de huidige situatie. De fotograaf zelf hierover: "De historische en actuele foto’s vanuit hetzelfde perspectief slaan een brug tussen het verleden en heden, maar in Hoogeveen wordt die brug steeds meer instabiel en dreigt ineen te storten is mijn indruk. Voelbaar is voor mij duidelijk de leegte die de verdwenen monumenten en straat beelden in Hoogeveen achterlaten. Ik word er niet gelukkig van. De ziel lijkt uit Hoogeveen weg te trekken, terwijl in een stadje zoals Meppel nog aardig wat van het oude bewaard is, ondermeer het Station NS. In Hoogeveen is niet alleen het historische treinstation al decennia jaren gelden met de grond gelijkt gemaakt, zelfs de restauratie is nu weggehaald wat geen gastvrij onthaal is voor de bezoekers van Hoogeveen." En: "Hopelijk kunnen nog volgende generaties genieten van de resterende monumenten in Hoogeveen. Ik hoop ook dat ik een jonger publiek wat bewustzijn voor behoud van cultureel erfgoed kan bijbrengen met mijn boek. Ik ben niet zo’n leraar voor de klas, vandaar dat ik mijn boodschap graag via een boek uitdraag. Het fotoboek is mede een tijd document in duidelijke beeldtaal: men kan hier niet omheen".

  Het is de spiegel van Ronald W. Jansen die het verdient om door iedere Hoogevener bekeken te worden. Om dan vervolgens gefundeerd een eigen visie op Hoogeveen toen en nu te kunnen geven. Persoonlijke meningen, hartstikke mooi, maar het begint bij feiten. De feiten in het boek kunnen we niet omheen.

  Albert Metselaar, april 2014

 • Fragment

Copyright © 2006-2021 Pumbo.nl BV    Thuiswinkel Waarborg Thuiswinkel Waarborg

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw tenzij anders vermeld.