Door de Paus uit Langedijk verdreven

Geschreven door Theo Ettema

Verkrijgbaar bij


Informatie
Heeft u interesse in dit boek? Als u tot aankoop besluit over te gaan en op ‘bestellen’ klikt, wordt u doorverwezen naar onze verkoopwebsite Boekenbestellen.nl. Hier kunt u uw bestelling vervolgens afronden en de betaling voldoen. Na een eventuele aankoop verloopt ook de communicatie via ons platform Boekenbestellen.nl. Wij handelen uw order voor u af onder deze naam.


 • BOEK

  paperback

  22,50


 • Samenvatting

  In de hervormde kerk van Broek op Langedijk hangt een klok uit 1504. De klokkengieter heeft behalve zijn eigen naam ook de naam van de klok erop gezet: SANCTUS PONTIANUS. Deze heilige was de patroon van de kerk en van het dorp. Volgens de overlevering was hij afkomstig uit Spoleto in Umbrië (Italië). Daar werd hij omstreeks het jaar 160 na een reeks wrede martelingen onthoofd, omdat hij als overtuigd christen weigerde te offeren aan de Romeinse goden.

  In dit boekje wordt nagegaan, hoe de heilige in de loop der eeuwen is herdacht en vereerd. In Nederland werd hij bekend doordat relieken van hem door bemiddeling van de keizer in 962 in de Utrechtse Dom terecht kwamen. Hij genoot daar, samen met de heilige Agnes, van wie eveneens overblijfselen in de Domkerk werden bewaard, grote populariteit. Door de reformatie is daar een einde aan gekomen.

  In de Sint-Jan de Doperkerk te Noord-Scharwoude, gebouwd in 1906, is de naam PONTIANUS vermeld op een gebrandschilderd raam boven het koor. Daar is echter als schutspatroon van Broek, niet de martelaar uit Spoleto afgebeeld, maar een paus, Pontianus, de bisschop van Rome in de derde eeuw. Of het een vergissing is of een opzettelijke keuze is niet bekend. In het laatste hoofdstuk tracht schrijver er een verklaring voor te geven die past binnen de geest van die tijd.

  De relieken van Pontianus, die hier door een keizer zijn gekomen, zijn in 1994 door een kardinaal weer teruggebracht naar Spoleto. Maar als luidklok laat hij zich in Langedijk nog horen.

 • Inhoudsopgave

 • Fragment

Copyright © 2006-2020 Pumbo.nl BV    Thuiswinkel Waarborg Thuiswinkel Waarborg

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw tenzij anders vermeld.