Consi-wattes? Als dat je eerste gedachte is bij het lezen van het woord ‘consignatie’, ben je daarin niet de enige. Laat je vooral niet afschrikken door deze ietwat ingewikkelde term, want die doet de eenvoud van het principe zelf geen eer aan.

We spreken van consignatie als een boek op risico van de uitgever in de boekhandel wordt neergelegd – en dus zonder dat de boekhandel het vooraf hoeft in te kopen. De boekhandel heeft het boek dan als het ware in bruikleen en betaalt pas wanneer er een verkoop heeft plaatsgevonden.

Image
Boeken in consignatie: hoe werkt het?

Geen raketwetenschap, maar dat betekent niet dat je niet moedeloos kunt worden van de veelheid aan informatie die over dit onderwerp beschikbaar is. Om je orde te helpen scheppen in deze chaos, hebben we alle informatie die écht relevant is in dit artikel verzameld. Ben je nieuwsgierig geworden naar dit middel om de boekhandel voor je boek te doen zwichten? Lees dan snel verder.

In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van het leveren van je boek in consignatie tegen elkaar af, zodat je kunt vaststellen of dit in jouw geval een interessante optie is. Wij van Pumbo geloven dat dit voor de meeste zelfpublicerende auteurs inderdaad zo is en helpen je dan ook graag om alles op een rijtje te zetten. Daarom leer je in dit artikel ook welke stappen je moet zetten om je boek in consignatie te leveren, of je dat nu op eigen houtje doet of middels onze koppeling met het CB.

 

Wat zijn de voordelen van leveren in consignatie?

Of je nu toegang tot een aansluiting bij het CB hebt of niet; boeken in consignatie leveren is hoe dan ook het overwegen waard.

Als je geen gebruikmaakt van de diensten van het CB en voor de verkoop van je boek volledig afhankelijk bent van je eigen netwerk, kun je door je boek in consignatie bij de boekhandel neer te leggen een groter publiek bereiken. Daarmee vormt het een interessant promotiemiddel.

Geef je je boek wel uit via het CB, dan heb je een sterkere onderhandelingspositie als je het in consignatie levert. Als je de boekhandel niet verplicht om je boek in te kopen, kun je bijvoorbeeld een betere winkelpositie bedingen.

Voor boeken in consignatie geldt doorgaans een lagere boekhandelskorting. In plaats van de gebruikelijke 42% (voor A-boeken), wordt er meestal een korting van circa 25% gehanteerd. Deze korting is lager dan bij het recht van retour, omdat de boeken dan wel vooraf moeten worden ingekocht. Mede vanwege de lagere boekhandelskorting kan het voor jou als uitgever aantrekkelijk zijn om je boek in consignatie bij de boekhandel neer te leggen.

Ook voor de boekverkoper is het interessant, want die maakt pas kosten als je boek daadwerkelijk wordt verkocht en loopt hierdoor geen enkel financieel risico. Dit verklaart ook meteen waarom de boekhandel genoegen neemt met een lagere korting. Als je de boekhandel een aanbod wilt doen dat zij met geen mogelijkheid kan weerstaan, kan het ook geen kwaad om wel met de reguliere boekhandelskorting te rekenen.

Ben je als auteur nog relatief onbekend? Dan is het al helemaal de moeite waard om je boek in consignatie te leveren. Doordat het risico aan de kant van de boekhandel ontbreekt, is de kans dat zij je boek in haar assortiment zal opnemen namelijk aanzienlijk groter.

 

Kleven er ook nadelen aan leveren in consignatie?

Helaas wel. Er komt aardig wat administratieve rompslomp bij consignatieleveringen kijken en dat kost extra werk. Het is van groot belang dat je er een strikte boekhouding op nahoudt, zodat je precies weet welke boekhandels hoeveel boeken tot wanneer op voorraad hebben.

Om je hier een handje bij te helpen, hebben we een Excel-bestand gemaakt waarin je dit én meer kunt bijhouden. Zo kun je ervan op aan dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan en opeens tientallen boeken moet terugnemen die compleet uit je geheugen waren verdwenen.

Een andere vervelende bijkomstigheid is dat je de boeken die niet zijn verkocht zelf bij de boekhandel moet ophalen als ze niet door het CB zijn geleverd. En ja – dat geldt dus ook voor de boeken die niet zijn verkocht, maar die wel al zo vaak zijn doorgebladerd dat ze er beduidend minder flatteus uitzien dan toen je ze in de boekhandel achterliet en die in feite onverkoopbaar zijn geworden.

Daarbij loop je het risico dat de boekhandel waar je je boek in consignatie aan hebt geleverd failliet gaat. Als dat je overkomt, is de kans groot dat je niets meer van je boeken (of je geld) terugziet.

