Het is momenteel erg druk. De reactie van onze klantenservice kan hierdoor langer duren. Voor de meest gestelde vragen en online support klik hier.
Het is momenteel erg druk. Voor de meest gestelde vragen en online support klik hier.

Gaat Al Gore zijn Nobelprijs teruggeven?

Geschreven door Bert Thurlings

Verkrijgbaar bij


Informatie
Heeft u interesse in dit boek? Als u tot aankoop besluit over te gaan en op ‘bestellen’ klikt, wordt u doorverwezen naar onze verkoopwebsite Boekenbestellen.nl. Hier kunt u uw bestelling vervolgens afronden en de betaling voldoen. Na een eventuele aankoop verloopt ook de communicatie via ons platform Boekenbestellen.nl. Wij handelen uw order voor u af onder deze naam.


 • BOEK

  paperback

  21,95


 • Samenvatting

  Een kritische analyse van de mechanismen die het klimaat beïnvloeden

  De grootste VN milieuconferentie in 2009 zond een alarmerend bericht de wereld in: nog meer kooldioxide in de atmosfeer zal de wereldtemperatuur verder verhogen! Zoals de voormalige vicepresident van de VS Al Gore al had verkondigd, allerlei ellende zal de wereldbevolking treffen als we nu niet in actie komen. Hebben ze gelijk? Welk bewijs is er eigenlijk voor deze uiterst belangrijke voorspelling? Bert Thurlings ondernam een zoektocht in de wetenschappelijke literatuur. Met veel geduld en volharding werkte hij zich door een enorme hoeveelheid literatuur maar tot zijn verbazing vond hij geen eenduidig bewijs dat kooldioxide in staat is de wereldtemperatuur te veranderen. Integendeel, boringen in de ijskappen lieten het tegenovergestelde zien: kooldioxide volgt op veranderingen van de temperatuur. Wist Gore dit toen hij trots de Nobelprijs accepteerde? Helaas is het antwoord positief. Betekent dit dat er geen reden is om de alsmaar toenemend kooldioxide tegen te gaan? Het paradoxale antwoord is dat, ondanks het ontbreken van enig bewijs voor het opwarmend effect van kooldioxide, het gas de lucht gevaarlijk vergiftigt: binnen een paar eeuwen zal de atmosfeer volledig bedorven zijn: te veel mensen, te veel kooldioxide, te weinig zuurstof. Helaas, de toekomst van de mensheid ziet er niet mooi uit.

 • Inhoudsopgave

  I. Samenvatting voor Beleidsmakers (9)
  II. Voorwoord (13)
  III. Inleiding (15)
  IV. Opwarmen van de Aarde? Wie zegt dat? (21)
  V. Wat de media ervan zeggen (33)
  VI. CO2 is de boosdoener (41)
  VII. De eerste twijfels (53)
  VIII. Wat zijn de feiten over klimaatverandering? (83)
  IX. Wat weten we van het klimaat in het verleden? (101)
  X. Catastrofen (111)
  XI. De waarheid over CO2 (123)
  XII. Water maakt de dienst uit (149)
  XIII. De Aarde en het Universum (161)
  XIV. Een niet zo prettige toekomst (177)
  XV. Bronnen (183)
  XVI. Index (203)

 • Fragment

  p.135
  geen causaal verband gevonden is dat bewijst dat kooldioxide als broeikasgas de aarde opwarmt. Jazeker, er zijn ijsboringen gedaan waaruit bleek dat veranderingen in kooldioxide en temperatuur gelijkvormig zijn, maar op decenniumschaal loopt CO2 met een paar maanden achter de temperatuur aan, en op millenniumschaal is dat 800 jaar. In feite is dit het bewijs dat een warmer klimaat kooldioxide loslaat in de atmosfeer, zeer waarschijnlijk door methaan dat in de grond zit en in de oceanen. Dus de grote vraag blijft onbeantwoord: wat bewijst nu dat kooldioxide de aarde verwarmt? Voor zover ik dat tot nu toe begrepen heb, is dit denkbeeld niet gebaseerd op praktische waarnemingen, maar louter ‘bewezen’ met theoretische modellen en laboratoriumexperimenten.

  De zon schijnt elke dag. Trouwhartig zendt hij continu zijn energierijke stralen naar de aarde. Al die gratis energie zou echter niet in staat zijn om de aarde warm te houden als de atmosfeer de warmte niet bij het aardoppervlak zou houden, als een deken op je bed. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Er wordt ons verteld dat ‘broeikasgassen’ de warmte op de een of andere manier reflecteert voordat het uiteindelijk toch naar de ruimte ontsnapt. Maar als er helemaal geen kooldioxide in de atmosfeer zou zijn, zou de aarde dan koud worden? Hoe werkt eigenlijk de hele keten van licht van de zon tot aan temperatuur van de aarde? Ik kwam erachter dat

Copyright © 2006-2020 Pumbo.nl BV    Thuiswinkel Waarborg Thuiswinkel Waarborg

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw tenzij anders vermeld.