 

Hoe lever ik mijn boek in consignatie?

Zonder een aansluiting bij het CB
Als je je boek niet via het CB uitgeeft, berust het in consignatie achterlaten van je boek in de boekhandel volledig op onderlinge afspraken tussen jou en de boekverkoper. Met andere woorden: je moet met iedere boekhandel waar je je boek in consignatie wilt neerleggen afzonderlijke afspraken maken.

Als je verstandig bent, benader je vooral lokale en regionale boekhandels, zeker als je boek zich in de omgeving afspeelt of hier op een andere manier binding mee heeft. Zij besteden over het algemeen graag aandacht aan lokale auteurs en zullen eerder geneigd zijn om je boek een kans te geven.

Is je boek in de media geweest of staat dit op de planning? Aarzel dan niet om dit ter sprake te brengen, want dit zou hen zomaar over de streep kunnen trekken. Het hoeft hierbij niet om landelijke media-aandacht te gaan: een interview in de plaatselijke krant is vaak al voldoende om hen van de potentie van je boek te overtuigen. Laat de marketing van je boek dus niet versloffen.

Voordat je boek in consignatie bij de boekhandel kan worden neergelegd, moet er een overeenkomst worden gesloten tussen jou en de afnemer. Er bestaat niet zoiets als een standaard consignatieovereenkomst, maar om het je iets makkelijker te maken, hebben we een voorbeeldcontract opgesteld dat je hiervoor kunt gebruiken.

Leg hierin in ieder geval de specificaties van je boek, het aantal afgenomen exemplaren, de inkoopprijs, de verkoopprijs, de boekhandelskorting, de einddatum en de betalingsvoorwaarden vast. Met dit laatste bedoelen we dat je afspreekt binnen welk tijdsbestek de boekhandel je op welke wijze uitbetaalt.

Een consignatieperiode duurt bij voorkeur ongeveer drie tot zes maanden en liever niet langer. Dan loop je namelijk het risico dat je oude boeken moet terugnemen, terwijl er al een nieuwe druk van je boek is verschenen. Na afloop van de consignatieperiode is het aan jou om contact op te nemen met de boekhandel. Vergeet ook niet om het contract door beide partijen te laten ondertekenen.

Verder is het belangrijk dat het aantal boekhandels te overzien is (bij voorkeur niet meer dan tien), zodat je jezelf niet onnodig veel werk op de hals haalt. Leg per boekhandel niet te veel en niet te weinig boeken in consignatie neer en houd als richtlijn ongeveer vijf exemplaren aan.

Als je maar één boek neerlegt, moet je bij een verkoop direct boeken naleveren en dat is relatief duur. Naarmate je meer boeken levert, wordt de kans dat ze op een aantrekkelijke plaats in de winkel worden gepresenteerd echter kleiner. De boeken nemen dan namelijk meer ruimte in.

Bij een stuk of vijf boeken benut je ‘the best of both worlds’: je hoeft niet meteen nieuwe boeken op te sturen als er een verkoop plaatsvindt, maar profiteert wel van een betere zichtbaarheid en vergroot daarmee de kans op een verkoop.

Neem halverwege de consignatieperiode even contact op met de boekhandel om te informeren naar de stand van zaken. Het zou zomaar kunnen dat je boek al is uitverkocht en dat de boekhandel staat te popelen om meer exemplaren aan te bieden!

Met een reguliere aansluiting bij het CB
Als je geen gebruikmaakt van onze koppeling met het CB en zelf een reguliere aansluiting hebt, kun je je boek ook via deze weg in consignatie aan de boekhandel leveren.

Log hiertoe in bij CB Online en geef in het tabblad ‘orderinvoer’ opdracht tot een zogeheten ‘LCONS’: een levering in consignatie. Het CB zorgt er dan voor dat je boek in consignatie – en dus zonder factuur – naar de opgegeven boekhandel(s) wordt verzonden. Je betaalt hiervoor de standaard handelings- en portokosten.

Het CB staat niet bepaald bekend om haar gebruiksvriendelijke systeem, dus veroordeel jezelf niet als het even duurt voordat je vindt waar je naar op zoek bent.

Ook als je je boek met behulp van het CB in consignatie levert, is het verstandig om een overeenkomst met de boekhandel te sluiten. Het CB neemt immers alleen de verzending van je boek voor haar rekening en onderhoudt verder geen contact met de boekhandel.

Als er een verkoop plaatsvindt, is het dan ook aan de boekhandel om jou daarvan op de hoogte te brengen, zodat je de verkochte boeken kunt factureren. Ook dat kun je via CB Online doen, namelijk door – wederom in het tabblad ‘orderinvoer’ – een zogenaamde ‘FCONS’ in te zetten. Deze afkorting staat voor ‘facturering consignatie’. Het CB stuurt de desbetreffende boekhandel dan een factuur toe.

Als de afgesproken consignatieperiode is verstreken en niet alle boeken zijn verkocht, kun je een retourzending opvoeren in het tabblad ‘retouren’. Je kunt dan zelf aangeven of de boeken naar jou mogen worden teruggestuurd (‘ongesorteerd’) of dat de ‘winkelfrisse exemplaren’ weer in het magazijn van het CB mogen worden opgeslagen (‘splitsen’).

Geen stress met onze CB-aansluiting
Bij een CB Compact-aansluiting heb je niet de mogelijkheid om je boek in consignatie aan de boekhandel te leveren. Natuurlijk kun je dit in dat geval wel zelf met de boekhandel regelen.

In plaats daarvan kun je ook gebruikmaken van onze aansluiting bij het CB. Dit scheelt je niet alleen tijd en geld, maar ook een hoop uitzoekwerk. Je hoeft per slot van rekening niet uit te pluizen hoe CB Online werkt. Wij kennen dit systeem inmiddels als de binnenkant van onze broekzak en draaien onze hand niet meer om voor het inzetten van leveringen en retouren.

Klinkt dit jou als muziek in de oren en wil je onze koppeling met het CB gebruiken om je boek in consignatie aan de boekhandel te leveren? Breng ons hier dan telefonisch of per e-mail van op de hoogte.

Zodra je toegang hebt tot onze aansluiting, horen we graag om welk boek het gaat (ISBN), aan welke boekhandel(s) het geleverd mag worden, in welk aantal en met welke boekhandelskorting. Dan regelen wij de rest en kun jij je op belangrijker zaken focussen!

Let op: boeken die als printing on demand via onze aansluiting worden aangeboden aan boekhandels, kunnen niet via ons in consignatie worden geleverd. In deze specifieke situatie kun je nog wel zelf afspraken proberen te maken met de boekverkoper.

 

Wanneer wel en niet in consignatie?

Wel als je…
… je boek niet via het CB uitgeeft, maar het wel in de boekhandel wilt verkopen;
… je boek wel via het CB uitgeeft, maar het niet wordt ingekocht;
… een groter publiek met je boek wilt bereiken;
… een relatief onbekende auteur bent;
… het niet erg vindt om energie te steken in de promotie van je boek.

Niet als je…
… je boek al met succes via het CB uitgeeft;
… je boek buiten de boekhandel om succesvol verkoopt;
… al enige bekendheid geniet binnen je vakgebied;
… veel media-aandacht voor je boek hebt gegenereerd;
… geen zin of tijd hebt om extra werk op je te nemen;
… het niet nodig vindt dat je boek in de boekhandel ligt.

 

Consi-wattes? Consignatie!

Als het goed is, is de term ‘consignatie’ nu geen abracadabra meer voor je en ben je heel wat wijzer dan voor het lezen van dit artikel. Je weet wat de voordelen zijn van het leveren van je boek in consignatie en waarom het in sommige situaties verstandig is om hiervan af te zien.

Denk jij erover om je boek in consignatie te leveren, maar twijfel je nog? Deel je vragen en overpeinzingen hieronder, zodat wij je kunnen helpen om de juiste beslissing te nemen. Wil je gebruikmaken van onze aansluiting bij het CB? Neem dan contact met ons op.

 

Wat zijn jouw ervaringen met boeken in consignatie?

Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Comments

Monique Bronkhorst

Fijn, deze informatie! Veel aan gehad en via mijn blog gedeeld met andere schrijvers en lezers.

Fabianne (Pumbo)

Wat leuk om te horen, Monique! Bedankt!

Kathleen Van De Ligt

Top advies!

Engelina

Hoi,

Bedankt voor deze tips!
Hoe maak ik dan een factuur op? Ik heb zojuist 3 boeken achter mogen laten in een boekwinkel en dat staat wel op papier voor 40% consignatie en als er twee verkocht zijn mag ik nieuwe komen brengen, maar moet dan wel een factuur voor die twee verkochte meenemen.
Graag hoor ik van u.

Afwachtende groetjes,
Engelina

Jan Mulder

Mijn ervaringen met consignatie zijn positief: je komt nog eens ergens, en het levert meer op dan verkoop via het CB.
Maar ik heb 1 probleemgeval: deze winkel heeft, in 2 batches, 9 exemplaren in consignatie genomen en verkocht. Tot zover het goede nieuws.
Ik heb netjes een factuur gestuurd voor de verkochte boeken maar, ondanks herinneringen, tot op heden geen geld ontvangen. De factuur dateert van 31 december 2018, dus het wordt wel eens tijd, zou je zeggen.
Heeft iemand een tip?

Yordy (Pumbo)

Langsgaan is dan de beste optie.

Reactie toevoegen